Elektrik şirketlerinde mahkeme paniği!

deatmania

Rektör
Katılım
30 Ekim 2009
Mesajlar
12,997
Reaksiyon puanı
62
Puanları
228
Kayıp-kaçakta haklı çıkan abone şirketleri EPDK’nın kapısına dayandırdı.

733323_detay.jpg


Elektrik faturalarındaki kayıp kaçak bedelinin iadesi için açılan davalar dağıtım şirketlerini telaşlandırdı. Davaların bir bölümü tüketiciler lehine çıkınca dağıtım şirketleri EPDK'nın kapısına dayandı. 'Kar oranımız çok düşük, bu parayı ödersek iflas ederiz' diyen şirketler, bedellerin tarifeye yansıtılmasını talep etti; yani yine para tüketiciden isteniyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) 2011 yılı başında şeffaflık ilkesi gereği fatura bedelini oluşturan kalemleri ayrıntılı olarak açıklama zorunluluğu getirmesinin ardından dağıtım şirketleri ile vatandaşlar adliyelerden çıkmıyor. Akşam gazetesinin haberine göre, faturadaki TRT payı, kayıp-kaçak bedeli, enerji fonu, sayaç okuma bedeli gibi kalemlere itiraz ederek dava açan vatandaş, bu hakları kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. EPDK'ya başvuran şirketler, tüketicinin mahkemeler yoluyla kazandığı ve kendilerinin ödemesi gereken parayı yine tüketicilere ödetmek istiyor.

Olayı kısaca özetleyelim: Türkiye'nin birçok yerinde aboneler Tüketici Hakem Heyetleri'ne başvurarak 'elektrik faturalarını düzenli ödedikleri, kaçak elektrik kullanmadıkları halde kendilerinden bu payın kesilmesine' itiraz ettiler. Heyetlerin çoğu da bu başvuruyu yerinde buldu, ancak dağıtım şirketleri konuyu yargıya taşıyarak asliye mahkemelerine itiraz etti. Bugüne kadar 1000'e yakın dava açıldı. Birçok ilde dağıtım şirketleri davayı kazandı ancak Sakarya ve Afyon gibi illerde mahkemeler tüketici lehinde karar verdi. Son dava Sakarya'nın Serdivan İlçesi'nde görüldü.

DAĞITICILAR: İFLAS EDERİZ

Dağıtım şirketleri 'Eğer davalar artar ve kaybetmeyi sürdürürsek, kar etmemiz mümkün değil. Yüzde 2.33 gibi düşük bir kar oranıyla dağıtımı gerçekleştiriyoruz. Eğer tarife kaleminde yer alan ve Türkiye ortalaması yüzde 17 olan (bazı bölgelerde bu yüzde 70'e de çıkıyor) kayıp kaçak bedellerinin tüketiciye iadesi istenirse faaliyetlerimizi sürdüremez duruma geliriz' diyor.
Dağıtım şirketleri EPDK'ya 'Söz konusu kayıp enerji bedellerinin tüketiciye ödenmesi durumunda, bu bedellerin tarifeye yansıtılma usulünün tespit edilmesi gerekiyor' talebinde bulundu. EPDK henüz bu talebi görüşmedi, ancak bir sonraki kurul toplantısında gündeme gelmesi bekleniyor.

ARTAN TRT PAYI DA TÜKETİCİYE

Dağıtım şirketlerinin bir diğer sorunu da TRT ile ilgili. Çünkü TRT, elektrik faturalarından aldığı payın eksik hesaplandığını belirterek dava açıp kazanmıştı. TRT'ye ödenen payın da EPDK'nın aldığı kurul kararları gereğince hesapladıklarını belirten dağıtım şirketleri, 'Bu kararla faturalara yansıtılmış olan TRT, BTV ve Enerji Fonu kesintilerinin tüketiciye eksik yansıtıldığı ortaya çıkıyor' diyor. Şirketler, bu durumda eksik bölümün tüketicilerden faiziyle birlikte alınması gerektiğini vurgulayarak 'EPDK, eksik tutarı hangi yöntemle telafi edileceği konusunu saptamalıdır' diyor.

