Facebook un kurucu Mark Zuckerberg’in arkasında çok büyük yönetim ve sermaye gücü olduğu açıklandı.
Öğrenim gördüğü Harvard Üniversitesi'nde arkadaşlarıyla iletişim kurmak için oluşturduğu paylaşım ağının daha sonra dünyanın en meşhur sosyal ağına dönüşeceğini kendisi bile hiç tahmin etmezmiş. Kendi eseri Facebook sayesinde bu gün dünyanın en büyük şirketlerinden birinin CEO'su olarak milyarlarca dolarlık ekonomik gücü yönetiyor.
Facebook un yönetim kadrosu
Zuckerberg Kurucu ve CEO
Dustin Moskovitz Kurucu Yardımcısı ve Mühendislikten Sorumlu Başkan Yardımcısı
Owen Van Natta Finanstan Sorumlu Müdür, Operasyon Başkan Yardımcısı
Matt Kohler Başkan Yardımcısı - Strateji ve İşletme Operasyonu
Chris Hughes Kurucu Yardımcısı
Peter Thiel Yatırımcı
Chamath Palihapitiya Başkan Yardımcısı - Pazarlama ve Operasyonlar
Gideon Yu Finanstan Sorumlu Müdür
Adam D'Angelo Finanstan Sorumlu Müdür
Li Ka-shing Yatırımcı
Marc Samwer Yatırımcı
Oliver Samwer Yatırımcı
Alexander Samwer Yatırımcı
Microsoft gücüne güç kattı
Facebook'un değerini yükselten, ekonomik boyutlarını belirleyen aslında Microsoft oldu. Microsoft, Facebook'un yüzde 1.6'sını 240 milyon dolara satın alarak şirketin değerini 15 milyar dolara çıkardı. Microsoft'un iştiraki ile Facebook'un pazar değeri 18 milyar dolara çıktı.
Yatırım yapanlar :
Mayıs 2005'de Accel Partners 12.7 milyon dolar, Nisan 2006'da ise 25 milyon dolar yatırımla Greylock, Meritech Capital Partners Facebook'a destek oldu. Son yatırım dilimi ise Ekim 2007'de 240 milyon doları Microsoft'a, 50 milyon doları Asya'nın en zengin adamı olan Çinli milyarder Li Ka-Shing'e ve son 10 milyon doları ise Marc Samwer, Oliver Samwer, Alexander Samwer'e ait. Bu yatırımcılar, yönetim kuruluna girerek, Facebook'ta söz sahibi olmuş durumdalar. Facebook'a bundan sonra ortak olmak isteyen yatırımcıların, mevcut yönetim kurulundan onay almak zorunda oluşu, Facebook'un bundan sonraki gidişatını etkileyecek faktörlerden biri. Yeni gelen risk sermayesi (Venture Capital), melek sermaye (Angel Capital) ve her türlü yatırım teklifi bu ekibin değerlendirmesinden geçiyor.
KAYNAK:http://www.nethabercilik.com/haber/facebook_u_kimler_yonetiyor_.htm
Öğrenim gördüğü Harvard Üniversitesi'nde arkadaşlarıyla iletişim kurmak için oluşturduğu paylaşım ağının daha sonra dünyanın en meşhur sosyal ağına dönüşeceğini kendisi bile hiç tahmin etmezmiş. Kendi eseri Facebook sayesinde bu gün dünyanın en büyük şirketlerinden birinin CEO'su olarak milyarlarca dolarlık ekonomik gücü yönetiyor.
Facebook un yönetim kadrosu
Zuckerberg Kurucu ve CEO
Dustin Moskovitz Kurucu Yardımcısı ve Mühendislikten Sorumlu Başkan Yardımcısı
Owen Van Natta Finanstan Sorumlu Müdür, Operasyon Başkan Yardımcısı
Matt Kohler Başkan Yardımcısı - Strateji ve İşletme Operasyonu
Chris Hughes Kurucu Yardımcısı
Peter Thiel Yatırımcı
Chamath Palihapitiya Başkan Yardımcısı - Pazarlama ve Operasyonlar
Gideon Yu Finanstan Sorumlu Müdür
Adam D'Angelo Finanstan Sorumlu Müdür
Li Ka-shing Yatırımcı
Marc Samwer Yatırımcı
Oliver Samwer Yatırımcı
Alexander Samwer Yatırımcı
Microsoft gücüne güç kattı
Facebook'un değerini yükselten, ekonomik boyutlarını belirleyen aslında Microsoft oldu. Microsoft, Facebook'un yüzde 1.6'sını 240 milyon dolara satın alarak şirketin değerini 15 milyar dolara çıkardı. Microsoft'un iştiraki ile Facebook'un pazar değeri 18 milyar dolara çıktı.
Yatırım yapanlar :
Mayıs 2005'de Accel Partners 12.7 milyon dolar, Nisan 2006'da ise 25 milyon dolar yatırımla Greylock, Meritech Capital Partners Facebook'a destek oldu. Son yatırım dilimi ise Ekim 2007'de 240 milyon doları Microsoft'a, 50 milyon doları Asya'nın en zengin adamı olan Çinli milyarder Li Ka-Shing'e ve son 10 milyon doları ise Marc Samwer, Oliver Samwer, Alexander Samwer'e ait. Bu yatırımcılar, yönetim kuruluna girerek, Facebook'ta söz sahibi olmuş durumdalar. Facebook'a bundan sonra ortak olmak isteyen yatırımcıların, mevcut yönetim kurulundan onay almak zorunda oluşu, Facebook'un bundan sonraki gidişatını etkileyecek faktörlerden biri. Yeni gelen risk sermayesi (Venture Capital), melek sermaye (Angel Capital) ve her türlü yatırım teklifi bu ekibin değerlendirmesinden geçiyor.
KAYNAK:http://www.nethabercilik.com/haber/facebook_u_kimler_yonetiyor_.htm