Facebook Uygulama Sahtekarlığı

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan bkrdrsn
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

bkrdrsn

Asistan
Reaksiyon puanı
4
SA Arkadaşlar;

Birkaç ay öncesine kadar çok yaygın olan MSN virüsleri bu sefer de Facebook’a sardı. Aslında yazının devamında konunun biraz dışına çıkacağız.

Kullanmadım diyen yoktur, varsa bile o kişiler bu dokümanın bu satırına gelmeden sayfayı kapatmıştır. Facebook Online Görüşme bölümünden “hahah Foto :D "http://apps.facebook.com/uygulamalinki" olarak ve MSN üzerinden de aynı şekilde kendini dağıtmaya programlanan virüslerle karşılaştınız mı? “Bu virüs bize neler yapabilir?” diyor sanki birileri… Bakalım;

- İnternetinizi yavaşlatır.
- Kotalı kullanıcı iseniz kotanızın aşmasına sebep olur.
- Bilgisayarınızı bir başkasının kölesi olarak kullanır.
- Zombie olan bilgisayarınız karşınıza görmek istemediğiniz reklamlar çıkarır.

*Biraz daha sertleşelim;

- Yasadışı işlemlere sizi alet eder.
- İnternet üzerindeki tüm hesaplarınızın şifresini çalabilir.
- Herhangi bir online alış-verişiniz sırasında kredi kartı bilgilerinizi çalabilir.

Merakınız sizi nerelere çekiyor? Bazen soruyorlar, nasıl bu kadar biliyorsun şu bilgisayarı diye, tek cevabın “Merak” oluyor ancak şimdi de “Merakınız yüzünden kurban oluyorsunuz.” diyorum. O zaman bu işi öğrenmenin belli kuralları var. Kural 1 güvenmediğin programı çalıştırma. Ya çok gerekli gibi duruyorsa? O zaman size lazım olan şey “Sanal Bilgisayar”.. Anlatımını yapmadan adını vereyim, o kısmı da siz araştırın. VMWare…

“Facebook’a da güvenmeyeceksek, kime güvenelim?” diyorsunuz sanki? Şuna açıklık getirelim; Facebook Uygulamalarını Facebook firması değil, şahıslar yazıp siteye ekliyor. Yani bu demek oluyor ki; "http://apps.facebook.com/xxxx" Facebook’un değil.

Yaygın olan başka bir aldatmaca;

"Sayın Bekir Dursun, Facebook şikayet sistemini kullanarak belli sayıda kullanıcımız sizi şikayet etmektedir. Bu şikâyetlerin haksız yere yapıldığını düşünüyorsanız veya sizi şikâyet edenlerden şikâyetçi olmayı düşünüyorsanız bizimle irtibata geçmeniz gerekmektedir. Lütfen Doğrulama Birimi’nden gelen bu mesaja en geç 3 gün içinde yanıt veriniz. Aksi halde ilk olarak hesabınız bir süre pasife alınacaktır. Aktif hale geldikten sonra şikâyetler devam ederse profiliniz tamamen kapatılacaktır. Aşağıdaki adresten Hesabınızın onaylama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. "http://apps.facebook.com/account-verriffy/" Onay işlemi sırasında bir sorunla karşılaşırsanız bu mesajı cevaplayabilir ve sorununuzu bize iletebilirsiniz."

fb3.png

Sahtekârlığa vermek istediğim bir örnek daha var; "http://www.facebook.com/FaceHileliOkey"

İçeriği;

fb.png

Ve devamında açılan site; "http://site.mynet.com/facebookhileliokey"
Ve görüntü;

fb2.png

Sonuç bölümüne gelecek olursak, Facebook’tan ancak sosyal mühendislik ile hacklenebilirsiniz. Bundan ötürü; sosyal mühendislik hikâyelerini okuyup merakınıza süzgeçler ekleyin.

Bekir DURSUN
www.bekirdursun.com.tr

Ahmethz

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
398
Kisisel bilgilerime erişmeye çalışan uygulamaları direk blokluyorum.
Bu phishing olayları artmaya başladı çok dikkatli olmak lazım yazı için teşekkürler.

Neutral

Profesör
Reaksiyon puanı
179
Uyarı için teşekkür ederiz. Bu oltalara gelecek olan insanların çokluğu endişe verici :(

Bugünlerde de video izlemek için uygulama oluşturulmuş ancak onu yüklediğinde izleyebiliyorsun. Diyelim izledin yada izlemedin yarıda bıraktın o video sayfasını açman yeterli hemen kendi duvarında o video paylaşıma ( sen paylaşmışsın gibi ) sunuluyor. Hangi videoyu izlemişsen hepsini paylaşıyor oluyorsun artı bunların birde sayfaları var özlü sözler değerli sözler gibi oraya da otomatik olarak beğen butonuna basmışsın gibi gösterilip beğeniliyor. Hepsini engelledim.

Bazılarına ise bir link veriliyor orayı tıkladığında kendi duvarında erotik bir resim beliriyor bu genellikle Gay resimleri ( tamamen açık ) gösteriliyor ve kullanıcının haberi olmuyor. Haberi olduğunda ise çoktan rezil olmuştur zaten. O link ise alakasız bir ürün yada ilgi alanıyla ilgili link verilmektedir. Bir uyarı da benden.!

bkrdrsn

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Evet, o çok kötü. Sayfayı açmak; beğenmek ve paylaşmak için yeterli oluyor.

H SİZER

Doçent
Reaksiyon puanı
4
bekir dursun arkadaşa teşekkür ediyorum güzel bilgilendirmen için birşeyde ben ilave edeyim bu tip uygulamalar yada başka bir yöntem ile kişiyi izliyorlar kişiliğini pisigolojisini çok iyi analiz ediyorlar ne işlerine yarıyor bilmiyorum ama her hareketimin izlendiğimin farkındayım

bkrdrsn

Asistan
Reaksiyon puanı
4
İlgi gösterip okuyan kişiler oldukça şevkle yazılır böyle makaleler. Rica ederim.

LaWa

Profesör
Reaksiyon puanı
47
Facabookta hileler çoağalmaya başladı.
Yalnız paylaşılan videoları izlemek için bir iki izin verdim.
Ondan sonra baktım garip garip reklamlar otomotik olarak paylaşılıyor.
İzin verilen uygulamalar nasıl iptal edilir,baktım bir türlü bulamadım.
Eskiden uygulamayı kaldır bir yer vardı zannedersem,şimdi nerde anlamadım.
Bilen varsa yazarsa sevinirim.

KaNKaWaReZ

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Facabookta hileler çoağalmaya başladı.
Yalnız paylaşılan videoları izlemek için bir iki izin verdim.
Ondan sonra baktım garip garip reklamlar otomotik olarak paylaşılıyor.
İzin verilen uygulamalar nasıl iptal edilir,baktım bir türlü bulamadım.
Eskiden uygulamayı kaldır bir yer vardı zannedersem,şimdi nerde anlamadım.
Bilen varsa yazarsa sevinirim.

https://www.facebook.com/settings/?tab=privacy&ref=mb
Sol Altta "Uygulamalar ve İnternet Siteleri" Var Gerisi Sana Kalmış.

bkrdrsn

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Arkadaşlar yasal olarak izin verdiğiniz uygulamaların sizden istediği izinleri de kontrol edin. Çok fazla izin istiyorsa kötü niyetlidir.

LaWa

Profesör
Reaksiyon puanı
47
KaNKaWaRez Teşekkürler dediğin yerden hallettim.