En karlı 6 şeker fabrikası satılıyor

eray045

Rektör
Reaksiyon puanı
250
AÇILIM + YARGI DİNLENİYOR siz bunlarla oyalanırken 25 şeker fabrikasından en karlı 6'sı satılıyor..

116050.jpg

Yargıtay Başkanlar Kurulu, Yargıtay telefonlarının dinlendiğine ilişkin Sincan Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan gelen http://www.ensonhaber.com/admin/arama/belge-163.htmlhttp://www.ensonhaber.com/arama/belge-163.htmlbelge üzerine ön inceleme kararı aldı. http://www.ensonhaber.com/admin/arama/ankara-101.htmlhttp://www.ensonhaber.com/arama/ankara-101.htmlAnkara'nın gündemin dinleme iddiaları, ve yarın Meclis'te tartışılacak olan demokratik açılım var. http://www.ensonhaber.com/admin/arama/ankara-101.htmlhttp://www.ensonhaber.com/arama/ankara-101.htmlAnkara bu konularla çalkalanırken Türkiye'nin en anlaşılır http://www.ensonhaber.com/admin/arama/ekonomi-132.htmlhttp://www.ensonhaber.com/arama/ekonomi-132.htmlekonomi yazarı Güngör Uras, bugün köşesinde satışa çıkarılan şeker fabrikalarını yazdı..
6 ŞEKER FABRİKASI SATILIYOR
Kamuya ait 6 şeker fabrikası, “Özelleştirme İdaresi” tarafından satışa çıkarıldı. Bunlar Turhal, Çorum, Kastamonu, Çarşamba, Yozgat ve Kırşehir fabrikaları. 19 Kasım’a kadar teklif toplanıyor. Pancar üreticileri ve Pancar Kooperatifleri Birliği Pankobirlik, “özelleştirme şeklinin yanlış olduğunu, pancar ve şeker üretimini olumsuz etkileyeceğini” iddia ediyor.

Pankobirlik’in görüşü şu:
(1) Kamunun 25 şeker fabrikası var. Bunların birim maliyetleri farklı. Sadece 12 fabrikanın birim maliyeti satış fiyatının üzerinde. Kâr oranı yüksek olanlardan 6 fabrika satışa çıkarılıyor. Kamunun elinde kalanlar sorun yaratacak.
(2) Bundan önce özelleştirilen Et Balık Kurumu, Süt Endüstri Kurumu fabrikalarını satın alanlar fabrikaları kapattı. Binaları ve arsaları başka amaçla kullandı. Şeker fabrikaları çok amaçlı tesislerdir. Bunları alanlar bir süre sonra kapatırsa, bölgedeki pancar üreticileri, hayvan yetiştiricileri, bölge ekonomisi perişan olur.
31 BİR FABRİKA VAR
(3) Şeker pancarı işletmeciliği ile şeker üretimi birbirine bağlıdır. AB’de şeker fabrikalarının yüzde 60’ı, ABD’de tamamı pancar üreticileri kooperatifleri tarafından işletilmektedir.
(4) Çözüm, kamu şeker fabrikalarının işletme haklarının Pankobirlik’e devredilmesi, üreticinin kendi fabrikalarını işletmesidir.

ÇİFTÇİYE MODERN TARIMI ÖĞRETTİ
Türkiye’de 31 şeker fabrikası var. Bunların 25’i Türkşeker’e (kamuya) ait. 5’inin sahibi Pancar Üreticileri Kooperatifi Birliği (Pankobirlik). Birinde Pankobirlik ve özel sektör ortaklığı var. İki fabrika da inşa halinde.
Devletin cumhuriyetin ilk yıllarında kurduğu Alpullu, Uşak, Eskişehir ve Turhal şeker fabrikaları hem tüketimi karşıladı hem de bulundukları çevreye sosyal ve ekonomik hareket getirdi. Çiftçiye modern tarımı öğretti.

