Soru En iyi Linux Dağıtım Hangisi?

MovelessMove

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
Merhaba,

Sadece merakımdan soruyorum: sizce en iyi Linux dağıtımı hangisi?

Hangi amaçla kullanılır, neden tercih edilir gibi bilgileri de paylaşırsanız sevinirim.

kmurat

Dekan
Reaksiyon puanı
3,953
8 sene Ubuntu kullandım. Göze hoş ve kullanımı kolay, Çoğu Linux dağıtımı da Ubuntu örnek alır veya üzerine geliştirilir. LinuxMint bunlardan biri. Genel kullanıcılara hitab eden diğer dağıtımlar, Fedora, SuSE, Sabayon, Void Linux, Pardus, ve bir sürü daha.

Gentoo, Slakware, Redhat, Debian gibi köklü dağıtımlar da Ubuntu gibi genel kullanım için tasarlanan dağıtımlarının temel aldığı dağıtımlar.

Slax, Puppy gibi dağıtımlar eski veya gücü zayıf donanımlar için tasarlanmışlar. Farklı bir altyapıları var ama popüler dağıtımların depolarından da faydalanabilen alt sürümlere sahipler.

Bir de geliştiricileri hedefleyen dağıtımlar var. Onları kullanmadığım için bir şey söyleyemem.
Uğraşmayı seven, sorunları çözmek isteyenlere ve en son yeniliklerden ilk haberder olmak isteyenlere hitab ederler.

MovelessMove

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
Merhaba. Bende zamanında 2 hafta falan Ubuntu kullandım, ancak en iyi dağıtım olduğunu ve kullanıcı dostu herşeyde geçerli değil. Mesela steam'i apt ile kurmamızın gerektiği bir gerçek(yada tarayıcıdan, .deb olarak indirmemiz gerekiyor)
Yani Ubuntu'da bazı konularda tam olarak kullanıcı dostu olmuyor, mesela quantum ses ayarları için /etc kısmından pipewire.conf dosyalarıyla oynamak gerekiyor.

Yani daha iyi bir dağıtım olarak Arch olabileceğini düşünüyorum, çünkü Arch Linux'a bile (kimsenin bilmediği olarak) linux-lts kurulabiliyor. Ve bu çekirdek bileşenlere entegre edildiği zaman snapshot ile sürekli geri dönmek çokta gerekmiyor. Arch bir çok konuda zor, ancak alışıldığı zaman baya bi iyi bir dağıtım oluyor. Teknik sorun olma iktimali düşük, çünkü herşey kendi yaptığına bağlı oluyor; sıkıntı çıksa bile her linux gibi Live linux ile onarım, chroot vb. şeylerle onarılması mümkün olabiliyor.

Technopat'da genel olarak çok fazla fanboy gördüm, orda genelde Fedora'yı övüyorlar ancak Fedora'nın bir çok çöplüğü olmakla birlikte (Dnf yavaşlığı, bağımlılık çözmesi gibi, ve kararlılık sıkıntılı) Ubuntu olarakta en iyi dağıtım olabileceğini şahsen düşünmüyorum. Snap dayatması olarak değil asıl sorun, tam kullanıcı dostu bir arayüz yok. Windows'dada regedit bunlardan bir tanesi, bu regeditde ileri seviye geliştiriciler için gibi kişiler için genelde.

Yani anlatmak istediğim, Ubuntu daha çok GUI'ciler için ancak halen bir çok yapılandırma için CLI(terminal) gereksinimi gerekiyor.(Tecrübesini yaşadım) Ayrıca Gentoo gibi hardcore bir dağıtım, Ubuntu temelini hiç almamaktadır. Gentoo zaten en zor linux dağıtımlarından, belkide çok uğraşmayı sevmeyenler için en gereksiz linux dağıtımı olabilir(Geliştiriciler için gereksiz sayılmaz onu belirteyim)

Ayrıca şunuda belirteyim ki, bir çok dağıtım Debian tabanını kullanmaktadır; Ubuntu değil bu yanlış bir ifadeniz.

