Ekran Kartımın Fanı Bozuldu

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
Selam dostlar. ekran kartımın fanından acayip zırıltılar geliyor. eskiden arada sırada çıkardı bu ses ama kasaya ufak bir tekme attığımda susardı. şimdi kasayı çalıştırdığım anda başlıyor ve kasaya tekme tokat dalsam dahi susmuyor. fanı çıkartıp temizleyip yağladım ama sonuç sıfır.:hammer:

mecidiyeköyde abartısız 20 dükkana sormama rağmen bu karta göre fan bulamadım. fandan anlayan arkadaşlar bir yardım etsinde internetten güzel ve makul bir fan sipariş edeyim.

XFX6850
xfx-6850.jpg

[video=youtube;yyKE_ebd2Xo]http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=yyKE_ebd2Xo[/video]

bazen çıkan ses videodakinin çok üstüne çıkıyor. uçak gibi mübarek. :)

oslun

Dekan
Reaksiyon puanı
33
aleykume selam, belki pek yardımcı olamayacam ama benzer birşey yaşadık geçen.. bizim televizyonun sesi gidiyordu sürekli, arkadan 2-3 kere vurunca düzeliyordu. 2 gün önce aynı şey oldu, arkadan 2 kere vurduk bi daha açılmadı :D

[MENTION=43929]rtsbora[/MENTION] yardımcı olur belki

deatmania

Rektör
Reaksiyon puanı
62
Fan devirini kontrol et bence.

Ayrıca, Cyclone soğutmalı modeli kullanıyorsun, kartın üzerinde bulunan ufak devreyi "sessiz" konuma alırsan sorun çözülür belki.

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
Fan devirini kontrol et bence.

Ayrıca, Cyclone soğutmalı modeli kullanıyorsun, kartın üzerinde bulunan ufak devreyi "sessiz" konuma alırsan sorun çözülür belki.

fan devri otomarikte 60 dan aşağı düşmüyor. sıcaklık ise yüksüzken dahi 55 den aşağı inmiyor.

kartın üzerinde yukardaki resimdeki gibi siyah kutu vardı ama ben onu söktüm. devreyi sessiz konuma nasıl alıcam. tuş gibi bir şey mi var? :)

sebastiantr

Profesör
Reaksiyon puanı
13
Fanı bulma ihtimalin çok çok düşük. Ekran kartına uygun yeni soğutucu bulursun ancak.

Şuan yoğunum bakamıyorum ama teknobiyotik, firebal.net, novabilgisayar, sanalmarket gibi sitelere bak.

deatmania

Rektör
Reaksiyon puanı
62
fan devri otomarikte 60 dan aşağı düşmüyor. sıcaklık ise yüksüzken dahi 55 den aşağı inmiyor.

kartın üzerinde yukardaki resimdeki gibi siyah kutu vardı ama ben onu söktüm. devreyi sessiz konuma nasıl alıcam. tuş gibi bir şey mi var? :)

Cyclone soğutmalı fanlarda böyle bir devir olduğunu duymuştum.Kontrol et istersen.

Ama işlemci ısısına bakarsak kullandığın ekran kartının değişmesi gerek.

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
Fanı bulma ihtimalin çok çok düşük. Ekran kartına uygun yeni soğutucu bulursun ancak.

Şuan yoğunum bakamıyorum ama teknobiyotik, firebal.net, novabilgisayar, sanalmarket gibi sitelere bak.

zaten soğutucusuyla birlikte, komple almak istiyorum. bu şekilde aramama rağmen hiç bir yerde bulamadım, sadece fanı arasam dediğin gibi asla bulamam.

Cyclone soğutmalı fanlarda böyle bir devir olduğunu duymuştum.Kontrol et istersen.

Ama işlemci ısısına bakarsak kullandığın ekran kartının değişmesi gerek.

