Emekli olmak şartmı?

jomily

Doçent
Reaksiyon puanı
20
Şuan herhangi bir işte çalışmıyorum.yan gelirim var.bekarım.şuanlık bana hayli hayli yetiyor.daha önceden 750 günlük sigortam var.birde askerlik borçlandırması.aklıma prim ödeyerek 3600 gün ile tarım sigortası yaptırmak geldi.tarım arazım var.şuan aylık prim 580 tl.sizce geri kalan süreyi prim ödeyerek emekli olsam mı düşünüyorum yoksa ödeyeceğim bu prim tutarını farklı yerde değerlendirsem daha mı iyi olur

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,903
Yaş 50 yi geçmişse düşün.

DKN NZY

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
10,183
5000 i tamamlamak lazım malulen emekli olmak için ama sağlamsan 7000

Reaksiyon puanı
142
40 yaşında emekliyim inş. tabi yaşarsam. 10 yıl kaldı emekliliğe. Şu an için emekli olmayı düşünüyorum; yalnız 10 yıl sonra ne derim bilemem.
Malul emekliliği için 5400 gün prim şart. Sağlam kişiler ise 9000 gün. Bir yıl, 360 gün prim olarak hesaplanır.
Bir engelli, en az 15 yılda emekli olabilir. Eğer hiç çalışmayacak durumdaysa raporlar ve incelemeler çerçevesinde (bakıma muhtaç durumda) en az 5 yıllık prim şart. 5 yıllık primin emekli maaşı da ikramiyesi de çok düşüktür.

Son düzenleme:

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,903
Yaş sınırını unutmayın. 65 yaşından önce emekli olacak olanlar bugün 50 yaşın üstünde olanlar.

jomily

Doçent
Reaksiyon puanı
20
Yaş 50 yi geçmişse düşün.
yok daha 50 yaşına var.ama primler artıyor.mesela askerlik borçlandırması 11 bın tl küsür iken 1 0caktan itibaren 14 bin tl olacak

---- Mesajlar birleştirildi ----

malülen emekli olmak için 1800 gün yeterli
ben ek5 tarım sigortasından bahsediyorum.sigorta girişim 8eylül1999 dan önce olduğu ıçin 3600 günle emeklı olabiliyorum.ama maaşları düşük tabi

40 yaşında emekliyim inş. tabi yaşarsam. 10 yıl kaldı emekliliğe. Şu an için emekli olmayı düşünüyorum; yalnız 10 yıl sonra ne derim bilemem.
Malul emekliliği için 5400 gün prim şart. Sağlam kişiler ise 9000 gün. Bir yıl, 360 gün prim olarak hesaplanır.
Bir engelli, en az 15 yılda emekli olabilir. Eğer hiç çalışmayacak durumdaysa raporlar ve incelemeler çerçevesinde (bakıma muhtaç durumda) en az 5 yıllık prim şart. 5 yıllık primin emekli maaşı da ikramiyesi de çok düşüktür.
kardeşim ben ek5 tarım sigortasından bahsediyorum

malülen emekli olmak için 1800 gün yeterli
ben ek5 tarım sigortasından bahsediyorum.sigorta girişim
Yaş sınırını unutmayın. 65 yaşından önce emekli olacak olanlar bugün 50 yaşın üstünde olanlar.
ben günü tamamlarsam 60 yaşında emekli oluyorum.tabi yaşarsam

Son düzenleme:

HACKERTHT

Öğrenci
Reaksiyon puanı
28
Bence maddi durumunuz iyi ve lüks içinde bir hayatınız varsa şart değil ?

jomily

Doçent
Reaksiyon puanı
20
Bence maddi durumunuz iyi ve lüks içinde bir hayatınız varsa şart değil ?
şimdilik idare eder.ama ileride ne olur bilinmez.prim ödeyerek bana emekli olmak pek mantıklı gelmiyor.düzgün çalışabileceğim işte bulamıyorum

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,903
Her zaman bir güvence olmalı. Hep genç ve güçlü kalınmayacak.

jomily

Doçent
Reaksiyon puanı
20
Her zaman bir güvence olmalı. Hep genç ve güçlü kalınmayacak.
peki sizce prim ödeyerek emekli olmak ne derece doğru ?
eş çocuk olmayınca yarın birgün emekli olamadan öldüğünde verdiğin para boşa gitmiş olacak,
şaundan itibaren başlayıp günü doldurarak emekli yaşını mı beklemek daha iyi
yoksa emekli yaşına yakın tarihte mı prim ödemeye başlamak mı?
ikinci seçenekte sadece primlerin yükseliyor olması dezaavantaj gibi dursada şuan ödenecek primin değerlendırilmesi ,birikim yapılmasıda avantajlı bigi gözüküyor

PropHeTe

Profesör
Reaksiyon puanı
2,397
bence devlete vereceğine özel sağlık sigortasına yatır sonuçta devlet sana emekli olduğunda bile yatırdığın parayı keserek verecek öteki taraftan özel sağlık sigortaları daha avantajlı bir araştır derim (=

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,903
Bu gün kazancın iyi olsa da ieride de hep böyle olacağının hiç bir garantisi yok. Emeklilik maaşı kimseyi mutlu etmez ama bir güvencedir. Çalışmadan Prim yatırmayı da sigorta sanırım kabul etmiyor. BES aradığın şey olabilir.

jomily

Doçent
Reaksiyon puanı
20
Bu gün kazancın iyi olsa da ieride de hep böyle olacağının hiç bir garantisi yok. Emeklilik maaşı kimseyi mutlu etmez ama bir güvencedir. Çalışmadan Prim yatırmayı da sigorta sanırım kabul etmiyor. BES aradığın şey olabilir.
ek5 tarım sigortasından emekli olunabilir.yani süresiz tarım işinde çalışıyor olmak gerek.benim arkadaş tarım işlerindde çalışmadığı halde bundan yararlanıyor.yani prim ödüyor.emeklılık yinede emeklılık en sağlam güvence oluyor.BES hakkında hiçbir bilgim yok.yani ne kadar güvenilir bilmıyorum. devlet garantili olmasını tercih ederim

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,903
BES bildiğim kadar süreli bir Ememklilik veriyor. Çok detaylı bilgim yok. Paranı da istediğin an çekebiliyorsun ve bir kazancı da oluyor. Fonlara yatırılarak değerlendiriliyor ve istersen tercihli fonları da sen belirliyorsun. Sadece 6 ay kullandığım için daha fazla araştırmadım.

Varsa bir emeklilik sigortan ona devam et. Gerisi tercih meselesi.