MAHKEME: İKNA OLMADIK

Hakem heyeti ve asliye mahkemesi Sakarya bölgesinin elektrik dağıtımını yapan SEDAŞ'ın savunmasını yeterli görmeyerek bugüne kadar bu başlık altında alınan paranın iadesine karar verdi. Mahkeme, dağıtım şirketinin dayanaklarını yetersiz bularak 'Ücret ödemeden enerji kullanan kişilerin bulunup, enerji bedelinin o kişilerden tahsil edilmesi esas olmalı' dedi.


Kaynak
 

haldunaksoz

Asistan
Katılım
22 Ağustos 2008
Mesajlar
328
Reaksiyon puanı
1
Puanları
16
iflas ediyorsan yapmayacaksın, yeteri kadar sömürülüyoruz zaten
 

Pupilla

Dekan
Katılım
17 Haziran 2009
Mesajlar
8,724
Reaksiyon puanı
139
Puanları
243
yok ya iflas edermiş.edersen et banane. git paranı kaçak kullanandan al. namusuyla vergisini faturasını ödeyen vatandaşlardan ne istiyorsun. sen malına sahip çıkamıyorsun diye ceremesini gariban halk mı çekecek.

birileri hırsızlık yapsın. milyonlarca kişinin hakkına girsin. sen yok ben iflas ederim diye kendini düşün. madem bu işi yapıyosun adam gibi denetimini de yapacaksın o zaman. böyle arsız arsız ağlamayacaksın.
 

aderanc

Asistan
Katılım
21 Eylül 2011
Mesajlar
194
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
ya arkadaş nasıl bir ülkede yaşıyoruz anlamıyorum ki? mahkemelerin yaptırımları nerede? ee iyi ben de şirket açayım, vatandaşa heybeden fatura gönderip paralarını alayım sonra şikayet etsinler beni o tazminatı yine vatandaştan alıp geri vatandaşa vereyim. akıl, mantık bunun neresinde?
 

YellowRed

Rektör
Katılım
2 Ekim 2008
Mesajlar
13,574
Reaksiyon puanı
27
Puanları
0
batacaklarmış, pehhh! yüzde 2.33 kim bilir kaç milyon liraya denk geliyordur?
 

halil413

Profesör
Katılım
21 Aralık 2008
Mesajlar
1,312
Reaksiyon puanı
0
Puanları
216
bana kalırsa maddi olarak degil manevi olarakta tazminat aranmalı çünkü tüketicin haberi olmadan ekstra ücretler ekliyorlar ve sözleşmeye aykırı
 

HRNKC

Profesör
Katılım
1 Ağustos 2008
Mesajlar
4,155
Reaksiyon puanı
20
Puanları
218
Hukuk nerede ? Gören var mı ?
 

doklom

Öğrenci
Katılım
11 Mart 2012
Mesajlar
72
Reaksiyon puanı
0
Puanları
6
yüzde 2.33 ha sahtekarlar yüzde yüz desenize şuna tc devleti kendi elektiriğini işletmeyi sizin gibi sahtekerlera neden veriyo okadar zavallı bir devlet ki acıyorum vah vah
 

spybot

Guru
Emektar
Müdavim
Cezalı
Katılım
1 Kasım 2008
Mesajlar
47,206
Reaksiyon puanı
629
Puanları
7,293
İflas ederlermiş peh ..
 

ALPARS

Profesör
Katılım
2 Ağustos 2011
Mesajlar
3,883
Reaksiyon puanı
8
Puanları
218
İflas edermiş.. peh!
Yapılan zam yetmedi mi?
 

