Evde Gazoz Yapımı

mila12

Dekan
Emektar
Müdavim
Katılım
5 Kasım 2007
Mesajlar
9,864
Reaksiyon puanı
255
Puanları
1,263
Araç ve gereçler:
Çay kaşığı, limon tuzu, yemek sodası, kase, pudra şekeri, kapaklı kavanoz, etiket, meyve suyu

Deneyin yapılışı:
6 Çay kaşığı limon tuzuyla, 3 çay kaşığı yemek sodasını bir kaseye koyalım. Kaşığın arkasıyla iki maddeyi ezip toz haline getirelim. Bu karışıma 2 kaşık pudra şekeri ilave edelim. Bu karışımı temiz, kuru, kapaklı bir kavanoza koyalım. Kavanozun üzerine "Gazoz Tozu" yazılmış bir etiket yapıştıralım. :)
Bir bardak meyve suyuna bu tozdan bir kaşık koyalım.

Sonuç:
İçeceğin içinde limon tuzu kristalleri çözünür. Limon asidi meydana gelir. Sodanın içindeki karbonat bu asitle bileşerek karbondioksit gazını verir. Gaz kabarcıkları içecek boyunca yukarı çıkar. Reaksiyon bitince içeceğin içinde karbondioksit kalmamış olur. Şeker, limon asidiyle yemek sodasının ekşi tadını alır. Siz bu yolla çok değişik lezzetli gazozlar ve şerbetler yapabilirsiniz.

Not: Ayarı Tutturamassanız Patlayabilir.
 

by_erdal21

Asistan
Katılım
28 Eylül 2007
Mesajlar
236
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
20 yıl önce yapardık çocuktuk tabi.Yanlız tozu koyarken dikkat etmek lazım taşar.meysuyu değilde biz suya koyardık.Zaten gazoz renksiz olur değil mi?
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
Bu kadar malzeme alıp evde yapacağıma gider en yakın marketten 1 Tl ye alırım :D
 
Üst