HER İLE BİR ŞEKER FABRİKASI PROJESİ
Demokrat Parti 1950’den sonra sermayenin tabana yayılmasını sağlamak için, pancar üreticilerinin kuracakları kooperatiflerle her ilde bir şeker fabrikası politikasını benimsedi. Çiftçi ortaklığıyla kooperatiflerin kurduğu şeker fabrikalarını önceleri kooperatifler adına Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. işletti. Sonra kooperatif fabrikalarının yönetimi Pankobirlik’e devredildi.
5 FABRİKADA YÜZDE 40 ÜRETİM
Şimdilerde Pankobirlik, Adapazarı, Amasya, Boğazlıyan, Çumra, Kayseri ve Konya fabrikalarında Türkiye’deki toplam pancar şekeri üretiminin yüzde 40’ına yakın kısmını gerçekleştiriyor. Son kampanya döneminde Pankobirlik 835 bin ton, kamu fabrikaları 1.161 bin ton şeker üretti.

VERİM VE KALİTE ARTTI

Pankobirlik 1991 yılında fabrikaların yönetimini devraldığından bu yana fabrikalardaki günlük pancar işleme kapasitesini 15.5 bin tondan 50 bin tona, yıllık pancar işleme kapasitesini 2.5 milyon tondan 7.5 milyon tona, şeker üretimini 200 bin tondan 850 bin tona yükseltti. Yeni yatırımlarla kapasiteyi, verimi, kaliteyi artırdı.
Türkiye’de yaklaşık 450 bin aile pancar üretiyor. 1990’lı yılların sonunda yılda 2.7 milyon ton pancar üretilirdi. Şimdilerde pancar üretimi kotaya tabi. Her üretici istediği yerde istediği kadar pancar üretemiyor. 2008 yılında pancar üretimi 15.5 milyon tona geriledi. Şeker üretimi 2.1 milyon ton oldu.

http://www.ensonhaber.com/ekonomi/239506/en-karli-6-seker-fabrikasi-satiliyor.html

Buraktuna

Asistan
Reaksiyon puanı
8
Bir belgesel izlemiştim Zeitgeist diye. Tam hatırlamıyorum ama büyük bir yayın kuruluşunun önde gelen bir yetkilisi belgeselde bağırarak halka sesleniyordu. "Sokağa bakın kaldırıma bakın yoldan geçen adamın konuştuğuna bakın. Tv 'ye bakmayın tv hayaldir gerçek olan sizlersiniz tv sanal bir dünyadır. Sizi uyutmak için düşünmenizi önlemek için yapılan bir alettir. Siz uyuynki birisi yada birileri paranızı çalsın. Hakkınızı gasp etsin. Ülkenizi dininizi dilinizi satsın. Uyumayın bugünden itibaren gazete kitap okuyun. Sanala değil gerçeğe inanın gerek için araştırın araştırın araştırın" Aklıma adamın dedikleri geldi. Haberde açılım erken altyazıda 6 karlı fabrikayı satar bunlar. Bizimkilerde açılım yaparlar :D Töbe töbe ya siniri bozuluyo insanın

legolas4444

Profesör
Reaksiyon puanı
16
bir arada suriye sınırındaki toprakları erdoğan israile peşkeş çekecekti. Memlekette satılmadık bir şey bırakmadılar, tarımı mahvettiler. bakalım daha neler göreceğiz

Elbruz46

Rektör
Reaksiyon puanı
1,338
Yok tartışmayacağım...
Ama anlamak da zorlananalar var...
Devlet ekonomi de denetleyicidir...

Bu şeker fabrikaları zamanında devlet eliyle kuruldu çünkü o zaman bunları kuracak ülkede sermaye sahibi kimse yoktu...

Bu gün sermaye sahibi müteşebbislerimiz var...
O zaman devletin bu işlerden elini çekmesi gerek...

Biz komunist bir ülke değiliz...
Devlet fabrika kurmaz...
Devlet fabrikaları denetler...

Tabi bu söylediklerimi algılamak kabul etmek zor... Çünkü böyle görmüşsünüz böyle alışmışsınız...

eray045

Rektör
Reaksiyon puanı
250
Yok tartışmayacağım...

Bu şeker fabrikaları zamanında devlet eliyle kuruldu çünkü o zaman bunları kuracak ülkede sermaye sahibi kimse yoktu...