Saygılarımla, MovelessMove.

kmurat

Dekan
Reaksiyon puanı
3,953
Ubuntu Debian tabalı. Başka dağıtımlar da Ubuntu tabanlı demek istedim. Yanlış anlamışsınız.

Genel olarak Ubuntu, donanım kısmında en az sorun çıkaran dağıtım. Ve en geniş uygulama deposuna sahip. Ve LTS sürümleri sayesinde uzun süre destek alıyor. Ve sonraki LTS sürüme sonrunsuz yükseliyor. LTS sürümlerin desteği son kullandığımda 5 seneydi.

Geniş bir kullanıcı kitlesi de var ve yardım bulmak da bu nedenle kolay. Benim açımdan en iyisi. Ama 7-8 senedir de kullanmıyorum. İleride belki tekrar kullanırım. Veya Void Linux'a geçebilirim. Şu an Puppy'nin Void sürümünü kullanıyorum

Son düzenleme:

MovelessMove

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
Merhaba. Ben başkayı birşeyi anlatmaya çalıştım aslında, Ubuntu tabanlı sistem yok demedim var tabii ki.
Tam yazımı okuyabilir misiniz?
Mesaj otomatik birleştirildi:

Yani Void Linux, Gentoo'ya benzeyen zor bir dağıtım. Yani Void Linux, Arch Linux kadar kolay olmayan zor bir dağıtım. Uğraşmayı sevmeyenler için en gereksiz dağıtım Void Linux olabilir. Geliştiriciler, sistem mühendisleri için belki Void Linux kolay olabilir ancak uğraşmayı sevmeyenler için söz konusu bile değil.

Ayrıca Ubuntu donanımda en az sorun çıkarması söz konusu bile değil; Arch/Fedora'dada güncel veya LTS çekirdekler ilede sürücüler daha iyi çalışmaktadır. Ubuntu'nun Quantum ses ayarlarını bile yapmak yüksek teknik bilgi gerektiriyor, hem dpkg var hem apt, hem apt-get kafa karıştırıcı cidden. Arch Linux'da pacman ile bir çok şey yapılabiliyor. Mesela Ubuntu'da PPA var, Arch'da AUR topluluk paketleri var.

Yani Arch gibi bir minimalist dağıtım bir çok konuda süper; ancak yapılandırma olarak çok uğraştırıcı.(Ubuntu, Fedora'da dahil örneğin: Pipewire.conf ayarları vs.)
Burdan anlayacağımız, Ubuntu'yu bu kadar sorunsuz görmeniz azda olsa biraz kendi kişisel görüşünüze bağlı kısmına düşüyor.
Ben hiçbir dağıtımın uğraştırıcısız olmadığını ap açık ki biliyorum.

Çünkü Windows'da bir regedit ayarları için iyi bir seviye, ya da yardıma ihtiyacağımız oluyor. Linux'dada aynı şekil yapılandırma ayarlarını ya ezberlemek yada iyi bir yardım alabileceğimiz birisine güvenmek gerek ki, oda yapay zeka.(Çünkü bir çok konuda o biliyor, insanların büyük çoğu bilgisiz kalıyor.)

Nesnel olarak söylüyorum ki hiçbir dağıtım, hiçbir işletim sistemi uğraştırısız değil; hepsi bir şekilde uğraştırıcı oluyor. Yani Ubuntu'da teknik problem yaşıyordum, Askubuntu'ya sordum. Saçma sapan yazımı düzeltip düzeltip hiç kimse yardımcı olmadı. O zaman bu mu yardıma ihtiyaç duyuyor ubuntu? Arch'da aynı sorunu yaşayıp başka bir forma gitsem(Arch forumları gibi) aynı durumu yaşayacağımı sanmıyorum.

Ubuntu'nun LTS sürümleri var ama bu Arch'ada linux-lts kurulamıyacağı anlamına gelmiyor. Yani burda Ubuntu'nun tamamen sorunsuz bir dağıtım olmadığı, bir çok yapılandırma dosyasının açık ara hiç kullanıcı dostu olmadığı kesin.

Son düzenleme: