Eski emektar yanıyor

gmjackal01

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Merhaba arkadaşlar, intel e6600 3,6 ghz, emektar işlemcim aşırı drecede yüksek sıcaklıklarda.Bugun oyundayken aniden kapandı ve 1-2 saat açılmadı, ne yaparsam yapayı açılmadı. En son çare, 1 sene önce işlemciiyi folyolamıştım, folyoyu söküp açtım bilgisayar öyle açıldı. Boşta 55-60 derecede, yükte ise 99-100 dereceleri buluyor.Google chrome açtığımda bile 88-90ları görüyor Kasaiçi temizliğimi yaptım. Fan temiz, epey bir toz cıktı. Şuan bir arkadaşımın memleketindeyim. Köy gibi biryer. Hatta köye bile hakaret olur. İlk insanların yaşadığı tarzı biryer. Bırakın termal macunu, çarşıya gitmek bile 3 saat. Gitsem bile çarşı dedikleri 1 tane market 2-3 dükkan tarzı bir yer. Dağın başı yani termal macun bulamıyorum. Termal macunu en son 1-2 sene önce yapmıştım. Sıcaklığı nasıl

düşürebilirim?
Stok fan...

boşta;

S

SDN Okuru

SDN Okuru
vantilatörün varsa kasanın kapağını açıp içeriye tut biraz serinler :D

Junas28

Öğrenci
Reaksiyon puanı
5
İşlemci soğutucusunun fanı çalıştığına emin olun. Madem termal macun elinizin altında yok, stock soğutucuyu sökmeden ince birşeyle araya kaçmış olan tozları temizleyin. Muhtemelen iyice kirlenmiştir.

gmjackal01

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
İşlemci soğutucusunun fanı çalıştığına emin olun. Madem termal macun elinizin altında yok, stock soğutucuyu sökmeden ince birşeyle araya kaçmış olan tozları temizleyin. Muhtemelen iyice kirlenmiştir.

fanı söktüm tozları iyice aldım sogutuyucu fana geri monta edip geri taktım. Az bir termal macun vardı cantamda onuda sürdüm. Yok gene aynı. işlemci e6600 3,6 ghzlerde var bu ısınma sorunu galiba..

Junas28

Öğrenci
Reaksiyon puanı
5
fanı söktüm tozları iyice aldım sogutuyucu fana geri monta edip geri taktım. Az bir termal macun vardı cantamda onuda sürdüm. Yok gene aynı. işlemci e6600 3,6 ghzlerde var bu ısınma sorunu galiba..

Kasanızdaki diğer bileşenlerin sıcaklık durumunu ölçecek programınız var mı? Onlar ne durumda acaba ?

Şu programla denetleyebilirsiniz... resim de atarsanız yardımcı olmaya çalışırız.

HWMONITOR | Softwares | CPUID

Bir de görev yöneticisinden kontrol ettiniz mi, olağandışı bir CPU kullanımı var mı?

Seyhoo

Dekan
Cezalı
Reaksiyon puanı
741
Bu sorunun 4 sebebi var;

Anakartın hemen bitişiğindeki beslenme mosfetleri veya elektrolit kapasitörlerden biri arızalı.
İşlemci yuvasındaki bacaklardan birkaçı şase alıyor veya eğik bir şekilde işlemciye temas etmiyor.
Güç kaynağın arızalı.
Stok fanın yeterli soğutmuyor veya işlemciyi tam kavramıyor.

Bu sebeplere dikkat ederek işlem yapın. Kolay gelsin.

gmjackal01

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Kasanızdaki diğer bileşenlerin sıcaklık durumunu ölçecek programınız var mı? Onlar ne durumda acaba ?

Şu programla denetleyebilirsiniz... resim de atarsanız yardımcı olmaya çalışırız.

HWMONITOR | Softwares | CPUID

Bir de görev yöneticisinden kontrol ettiniz mi, olağandışı bir CPU kullanımı var mı?

minumuma indirmiştim yükü. Windows yaklaşık 3-4 aylık. Sık sık combofixlede taratıyorum hocam;

- - - Mesaj Güncellendi - - -

bir kaç gün içinde termal macunla macunlayıp tekrar yazıcagım.

Junas28

Öğrenci
Reaksiyon puanı
5
minumuma indirmiştim yükü. Windows yaklaşık 3-4 aylık. Sık sık combofixlede taratıyorum hocam;

bir kaç gün içinde termal macunla macunlayıp tekrar yazıcagım.

Auxtin sıcaklık değeri, güç kaynağınıza işaret ediyor... bir ara 100 dereceyi bulmuş. Tahminim sisteminizdeki hüç kaynağı biraz eski. Kapasitörler ölüyor olabilir. +12v işlemci ekran kartı gibi parçaları doğrudan güçle besliyor... bildiğim kadarıyla onun en başta v12 üzeri olması lazım ve 0,5 değerinden fazla min- max dışında oynamaması lazım. Uzmanı değilim bu konunun ama... bir de biosdan ısı ve güç değerlerine bakabilir misiniz. Orda da olması lazım. Çünkü bazen HW programı yanılabiliyor.

HW programını kapatıp tekrar açın, değerler sıfırlansın. Güç kaynağına dokunun 50 derecede bile epey sıcak olacaktır. CPU/GPU^yu yük altında bırakın, oyun fln açarak. Sonra güç kaynağını tekrar dokunarak kontrol edin. Eğer 100 dereceyse zaten canınız yanar (dikkatli olun yani). Programdan sonra tekrar kontrol edin. Kaç dereceye gelmiş

Sorun güç kaynağında olabilir. İşlemcinin 134 derece göstermesi... şu an çalışıyor olmasına bile şaşırıyorum :S

Harddiskiniz örneğin benimkinden 10 derece daha sıcak. Lakin bu da işlemciden çıkan çok sıcak havanın sonucu olabilir. Kabul edilebilir değerlerde halen.

Yedek parçasını var mı evinizde (güç kaynağı ve anakart en başta) ?

Unutuyordum bir adım daha var, denetim masasından güç seçeneklerini bulup ordan cpu kullanımını kademe kademe azaltın. yüzdelik dilim olarak örneğin 20% şeklinde (320mhz kadar indirecektir). O şekilde de bir ısı değerlerini kontrol edin.

gmjackal01

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Auxtin sıcaklık değeri, güç kaynağınıza işaret ediyor... bir ara 100 dereceyi bulmuş. Tahminim sisteminizdeki hüç kaynağı biraz eski. Kapasitörler ölüyor olabilir. +12v işlemci ekran kartı gibi parçaları doğrudan güçle besliyor... bildiğim kadarıyla onun en başta v12 üzeri olması lazım ve 0,5 değerinden fazla min- max dışında oynamaması lazım. Uzmanı değilim bu konunun ama... bir de biosdan ısı ve güç değerlerine bakabilir misiniz. Orda da olması lazım. Çünkü bazen HW programı yanılabiliyor.

HW programını kapatıp tekrar açın, değerler sıfırlansın. Güç kaynağına dokunun 50 derecede bile epey sıcak olacaktır. CPU/GPU^yu yük altında bırakın, oyun fln açarak. Sonra güç kaynağını tekrar dokunarak kontrol edin. Eğer 100 dereceyse zaten canınız yanar (dikkatli olun yani). Programdan sonra tekrar kontrol edin. Kaç dereceye gelmiş

Sorun güç kaynağında olabilir. İşlemcinin 134 derece göstermesi... şu an çalışıyor olmasına bile şaşırıyorum :S

Harddiskiniz örneğin benimkinden 10 derece daha sıcak. Lakin bu da işlemciden çıkan çok sıcak havanın sonucu olabilir. Kabul edilebilir değerlerde halen.

Yedek parçasını var mı evinizde (güç kaynağı ve anakart en başta) ?

Unutuyordum bir adım daha var, denetim masasından güç seçeneklerini bulup ordan cpu kullanımını kademe kademe azaltın. yüzdelik dilim olarak örneğin 20% şeklinde (320mhz kadar indirecektir). O şekilde de bir ısı değerlerini kontrol edin.

hocam ilginiz için teşekkür ediyorum.

İşlemci ve stok fandaki donmuş termal macunu kulak çöpü ve kolonya yardımıyla silip tekrar denedim. Şuanki sonuç windows açıldıkdan 3-5 dk sonra şöyle;

Not: bulundugum memleket yanıyor. Aşırı sıcak. Odamızda klima ne yazıkki yok. Oda ortalama 45-50 derece birşey. Vantiratörle zorla hayatta kalıyoruz o derece :)

@Junas28
Aşşagıdakini nasıl yapmalıyım hocam bir yardım ederseniz sevinirim.

Junas28

Öğrenci
Reaksiyon puanı
5
hocam ilginiz için teşekkür ediyorum.

İşlemci ve stok fandaki donmuş termal macunu kulak çöpü ve kolonya yardımıyla silip tekrar denedim. Şuanki sonuç windows açıldıkdan 3-5 dk sonra şöyle;

Not: bulundugum memleket yanıyor. Aşırı sıcak. Odamızda klima ne yazıkki yok. Oda ortalama 45-50 derece birşey. Vantiratörle zorla hayatta kalıyoruz o derece :)

@Junas28
Aşşagıdakini nasıl yapmalıyım hocam bir yardım ederseniz sevinirim.

Puff oda sıcaklığın bu kadar yüksek olacağını hiç tahmin etmedim... ingilizce "the culprit" dedikleri şey işte tam bu. İŞlemci üzerinde yaptığınız işlemlerden sonra düşüş göstermesi iyi. Lakin güç kaynağızdan halen şüpheliyim ama farklı bir ürünle ya da aparatlarla denetleyemeceğimiz için kesin bir şey diyemem.

O sonraki adım artık gerekli değil gibi ama denemekten zarar gelmez. Orda 100% yazan kısmı iyice düşürürseniz (misal %20) işlemciniz de ancak yüzde 20sinde çalışır. 2,6 ghz->520mhz e iner. Bunu sadece problemi lokalize etmek için önerecektim. Ama oda sıcaklığı o kadar yüksekken pek bir değişiklik göstereceğini sanmıyorum. O derece kısılmış işlemciyle de kullanılmaz sonuçta bilgisayar.

gmjackal01

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Hocam merhaba.
@Junas28
Boşta yukarıdaki gibi 45-50 arası oynuyor.

Oyunda 3 dakika test yaptım 68'i geçmiyor.

Güç ayarlarından en yüksek işlemci durumunu %80'e çektim. hwmonitörde max 2.4 ghz'ye cıkabiliceği yazıyor. Yeterlidir benim için

İşlemci ve fan üstündeki donmuş termal macunu temizledim. Sonuç bu. Şuan normal gibi gözüküyor bana :)

Macunladıkdan sonra tekrar bumplayacağım.

Teşekkürler hocam.

Junas28

Öğrenci
Reaksiyon puanı
5
Hocam merhaba.
@Junas28
Boşta yukarıdaki gibi 45-50 arası oynuyor.

Oyunda 3 dakika test yaptım 68'i geçmiyor.

Güç ayarlarından en yüksek işlemci durumunu %75'e çektim. 60 VEYA 65'E çekmelimiyim hocam?

İşlemci ve fan üstündeki donmuş termal macunu temizledim. Sonuç bu. Şuan normal gibi gözüküyor bana :)

Macunladıkdan sonra tekrar bumplayacağım.

Teşekkürler hocam.

Valla vampir gibi yaşayabilirseniz-gündüzleri uyuyarak, geceleri uyanık- kısmen sorununuz çözülmüş sayılır.. yoksa geceleri de mi çok sıcak. Neyse, ilerde makul bir soğutucu alın işlemciniz için. Orta şeker bir soğutucu bile büyük farklar yaratıyor. Benim kullandığım cooler master hyper 212 plus ve taktığım andan itibaren sıcakları boşta ve tam yükte yarısı kadar aşağı çekmişti.

gmjackal01

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Valla vampir gibi yaşayabilirseniz-gündüzleri uyuyarak, geceleri uyanık- kısmen sorununuz çözülmüş sayılır.. yoksa geceleri de mi çok sıcak. Neyse, ilerde makul bir soğutucu alın işlemciniz için. Orta şeker bir soğutucu bile büyük farklar yaratıyor. Benim kullandığım cooler master hyper 212 plus ve taktığım andan itibaren sıcakları boşta ve tam yükte yarısı kadar aşağı çekmişti.

Hocam Sistemim çöp benim :)

Sadece akşam işten gelip league of legends için orta halli birşeyler ayarlamıştım. Sadece bu oyunu oynuyorum minumum ayarlarda.
yeterli benim içinde.

Önerebiliceğiniz bir soğutucu+macun varmıdır?

Hocam cok tuzlu olmasın size zahmet.

Junas28

Öğrenci
Reaksiyon puanı
5
Hocam Sistemim çöp benim :)

Sadece akşam işten gelip league of legends için orta halli birşeyler ayarlamıştım. Sadece bu oyunu oynuyorum yeterli benim içinde.

Önerebiliceğiniz bir soğutucu varmıdır?

cooler master hyper 212 evo... ben almayı düşünmediğim için pek incelemedim ama sağda solda, yabancı sitelerde özellikle fiyat/performan açısından en iyilerinden biri olduğu izlemini aldım. Ama Evo..plus değil... benimkinden bulabileceğinizi de pek sanmıyorum zaten, alalı bir kaç yıl oluyor ve halen yeni sistemimde de kullanıyorum.

Keyifli oyunlar diliyorum

Akif52

Profesör
Reaksiyon puanı
110
flaxes 3333S-K-M almada ne alırsan al.Resmen böğürüyor.Artı 5 V USB 2.0 gücüyle üflemiyor bile.Inca INC-354BX ın yorumları coşmuş resmen.Ona bakın derim.