Ev salçalarına dikkat

michuozawa

Guru
Emektar
Katılım
6 Ağustos 2008
Mesajlar
20,604
Reaksiyon puanı
493
Puanları
7,263
Konum
Kepler-1649c
Gaziantep İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, sağlıksız ortamlarda üretilen ve ‘ev salçası’ denilerek satışı gerçekleştirilen salçaların tüketilmemesi konusunda vatandaşı uyardı.
ev-salcalarina-dikkat-581401-664x354.jpg


Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en fazla tüketilen gıda maddeleri arasında yer alan salçanın yapımına başlandı. Gaziantep İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, sağlıksız şartlarda yapılan ve vatandaşın sağlığını tehlikeye atacak salçaların satın alınmaması ve tüketilmemesi konusunda vatandaşı uyardı.
Gaziantep İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ‘ev salçası’ konusunda şu açıklama yapıldı:


“Bölgemizde özellikle Gaziantep ilinde, en çok tüketilen gıda ürünlerinin başında salça gelmektedir. Yemeğimizin tadıdır, tuzudur. Bakanlığımızın da yönlendirmesiyle salça sektörü çok ilerlemiştir. Salça tebliği çıkarılmıştır. 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren salçada katkı (koruyucu) maddesi kullanımı yasaklanmaktadır. Birçok salça fabrikası şimdiden katkı maddesi içermeyen cam veya teneke ambalajlarda biber ve domates salçası üretmektedir.

Son derece sağlıklı, hijyenik şartlarda üretilen bu katkısız salçaları tüketmek daha sağlıklıdır. Halkımızdan çok kötü şartlarda, sağlıksız ortamlarda yapılan ev salçası diye mahalle aralarında, çarşıda, işyerlerini dolaşarak satılan salça benzeri bu ürünleri kesinlikle satın almamasını ve tüketmemesini istiyoruz.
‘Ev salçası’ diye satılan bu ürünlerde çok miktarda katkı maddeleri kullanılmaktadır. İnsan sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde katkı maddeleri içeren ‘ev salçası’ diye satılan ürünler kesinlikle satın alınmamalıdır. İl ve ilçe müdürlüklerimize ait ekipler gerekli denetimleri yapmaktadır. Ev salçası olarak salça satanlara 13 bin 304 TL idari para cezası verilerek, ürünleri imha edilmektedir.”

İHA
 

-Hewal-

Dekan
Katılım
27 Haziran 2008
Mesajlar
5,210
Reaksiyon puanı
11
Puanları
0
Yani diyorki Organik alma git fabrika ürünü kullan.
 

beylerbeyli

Asistan
Katılım
23 Ekim 2010
Mesajlar
102
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
Konum
Berlin
1. Köylerde büyüdük yetistik sehirden salca alinmazdi, herkese kendi bilgi ve becerisine göre yapar eder, bir sezon onu kullanirdi, cok lezzetli olurdu.
2. eger birileri ev yapimi deyip de katki maddesi kullaniyorsa ve buda insan sagligina zararli ise alan kisiler güvendigi kisilerden alsin, ayrica bakanlik bu tür üretim yapan kisileri ya yaptirim uygulasan yada egitsin.
3. Artik bizde fabrikalarda üretilen salcalardan kullaniyoruz, ne tadi var ne tuzu :(
4. öyle yada böyle imkanlarinizi zorlayin köy baglantinizi koparmayin, memleketin neresine olursa olsun mutlaka güzel seyler üretiliyordur...
 

orcnd

Dekan
Katılım
13 Ekim 2008
Mesajlar
6,394
Reaksiyon puanı
255
Puanları
243
Konum
İstanbul
ev salçasına birşey demiyorlar. ev salçası diye satılan ürünlere dikkat edin diyorlar.
ev ortamında üretilen salça evde tüketildiği sürece sorun yoktur.
fakat ev salçası gibi üretip toptan satışa çıkarılırsa üretim bazlı sorunlar olabilir.
bir ürün bakkala gelene kadar belirli bir süre geçmekte.
evde üretilen bir ürün bu sürede sağlığını koruyamaz.
bu tarz bir koruma için şok dondurma, havasız paketleme gibi özel paketleme yöntemleri gereklidir.
 

Ali TEMEL

Profesör
Katılım
17 Kasım 2006
Mesajlar
4,654
Reaksiyon puanı
92
Puanları
228
Kendimiz yaptık, 2 yıl gider :) Dikkat etmek lazim.
 
Üst