Ev Ağı Kurmak

Mert Ahmet

Dekan
Reaksiyon puanı
41
Evimizi değiştiricez ve yeni eve çıkınca annemi yeni bilgisayar almaya ikna ettim. Eski bilgisayarımı da değerlendirmek istiyorum.(şuanda kullandıım bilgisayarı) Bu bilgisayarı bir sunucu haline getirmeyi düşünüyorum. Ufak bir soğutma sisitemi kurucma içine ve şimdiki hdd yi değiştiricem ilk etapta 1Tb lik bir hdd alıcam dolunca yenisi eklenicek. Birkaç sorum/sorun var, çözemiyorum. Sizlerin engin bilgisine danışayım dedim. :)
Sorulardan önce sistemi yazayım

Asus P5GD1Pro Anakart
Intel P4 3.00 Ghz İşlemci
Sapphire Ati x300 Ekran Kartı
Samsung 80 Gb Hdd
230w Psu

1.Alıcağım 1Tblik Hddleri çalıştırmak için 230w Psu yeterli olur mu? Olursa eğer kaç Hdd çalıştırır?
2.Diğer bilgisayarımdan nasıl internete bağlanırım? Elimde ttnetin verdiği mdemlerden var onu kullanabilirmiyiz internete bağlanmak için? (Yalnız şuanda kullandığım bilgisyar modemi görmüyor)
3.Herhangi bir yazılım yüklemem gerekiyor mu? (windows home server vb.)

Yanıtlara Şimdiden Teşekkürler :)

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
sorularına cevap veremeyeceğim ancak sormak istediğim bi şey var, senin internetin hızı ne ki eve sunucu kuracaksın :D ben şu an 8mbit kullanıyorum, upload 100kb yi geçemiyor. sunucu için 100kb hiçbir şey değil. o yüzden merak ettim :)

Mert Ahmet

Dekan
Reaksiyon puanı
41
700kb/sn ye kadar çıkabiliryor hızım :)
ayrıca kendi dosyalarımı saklıcam orda sunucu biraz büyük oldu ama ağda dosyalarımı sakladığım bir bilgisayar olucak ve downloadlarımı da bunun üzerinden yapıcam :)

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
o zaman tamamdır :D
3. soruna kısmen bir cevap vereyim bari, boş geçmemiş olurum :D
mesela bir web sayfası yayınlamak istersen eğer, wamp adlı program var nette ücretsiz, onu kurduktan sonra, modemin ayarlarına girip 80 numaralı portu senin makinene yönlendirirsen herhangi biri senin ip adresini adres çubuğuna yazarak makinendeki siteye erişebilir. aynı şey ftp için de geçerli olabilir. 80 yerine 21 i kendi bilgisayarına yönlendirirsin. ama biraz daha detaylı araştırma yapman lazım. kolay gelsin :)

Mert Ahmet

Dekan
Reaksiyon puanı
41
o zaman tamamdır :D
3. soruna kısmen bir cevap vereyim bari, boş geçmemiş olurum :D
mesela bir web sayfası yayınlamak istersen eğer, wamp adlı program var nette ücretsiz, onu kurduktan sonra, modemin ayarlarına girip 80 numaralı portu senin makinene yönlendirirsen herhangi biri senin ip adresini adres çubuğuna yazarak makinendeki siteye erişebilir. aynı şey ftp için de geçerli olabilir. 80 yerine 21 i kendi bilgisayarına yönlendirirsin. ama biraz daha detaylı araştırma yapman lazım. kolay gelsin :)
iyi fikir de ben iki bilgisayarı biririne ethernet kablosu aracılığıyla bağlıyacam yalnız bunlara internet nerden olucak ? :D
Pikatel airmax 101 var bende bu modemin de usb girşi yok :S
nasıl yapıcaz ya :D

ByKaMiKaZe

Profesör
Reaksiyon puanı
20
25-30 milyona bitane 5portlu bir Switch al iki makine ve modemi ona bağla sonra ev ağı kur hdd yi takacağın makinedeki hdd ye tam paylaşım ver oldu bitti :)

Qbilay

Asistan
Reaksiyon puanı
7
Merhaba .

1 - Yazmis oldugun sistem ozelliklerine 230 watt power supply yeterli olmayacaktir. Gerekli hesaplamaları bu adresten bakabilirsin.

