Ekmek Yapma Makinası: Ekonomi Mi, Yoksa Fantazi Mi?

Ahmed Han

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Ekmek yapma makinası almayı düşünüyorum. Taze, sıcak, yumuşak, nefis ekmek yiyecek olmanın yanısıra işin ekonomik tarafını da düşünüyorum.

600g kütlesi olan ekmek 60 kuruşa satılıyor; yani ekmeğin kilogram fiyatı 1TL.
Unun fiyatı markasına ve ne kadar çok alındığına göre değişiyor, ama onun fiyatı da 1TL/kg cıvarında.

Yani ekmek ile un aynı paraya geliyor. Yalnız şu var, ekmeğin %60-%65'i sudan oluşuyor. Yani elektrik masrafını yok sayarsa %60-%65 daha karlı oluyor bu iş. Fakat, elektrik masrafını yok saymak istemiyorum, mantıken de saymamak gerekir. Elektriğin kilowatt-saat'i 22 kuruşa yakın bir fiyata geliyor.

Ekmek yapma makinasının elektrik sarfiyatını bilen arkadaşlar buraya yazabilirlerse hesabı tamamlayıp sizlerle yaplaşmak istiyorum. Evinde ekmek yapma makinası olan arkadaş varsa hemen bir mutfağa gidip bakıp bizimle paylaşabilir mi? Genelde cihazların altında gri renkte etiket olur, orada yazar.

Yalnız ekmek yapma makinasının güç sarfiyatını bilmek yetmez. Cihazın ne kadar süre ile çalıştığını da bilmek gerekir. Hatta bunu da bilmek yetmez, cihazın hangi modda ne kadar çalıştığını da bilmek gerekir. Örneğin cihaz hamuru yoğururken farklı, pişirirken farklı güç harcar.

Bu konuda bilgisi olanlar varsa lütfen paylaşsınlar.

ahky

Profesör
Reaksiyon puanı
65
Tasarruf için değil de temiz Ekmek yemek istiyorum dersen,dışarıdaki Ekmeğe güvenemiyosan kullanılabilir.

Ahmed Han

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Tasarruf için değil de temiz Ekmek yemek istiyorum dersen,dışarıdaki Ekmeğe güvenemiyosan kullanılabilir.
Tabi temiz olması en önemli etkenlerden birisi benim için.

Fırında nasıl yapıldığını bilmiyoruz, için bazen acayip şeyler çıkıyor. Hadi fırındakini görmüyoruz da marketlerde insanlar bütün ekmekleri tek tek elleyip bütün ekmekleri mahvediyorlar.

Ama burada daha çok işin ekonomisi üzerine yoğunlaşmak istiyorum. Özellikle de elektrik sarfiyatının ne kadar olduğuna.

sdmh

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Alacağın aletin gücünü KiloWatt (1000watt) cinsinden 0,22 (elektrik fiyatı) ile birde kullanacağın süre (saat) ile çarp

Örneğin
= 0,55 kW * 0,22 * 0,5 saat = 0,0605 tl

Ahmed Han

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Alacağın aletin gücünü KiloWatt (1000watt) cinsinden 0,22 (elektrik fiyatı) ile birde kullanacağın süre (saat) ile çarp

Örneğin
= 0,55 kW * 0,22 * 0,5 saat = 0,0605 tl
Ekmek yapma işleminin 2 saate kadar sürdüğünü duymuştum. Eğer bu süre boyunca 550W güç tüketirse 24 kuruş elektrik parası harcamış olacak. Bu çok fazla bence.

Ekmek yapma makinası kullanan arkadaşların yorumlarını almamız lazım...

eray045

Rektör
Reaksiyon puanı
250
işin parasal yönünü bir kenarı koy.
geceden malzemeyi koyuyorsun , zaman ayarını yapıyorsun. sabah kalktığında sıcacık mis gibi ekmeğin hazır oluyor.
ister kepekli yap istersen tam buğday ekmeği istersende cevizli ekmek yap.
alışınca dışardan aldığın ekmeği yemezsin söyleyeyim :)

adrasa

Dekan
Reaksiyon puanı
37
1 2 yıl önce eve aldık çok güzel bir alet ama bir süre sonra yapmamaya başladık :D ama şunu söyleyim o geceden ayarlayıp sabah kalktığında pişipte bütün eve kokusunun dağılması müthiş birşey :D sabah kahvaltıları için gayet güzel :D