REDFOKS

Rektör
Emektar
Katılım
31 Ocak 2009
Mesajlar
18,034
Reaksiyon puanı
201
Puanları
243
kayıp kaçakla ilgili bakan açıklama yapmış gülermisin ağlarmısın

[h=1]Kaçak elektriğin faturası Batı'ya[/h][h=2]Bakan Yıldız'a göre, kaçak elektrik kullanıldığı bölgede tahsis edilemez. Çünkü büyük çoğunluğu Güneydoğu'da...[/h][TABLE="width: 0"]
[TR]
[TD]
120415-kacak-elektrik640.hlarge.jpg
[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[/TABLE]



Güncelleme: 10:08 TSİ 14 Nisan. 2012 Cumartesi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kaçak elektrik, pahalı benzin ve zamlarla ilgili ilginç açıklamalar yaptı. Yıldız Milliyet Gazetesi yazarı Fikret Bila'ya yaptığı açıklamada kaçak elektriğin ağırlıklı olarak kullanıldığı bölgelere ödetilmesinin başka sorunlara neden olacağını dile getirdi.
Kaçak elektriğin en çok Güneydoğu bölgesinde kullanıldığını dile getiren Bakan Yıldız, vatandaşın şikayetini anladığını ancak hassas bir konu olduğunu vurguladı.
Kayıp-kaçağın en fazla olduğu kentlerin Urfa, Diyarbakır, Siirt, Batman ve Hakkari olduğunu kaydeden Bakan sözlerini şöyle sürdürdü: "Şimdi bu bölgedeki kaçak elektriğin parasını sadece bu bölgedeki abonelere yansıtırsak, bunu siyasi olarak istismar ederler. Terör örgütü ve siyasette aynı çizgideki partiler; ayrımcılık yapılıyor, diye istismar ederler. Fatura farkını etnik ayrımcılık diye gündeme getirirler."
Böyle bir uygulama yapıldığında ortaya şöyle bir tartışma çıkacağını dile getirdi: "İşte Diyarbakırlıya elektrik 46 kuruştan, Bilecikliye 30 kuruştan satılıyor derler. Bunu dedirtmek istemiyorum. Etnik ayrımcılık propagandası için kullanacakları malzeme vermek istemiyorum. Türkiye'de tek abonelik sistemi var. Buna ulusal abonelik sistemi diyoruz. Aslında bölge aboneliğine geçmeyi planlıyoruz. Kayıp-kaçağı düşürdükten sonra bölge düzeyinde abonelere dağıttığımızda arada ciddi fark kalmayacak. 2015'e kadar kayıp-kaçağı önemli ölçüde düşürmeyi hedefliyoruz, sonra bölgesel dağıtım yapabiliriz. Diyelim Güneydoğu'da bir ilde 36 kuruş, batıda bir ilde 34 kuruş olursa, bu farkı etnik ayrımcılık malzemesi yapamazlar."
Benzini dünyanın en pahalı tüketen ülkelerden biri olmanın nedeni sorulduğunda ise "Bu soruyu Maliye Bakanı'na sormanız daha doğru olur" diye yanıtlıyor ve ekliyor: "Çünkü benzinin üzerindeki fiyatın yüzde 65'i vergi, yüzde 35'i benzin fiyatı. Yani bu konunun yüzde 65'i Maliye Bakanı'nı, yüzde 35'i Enerji Bakanı'nı ilgilendiriyor. Maliye, kolay topladığı için akaryakıt üzerine fazla vergi koyuyor. Bu bütün dünyada böyle. Türkiye 45-46 milyar lira vergiyi akaryakıt üzerinden alıyor. 75 milyar liralık bir ciro var, bunun 45-46 milyarı vergi, 30 milyarı akaryakıt."
Bakan vatandaşın en çok kızdığı konu olan zamlara gelince cep telefonu örneğini veriyor: "Son zamlara vatandaş kızıyor, biliyorum. Ben de zam yapmayı sevmiyorum. Ancak bu konu da biraz davranış biçimiyle ilgili. Tüketim kalıbı alışkanlığıyla ilgili. Bizde hane başına düşen elektrik maliyeti 51 lira. Toplam 22 milyar lira ödüyoruz elektriğe. Vatandaşımız 22 milyar da cep telefonuna ödüyor. Ama ona itiraz etmiyor. Bir kişiye 2.5 cep telefonu düşüyor Türkiye'de. Belki davranış kalıbını, tüketim kalıbını değiştirebilse elektrik gibi zorunlu bir ihtiyaca daha kolay para ayıracak.
24 saat elektriğimizin olması lazım. İşte enerji kaynaklarımızı çeşitlendirmeye çalışmamızın nedeni de bu. Hem uzun vadede enerji bağımlılığını azaltmak hem de maliyetleri düşürmek. Doğalgazda ise biz daha 2008'deki fiyata gelmedik. İndirimler yapmıştık, henüz o indirimler kadar zam gelmedi. Biz doğal gazda son zamlara rağmen hâlâ Avrupa'da, sanayide en ucuz üçüncü, konutta en ucuz ikinci ülkeyiz."

