Elektrikte Yüzde 7 İndirim

REDFOKS

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
201
Düzenli olarak elektrik faturasını ödeyen aboneye mahkemeden müjdeli haber geldi.

elektrikte-yuzde-7-indirim-3825309_o.jpg

Faturalardaki kaçak elektrik bedeli kesintisine mahkeme "dur" dedi. Artık aboneler, kaçak elektrik kullanan komşusunun borcunu ödemeyecek. Faturalar ortalama yüzde 7 düşecek.

Düzenli olarak elektrik faturasını ödeyen aboneye mahkemeden müjdeli haber geldi. Mahkeme, yıllardır kaçak elektrik kullanan konut ve işyerlerinin tüketim bedelinin faturalı abonelere ödettirilmesinin haksız olduğuna hükmetti.

Böylece, Türkiye'de yıllık 13 milyar TL'yi bulan kaçak elektrik bedelinin, 2 milyar lirasını ödeyen dürüst tüketici rahat bir nefes aldı. Bu kararla abonelerin elektrik faturasının yüzde 7 oranında düşmesi söz konusu olacak. İstanbul 3. Tüketici Mahkemesi, elektrik faturasında kayıp/kaçak kullanım bedeli kesintisi yapılmasına itiraz eden ve elektrik şirketi aleyhine tüketici hakem heyetine açtığı iade davasını kazanan tüketiciyi haklı buldu.

Sabah'ta yer alan haberde elektrik şirketinin açtığı "karar iptali" davasını ise reddetti. Kararın gerekçesi "Üçüncü kişilerin yasal olmayan yollardan kaçak olarak elektrik kullanmalarından doğan haksız fiilleri dolayısıyla oluşan zararların, yasal yollardan elektrik kullanan kişilere yansıtılması yasaya uygun olarak kabul edilemez" şeklinde özetlendi.

DÜRÜSTE CEZA VERİLİYOR

Tüketiciye müjdeli haber gelmesini sağlayan süreç şöyle gelişti: Üsküdar Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı'na başvuran Aziz Sülün, Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım'ın (AYEDAŞ) elektrik faturasında kayıp, kaçak bedeli olarak alınan bedeli iade etmesini talep etti.

İstanbul 3. Tüketici Mahkemesi, elektrik faturasında kayıp/kaçak kullanım bedeli kesintisi yapılmasına itiraz eden ve elektrik şirketi AYEDAŞ aleyhine Üsküdar Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığı açtığı iade davasını kazanan tüketici Aziz Sülün'ü haklı buldu.

Davalı AYEDAŞ ise Terzi, Üsküdar Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı tarafından verilen bu karar nedeniyle, İstanbul 3. Tüketici Mahkemesi'ne başvurarak "kararın iptali" başvurusunda bulundu.

13 MİLYARLIK KAÇAK VAR

Resmi rakamlara göre Türkiye'nin kaçak elektrik oranı yüzde 18. TEDAŞ'ın 2010 raporuna göre kaçak oranı en yüksek iller Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde. Şırnak yüzde 77 kaçak oranı ile en fazla kaçak elektrik kullanan il. Şırnak'ı yüzde 74'le Hakkâri, yüzde 73'le Mardin, yüzde 70'le Diyarbakır, yüzde 64'le Batman takip ediyor.

Yıllık kaçak elektrik kullanımının toplam maliyeti ortalama 13 milyar TL. Bunun 2 milyar doları kaçak kullanmayan müşterilerin faturalarına yansıtılıyor.

kaynak

baaydin

Profesör
Reaksiyon puanı
7
kaçan hep namuslu vatandaşa. sadece elektrikde değil vergide de bu iş böyle.

wolkhy1903

Profesör
Reaksiyon puanı
79
olsun tabı ya ben her ay duzenlı oduyorum ..bıde kacakların ucretıde kesılıyor benden neden cezasını ben cekeyım ...

istbne

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Bunun adinin indirim olmasi daha rahatsiz edici.

angel75

Dekan
Reaksiyon puanı
18
"Türkiye'de yıllık 13 milyar TL'yi bulan kaçak elektrik bedelinin, 2 milyar lirasını ödeyen dürüst tüketici"
"toplam maliyeti ortalama 13 milyar TL. Bunun 2 milyar doları kaçak kullanmayan müşterilerin"

hangisi doğru?

MasterFather

Profesör
Reaksiyon puanı
59
hikaye.günde 1 saat klima açtım.380 tl fatura geldi.dünyanın en pahalı benzininden sonra.şimdide dünyanın en pahalı elektriğini kullanıyoruz.

oslun

Dekan
Reaksiyon puanı
33
hikaye.günde 1 saat klima açtım.380 tl fatura geldi.dünyanın en pahalı benzininden sonra.şimdide dünyanın en pahalı elektriğini kullanıyoruz.

o birazda klimaya bağlı, bizde a sınıfı inverter klima var, 7/24 açık, fatura 130 lira geldi

ShadowFix

..........
Reaksiyon puanı
77
Hikayeden teyyare, selam söyle o yare :D anlayan anladı sanırsam

efe77

Asistan
Reaksiyon puanı
38
İstanbul 3. Tüketici Mahkemesi'nin verdiği karar haksız alınan paranın iadesi hakkında.

Hakem heyetlerinin bu kararları ile uygulamanın iptali sağlanmıyor. Ayrıca her abonenin paralarını iade alabilmeleri için ayrı ayrı dava açmaları gerekiyor.

Bu haksız vicdansız insafsız uygulamanın iptalini Taner Yıldız ya da Mahkemelerimiz verecekleri kararla sağlayabilirler?

Enerji Bakanlığı'na şikayetlerimizi iletelim arkadaşlar.