Ekran kartı arka havalandırma

Bella Ciao

Profesör
Reaksiyon puanı
3,192
Çoğu rtx 30xx serisinde arka havalandırma var ama msı 3080 ,3090, 3080 ti ( ventus 2x, gaming trio, ventus)
Bu havalandorma yok
images.jpeg

Bu kart sıcak havayı nasıl atıyor ?

images (1).jpeg
Bunda ise var

Bu havalandırma gerekli mi ?
Ve
ortalama kaç der3ce atıyor ?
Ve
Boşluksuz kartlar nasıl sıcak hava atıyot ?

Özgür Ç..

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
6,465
Kartların içi ona göre yapılıyor üstü açık olan kartlar düz hatlarda iken kapalı olan kartlarda havayı yanlarından atmak için şekil veriliyor burda kimse şu kadar derece değişir diyemez ve aa üstü açık bu daha iyidir diye bir şeyde yok gereksiz bir merak bu.

Bella Ciao

Profesör
Reaksiyon puanı
3,192
@Görkem Say
@EFI Shell
Mesaj otomatik birleştirildi:

Kartların içi ona göre yapılıyor üstü açık olan kartlar düz hatlarda iken kapalı olan kartlarda havayı yanlarından atmak için şekil veriliyor burda kimse şu kadar derece değişir diyemez ve aa üstü açık bu daha iyidir diye bir şeyde yok gereksiz bir merak bu.
Peki grekli mi boşluk ?

Görkem Say

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
25,615
Arka taraftan sıcak hava atılmıyor aslında. Oradan soğuk hava çekiliyor. Önceden de böyle bir tasarım yoktu zaten. Soğutmaya katkısı olur tabi ama muazzam farklar yaratmaz.

Bella Ciao

Profesör
Reaksiyon puanı
3,192
Arka taraftan sıcak hava atılmıyor aslında. Oradan soğuk hava çekiliyor. Önceden de böyle bir tasarım yoktu zaten. Soğutmaya katkısı olur tabi ama muazzam farklar yaratmaz.
Şöyle yazıyor açıklamada.
Arka kısım soğutmaya etki etmek için sıcak havayı üflüyor. Geniş havalandırma sıcaklığı atıvak

Bella Ciao

Profesör
Reaksiyon puanı
3,192
Ben 3080 kartımı 5dk önce çalıştırdım. Arka havalandırmaya elimi götürdüm. Hafif hava yolluyordu biraz sıcaktı ama yakmıyordu önüne engel tuttuğumda 3-5 derece daha sıcaklık artı karta

Özgür Ç..

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
6,465
Arka kısım soğutmaya etki etmek için sıcak havayı üflüyor. Geniş havalandırma sıcaklığı atıvak
Bu durum stock kartlarda geçerli blower yapısı ile alt kısımdan aldığı havayı sağ tarafa atıyor sağ fanda yukarı atıyor bu sayede kartın tamamından soğuk hava geçmiş oluyor ama custom modellerde bu yok hala eski mantık yanlarından atıyor olsun diye yapıldı.

Görkem Say

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
25,615
Backplate kısmından soğuk hava mı alıyor?
Backplate'in doğrudan kendisinden değil, Asus'da olan havalandırma kanalından soğuk hava çekiyor fan.

images (1).jpeg

Ekran kartlarında soğutma sistemi biraz daha farklı. Çipin ve devrelerin üstünden geçen bakır borular kartın üstündeki fanlara temas eder. Fanlar da dönerek o bakır boruların taşıdığı sıcaklığı dışarı atar. Böylece bakır boru soğutulur, bakır boru soğuduğu için çip ve diğer devreler de soğumuş olur.

Bir fanın hem üstten hem de alttan sıcak hava atması fizik kurallarına ters bir kere. Fanların çalışma prensibi altındaki havayı çekip üste atmak üzerine kurulu zaten. Aksi taktirde bakır borulardaki sıcak havayı çekemezdi.

Bella Ciao

Profesör
Reaksiyon puanı
3,192
Backplate'in doğrudan kendisinden değil, Asus'da olan havalandırma kanalından soğuk hava çekiyor fan.

Ekli dosyayı görüntüle 132550

Ekran kartlarında soğutma sistemi biraz daha farklı. Çipin ve devrelerin üstünden geçen bakır borular kartın üstündeki fanlara temas eder. Fanlar da dönerek o bakır boruların taşıdığı sıcaklığı dışarı atar. Böylece bakır boru soğutulur, bakır boru soğuduğu için çip ve diğer devreler de soğumuş olur.

Bir fanın hem üstten hem de alttan sıcak hava atması fizik kurallarına ters bir kere. Fanların çalışma prensibi altındaki havayı çekip üste atmak üzerine kurulu zaten. Aksi taktirde bakır borulardaki sıcak havayı çekemezdi.
Tasarımdaki yenilikler kartın arka kısmında da devam ediyor. Arka plakadaki geniş havalandırma açıklığı ve kısaltılmış PCB, sıcak havanın GPU’ya geri dönmeden kasa fanlarına doğru iletilmesini sağlıyor.

Bunu siteden aldım ve inceleyen yabancı türk tüm kanallar sıcsk hava atıldığnı söylüyor. Yabancı birine sordum oda fazla olmasada atıldığnı söyledi

@Görkem Say

Bende elimi tuttum biraz üflüyordu.