2 - Bilgisayar modemi gormuyor degidine gore USB aglanti yapiyorsundur. Sana tavsiyem 5 veya 8 port switch alarak internet baglantini paylastirabilirsin.

3 - Bu konuda alternatifin cok. Amacin sadece dosya paylasimi ise windows xp home-pro, linux veya bsd (openbsd, freebsd - ileri seviye bilgi gerekmektedir) cozumlerinden birini kullanabilirsin. Bu konuda sana tavsiye edecegim Freebsd tabanli FreeNAS. Bu dagitim ile dosya paylasimi yapabilir ve torrent istemcisi olarak kullanabilirsin.

Saygilar.

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
hem nete hem birbirine bağlanmak için en ucuz çözüm switch yerine ethernet kartı almak galiba :) fiyatı 10tl civarında. makinenin birinde çift ethernet olursa istediğin işlemi yaparsın :)

Mert Ahmet

Dekan
Reaksiyon puanı
41
Çok teşekkürler arkadaşlar.
Hdd ler 25w harcıyormuş galiba 500w Psu alsam bana yeterli olucaktır bunun dışında bi donanım gerekmiyor. Format atıp Cd ve Dvd sürücümün gücünü keserim.
@Qbilay
Switch alsam bağlantılar nasıl olucak?
Modemin usb bağlantısı yok ethernetten taktığımda da olmuyor hiçbirşey
çalıştıra "ipconfig" yazıyorum hiç bir IP çıkmıyor
@Chanpion78
Ethernet iyi bir çözüm gibi durmuyor bence. Alsam bi ethernet kartı nasıl bağlantı yapıcam biraz açar mısınız?

Altair

Doçent
Reaksiyon puanı
18
Bunu yapma amacın ne?

1.si bu bilgisayarı sunucu yaptın diyelim.Kimin internetinden gidecek ? Tabiki senin
2.si bunun gürültüsünü kim çekecek? Yine sen
3.sü Kimseye kiraya da veremezsin yani versende almazlar Elektrik faturasını kim ödeyecek? yine sen

Eski bilgisayarını değerlendirmek istiyosan sat elinde tutma

Mert Ahmet

Dekan
Reaksiyon puanı
41
Bunu yapma amacın ne?

1.si bu bilgisayarı sunucu yaptın diyelim.Kimin internetinden gidecek ? Tabiki senin
2.si bunun gürültüsünü kim çekecek? Yine sen
3.sü Kimseye kiraya da veremezsin yani versende almazlar Elektrik faturasını kim ödeyecek? yine sen

Eski bilgisayarını değerlendirmek istiyosan sat elinde tutma

1. Sunucu gibi olmayacak arkadaşlarla online oyun oynamak için, büyük boyutta dosyalarımı saklamak için kullanıcam.
2. Pek gürültüsü olmayacak. Şuan yanıbaşımda zar zor duyabiliyorum sesini o zaman hdd sesi olucak ama odanın bir köşesine saklayacak onu yeni evde çatıya kurucam zaten sistemi. Sorun olmayacak benim için ses.
3. Elektrik tasarrufu olacak bu :) Yeni bilgisayarım şu zamana uygun birşey olucak ve güç tüketimi yüksek ürünlerden oluşacak dolayısıyla gece download yapmak biraz maliyetli olucak bu şekilde yeni bilgisayarımı kapatıcam eskisi düşük güçte hala çalışıyor olucak :)

Ve son olarak kim alıcak bu bilgisayarı ? Elime 3-5 bişeyler geçer fakat ihtiyacım yok şükür Allah'a durum iyi. Eimden çıkarmak istesem satmam zaten hayrına veririm birilerine. :)

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
şu an kullandığın makinenin nete bağlanamama sorunu belki ethernet sürücüsünden kaynaklanıyor olabilir veya komple donanımsal bir şey. çift ethernet olayını şöyle yapacaksın:

bir adet ethernet kartı alıp boş bir pci yuvasına takacaksın (hangi makineye internet ilk gelsin istiyorsan). daha sonra ethernetlerden birine internetin geldiği kabloyu takacaksın diğerine de aynı kablodan takacaksın ama ucu senin diğer bilgisayara bağlı olacak. son olarak da çift ethernet kartlı bilgisayarından ağ aygıtlarında iki adet yerel ağ olması lazım onların ikisini seçip sağ tıklayıp köprüle diyeceksin. hepsi bu kadar. yalnız iki bilgisayarın arasındaki kabloyu "çapraz kablo" diye arayıp satın alırsan iyi olur aksi halde çalışmayabilir :)

bir de acaba hangi işletim sistemini kullanıyorsun/kullanacaksın???