Devlet fabrika kurmaz...

Tabi bu söylediklerimi algılamak kabul etmek zor... Çünkü böyle görmüşsünüz böyle alışmışsınız...

ve
devlet para getiren kurumlarını satınca günü kurtarır ve ilerde kalan tek gelir kaynağı olan vergiyi vatandaşa yükler ...

aakgun78

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Yok tartışmayacağım...

Devlet fabrika kurmaz...

Tespit çok doğru. Şu başlığına konu olan fabrikaların kamuda bulunması meselesi KOMİNİST Rejim yöntemlerinden biridir. Bunu kime sorsanız bilir. Bakıyorum forumda legos444 nickli arkadaşda hemen konuya atlamış, kötüleme ve propaganda yapmakta. legos konuya yazmadan önce forumda yazı yazma ihtiyacı duyan insanların eğitim düzeyine ve aldatılamayacaklarını hesab edemiyorsun sanırım.

Buraktuna

Asistan
Reaksiyon puanı
8
Elbruz46 Devlet fabrika kurmaz haklısın, denetler. Ama niye kar edenler?

chemical

Asistan
Reaksiyon puanı
5
Evet devletin işi şeker üretmek, rakı üretmek, sigara üretmek zaten. Kalsın hepsi devlette. Telekom özelleşmeden önce Avrupa Japonya 10 mbps internet kullanıyorken biz telefonlarla boğuşuyorduk..

legolas4444

Profesör
Reaksiyon puanı
16
Tespit çok doğru. Şu başlığına konu olan fabrikaların kamuda bulunması meselesi KOMİNİST Rejim yöntemlerinden biridir. Bunu kime sorsanız bilir. Bakıyorum forumda legos444 nickli arkadaşda hemen konuya atlamış, kötüleme ve propaganda yapmakta. legos konuya yazmadan önce forumda yazı yazma ihtiyacı duyan insanların eğitim düzeyine ve aldatılamayacaklarını hesab edemiyorsun sanırım.

Dikkat ediyorumda sizler genelde hep aynı konulara yorum yapıyorsunuz. Ama bizler hemen hemen her konuda görüş belirtiyoruz. sizleri sadece akp muhaliflerinin yorum yaptığı konularada bekleriz. Bakalım başbakanınızı nasıl savunuyorsunuz

Elbruz46

Rektör
Reaksiyon puanı
1,338
Elbruz46 Devlet fabrika kurmaz haklısın, denetler. Ama niye kar edenler?

El insaf arkadaşım...
Sen bir iş adamısın...
Yeni bir fabrika kurmak mı kolaydır
İşleyen bir sistemi almak mi?

Tabiki işleyen bir sistemi almak daha makul daha karlıdır...

Peki soruyorum sana sen zarar eden bir firmayı mı alırsın yoksa kar eden bir firmayı mı?

Yani devlet zarar eden firmaları satacak olsa alıcı bulamaz...
Alıcı bulsa alıcı onun değerinin çok altında almaya kalkar bu kez eleştiriler hadinden çok fazla olur...

Üstelik bu özelleştirmeler yargı denetimine tabidir...
Son söz yargı söyler...
Eğer hükümet burda zararına bir satış yaparsa firmanın ederinin altında satış yaparsa bu yargıdan döner...
Sayısız örneği var...

Şimdi kar etmeyen firmaları satışa sunsa kimse almayacak...
Alacak olan 50 edene 10 önerecek...
Hükümet 10 a satacak olsa zaten buna yargı izin vermeyecek...

devlet bu fabrikaları zarar etse dahi kapatamaz da...
Çünkü kapattığı zaman da bir çok kişiyi işten çıkarmak zorunda kalacak... O da çok daha büyük bir zarar demek...

Bu gün TCDD full zarar ediyor...
Devlet yeni tren yolları bu güne kadar yapmamış Atatürk ne yaptıysa orda kalmış...

Trenlerimiz Atatürk döneminde kalma eski döküntü trenler...

Kimse bu yavaş giden konforsuz trenlerde seyehat etmek istemiyor...
Haklı olarak...

Devletin de gücü hemen hepsini yenilemeye yetmiyor...

