Ekmekte kepek oranı yüzde 60

aloisnebel

Profesör
Katılım
30 Ağustos 2012
Mesajlar
2,523
Reaksiyon puanı
4
Puanları
218
Ekmekteki kepek oranını, geçen yıl yürürlüğe giren düzenlemeyle yüzde 20 artıran Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, oranı yüzde 60'a çıkardı.

kepekli-ekmek-kalorisi.hmedium.gif


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Buğday Unu Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi.

Tam buğday ununda yüzde 15-20 oranında kepek bulunduğu dikkate alındığında, tebliğ değişikliğiyle normal ekmekteki kepek oranı en az yüzde 7,02, en çok yüzde 8,71 olarak düzenlendi.

Değişikliklerle ekmek yapımında kullanılan buğday unları ''ekmeklik buğday unu'' adıyla tek sınıfta toplandı ve bu unlardaki kül miktarı en az 0,7, en çok 0,8 olarak belirlendi. Tebliğ değişikliğiyle normal ekmekteki kepek oranının en az yüzde 7,02, en çok yüzde 8,71 olması gerekecek. Tam buğday ekmeğindeki kepek oranı ise 15,79 olacak.

KAYNAK
 
Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,206
Reaksiyon puanı
10,327
Puanları
293
[h=1]Ekmekteki 17 madde kalkıyor[/h]
ekmekteki-17-madde-kalkiyor_227336.jpg



[h=3]Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Kısa süre içinde, ekmekte kullanılan 17 çeşit katkı maddesinin kaldırılacağı"nı açıkladı.[/h]

Eker, sürecin birkaç hafta içinde olacağını, hedeflerinin de tam buğday ekmeğine gidiş olacağını ifade etti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu tarafından düzenlenen "Diyette Sağlıklı Ekmek Yemek Gerek" konulu panele katıldı. Ceylan Intercontinental Otel'de düzenlenen panel öncesi basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısını Beslenme Eğitim ve Araştırma Vakfı (BESVAK) Başkanı Prof. Dr. Ayşe Baysal ve Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Erhan Özmen tarafından düzenlendi.

Basın toplantısının ardından panele geçildi. Panelde konuşan Bakan Eker, coğrafi yapının üzerinde yaşayacak canlıları tayin ettiğini belirtti. Gıda kültürünün hukuku, ticareti ve sanayi oluşturduğunu belirten Bakan Eker, bu coğrafyanın binlerce yıldır buğdayın ana vatanı olduğunu ifade etti.

“HATAMIZDAN DÖNMEMİZ LAZIM"

On binlerce yıl önce Anadolu’da buğday üretimi yapıldığına dikkat çeken Mehdi Eker, “Buğdayın tam buğday ekmeği olarak yapılıyordu. Ancak biz küresel, ekonomik sebeplerden dolayı tam buğday ekmeğinden uzaklaştık. En temel gıda maddesi, en kıymetlisi buğdaydır. Çok sayıda besin elementi var içinde. İnsanın ihtiyacının önemli bir kısmını gideriyor. Hatamızdan dönmemiz lazım toplum olarak. Geçmişte farklı besinlere yönelik saldırılar oldu. Bir dönem yumurtaya saldırdı. Yok şöyle böyle zararları var dediler. Sonra etle ilgili oldu. Şimdi buğdaya dayandılar. Moda bu. Herkes bir şey söylüyor" dedi.

“EKMEKTEKİ 17 KATKI MADDESİNİ KALDIRIYORUZ"

Buğdayın hikmetinin farkında olunması gerektiğini vurgulayan Bakan Mehdi Eker, Bakanlık olarak geçmişteki düzenlemelerin yol açtığı yanlışları düzeltiyoruz. Obezite ile mücadele çerçevesinde ekmekkalitesinin arttırılması konusunda çalışmalar yapıyoruz. Türkiye’de ekmeğin içinde bulunan asgari kepek oranının en az yüzde 20 arttırılmasını uygulamaya geçen sene soktuk. Tuz miktarını da yüzde 25 oranında azalttık. Ekmek satış noktalarına ‘tam buğday ekmeğinin’ satışta bulunması zorunluluğunu getirdik. Kısa süre içinde, ekmekte kullanılan 17 çeşit katkı maddesini kaldırıyoruz. Bu birkaç hafta içinde olacak. Kaliteliekmek olacak. Hedefimiz tam buğday ekmeğine gidiş olacak" ifadelerini kullandı.

“EKMEK İSRAFI"

Ekmek israfına da dikkat çeken Mehdi Eker, ekmek tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini, ekmeğin israf edilmemesi gerektiğini belirtti. Ekmeğin nimet olduğunu belirten Bakan Eker, “Ekmeğin yeri çöplük değildir. Ne oldu da bize her gün 6 milyon ekmeği çöpe atıyoruz. Bunun ekonomik boyu sadece 1.5 milyar lira" şeklinde konuştu.


kaynak
 

MBrv

Profesör
Katılım
20 Eylül 2009
Mesajlar
1,761
Reaksiyon puanı
23
Puanları
218
Bu adamı sevemedim gitti. Mükemmel bir tarım politikamız olması gerekirken, batırdı resmen tarımda bu güzel toprakları.
 
Üst