"control center" uygulamasından ayarları bir kontrol edeyim ama pek umudum yok. çünkü açıkça görünüyor ki bu ses sürtünme sesi. ayrıca ısı değerleri kartı aldığımdan günden beri (2 sene oldu) böyle.

soğutucu fanı kaç cm bilmiyorum ama uyan bir fan alıp değiştirebilirsin. bunun gibi:
http://www.firebal.net/asp/show_stock.asp?product=100800166

illa soğutucu alıcam dersen biraz pahalıya gelir. bunlar 6850ye uyarmış:

http://www.firebal.net/asp/show_stock.asp?product=100700178

http://www.firebal.net/asp/show_stock.asp?product=100800295

fanı cetvelle ölçeyim istersen? :)

fan bulmaktan ümidi kestiğim için soğutucuyla birlikte arıyordum. o halde hiç gerek yok soğutucuya.

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
fanı cetvelle ölçeyim istersen? :)

fan bulmaktan ümidi kestiğim için soğutucuyla birlikte arıyordum. o halde hiç gerek yok soğutucuya.
aslında benzer boyuttaki herhangi bir fanı alıp pervanesini söküp karta takabilirsin. 5-10 liralık kasa fanları da olur. biraz elektrik bilgisi biraz el becerisi ile halledilebilecek bir iş.

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
istersen fanı söküp resmini de çekebilirim. vida yuvalarını görmüş olursun? yanlış bir fan sipariş etmeyelim.

aslında benzer boyuttaki herhangi bir fanı alıp pervanesini söküp karta takabilirsin. 5-10 liralık kasa fanları da olur. biraz elektrik bilgisi biraz el becerisi ile halledilebilecek bir iş.

vida yuvaları biraz farklı. işlemci fanlarının olacağını pek sanmıyorum :S

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
istersen fanı söküp resmini de çekebilirim. vida yuvalarını görmüş olursun? yanlış bir fan sipariş etmeyelim.

vida yuvaları biraz farklı. işlemci fanlarının olacağını pek sanmıyorum :S
resme bakıp konuşmak zor. o yüzden uğraşma. :)

linkini verdiğim soğutucular da referans tasarım kart içinmiş. özel tasarımlara uymama durumu olabilirmiş. istersen direk xfx servisi ile görüş. aynı fiyata yaparlarsa hiç riske girme. :)

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
resme bakıp konuşmak zor. o yüzden uğraşma. :)

linkini verdiğim soğutucular da referans tasarım kart içinmiş. özel tasarımlara uymama durumu olabilirmiş. istersen direk xfx servisi ile görüş. aynı fiyata yaparlarsa hiç riske girme. :)

tamam. bir arayayım. :(

yahu bu XFX'in teknik servisi yok mu? forumlardan baktığım kadarıyla distribütörlüğünü Vetron Elektronik diye bir firma almış. Arıyorum, telesekreter çıkıyor ama temsilciye ulaşılamıyor. yandık :P

PetyrBaelish

Profesör
Reaksiyon puanı
3
Bios'ta fan kontrolü kapalı mı?

Kapalıysa aç bir de öyle dene.

sebastiantr

Profesör
Reaksiyon puanı
13
Yalnız video daki fanda hiç ses yok bana göre emin misin fazladan gürültü yaptığına.
Eğer PC nin olduğu oda soğuk ise ilk açılışta gürültü yapar, fan ısındıkça normale döner.

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
kesin çözer demiyorum ama çoğu fan ses sorununu çızırtıyı bu spreyler çözüo herhangi bir bilgisayarcıda kontak sprey die istersen bulabilirsin. Tabi senin fanın dengesi bozulduysa mekanik bir aarıza varsa çözmez. Diğer fan seslerini azaltıyo

http://www.hepsiburada.com/liste/ma...categoryId=20035754&SKU=OTEV0416808#Gorseller

sprey çözüm olmayabilir. artık ses limite dayandı.

Yalnız video daki fanda hiç ses yok bana göre emin misin fazladan gürültü yaptığına.
Eğer PC nin olduğu oda soğuk ise ilk açılışta gürültü yapar, fan ısındıkça normale döner.

