Erkeklerin düğmeleri neden sağdadır?

DarkLady

Dekan
Reaksiyon puanı
12
Hakikaten, neden erkeklerin tüm giysilerinde düğmeler sağda, ilikler solda iken kadın giysilerinde tam tersidir?
İşte, insanların daha çok sağ ellerini kullanmalarından dolayı yerleşen bir alışkanlık daha. Sağ elini kullanan bir insan için, sağdaki bir düğmeyi, soldaki bir iliğe geçirmek daha kolaydır. Bu nedenle de erkeklerin düğmeleri daima sağdadır.
Peki kadınların düğmeleri niçin solda? Kadınların çoğunluğu da, daha çok sağ ellerini kullanmıyor mu?
Giysilerde düğmelerin kullanılmaya başlanıldığı ilk zamanlarda, düğmeler hem çabuk kırılabiliyordu, hem de herkesin alamayacağı kadar pahalı idi. Düğme alabilecek zengin kadınlar da, uzun elbiselerini ancak hizmetçilerinin yardımı ile giyebiliyorlardı.
Hizmetçiler ise hanımlarının karşısında, onların düğmelerini, sağ ellerini kullanarak daha rahat ve daha hızlı ilikleyebiliyorlardı (tabii erkeklerin de daha hızlı çözdüklerini söylemeye gerek yok). Bu neden(ler)le, terziler düğmeleri hizmetçinin sağına, hanımının ise soluna gelecek şekilde diker oldular. Günümüzde her kadın, kendi kendine giyinip soyunmasına rağmen nedendir bilinmez, bu adet değişmedi.

---alıntıdır---

Ahmethz

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
398
ben de yıllardır düşünürüm bu olayı saçma ya sağ/sol ayırımı

DarkLady

Dekan
Reaksiyon puanı
12
Jojoba dedi ki:
ne alakası var kadın erkek ayrımı desen hadi neysede sağ soll demen daha da saçmaa[sup][/sup]

Ahmethz

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
398
ziraatci63 dedi ki:
Jojoba dedi ki:
ne alakası var kadın erkek ayrımı desen hadi neysede sağ soll demen daha da saçmaa[sup][/sup]
düğme birinde sağda birinde solda ayırım bu, kadınlarınn %de bilmem kaçı solak olsa anlıycam da işte anlaşılmıyor gereksiz bir uygulama olarak kalmış.

DarkLady

Dekan
Reaksiyon puanı
12
Jojoba dedi ki:
ziraatci63 dedi ki:
Jojoba dedi ki:
düğme birinde sağda birinde solda ayırım bu, kadınlarınn %de bilmem kaçı solak olsa anlıycam da işte anlaşılmıyor gereksiz bir uygulama olarak kalmış.
gereksiz olduğu doğru fakat merak edenlerde var ki araştırmışlar bunuu

amesfa

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
153
Siz sorasınız diye :P

patrick

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
19
(tabii erkeklerin de daha hızlı çözdüklerini söylemeye gerek yok)

bi düğme olayına bile erkekleri karıştırmasalar olmuyor (:

Edit: ama artık merak edilmesin "Unicef" denilen uygulama var, kadın erkek farketmiyor. tuttuğunuzu giyebilirsiniz :D

RuNaL

Dekan
Reaksiyon puanı
71
patrick dedi ki:

Edit: ama artık merak edilmesin "Unicef" denilen uygulama var, kadın erkek farketmiyor. tuttuğunuzu giyebilirsiniz :D

uni... başka bişey değil mi o patrik :*

patrick

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
19
RuNaL dedi ki:
patrick dedi ki:

senin söyldiğin sanırım bu;
UNICEF, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu, çocukların, ailelerinin ve bulundukları toplumun yaşam koşullarını iyileştirmeye kendini adayan dünya üzerinde en yaygın organizasyondur.

ama herhangi bir mağazaya (genelde mavi jeans, Lee, LTB vb) girdiğinde bay-bayan giyimleri ayırt edilemeyecek durumda.. mağazadaki çalışanların ağzından düşmüyor bu kelime

EDİT: Unicef demiştim ya! hah, yanlış kalmış aklımda Unisex olacaktı :$ :D
konuyu üşenmeyip internetten araştıran ve beni msn'den uyaran Runal'a teşekkür ediyorum :P

RuNaL

Dekan
Reaksiyon puanı
71
patrick dedi ki:
RuNaL dedi ki:
patrick dedi ki:

senin söyldiğin sanırım bu;
UNICEF, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu, çocukların, ailelerinin ve bulundukları toplumun yaşam koşullarını iyileştirmeye kendini adayan dünya üzerinde en yaygın organizasyondur.

ama herhangi bir mağazaya (genelde mavi jeans, Lee, LTB vb) girdiğinde bay-bayan giyimleri ayırt edilemeyecek durumda.. mağazadaki çalışanların ağzından düşmüyor bu kelime

EDİT: Unicef demiştim ya! hah, yanlış kalmış aklımda Unisex olacaktı :$ :D
konuyu üşenmeyip internetten araştıran ve beni msn'den uyaran Runal'a teşekkür ediyorum :P
ne demek lafı bile olmaz :P

şuc sende değil UNİSEX yerine "her iki cins icin " deseler daha iyi olacak :} :D

hem türkcemizide korumuş oluruz (A)

seciL

Dekan
Reaksiyon puanı
102
kadınlar erkeklerin giyebildiği herşeyi giyiyorlar bu yüzden böyle bir ayırım yapılmış olabilir
(A)