Bella Ciao
Profesör
- Reaksiyon puanı
- 3,192
Peki grekli mi boşluk ?Kartların içi ona göre yapılıyor üstü açık olan kartlar düz hatlarda iken kapalı olan kartlarda havayı yanlarından atmak için şekil veriliyor burda kimse şu kadar derece değişir diyemez ve aa üstü açık bu daha iyidir diye bir şeyde yok gereksiz bir merak bu.
Backplate kısmından soğuk hava mı alıyor?Arka taraftan sıcak hava atılmıyor aslında. Oradan soğuk hava çekiliyor. Önceden de böyle bir tasarım yoktu zaten. Soğutmaya katkısı olur tabi ama muazzam farklar yaratmaz.
Şöyle yazıyor açıklamada.Arka taraftan sıcak hava atılmıyor aslında. Oradan soğuk hava çekiliyor. Önceden de böyle bir tasarım yoktu zaten. Soğutmaya katkısı olur tabi ama muazzam farklar yaratmaz.
Hayır değil sadece tasarımsal olarak güzel duruyor bunda var bunda yok diye kart tercih edilmez.
Bu durum stock kartlarda geçerli blower yapısı ile alt kısımdan aldığı havayı sağ tarafa atıyor sağ fanda yukarı atıyor bu sayede kartın tamamından soğuk hava geçmiş oluyor ama custom modellerde bu yok hala eski mantık yanlarından atıyor olsun diye yapıldı.Şöyle yazıyor açıklamada.
Arka kısım soğutmaya etki etmek için sıcak havayı üflüyor. Geniş havalandırma sıcaklığı atıvak
Backplate'in doğrudan kendisinden değil, Asus'da olan havalandırma kanalından soğuk hava çekiyor fan.Backplate kısmından soğuk hava mı alıyor?
Bir fanın hem üstten hem de alttan sıcak hava atması fizik kurallarına ters bir kere. Fanların çalışma prensibi altındaki havayı çekip üste atmak üzerine kurulu zaten. Aksi taktirde bakır borulardaki sıcak havayı çekemezdi.Şöyle yazıyor açıklamada.
Arka kısım soğutmaya etki etmek için sıcak havayı üflüyor. Geniş havalandırma sıcaklığı atıvak
Tasarımdaki yenilikler kartın arka kısmında da devam ediyor. Arka plakadaki geniş havalandırma açıklığı ve kısaltılmış PCB, sıcak havanın GPU’ya geri dönmeden kasa fanlarına doğru iletilmesini sağlıyor.Backplate'in doğrudan kendisinden değil, Asus'da olan havalandırma kanalından soğuk hava çekiyor fan.
Ekli dosyayı görüntüle 132550
Ekran kartlarında soğutma sistemi biraz daha farklı. Çipin ve devrelerin üstünden geçen bakır borular kartın üstündeki fanlara temas eder. Fanlar da dönerek o bakır boruların taşıdığı sıcaklığı dışarı atar. Böylece bakır boru soğutulur, bakır boru soğuduğu için çip ve diğer devreler de soğumuş olur.
Bir fanın hem üstten hem de alttan sıcak hava atması fizik kurallarına ters bir kere. Fanların çalışma prensibi altındaki havayı çekip üste atmak üzerine kurulu zaten. Aksi taktirde bakır borulardaki sıcak havayı çekemezdi.
Hocsm blower soğutma mantığını biliyprum.Bu durum stock kartlarda geçerli blower yapısı ile alt kısımdan aldığı havayı sağ tarafa atıyor sağ fanda yukarı atıyor bu sayede kartın tamamından soğuk hava geçmiş oluyor ama custom modellerde bu yok hala eski mantık yanlarından atıyor olsun diye yapıldı.
2-3 fanlı bir kartta, arkasında hava boşluğu olan fan ters dönüyor olabilir o zaman içerdeki akışı tersine çevirmek için. O halde de yukarıya doğru değil de aşağıdaki hava boşluğuna sıcak hava üflenmiş olur. Ancak dediğim gibi, hem aşağı hem de yukarı sıcak hava üfleyemez bir fan.Tasarımdaki yenilikler kartın arka kısmında da devam ediyor. Arka plakadaki geniş havalandırma açıklığı ve kısaltılmış PCB, sıcak havanın GPU’ya geri dönmeden kasa fanlarına doğru iletilmesini sağlıyor.
Bunu siteden aldım ve inceleyen yabancı türk tüm kanallar sıcsk hava atıldığnı söylüyor. Yabancı birine sordum oda fazla olmasada atıldığnı söyledi
Mesaj otomatik birleştirildi:
@Görkem Say
Bende elimi tuttum biraz üflüyordu.
Mesaj otomatik birleştirildi:
Hocsm blower soğutma mantığını biliyprum.
Çark havayı çeker buhar cemberine iletir oda ısıyı ayak kısmından atar.
Soğutma mantığnu biliyorumda 30xx serisi ile kafam karıştı
NVIDIA'nın kendi paylaştığı resmi bırakayım ben en iyisi.Hocam yanlış dedim.
Fan soğuk havayı alıyo heatsink iletiyo heatsinkdeki sıcaklık biraz yukarı üfleniyo.
Kendiimde test ettim 7dk önce
Hocam delilmzaten heatsinkdeki ısıyı atmak için varmış.Kart PCB`si küçük olduğunda istedikleri gibi tasarım yapıyorlar demire. Havalandırmaya bir etkisi olmaz.
Fakat Arkada Bazı çiplerin üzerine Termal yapışkan yapıştırıp, çipin ısısını Backplate demirle soğutuyorlar. Yani o da havalandırma ile soğumaz arka tarafta.
Bu Asus'a özel ama. Bunu her kart yapmıyor ki. Asus burada fanları dışarıdan soğuk hava almak için kullanmış. Bakır bloklardan gelen havayı atmak için değil. Yani bu Asus'un kendine has bir tasarımı. Her RTX kart aynı tasarımı kullanacak diye bir şey yok.Böyle demek istemiştim asus ek olarak kasaya bakan yerden ve bize bakan yerdende atıyormuş.
Kaynak =Mesaj otomatik birleştirildi:
Hocam delilmzaten heatsinkdeki ısıyı atmak için varmış.
Bunu elimlede test ettim
NVIDIA tarafında referansa göre tasarım çok değişiyor. RX 6000 serisine bak kartların hepsi kopya gibi. Normalde RTX 30 serisinin referans tasarımında sistem dediğim gibi işliyor. Fanlar ters dönüyor, birisi soğuk havayı atıyor öteki soğuk havayı çekiyor. Ancak arkada ızgaralı tasarımı sadece MSI kullanmamış dediğin gibi. Yine de çok bir fark yaratacağını sanmıyorum. Bu devirde ısınan kart çıkarmayı kimse göze alamaz. Rekabet çok fazla.Hocsm ben kartım asus olduğu için asusu örnekledim.
Ve palit,galax,gigsbyte,msı,inno3d sitesine baktım onlarda önden soğuk hava üsten sıcak hava atıyor uş