Oysa bu özelleştirilse o kadar zengin firmalarımız olsa da özelleşme sonucunda rayları yenileseler hızlı tren seferlerini çoğaltsalar
İnsanlar neden trene binmesin?

Ama tren yolları ve trenler özelleştirilecek olsa bu ülkede kıyamet kopar...
Ulaşım nasıl devletin elinden çıkar diye denilmeyen bırakılmaz...
Devletin elindeki halini de görüyoruz...
Zor bela Ankara Eskişehir arasına bir tane Hızlı tren yapabildiler...

Bu gün devletin işlettiği bir çok firma bu şekilde zarar ederek işletiliyor mecburen... kapatamıyorsunuz... Satmak istediğinizde kar etmeyen zarar eden firmayı kimse almak istemiyor..

Yani soru sorarken de biraz mantıklı düşünün...
Cevabı başkasından beklemeyin... düşünün...

eray045

Rektör
Reaksiyon puanı
250
elbruz kendi içinde çelişiyorsun..
"Yeni bir fabrika kurmak mı kolaydır
İşleyen bir sistemi almak mi?"

diyorsun..
bir işletmeyeniden kurulma maliyeti göz önüne alındığında zarar eden fabrika alabilir .. bunun örnekleride vardır :wink:

tcdd konusuna gelince cevap vercektimde uzuuuuun bir süredir trene binmediğin belli.
vagonlara Atatürkten kalma demişsin ben bu ya şıma rağmen en az 3 kere yenilenen vagon konsepti biliyorum..
demekki ben osmanlıyıda görmüşüm :D
şaka bi yana hafatada 1 trene binen biriyim ,
evet biliyorum tcdd zarar ediyor
tcdd yi kar eden kuruluş yapmak , doğru işletmecilik anlayışıyla mümkün..
Tcdd yi kim işletiyor?? yöneticilerini kim atıyor???

her yanlış giden , zarar eden Milli işetmelerin satılması yoluna gidilecekse
en önce Milli eğitimi satalım yabancılara verelim.. durmadan hatalı kitaplar hazırlayıp duruyorlar..

önceki söylediğimi tekrar ediyorum..
siz devlete para kazandıran kurumları satarsanız günü kurtarırsanız devletin tek gelir kaynağı vergiler kalır..
vergi tek gelir kaynağı olursa ne olur?
zorunlu eğitim paralı olur
devlet hastanesi paralı olur
aldığınız malın %50sinden fazlası vergi olur
zam üstüne zam olur..

ayrıca yargı özelleştirmeyi uygun görmezse iptal ediyor demişsin doğru..
bi örnek vereyim balıkesir seka , albayrakalras peşkeş çekilmişti..
yargı yürütmeyi durdurdu..
albayrakların yönetimi çekildi
devlet işletmeyi işlettimi
hayır
intikam alırcasına öürümeye terketti...
hergün bu kocaman işletmenin önünden geçerken gözlerimle hergün çürüdüğünü görmek öyle kanıma dokunuyorki anlayamazsın..
hadi zarar ediyordu ondan işletmiyoruz desin devlet.. e ozaman hükümete yakın albayrak niye satın alsın (senin mantığına göre)

mr_rain

Guru
Reaksiyon puanı
453
Dikkat ediyorumda sizler genelde hep aynı konulara yorum yapıyorsunuz. Ama bizler hemen hemen her konuda görüş belirtiyoruz. sizleri sadece akp muhaliflerinin yorum yaptığı konularada bekleriz. Bakalım başbakanınızı nasıl savunuyorsunuz

Sizler, bizler derken? Burda da mı bölücülük?

GKHNCKR

Profesör
Reaksiyon puanı
47
Devlet işletme çalıştıramaz!!!!
Hele Türkiye'de asla!!!

Niye mi?