Ahmed Han

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Bu makina için ne düşünüyorsunuz arkadaşlar:

http://www.hepsiburada.com/Liste/ProductDetails.aspx?Categoryid=22276&Productid=mtprepbm8348

mtprepbm8348.jpg

60dk içinde işlemi tamamlıyormuş.
650W güç sarfiyatı var.
(22 kuruş/kW-sa) x (1 sa) x (650 W) = 14.3 kuruş

Unun fiyatı 1TL/kg.
Ekmekteki su oranı %65.
1kg ekmek için 35 kuruşluk un kullanacağım.
Yaklaşık 15 kuruş elektrik parası tutuyor.
Toplam 50 kuruş ediyor.
1kg ekmeğin fiyatı ise 100 kuruş.

Yani yarı yarıya ucuza geliyor!
Günde 1kg ekmek yense evde (1.66 tane ekmek ediyor), 200 gün sonra ekmek yapma makinası maliyetini kurtarıyor.

jungeman

Profesör
Reaksiyon puanı
67
Ekmek yapma makinesinin yaptığı ekmeği sade yersin onu soyleyim sana ben :)

eairmak

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Ben değil ama kullanan akrabalarımdaki makine tam 3 saatte hazırlıyor iyi mi kötü mü bilemem ama karlı durmuyor :)

turgutreisfb

Profesör
Reaksiyon puanı
37
bence hesap yaparken biraz fazla detaya giriyorsun alacağın ekmek yapma makinesi öylede böylede kendi parasını çıkaracak hem ev temizliğinde hemde tazecik ekmek yiyeceksin eee daha ne bence daha fazla düşünme al bir tane :D

Ahmed Han

Asistan
Reaksiyon puanı
3
bence hesap yaparken biraz fazla detaya giriyorsun alacağın ekmek yapma makinesi öylede böylede kendi parasını çıkaracak hem ev temizliğinde hemde tazecik ekmek yiyeceksin eee daha ne bence daha fazla düşünme al bir tane :D
Karar verdim, alacam bi tane kız gibi makina :clap:

Yannız şu pişirme süresi muallakta kaldı; 60dk mı 3 saat mi? :confused1:

turgutreisfb

Profesör
Reaksiyon puanı
37
Karar verdim, alacam bi tane kız gibi makina :clap:

Yannız şu pişirme süresi muallakta kaldı; 60dk mı 3 saat mi? :confused1:
:D karar vermende yardımcı olduysak ne mutlu bizlere:D

bende zaman konusu içine atılan una suya yani miktara bağlı birşey

eairmak

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Marka sölersem bişi olur mu bilmem ama markası arçelik 3 saat dediğimin :)

freewill

Dekan
Reaksiyon puanı
61
arkadaşım kullanıyor ama kimse kusura bakmasın ben 2-3 saat ekmek pişecek diye bekleyemem :D

Mert Ahmet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
41
Ev ekmeği yapın o daha tatlı :D
Fırında yapılan o tür ekmekten çok çok daha tatlı ;)
Büyük birşey de yaparsanız ekmeğinizi maliyet daha da düşer.
Ne turbo fırınlar var şimdi 15 dakkada pişiriyorlar. Ne kadar elektrik harcar bilemem ama yaptığınız ekmek 1 hafta gider 3-4 kişilik bir aile için o açıdan kurtarabilir maliyeti ;)

findukfaresi

Dekan
Reaksiyon puanı
73
bu makine mantıklı gibi geldi ama benim başka bir alternatifim var

tandır ekmeği

ürgüp nevşehirliyim aslen kayseri de diyebiliriz ve bizim oralarda çok yapılır özellikle sıcakken çok nefis olur. yanına hiç bir şey istemez ısır ısır ye :) mükemmel bir tat. bir yerde karşılaşırsanız ya da nevşehir kayseri ye yolunuz düşerse arayın bulun derim ben.

http://img825.imageshack.us/i/ekmek.jpg/

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

aliilmek

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşım benden sana tavsiye kesinlikle al birtane.Biz dışarıdan 2-3 yıldır ekmek almıyoruz.Bazen gerektiğinde alıncada yiyemiyoruz artık.Kof,içi boş doyurucu gelmiyor aldığımız ekmekler.Pişirme süresi 3 saat civarı ama onun sadece 1 saati pişirmeye gidiyor.geri kalan 30 dk. karıştırıyor o aradaki zamanda da mayalanması için bekliyor zaten.O dışarıdan aldığın ekmek bir günde bayatlarken bu 2-3 gün dayanır.Hazırlaması 5 dk. sürer ilk başta ayar tutturan kadar biraz dene yapman lazım.Sonra zeytinli vs yap.Zeytinlisi harika oluyor : ) Sana diyeyim dışardaki ekmekten de ucuza gelir.O fırın ekmeklerinin ne kadar boş olduğunu besleme değerinin olmadığını görürüsün.

