Ege ERKEK
Öğrenci
- Katılım
- 29 Mayıs 2019
- Mesajlar
- 50
- Reaksiyon puanı
- 90
- Puanları
- 18
- Yaş
- 28
Bir süredir Facebook tarafından üzerinde çalışılan ve ismi "GlobalCoin" olarak piyasaya duyurulan kripto para birimi hakkında yeni detaylar ortaya çıktı. Birkaç satış merkezinin basına verdiği rapora göre ünlü sosyal medya sitesi, bu yılın başında kendi sanal para birimini kullanmak adına yapmış olduğu planları 2019 yılının ilk günlerinde tamamladı.
BBC News, bu konuyu şöyle yorumladı: "Facebook, kullanıcıların bir banka hesabına sahip olup olmadıklarına bakılmaksızın ödemelerin düşük maliyet bandında ve güvenli bir şekilde yapılmasını sağlayan dijital bir para birimi oluşturmak istiyor. WhatsApp ve Instagram ikilisine sahip olan bu oluşum; finansal engelleri kırarak, bankalarla rekabet ederek ve tüketici maliyetlerini azaltarak ödeme konusunda var olan ağları altüst etmek istiyor.
Görünüşe göre Facebook'un planı, yerel bankalarla ve / veya finansal konularda yetkili olan merkezlerle anlaşma yapmaya gerek kalmadan sınır ötesi fon transferlerini kolaylaştıracak bir işlem ağı oluşturmak üzerine kurulu. Bu strateji, Facebook'un küresel bir pazar haline gelmesini sağlayabilir ve bu sayede tüm bölgelerdeki kullanıcılar, hızlı ve kolay bir biçimde ilgili platformlar üzerinden yaptıkları satın alma işlemlerini güvenli bir şekilde gerçekleştirebilirler.
Bu fikir Facebook'u aşıp aynı zamanda Messenger, WhatsApp ve en önemlisi Instagram platformlarında da hayata geçirilebilir çünkü şu anda en hızlı büyüyen sosyal medya platformu olan Instagram, kendi e-Ticaret hedefleri üzerinde çalışarak onlara ilgi göstermeye devam ediyor: Shopping Tags, 'Checkout' ve 'Shop'.
GlobalCoin eklentisi, tüm bu çabaları daha da ileriye taşıma kapasitesine sahipken Facebook aynı zamanda birçok temel görevi de yerine getireceği için (fon transferi, fatura ödemeleri, alışveriş ve benzeri...) kullanıcıların yaşamlarında daha önemli bir unsur haline gelecek. Bu, Facebook'un en temel stratejisi gibi görünüyor. Mart ayında başka bir mesajlaşma platformunun (Kik) kurucusu ve CEO'su olan Ted Livingston, Medium isimli bir mecra üzerinden Mark Zuckerberg'in sahibi olduğu oluşumun bu planla beraber atmayı düşündüğü ilk adımın ne olacağı hakkında bir yazı yazdı. Livingston, yazısında şunları belirtti: "Facebook'un ilk adımı; ülkesinden uzakta olan, başka yerlerde çalışan ve ailesine havale yoluyla para gönderen insanlara yardım etmeye odaklanmak olacaktır."
Böyle bir strateji, para aktarımı konusunda kullanıcıların hayatlarını etkileyebilir."
BBC News mecrasına ek olarak Livingston, bu konu hakkındaki sözlerine şöyle devam etti: " Her yıl yabancı ülkelerde çalışan insanlar, ailelerine (evlerine) ve arkadaşlarına yüzlerce milyar dolar gönderiyor. Günümüzde bu işlem için kullandığımız sistemler; yavaş, pahalı ve karmaşık. Sadece 200 dolar için ödenen işlem ücreti ortalama 14 dolar. Eğer Facebook insanlara evlerine ücretsiz para göndermenin bir yolunu sunabilirse on milyonlarca insanın hayatını bir anda değiştirir ve bütün ezberleri bozar."
Bu yolla evine en fazla miktarda para göndermeyi seçen insanlar Hindistan'dan ve bu ülkedeki en popüler mesajlaşma uygulaması da WhatsApp.
Facebook bu fikrini hayata geçirmek adına ödemelerle birlikte ilk denemelerini nerede gerçekleştirmeyi düşünüyor?
2018 yılının Aralık ayında Facebook'un bir kripto para birimi üzerinde çalıştığını yazan Bloomberg, bu konu çerçevesinde şu yazıyı kaleme almıştı:
"Facebook ilk olarak Hindistan'daki havale piyasası üzerinde yoğunlaşarak WhatsApp isimli mesajlaşma uygulamasında kullanıcıların birbirlerine para aktarmalarını sağlayacak bir para birimi üzerinde çalışıyor."
Ted Livingston'a tekrar dönecek olursak kendisi Amerika Birleşik Devletleri ile Çin Halk Cumhuriyeti'nin arasındaki soğukluğu bir referans şeklinde kullanarak şu yorumlarda da bulunmuş: " Facebook, Çin'de Tencent firmasının sahibi olduğu WeChat'in kullandığı stratejiyi kullanıyor. WeChat, bu strateji sayesinde Çin'de "ödeme" denince akla gelen ilk platform. Ayrıca WeChat, günümüzde 900 milyondan fazla Çinli insan tarafından kullanılıyor ve her yıl 10 trilyon doların üzerinde bir ödemeye ev sahipliği yapıyor."
Tecrübeli yönetici, WeChat'in taktiklerini üç adımda analiz etmiş. Buna göre:
1 - İnsanları, kendi paraları üzerinde işlem yapmaları adına, WeChat'i kullanmaya zorla ve bunu zorunlu hale getir.
2 - Onlara, paralarıyla işlem yapmaları için kolaylıklar sağla ve bu sayede para dolaşımını devamlı hale getir.
3 - Ülke parasının daha fazla süre için WeChat platformunda tutulması adına daha fazla sebep üret.
Kik'in kurucusu, Facebook'un önce havale işlemlerine odaklanacağını tekrar tekrar söylemeye devam ediyor ve ardından da Zuckerberg ile ekibinin, insanların ek işlemler aracılığıyla daha fazla para harcamasını sağlamak yolunda kendi uygulamalarına daha fazla seçenek ekleyeceğini öngörüyor. O'na göre seçenekler arasında şunlar yer alabilir: Ödeme seçenekleri, yemek siparişi, telefon dakikaları konusunda işlem yapmak ve dahası... Ayrıca kendisine göre bu adımın bir sonrası, Instagram üzerinden alışveriş yapmak veya Messenger yoluyla bir şeyler satın almak.
Facebook'un uzun vadeli planları, yepyeni bir eko-dijital anlayışın ortaya çıkmasında rol oynayabilir ve bu da kendisini milyarlarca kullanıcı için olmasa da milyonlarca insan için daha elzem bir olanak haline getirir. Buna ek olarak bu vaatler, e-Ticaret ortamını da tamamen değiştirebilir. Son olarak, daha tecrübe edilecek çok zaman mevcut ve ufukta görülecek çok olay var. Elimizdeki veriler, Facebook'un daha geniş bir plana sahip olduğunu işaret ediyor. 2020 yılının başlarında, muhtemelen, bir hareket göreceğiz.
Forum geleneklerine uygun olarak orijinal kaynağı sizlerle paylaşıyorum: Facebook Will Reportedly Launch its 'GlobalCoin' Cryptocurrency Next Year
Son düzenleme: