Eski bilgisayarlarda çalışan en iyi 10 oyun

Intel Pentium

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
47
Selamünaleyküm, hayırlı günler. Düşük donanımlı sistem kullanan biri olarak zamanla hangi oyunların hâlâ sorunsuz çalıştığını deneyimleyerek öğrendim. Bu yazıda, 2025 yılı itibarıyla hâlâ keyifle oynanabilen, sistem dostu 10 oyunu paylaşmak istedim.
Deneyimlediğim sistem: Pentium / 3 GB RAM

1. Half-Life 2​

• İşletim Sistemi: Windows 2000/XP
  • İşlemci: 1.2 GHz
  • RAM: 256 MB
  • Ekran Kartı: DirectX 7 uyumlu
  • Depolama: 6.5 GB
  • Neden?
    Kayda değer bir hikâye anlatımı, fizik tabanlı bulmacalar ve sürükleyici atmosferiyle, hem teknik olarak hafif hem de içerik olarak zengin bir FPS deneyimi sunuyor. Eski sistemlerin kaldıramayacağı hiçbir şey yok.

2. Need for Speed: Most Wanted (2005)​

• İşletim Sistemi: Windows 2000/XP
  • İşlemci: 1.4 GHz
  • Ekran Kartı: 32 MB DirectX 9 uyumlu
  • Depolama: 3 GB
  • Neden?
    Araba kovalamacaları, polis takibi ve modifiye sistemiyle hâlâ keyifli. Modern yarış oyunları kadar görsel olmasa da, düşük donanımlarda eğlenceyi fazlasıyla veriyor.

3. Plants vs. Zombies​

• İşletim Sistemi: Windows XP
  • RAM: 512 MB
  • Ekran Kartı: 128 MB DirectX 8
  • Depolama: 65 MB
  • Neden?
    Kolay öğrenilen oynanışı ve mizahi tarzıyla hâlâ popüler. Sistem dostu olması sayesinde eski bilgisayarlarda bile saatlerce oynanabilir.

4. Portal​

• İşletim Sistemi: Windows XP/2000
  • İşlemci: 1.7 GHz
  • Ekran Kartı: DirectX 8 uyumlu
  • Depolama: 4.5 GB
  • Neden?
    Portal mekaniği ve zekâya dayalı bulmacaları ile sıra dışı bir deneyim sunuyor. Düşük donanımda bile stabil çalışması, oyunu hâlâ cazip kılıyor.

5. Papers, Please​

• İşletim Sistemi: Windows XP ve üzeri
  • İşlemci: 1.5 GHz
  • RAM: 2 GB
  • Ekran Kartı: OpenGL 1.4 uyumlu
  • Depolama: 100 MB
  • Neden?
    Basit grafikleriyle ciddi ve derin bir anlatım sunuyor. Dramatik seçimlerle şekillenen yapısı sayesinde birden fazla kez oynanabilir, duygusal bir bağ kurdurur.

6. Left 4 Dead 2​

• İşletim Sistemi: Windows XP/Vista/7
  • İşlemci: 3.0 GHz Pentium 4
  • Ekran Kartı: 128 MB Shader Model 2.0
  • Depolama: 13 GB
  • Neden?
    Çok oyunculu yapısı, aksiyonun temposu ve geniş harita çeşitliliği sayesinde hâlâ günümüzde bile aktif oynanan bir zombi hayatta kalma oyunu.

7. Undertale​

• İşletim Sistemi: Windows XP ve üzeri
  • İşlemci: 2 GHz
  • Ekran Kartı: 128 MB
  • Depolama: 200 MB
  • Neden?
    Grafik olarak çok basit olsa da hikaye ve karakter tasarımı açısından bir başyapıt. Seçimlerin gerçekten önemli olduğu nadir oyunlardan biri.

8. Hotline Miami​

• İşletim Sistemi: Windows XP/Vista/7
  • Ekran Kartı: 32 MB
  • Depolama: 250 MB
  • Neden?
    Hızlı tempolu aksiyon ve retro müziklerle bütünleşmiş bir oyun. Öğrenmesi kolay, ustalaşması zor — ve düşük sistemlerde mükemmel çalışıyor.

9. Terraria​

• İşletim Sistemi: Windows XP - 10
  • İşlemci: 2.0 GHz
  • RAM: 2.5 GB
  • Ekran Kartı: Shader Model 2.0
  • Depolama: 200 MB
  • Neden?
    2D Minecraft gibi düşünebilirsiniz. Keşif, inşa ve savaş üçlüsünü düşük sistemlerde bile eksiksiz yaşatabiliyor. Mod desteği de cabası.

10. GTA: Vice City​

• İşletim Sistemi: Windows 98/2000/XP
  • İşlemci: 800 MHz
  • RAM: 128 MB
  • Ekran Kartı: 32 MB
  • Depolama: 1.5 GB
  • Neden?
    80'ler havası, unutulmaz müzikleri ve klasik GTA yapısıyla hala eğlenceli. Günümüz sistemleri için hiçbir yük değil.

Bonus: Grand Theft Auto – San Andreas​

• İşlemci: Pentium III 1 GHz
  • Ekran Kartı: 64 MB (DirectX 9.0 destekli)
  • Depolama: 4.7 GB
  • İşletim Sistemi: Windows 98/ME/2000/XP
  • Neden?
    Düşük sistemlerde bile akıcı çalışması, açık dünya deneyimi sunması ve hâlâ aktif mod topluluğu sayesinde 2025’te bile keyifle oynanabilen bir efsane. Üstelik görev sistemi, serbest dolaşım ve yan aktivitelerle diğer birçok oyuna göre çok daha fazla içerik sunuyor.