Bu durum stock kartlarda geçerli blower yapısı ile alt kısımdan aldığı havayı sağ tarafa atıyor sağ fanda yukarı atıyor bu sayede kartın tamamından soğuk hava geçmiş oluyor ama custom modellerde bu yok hala eski mantık yanlarından atıyor olsun diye yapıldı.
Hocsm blower soğutma mantığını biliyprum.

Çark havayı çeker buhar cemberine iletir oda ısıyı ayak kısmından atar.

Soğutma mantığnu biliyorumda 30xx serisi ile kafam karıştı

Görkem Say

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
25,615
Tasarımdaki yenilikler kartın arka kısmında da devam ediyor. Arka plakadaki geniş havalandırma açıklığı ve kısaltılmış PCB, sıcak havanın GPU’ya geri dönmeden kasa fanlarına doğru iletilmesini sağlıyor.

Bunu siteden aldım ve inceleyen yabancı türk tüm kanallar sıcsk hava atıldığnı söylüyor. Yabancı birine sordum oda fazla olmasada atıldığnı söyledi

@Görkem Say

Bende elimi tuttum biraz üflüyordu.

Hocsm blower soğutma mantığını biliyprum.

Çark havayı çeker buhar cemberine iletir oda ısıyı ayak kısmından atar.

Soğutma mantığnu biliyorumda 30xx serisi ile kafam karıştı
2-3 fanlı bir kartta, arkasında hava boşluğu olan fan ters dönüyor olabilir o zaman içerdeki akışı tersine çevirmek için. O halde de yukarıya doğru değil de aşağıdaki hava boşluğuna sıcak hava üflenmiş olur. Ancak dediğim gibi, hem aşağı hem de yukarı sıcak hava üfleyemez bir fan.

Bella Ciao

Profesör
Reaksiyon puanı
3,192
Hocam yanlış dedim.
Fan soğuk havayı alıyo heatsink iletiyo heatsinkdeki sıcaklık biraz yukarı üfleniyo.
Kendiimde test ettim 7dk önce

Görkem Say

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
25,615
Hocam yanlış dedim.
Fan soğuk havayı alıyo heatsink iletiyo heatsinkdeki sıcaklık biraz yukarı üfleniyo.
Kendiimde test ettim 7dk önce
NVIDIA'nın kendi paylaştığı resmi bırakayım ben en iyisi.

nvidia-rtx-3000-serisi-turkiye-fiyatlari-belli-oldu-1.jpg

Gördüğün gibi kart alt boşluklardan soğuk havayı alıyor, üstten ve arkadan atıyor.

_Zaur_

Müdavim
Müdavim
Cezalı
Reaksiyon puanı
23,598
Kart PCB`si küçük olduğunda istedikleri gibi tasarım yapıyorlar demire. Havalandırmaya bir etkisi olmaz.
Fakat Arkada Bazı çiplerin üzerine Termal yapışkan yapıştırıp, çipin ısısını Backplate demirle soğutuyorlar. Yani o da havalandırma ile soğumaz arka tarafta.

Bella Ciao

Profesör
Reaksiyon puanı
3,192
Böyle demek istemiştim asus ek olarak kasaya bakan yerden ve bize bakan yerdende atıyormuş.

Kaynak =

Kart PCB`si küçük olduğunda istedikleri gibi tasarım yapıyorlar demire. Havalandırmaya bir etkisi olmaz.
Fakat Arkada Bazı çiplerin üzerine Termal yapışkan yapıştırıp, çipin ısısını Backplate demirle soğutuyorlar. Yani o da havalandırma ile soğumaz arka tarafta.
Hocam delilmzaten heatsinkdeki ısıyı atmak için varmış.

Bunu elimlede test ettim

Görkem Say

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
25,615
Böyle demek istemiştim asus ek olarak kasaya bakan yerden ve bize bakan yerdende atıyormuş.

Kaynak =

Hocam delilmzaten heatsinkdeki ısıyı atmak için varmış.

Bunu elimlede test ettim
Bu Asus'a özel ama. Bunu her kart yapmıyor ki. Asus burada fanları dışarıdan soğuk hava almak için kullanmış. Bakır bloklardan gelen havayı atmak için değil. Yani bu Asus'un kendine has bir tasarımı. Her RTX kart aynı tasarımı kullanacak diye bir şey yok.

Bella Ciao

Profesör
Reaksiyon puanı
3,192
Hocsm ben kartım asus olduğu için asusu örnekledim.

Ve palit,galax,gigsbyte,msı,inno3d sitesine baktım onlarda önden soğuk hava üsten sıcak hava atıyor uş

Görkem Say

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
25,615
Hocsm ben kartım asus olduğu için asusu örnekledim.

Ve palit,galax,gigsbyte,msı,inno3d sitesine baktım onlarda önden soğuk hava üsten sıcak hava atıyor uş
NVIDIA tarafında referansa göre tasarım çok değişiyor. RX 6000 serisine bak kartların hepsi kopya gibi. Normalde RTX 30 serisinin referans tasarımında sistem dediğim gibi işliyor. Fanlar ters dönüyor, birisi soğuk havayı atıyor öteki soğuk havayı çekiyor. Ancak arkada ızgaralı tasarımı sadece MSI kullanmamış dediğin gibi. Yine de çok bir fark yaratacağını sanmıyorum. Bu devirde ısınan kart çıkarmayı kimse göze alamaz. Rekabet çok fazla.

Bella Ciao

Profesör
Reaksiyon puanı
3,192
Çok teşekkür ederim.
Bende gereki zannediyordum