Altair

Doçent
Reaksiyon puanı
18
1. Sunucu gibi olmayacak arkadaşlarla online oyun oynamak için, büyük boyutta dosyalarımı saklamak için kullanıcam.
2. Pek gürültüsü olmayacak. Şuan yanıbaşımda zar zor duyabiliyorum sesini o zaman hdd sesi olucak ama odanın bir köşesine saklayacak onu yeni evde çatıya kurucam zaten sistemi. Sorun olmayacak benim için ses.
3. Elektrik tasarrufu olacak bu :) Yeni bilgisayarım şu zamana uygun birşey olucak ve güç tüketimi yüksek ürünlerden oluşacak dolayısıyla gece download yapmak biraz maliyetli olucak bu şekilde yeni bilgisayarımı kapatıcam eskisi düşük güçte hala çalışıyor olucak :)

Ve son olarak kim alıcak bu bilgisayarı ? Elime 3-5 bişeyler geçer fakat ihtiyacım yok şükür Allah'a durum iyi. Eimden çıkarmak istesem satmam zaten hayrına veririm birilerine. :)
Yapmaya çalıştığın şey şu yani Evin internetine bağlayacaksın bi köşede sadece kasa olarak duracak direk ağdan erişerek indirme işlerini göreceksin.Sen kirli işlerini o bilgisayara gördüreceksin yani.Kirli iş dediğim bişey indirince partları klasöre açma virüslüyse ana bilgisayarına hiç bulaşmadan silme.Böyle mi olsun diyosun?

Mert Ahmet

Dekan
Reaksiyon puanı
41
şu an kullandığın makinenin nete bağlanamama sorunu belki ethernet sürücüsünden kaynaklanıyor olabilir veya komple donanımsal bir şey. çift ethernet olayını şöyle yapacaksın:

bir adet ethernet kartı alıp boş bir pci yuvasına takacaksın (hangi makineye internet ilk gelsin istiyorsan). daha sonra ethernetlerden birine internetin geldiği kabloyu takacaksın diğerine de aynı kablodan takacaksın ama ucu senin diğer bilgisayara bağlı olacak. son olarak da çift ethernet kartlı bilgisayarından ağ aygıtlarında iki adet yerel ağ olması lazım onların ikisini seçip sağ tıklayıp köprüle diyeceksin. hepsi bu kadar. yalnız iki bilgisayarın arasındaki kabloyu "çapraz kablo" diye arayıp satın alırsan iyi olur aksi halde çalışmayabilir :)

bir de acaba hangi işletim sistemini kullanıyorsun/kullanacaksın???
çapraz kablo nasıl oluyor bir giriş 2 çıkış olanlar mı ? Y kablo da deniyor hani ?
Xp Kullanmayı düşünüyorum çünkü diğerlerine programlama bilgisi gerekliymiş (öyle demişti ilk sayfada bir arkadaş) bende de hiç yok :)

Yapmaya çalıştığın şey şu yani Evin internetine bağlayacaksın bi köşede sadece kasa olarak duracak direk ağdan erişerek indirme işlerini göreceksin.Sen kirli işlerini o bilgisayara gördüreceksin yani.Kirli iş dediğim bişey indirince partları klasöre açma virüslüyse ana bilgisayarına hiç bulaşmadan silme.Böyle mi olsun diyosun?
Evet bu şekilde de kullanılabilir

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
çapraz kablo nasıl oluyor bir giriş 2 çıkış olanlar mı ? Y kablo da deniyor hani ?

yok öyle değil. normal bildiğin ethernet kablosu şeklinde. ama ethernet kablosunu iki bilgisayar arasında takarsan çalışmaz, çalışması için bir tarafın ucundaki turuncu-beyaz ile yeşil-beyaz kabloyu ve de turuncu ile yeşil kabloyu yer değiştirmen gerekli. piyasada zaten o şekil satılanları var, onlardan alabilirsin :) ismi çapraz kablo diye geçiyor..

bir de şu resmi buldum, örnek olması açısından..
rj45-plug-connection-sequence.png