İşim gereği her gün Tüpraş'a girip çıkıyorum. Tüpraş devlet zamanında zarar eden bir kuruluştu. Bu gün Koç holding'in en kârlı dükkanı. Devlet zamanından kalma çalışanları bir görseniz. Hepsi birbirinin akrabası. Eski çalışanlar listesi vardı bir köşede. Bir göz attım, eskiler ile yenilerin soyadları hep aynı. İşletme Koç'un eline geçti geçeli çehresi değişiyor şimdi tüpraş'ın. Mühendisler çalışmaya başlıyor artık. İşin ehli iş başına geçiyor... Bununla birlikte standart bir güvenlik devlet zamanında 2,500 lira maaş ile işe başlıyordu. İşe gelmeden maaş alıyorlardı. Koç bunların %30'unu aldığı gün emekli etti.

Anlayana...

Elbruz46

Rektör
Reaksiyon puanı
1,338
Devlet işletme çalıştıramaz!!!!
Hele Türkiye'de asla!!!

Niye mi?

İşim gereği her gün Tüpraş'a girip çıkıyorum. Tüpraş devlet zamanında zarar eden bir kuruluştu. Bu gün Koç holding'in en kârlı dükkanı. Devlet zamanından kalma çalışanları bir görseniz. Hepsi birbirinin akrabası. Eski çalışanlar listesi vardı bir köşede. Bir göz attım, eskiler ile yenilerin soyadları hep aynı. İşletme Koç'un eline geçti geçeli çehresi değişiyor şimdi tüpraş'ın. Mühendisler çalışmaya başlıyor artık. İşin ehli iş başına geçiyor... Bununla birlikte standart bir güvenlik devlet zamanında 2,500 lira maaş ile işe başlıyordu. İşe gelmeden maaş alıyorlardı. Koç bunların %30'unu aldığı gün emekli etti.

Anlayana...

Her kurumda öyle değil mi?
Elektrik faturasını yazmak içim 4 adam gelir mi? :hammer:

Eskiden beri devlet kurumlarında bir acayiplik :hammer:
Kar yapardı akşama kadar yol açılmazdı gece olunca greyderler gelir yolları açardı... Sebebini öğrendim ki gece ek mesai ücreti alıyormuş... :hammer:

Adana da Tren Garı na gittik... Danışmaya bir soru sorduk Adam ben ne bileyim diye cevap verdi :hammer:

Ziraat Bankasındayım Bir İşim var... Masaların arka tarafına geçtim... Adam bir para aktarımı yapacak...
Monitöre bakıyorum... Adam Numarayı yazışı aynen abartmıyorum şu şekilde...

Elindeki kağıda baktı 1 yazacak... klavye de 1'i buldu... Bastı sonra ekrana baktı 1'i ekranda gördü sonra kağıda baktı 2... Kalvyede 2 yi buldu bastı sonra ekranda 2 yi arıyor... Bre öküz herif daha demin 1 nerde çıktıysa onun yanında çıkacak...

11 haneyi yazması 4 dk sürdü neredeyse :hammer:

Bu adam devlet Memuru olduğu için o bankada o şekilde çalışıyor... Şaka gibi... :hammer:

Eminim hepiniz bir çok böyle Devletteki cins memurlara işçilere rastlamışsınızdır.. Akraba torpiliyle işe girmiş işten anlamayan bir yığın insan... hem iş verimliliğini düşürüyor hem de yapmadığı işin parasını alıyor...

Köyde elektrik direği yenilenecek... Bir tanesi yıkıldı...
10 küsür kişi geldi...
4 tanesi çalıştı diğerleri orda oturup sohbet edip onları izledi...
4 kişilik iş için 10 dan fazla adam oraya gitti para aldı...
:hammer: :hammer: :hammer:

GKHNCKR

Profesör
Reaksiyon puanı
47
Her kurumda öyle değil mi?
Elektrik faturasını yazmak içim 4 adam gelir mi? :hammer:

Eskiden beri devlet kurumlarında bir acayiplik :hammer:
Kar yapardı akşama kadar yol açılmazdı gece olunca greyderler gelir yolları açardı... Sebebini öğrendim ki gece ek mesai ücreti alıyormuş... :hammer:

Adana da Tren Garı na gittik... Danışmaya bir soru sorduk Adam ben ne bileyim diye cevap verdi :hammer:

Ziraat Bankasındayım Bir İşim var... Masaların arka tarafına geçtim... Adam bir para aktarımı yapacak...
Monitöre bakıyorum... Adam Numarayı yazışı aynen abartmıyorum şu şekilde...