Hele o sıcak ekmek çıkınca üzerine bi tereyağı sür balı gezdir üzerinde offf...Akşam ayarla yatarken sabah şu saatte pişsin de kalkınca al sana sıcak ekmek kim gidecek fırına.

KoNFiCuS

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Kendimde yok ama iş arkadaşımda var. Ben onun makinasına ekmek yapma makinası demiyorum. Direk Transformers :)

Çoğu kişi bahsetmemiş ama bu makina sadece ekmek yapmıyor. Arkadaşım sade ekmekten tutun akdeniz ekmeğine kadar aklına gelen bir çok tarifi denedi ve hepsinden de çok memnun. Kesinlikle dışardan ekmek yiyemeyeceğini dışardan alınan ekmekleri 1 günde bayatladığını bu ekmeğin 2-3 gün rahat taze kaldığını söylüyor.

Ama en hayran kaldığım özelleği çorba yapması. Evet makinada çok güzel çorba yaptığını söylüyor. Yayla çorbası, tarhana bunları gerçekten mükemmel hazırladığını belirtti.

Ben henüz almadım ama evlenince bir tane alırım.

Ahmed Han

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Pişirme süresi 3 saat civarı ama onun sadece 1 saati pişirmeye gidiyor.geri kalan 30 dk. karıştırıyor o aradaki zamanda da mayalanması için bekliyor zaten.
İşte en çok merak ettiğim şeylerden bi tanesi buydu. Yani 650W gücünde bi makina 3 saat boyunca 650W harcamıyor. Bunun büyük bir kısmı hamurun karıştırılması ve bekleme ile geçiyor. Yani elektrik sarfiyatı yukarıda bahsettiğimden çok daha ucuza geliyor.

Ve kesin kararımı verdim arkadaşlar, yukarıda resmini koyduğum makinayı alıyorum... :thumbup:

aliilmek

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Hayırlı olsun arkadaşım Arçelik markasında ekmek haznesinin küçük ve küp şeklinde olduğu için sevilmediğini,Simbo markalarında çabuk bozulduğunu işittim ama seninki hakkında olumsuz birşey duymadım hiç.Ben Fakir marka kullanıyorum.Hayırlı olsun...

POWER

Rektör
Reaksiyon puanı
161
Tandır ekmeği yiyoruz biz. Evin damında bir tandır var. Annem 15 günde bir tandırda ekmek yapar. Dondurucudan çıkınca ekmekler daha yeni yapılmış gibi oluyor ohh misss :)

Ahmed Han

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Tandır ekmeği yiyoruz biz. Evin damında bir tandır var. Annem 15 günde bir tandırda ekmek yapar. Dondurucudan çıkınca ekmekler daha yeni yapılmış gibi oluyor ohh misss :)
Ben de ekmeği dondurucuda saklarım. Dondurucuda ekmek hiç bayatlamadan uzun süre muhafaza edilebiliyor.

adrasa

Dekan
Reaksiyon puanı
37
bizim ekmek yapma makinesi 3 saatte yapıyor :D pişirme süresi bizde 3 saat :D markası .inbo :D reklama giripte ban fln yemiyelimde :D

mendocino

Rektör
Reaksiyon puanı
81
erkek yapma makinasi diye okudum...bi doktora görünmem lazim gözler bitmis

S

SDN Okuru

SDN Okuru
tebrik ederim araştırman faydalı olmuş bizde almayı düşünüyoruz arçeliğin 94 tl ye sayılan ekmek makinası uygun gibi geldi bana

honline

Profesör
Reaksiyon puanı
296
Bugün bir tanıdığın ekmeğinin içinden ipliği takılı iğne çıkmış adam düğmesini dikerken hamura düşürmüş galiba

dejavu64

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Makine ile yaptığınız ekmek dışarıdan aldığınız ekmeğin 3 katı, yani sizin 1 Ekmek, Çarşıdaki 3 Ekmek ona göre hesaplayın ...