çalıştırmam ile başlayıp kapatana kadar, 15-16 saat kesintisiz çıkıyor bu ses. videoda pek belli olmuyor ama odanın en uzak köşesinden bile rahatsız edecek kadar duyuluyor, ve ben saatlerce dibinde oturuyorum. artık dayanamıyorum, açıp leptobu kuracağım. bu lanet ses sinirlerimi alt üst etti, yoksa çıldıracam.
5mnam.gif

El Padrino

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
70
Fan göbeğindeki bilyeler zarar görmüş olabilir.Tek çözüm yeni fan gibi duruyor.

sebastiantr

Profesör
Reaksiyon puanı
13
Fan hızlandığında gürültü yapar, dediğim gibi yağsız vs fan soğukken ses yapar ama sonra gider.
Eğer fan sürekli ses yapıyorsa fanda mekanik bir problem vardır Baba'nın dediği gibi göbekteki bilyelerde sıkıntı olabilir, tabi bilyeli fan ise.
Fanı tek başına bulmak zor işte, ama hurda murda kart bul 50-100TL ye onun soğutucusunu sök daha iyi :)

Çünkü piyasada bulunan 6850 soğutucularının çoğu standart referans tasarım için yapılmıştır.
Markalar tasarımı değiştiğinden soğutucu uymayabiliyor.

Mutlaka seninkine uyan soğutucu vardır da Türkiye de varmıdır? Orası meçhul.
Yapabileceğin en iyi şey fanı komple söküp arızanın kaynağını bulup gidermek, ikincisi senin kartın hurdasından bulmak ve üçüncüsü kartına uyan bir soğutucu bulmak.

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
teknolojinin geldiği son nokta, 2 liralık fanı piyasada bulamıyoruz. demek ki marifet cart curt yeni model çıkartmakla olmuyor. :P

sebastiantr

Profesör
Reaksiyon puanı
13
XFX e mail at. Şu şu modeli kullanıyorum fanı bozuldu garip ses geliyor de.
Garantisi bitti, Türkiye distribütörü Vektor bilmem ne garanti dışı kaldığı için ilgilenmiyor de.
Böyle saçmalık olurmu 2-3 senelik kartın nasıl yedek parçası olmaz, ben bu kartı bu hali ile nasıl kullacağım de.

Normalde tüketici hakları gereği 3-5-10 sene artık ne kadarsa yedek parça bulundurma zorunluluğu falan vardır.
Bizde çok ciddiye alınmadığından Vektör tek bir tane fanı getirtmek için uğraşmıyordur.

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
XFX e mail at. Şu şu modeli kullanıyorum fanı bozuldu garip ses geliyor de.
Garantisi bitti, Türkiye distribütörü Vektor bilmem ne garanti dışı kaldığı için ilgilenmiyor de.
Böyle saçmalık olurmu 2-3 senelik kartın nasıl yedek parçası olmaz, ben bu kartı bu hali ile nasıl kullacağım de.

Normalde tüketici hakları gereği 3-5-10 sene artık ne kadarsa yedek parça bulundurma zorunluluğu falan vardır.
Bizde çok ciddiye alınmadığından Vektör tek bir tane fanı getirtmek için uğraşmıyordur.

pazartesi günü kartı yanıma alıp piyasayı bir turlayacağım. sonuçsuz kalırsa son çare olarak dediğin gibi yaparım.

LifeStyle

Profesör
Reaksiyon puanı
802
[MENTION=101833]topalsolucan[/MENTION] geçmiş olsun, döverek düzeltmek çare değil, ama biz türküz her türlü tvmizi bilgisayarımızı döveriz :D

anakartının fan kontrolü olabilir, onu bir kontrol et, bir de anakartın yedek programları oluyor, ekran kartına müdahale edebiliyorsun (overclock ve fan hızları gibi) bende asus EN9500GT var, asus doctorla ekran kartına herşeyi yapabiliyorum o tarz birşey olabilir, bir araştırmakta fayda var.. tekrar geçmiş olsun

S

SDN Okuru

SDN Okuru
[MENTION=101833]topalsolucan[/MENTION] çözebildinmi sorununu? Aynı dertten ben de muzdaribim. XFX Supportla konuştum satıcınızla irtibata geçin diyorlar.

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
@topalsolucan çözebildinmi sorununu? Aynı dertten ben de muzdaribim. XFX Supportla konuştum satıcınızla irtibata geçin diyorlar.

garantin var ise satıcınla irtibata geç. ama benim gibi garantin bitti ise sesin kesilmesi için elini açıp dua etmek tek yol. ve bende işe yaradı. aylardır ses yok :)