Elindeki kağıda baktı 1 yazacak... klavye de 1'i buldu... Bastı sonra ekrana baktı 1'i ekranda gördü sonra kağıda baktı 2... Kalvyede 2 yi buldu bastı sonra ekranda 2 yi arıyor... Bre öküz herif daha demin 1 nerde çıktıysa onun yanında çıkacak...

11 haneyi yazması 4 dk sürdü neredeyse :hammer:

Bu adam devlet Memuru olduğu için o bankada o şekilde çalışıyor... Şaka gibi... :hammer:

Eminim hepiniz bir çok böyle Devletteki cins memurlara işçilere rastlamışsınızdır.. Akraba torpiliyle işe girmiş işten anlamayan bir yığın insan... hem iş verimliliğini düşürüyor hem de yapmadığı işin parasını alıyor...

Köyde elektrik direği yenilenecek... Bir tanesi yıkıldı...
10 küsür kişi geldi...
4 tanesi çalıştı diğerleri orda oturup sohbet edip onları izledi...
4 kişilik iş için 10 dan fazla adam oraya gitti para aldı...
:hammer: :hammer: :hammer:

haklısın kardeşim. İşin bir de hak hukuk yönü var. Devlet işinde haksız olarak para kazanan biri, bütün ülkenin hakkına giriyor.Bunun öteki dünyada hesabını nasıl verirler bilmiyorum. Misal ben bu konuda kimseye hakkımı helal etmiyorum...

Son devlet kuruluşu (fabrika-işletme vs.) satılana kadar özelleştirmeyi destekliyorum...

windows7seven

Asistan
Reaksiyon puanı
6
bir arada suriye sınırındaki toprakları erdoğan israile peşkeş çekecekti. Memlekette satılmadık bir şey bırakmadılar, tarımı mahvettiler. bakalım daha neler göreceğiz

Senin özelleştirme anlayışında anlamsızlık var sanırım.

Atatürk Cumhuriyet ilan ettiğinden beri bu madde var. Yap işlet devret.

Türk telekom özelleştirilene kadar telefondan başka birşey değildi.
Türkiye internetle taıştı görüntülü telefonla tanıştı.
Dünya ile aynı anda 3G ile tanıştı.

Devlet hangi birini geliştirmekle uğraşacak. Adam size internet getirdim dese gene diyceksinizki bilgisayarımız yok napalım.

Devlet geliştirmeye kalksa gene senin benim paramdan daha fazla vergi almak zorunda ki geliştirsin.

Özellştirmeler maksimum 49 yıllıktır.
Vergi alınır.
Savaş gibi hallerde devlet hiç bir şekilde tazminat vermez.

Amerikada özelleştiriyor. Araplara ruslara fabrikalarını satıyor ama kimse çıkıpta senin gibi ülkesinde toprağımı satıyor demiyor.

Sonuçta bina kiralanıyor toprak değil.

eray045

Rektör
Reaksiyon puanı
250
çok bilen arkadaşlar..
peki bu herşeyi çok iyi yaptığını iddia ettiğiniz hükümet , bu devlet kurumlarının başına dayısının oğlu , yeğenini getireceğine
profesyonel yöneticiler atayarak.. düzen sağlamıyorlar..
madem çok reformistler bu konuda da radikal önlemler alsınlar..
ama olmaz
satmaktan başka bildikleri yok..
kemal unakıtan ne diyordu..
babalar gibi satarız..

hala yazıma cevapta alamadım .. 3. ye yazıyorum işinizemi gelmiyor acaba???

peki devlet kendine para kazandıran kurumlarını satınca tek geliri vergi kalıyor..
ozaman hiç zamdan filan şikayet etmeyin
yok benzinin bilmem kaçı vergiymiş diye ağlamayın..
toplumlar layık oldukları şekilde yönetilirler !

mr_rain

Guru
Reaksiyon puanı
453
Devletin işi gücü yok ticaret mi yapacak? Bırakınız yapsınlar...Bırakınız geçsinler