En büyük hayalleri Türkiye‘de okumak

Bu konuyu okuyanlar

|Ⓢєччαh|

Müdavim
Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,210
Reaksiyon puanı
10,323
Puanları
113
En büyük hayalleri Türkiye‘de okumak

260520141957076030199.jpg



Yüksek öğrenimin de cazibe merkezi... 2014'te dünyanın dört bir yanından 82 bin öğrenci Türkiye'de eğitim görmek için burs başvurusunda bulundu. En fazla başvuru Suriye'den.

Türkiye'de okumak için can atıyorlar... Lisans ve lisansüstü eğitim için Türkiye'yi tercih eden yabancı öğrencilerin sayısı hızla artıyor. Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, dünyanın dört bir yanından yapılan başvurulara dikkat çekerken, 'Türkiye Bursları' sayesinde ülkenin uluslararası eğitim merkezi haline geldiğini vurguladı.


176 ÜLKEDEN BAŞVURU GELDİ


Türkiye burslarına başvurular 19 Nisan-19 Mayıs tarihleri arasında alındı. Bu süreçte lisans programları için 166 ülkeden 45 bin 581 başvuru geldi. Böylece, Türkiye'de burslu öğrenim görmek isteyen dünya öğrencilerinin sayısı rekor düzeye ulaştı. Geçen yıl başvurular 31 bin 26 olarak gerçekleşmişti. Rakam, bu yıl 14 bin 555 kişi birden artarak, yüzde 47'lik yükselişle 1.5 kat birden artmış oldu.

Başvuru gelen ülke sayısı da 146'dan 166'ya çıktı. Lisansüstü programları için başvurular da geçen yıl 24 bin 45 iken, bu yıl 36 bin 164'e yükseldi. Böylece toplamda 176 ülkeden 82 bin öğrenci için 'Türkiye rüyası' başladı.


ABD'DEN JAPONYA'YA KADAR


Yıllarca Türk gençlerinin rüyası olan ülkelerden öğrenciler, Türkiye'de eğitim görebilmek için başvuruda bulundu. ABD, Japonya, Rusya, İsrail, Hindistan, Brezilya, Norveç, Çin, İspanya gibi dünyanın önde gelen ülkelerinden öğrenciler, kabul edilmesi durumunda Türkiye'de yüksek öğrenim görecek. Zambiya, Vietnam, Moğolistan, Tanzanya gibi uzak ülkelerden gelenlerin yanı sıra İran, Kosova, Ermenistan gibi yakın coğrafyadan Türkiye'yi tercih eden öğrenciler de dikkat çekti.


O ÜLKELER İÇİN UMUT IŞIĞI


Bu yıl lisans programlarına en fazla başvuruların yapıldığı ilk beş ülke ise Suriye, Afganistan, Mısır, Yemen ve Somali oldu. Lisansüstü programlarda öne çıkan ülkeler Pakistan, Afganistan, Filistin, Suriye ve Somali olarak dikkat çekti. Türkiye'nin karşılıksız verdiği burslardan yararlanmak isteyen ülkelerinde başarılı öğrenciler, akademik geçmişlerine uygun bölümlerde eğitim alıyor. Türkiye'de lisans eğitimi alanlar 550 TL, yüksek lisans görenler 800 TL aylık burs alıyor.


DEVLET DE ÖZEL DE RAĞBET GÖRÜYOR


Öğrenciler Türkiye'de; Anadolu, Ankara, Boğaziçi, Dokuz Eylül, Ege, Gazi, Mimar Sinan, Yıldız Teknik, ODTÜ'nün de aralarında olduğu önde gelen devlet üniversitelerinin yanı sıra; Atılım, Başkent, Fatih Sultan Mehmet, Kadir Has, Yeditepe, İstanbul Aydın Üniversitesi gibi vakıf üniversitelerinde de öğrenim görebiliyor. Vakıf üniversitelerine ilgi de çok fazla.


KaynaK
 

Son mesajlar

Üst