Elif Safak ASK-anket

ASK romani icin,anketteki hangi fikri daha yakin buluyorsunuz

• Kullanılan toplam oy
    7
  • Anket kapatılmış .

bohongtw

Doçent
Reaksiyon puanı
27
Arkadaslar eger aranizda elif safagin ask romanini okuyan varsa rica ediyorum anketime katilsin
ANKET sudur

"ELIF SAFAG IN "ASK" ROMANINI OKUDUKTAN SONRA MEVLANA HAKKINDA COK SEYLER OGRENDIM "

VEYA

"OKUDUM, VE ROMAN MEVLANA HAKKINDA BILGI VERMIYORDU"

kanaatim ; roman gercekten harikulade idi lakin Mevlana hakkinda hic bilgi vermiyordu, boylesine ulvi bir asktan bahsederken bile cok mustehcendi, Mevlana yi siradan anlatiyordu hatta anlatamiyordu, ASK SERIAT i adini verdigi seriatlari kendi hayal gucu olmasina ragmen Mevlana nin ve Sems in dilinden anlatmasi cok buyuk bir yanlistir.

googlog

Profesör
Reaksiyon puanı
46
Elif Şafak okuyarak çok anlamassın.Okusanda doğru şeyler anlayamassın.
Birini anlamak istiyor isen o kişinin yolunda olan ,hayata Mevlana gibi bakmaya çalışan birinin kitabını okumalı ya da onun ile konuşmalısın.En azından o kişiden daha iyi öğrenirsin.Bu bakımdan ünlü olan
Aldülbaki Gölpınarlı'nın Mesnevi Tercemesi tavsiyemdir.

paşalı

Asistan
Reaksiyon puanı
3
evet;kendisi devlete söven bu toprakların insanlarına hakaret eden,ekmek yediği bü ülkenin topraklarını kalemleriyle kirletenlerdendir bunlar nedense pirim yapıyor,çünkü o fransada doğmuştur,şarap ve ihanet kültürünü iyi bilir,
kitaplarında kasap ve barbar türkler ermenilere soykırım ve katliam yapmıştır diyebilecek kadar kahpeliği ve alçaklığı yapmıştır,
bazı duyarlı insanlar meydanı boş bırakmayarak kendisini mahkemeye vermişlerdir ancak maalesef tck 301 e göre yargılanmasında bir suç unsuru görülmemiştir,üstüne birde ödül almıştır

MeLankoLia

Profesör
Reaksiyon puanı
1
şu aralar kuyucaklı yusuf ve aşk'ı okuyorum
"ASK" i okudum ama Mevlana hakkinda birsey vermiyordu

braveheart.fb

Profesör
Reaksiyon puanı
92
şu aralar Kuyucaklı Yusuf ve aşk'ı okuyorum
"ASK" i okudum ama Mevlana hakkında birsey vermiyordu

Kuyucaklı Yusuf kitabına bende yeni başladım. Filimide varmış neten buldum, indirdim. Ama daha izlemedim...

kanaatim; roman gerçekten harikulade idi lakin Mevlana hakkında hiç bilgi vermiyordu, böylesine ulvi bir asktan bahsederken bile çok müstehcendi, Mevlana yi sıradan anlatıyordu hatta anlatamıyordu, ASK SERIAT i adini verdiği şeriatları kendi hayal gücü olmasına rağmen Mevlana nin ve Şems in dilinden anlatması çok büyük bir yanlıştır.

Elif şafak'ın okuduğum ilk ve tek kitabı Aşk’tır. Bundan önce kitaplarında ne kadar müstehcen olduğu konusunda fikrim olmamakla beraber genel yorumlar bu yönde.
Gelelim asıl soruya aşk kitabı gerçektende mevlana’yı yeteri kadar anlatıyor mu?

Öncelikle bir konuda emin olmamız gerekecek. Bu tipten yazarlar Mevlana felsefesini beğenip, benimsemesinin nedeni içinde "insan sevgin" ağılıklı olarak yer almasıdır. Zira bu tipten yazarlar "hümanist" değer yargılarını benimsemiştir. Ve Mevlana felsefesinde ağır bir yer işgal eden "insan sevgisi" bunlar için önemli bir kaynaktır.

Kitapta modern bir ailenin hayatı ile Mevlana’nın hayatı eş zamanlı anlatılır. Aslında anlatılan Mevlana’nın değil -en azından ağılıklı olarak- şemsin hayatıdır. Bunu kısmen anlatmayı başarmıştır da diyebiliriz. Ama yazar modern bir ailenin hayatı ile Mevlana’nın hatanı eş zamanlı vermesi bence manidardır. Zira bunu yaparken Mevlana felsefesinin zaman zaman dışına çıkarak kendi düşüncelerini Mevlana’nın öğretileriymiş gibi sunmakta
(Örneğin Kızının flört etmesi ve kızın evlenmesine karşı çıkmasının ardından duyduğu pişmanlık. Dikkat ederseniz tüm bunları Aşk şeriat'ının okuduktan sonra yapmakta.)

Bu yüzden gönül rahatlığıyla Mevlana'nın hayatını anlatmakta yetersiz olduğunu -en azında kısmen- söyleyebiliriz.

Bekoroma

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Mevlana konusunda gerçekten yetersiz bir kitap. Ama okunmasını tavsiye edebileceğim bir kitap. Mevlana ve Şemsin dilinden olayları anlatması biraz gıcıklık yarattı bende yazara karşı. Biri gelip okuyayım mı bu kitabı diye sorarsa bana herşeye rağmen oku derim.

ahmetd.y

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Televizyondaki bir adamın söylediğine göre kitapta dervişlerin patlıcan soymasından bahsediyormuş.ancak,biz patlıcanı Amerikalılardan almışız; derviş patlıcanı nerden bulmuş.Eğer bu doğru ise kitap ısmarlama.

SmiLey

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
55
Olayı sadece yüzeysel bilirsin.Eğer Mevlana'nın haytanı okumak istiyorsan Belh'in Güvercinleri bu konuda Aşk'dan iki-üç kat daha iyidir:)

KaRiZMa^^

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Kitabı bende okudum.Fazla kitap okuma alışkanlığım yok ama Mevlanaya olan saygım sevgim o sözleri o yaşam tarzı mütavazi yaşantısı küçüklükten beri beynimde kazınmış olan bir unsurdu.Tanımak için AŞK'ı duydum.Tavsiye üzerine.Genel olarak bakarsan Mevlana hakkında biraz bilgiye sahip olduğum gerçek ama müstehcen kelimelerde şaşırdım kaldım.Öyle bir insanın yaşamanı anlatacaksan bunu katmanın ne sebebi vardı diye düşündüm.Sonrada düşündümki eğer bu kelimeler ve cümleler olmasa idi belki ben şuan bu sayfada bu yorumu yapmıyor olacakdım.Bence kasti olarak eklenen ve hayal gücünü kullanan Elif Şafak işin püf noktasını biliyor.Ama bence çok yetersizdi ama şu zamana kadar en iyiydi diyorum.AŞK a benzer bir kitap daha aldım okuyanınız varmı bilmiyorum ama AŞK la karşılaştırısak AŞK çok daha geniş anlattı konuyu diyebilirim. Kitabın Adı Kimya Hatun Yazarı Saide Kuds.

SmiLey

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
55
Bence Belh*in Güvercinleri çok güzel bir kitap. Aşk*a vuslat girerse o aşk olmaz.(Kusura bakmayın kesme işaretim çalışmıyor:))