Mert Ahmet

Dekan
Reaksiyon puanı
41
yok öyle değil. normal bildiğin ethernet kablosu şeklinde. ama ethernet kablosunu iki bilgisayar arasında takarsan çalışmaz, çalışması için bir tarafın ucundaki turuncu-beyaz ile yeşil-beyaz kabloyu ve de turuncu ile yeşil kabloyu yer değiştirmen gerekli. piyasada zaten o şekil satılanları var, onlardan alabilirsin :) ismi çapraz kablo diye geçiyor..

bir de şu resmi buldum, örnek olması açısından..
rj45-plug-connection-sequence.png
O dediğin elle bile yapılır ki bi iğne sok oraya çıksın yan tarafa tak. Bu kadar basit. :)

ByKaMiKaZe

Profesör
Reaksiyon puanı
20
amma uğraşıyorsunuz 1 swich işini görcek ikinci etherneti niye karıştırıyorsunuz. olur olmaz diye bişey yok ama sistemde problem olduğu zaman diğer makineninde net ile alakası kesilecek en temizi swich almak

modemi ve iki makineyi swich e bağla olsun bitsin

Sword.q

Profesör
Reaksiyon puanı
25
anlattıklarına bakılırsa anladığım sen evde bi dosya sunucusu kurmak istiyorsun yeni makinanda hiçbir dosya tutmıyacan hepsi orada olacak istediğin zaman ulaşmak istiyorsun.

herşeyden önce bir switch işini rahatlıkla görür. bu bilgisayara benim tavsiyem server yükleyip active directory yapısına geçmen olurdu ki tahminim bu işin altından kalkamazsın. bu durumda eski bilgisayarda monitör kullanma ihtiyacını yok etmek için remote desktop açman lazım. ki uzaktan yönetim yapabilesin her ihtiyacın olduğunda çatıya çıkmak hoş olmazsa gerek. dosyalara ulaşmak için gerekli izinleri vermen gerekir, paylaşım izinlerinide vermen gerekir. sen yeni yere geçince karşılaştığın zorlukları yaz yardımcı olmaya çalışalım böyle tahmini olaya dalmak baya kafanı karıştırır.

kolay gelsin..

Mert Ahmet

Dekan
Reaksiyon puanı
41
anlattıklarına bakılırsa anladığım sen evde bi dosya sunucusu kurmak istiyorsun yeni makinanda hiçbir dosya tutmıyacan hepsi orada olacak istediğin zaman ulaşmak istiyorsun.

herşeyden önce bir switch işini rahatlıkla görür. bu bilgisayara benim tavsiyem server yükleyip active directory yapısına geçmen olurdu ki tahminim bu işin altından kalkamazsın. bu durumda eski bilgisayarda monitör kullanma ihtiyacını yok etmek için remote desktop açman lazım. ki uzaktan yönetim yapabilesin her ihtiyacın olduğunda çatıya çıkmak hoş olmazsa gerek. dosyalara ulaşmak için gerekli izinleri vermen gerekir, paylaşım izinlerinide vermen gerekir. sen yeni yere geçince karşılaştığın zorlukları yaz yardımcı olmaya çalışalım böyle tahmini olaya dalmak baya kafanı karıştırır.

kolay gelsin..
Çok teşekkür ederim. Monitör kullanmıycam evet. Yani düşünmüyorum kullanmayı eski bilgisayar için. Önce switch alayım ben. Ne önerirsiniz pek bilgim yok bu konuda ?

Sword.q

Profesör
Reaksiyon puanı
25
her hangi bir marka işini görür çok masraf yapıp özel bişey almana gerek yok 20 25 liraya uygun birtane bulursun. yada alıcaksan çok portlu bir modem al oda iş görür maksat iki bilgisayar ağ ortamında birbirini görsün.

Mert Ahmet

Dekan
Reaksiyon puanı
41
her hangi bir marka işini görür çok masraf yapıp özel bişey almana gerek yok 20 25 liraya uygun birtane bulursun. yada alıcaksan çok portlu bir modem al oda iş görür maksat iki bilgisayar ağ ortamında birbirini görsün.
Var bir tane modemim. Gerek yok bir diğerine :) Switch alayım ben bir tane yeticektir. :)

S

SDN Okuru

SDN Okuru
kardeş ben şuan şoktayım buradan hiçbir şey anlamadım benim meselem başkaydı ben google ev grubu nedir ev grubu neye yarar ev grubu zarar var mı dır diye araştırırken senin sayfayı buldum okudum sana yardımcı olmam ve bu yorumu boşa yazıyorum :D