http://www.ntvmsnbc.com/id/25340131


 

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Katılım
30 Mayıs 2007
Mesajlar
6,894
Reaksiyon puanı
178
Puanları
1,243
Kaçak vergileri doğru düzgün vergi ödeyen vatandaştan çıkaran devlet anlayışıyla bu duruma çözüm üretilmez. Hani devlet "ne yapıyorsunuz kardeşim, ödeyin o paraları geri" dese, o şirketler de devlete dönüp "dinime söven müslüman olsa" der.

Bugünlerde yazılım şirketlerinin mantığıyla çalışıyor devlet ve devletin tekelinden özele devredilmiş herşey. Örneğin vergi kaçıranlar neden kaçırıyor bu sorunlar çözüleceği yerde, vergi yükü daha da arttırılarak dürüst olan adam cezalandırılıyor. Ya da örneğin Microsoft gibi firmalar makul lisans ücretleri yerine, kaçağa gideceği baştan belli olan milyonlarca parayı orijinal lisans alandan çıkartıyor. Elektrik, su ve benzerleri de işte aynı yolun yolcusu.

O yüzden suçu sadece şirketlere atıp bundan bir şey beklemek çok yersiz olur. Çünkü devlet bu mantıkla işliyor. Eğer bu firmalardan bir tanesi kayıp ve kaçakları önlemek için uğraşsaydı, devletin milyon tane prosedür ve engeliyle karşılaşırdı. Hatta vatandaşın da engeliyle karşılaşırdı.

Sonuç olarak aldıkları bu paranın haram lokma olduğu kesin; fakat bir tane suçlu ilan edip onu taşlamak çok anlamsız doğrusu.
 

Dr.Yunus

Asistan
Katılım
5 Şubat 2012
Mesajlar
162
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
bir doğu ilinde asker arkadaşımın düğününe gittim ağzım açık kaldı . her odada klima halı altlarına özel ısıtma sistemi gece gündüz . demek istediğim ne kadar şehirliysen o kadar iyi kitliyorlar . adamlar orda beleş yaşıyo valla kaçak kullanımı önlesinler bizene . iflas edeceklermiş allah bin türlü belanızı versin siz mi iflas ediceniz pehhh
 

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Katılım
30 Mayıs 2007
Mesajlar
6,894
Reaksiyon puanı
178
Puanları
1,243
Bakanın açıklamalarından notlar:

Devletin de aynı şekilde önleyici değil ezici olduğunu bir kez daha ıspat ediyor durum. Çünkü bakan kalkmış kayıp kaçak miktarını nasıl önleriz diye düşüneceği yerde, bunu neden sadece doğudan değil de batıdan da almak zorunda olduklarını açıklamış.

Bu sorun ortaya yeni çıkmış değildir, fakat maalesef ki kamu hafızası balık gibidir. Sanki yeni çalışmalar yapılıyormuş gibi anlatılıyor, fakat bu durum yıllardır aynıdır.

Cep telefonundan örnek vermiş sayın bakan. Tayyip Erdoğan'dan bu konuda ders aldığını söyleyebiliriz; ya da Erdoğan'a o aklı verenlerden. Takım işini gerçekten iyi yapıyorlar; fakat antrenörleri kötü. Zira yine aynı şekilde sorunu çözmek yerine üstünü örtmek tercih edilerek; "cep telefonuna ödüyorsun, buna da öde" gibi mantıksız bir yaklaşım sergileniyor. Öyleyse sayın bakan arabbaya gelince 100.000 TL ödersin, ekmeğe gelince 100 lira da ödeyiver ne olacak deseydik ne derdi acaba? :)
 

seckyn

Profesör
Katılım
21 Nisan 2010
Mesajlar
2,942
Reaksiyon puanı
18
Puanları
218
Batarsanız batın.Siz para için milleti sömürürken iyi ya sırf para alabilmek için ilk faturanın son ödeme tarihinden bir gün sonra kapıya dayanmayı biliyorsunuz.Milletin parası varmı yokmu diye düşünmeden kesmeye geliyorsunuz.Sonrada bu milletin sizi kurtarmasını istiyorsunuz:cursing:
 

ReDaRRoW

Öğrenci
Katılım
22 Haziran 2009
Mesajlar
84
Reaksiyon puanı
0
Puanları
6
Tatlı para kazanmak için dağıtım şirketlerini ihaleye girip aldılar tamamen özel kuruluşlardır kar da zarar da onların, hiçbir şekilde tüketiciye kayıp kaçak bedelini yansıtamazlar, özel şirketler kamu kuruluşu gibi davranamazlar...Tabiiki burası Türkiye olduğu için her türlü dolandırıcılık ahlaksızlık serbest, bizim hakkımızı korumakla yükümlü seçilmiş kişilerin yaptığı açıklamalarda aynen yukardaki gibi olmalı :)
 

Fantoma

Profesör
Katılım
9 Ağustos 2008
Mesajlar
2,506
Reaksiyon puanı
27
Puanları
228
Bakın komedi nereden başlıyor.
Bizim buralarda Ayedaş denen adinin bayağısı bir şirket var.
Bilen bilir, Altıyol'da dort katlı binası var.
Ama tahsilat yapmıyor.
Karlısında, şu her faturayı komisyonla alan bir gişeye yönlendiriyor.
Bu durum (komisyon) kredi kartıyla ödemeler için geçerli.
Ama Ayedaş kredi kartıyla tahsilat yapmıyor.

Komedinin en büyüğü Sedaş.
Sakarya ve havalisine elektrik dağıtımı yapan bu şirketin TV'lerde bol bol reklamı var.
Elektriğin satışının dakikalarca Tv'lerde görünmesinin anlamını çözen var mı?
 

tolgacem

Müdavim
Müdavim
Katılım
29 Aralık 2011
Mesajlar
3,644
Reaksiyon puanı
47
Puanları
228
Hiç iflasın eşiğinde olan, işçi çıkaran elektrik şirketi görmedim Türkiye'de. YALAN!

Türkiye, yurt dışına ucuz elektrik verip, halkına fiyatı şişiren bir ülke. Türkiye Rusya'dan fazla miktarda alınan doğalgazı kullanamayıp, mındar etmiş ve ona rağmen indirim yapmamıs bir ülke :) Doğal bunlar
 

muratteas

Dekan
Katılım
11 Şubat 2009
Mesajlar
9,578
Reaksiyon puanı
96
Puanları
228
Dua edelim de ABD, İran petrolünü bir daha azaltın demez. Yoksa yine zamlarlar.
 
Üst