Ekmeğe 1 Temmuz standardı geliyor

Mai Nai

Guru
Emektar
Katılım
23 Ağustos 2008
Mesajlar
21,627
Reaksiyon puanı
157
Puanları
243
ekmek.jpg


Sağlıklı gıda tüketimi, şişmanlıkla mücadele ve hijyenin artırılması amacıyla hazırlanan ekmeğe ilişkin yeni düzenleme yirmi gün sonra yürürlüğe giriyor. 1 Temmuz'dan itibaren ekmeğin gramajı düşerken tuz miktarı azalacak, kepek oranı artacak.

Sağlıklı gıda tüketimiyle ilgili düzenleme 1 Temmuz 2012'den itibaren yürürlüğe giriyor. Yeni düzenlemeye göre kasap ve manav gibi yerlerde ekmek satışı yasaklanırken, vatandaş ekmeğe elini süremeyecek. Ekmeğin gramajı düşerken tuz miktarı azalacak, kepek oranı ise artacak. Fırın ve bakkal, ekmeği ambalajlayarak ya da poşetin içine koyarak tüketiciye verebilecek. Tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya sürülen ürünlerin satıldığı ekmek dolapları veya tezgâhları açıkta bırakılmayacak şekilde kapalı bir ortama konulacak.

Ekmeğin bakkala taşınması ve tüketiciye sunulmasının tüm aşamalarında hijyen kuralları ihlal edilemeyecek. Örneğin bir bakkal eline eldiven geçirmeden satış yapamayacak. Ekmeği arabayla fırından getiren kişi de eldiven takacak. Ürünlerin üretiminde, dağıtımında ve satışında çalışan tüm personelin hijyen eğitimi almasına ilişkin getirilen mecburiyet kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Fırıncılar Federasyonu arasında ekmek üretiminde, dağıtımında ve fırınlarda ekmek satışında çalışan personelin gıda hijyeni eğitimlerine ilişkin protokol imzalanmıştı. Protokol kapsamında yapılan eğitimler devam ediyor. Tebliğin getirdiği yükümlülüklere aykırı davrananlara ise cezaî yaptırımlar öngörülüyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ekmek tebliği ambalajsız olarak piyasaya sürülen ürünlerin üretim, depolama, dağıtım ve satış aşamalarının taşıması gereken tüm kuralları yeniden belirliyor. Tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünlerle temas eden malzeme, alet ve ekipman; gıda ile temasa uygun, yeterli temizlik ve dezenfeksiyona izin veren madde ve malzemeden yapılacak. Bulaşma riskini engelleyecek biçimde üretilecek, kullanıma hazır, bakımlı ve iyi şartlarda tutulacak. Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler, kasap, manav ve pazar gibi yerlerde satılamayacak. Gıda işletmecileri ekmeğin ürün özellikleri ve tebliğde belirlenen kimyasal özelliklerine 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren uyacak.

Obezite ile mücadeleye de destek verecek çalışma kapsamında sofraların vazgeçilmezi ekmek az tuzlu, bol kepekli olacak. Kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri 300 gram yerine en az 250 gram ağırlıktan başlayarak 50'şer gram artırılmak suretiyle piyasaya arz edilecek. Ekmekteki azami tuz oranı yüzde 1,5'e indirilirken kepek oranı da artırılıyor. Tebliğe göre ekmek Türk Gıda Kodeksi buğday unu tebliğinde yer alan tip 650 ve daha yüksek kepek içeren ekmeklik buğday unlarından yapılacak. Türkiye Fırıncılar Federasyonu verilerine göre Türkiye'de günlük üretilen 82 milyon ekmeğin, 77 milyon adedi tüketilirken, günlük 5 milyon ekmek israf ediliyor. Üretim aşamasında 1,5 milyon ekmek zayi olurken, Türkiye'de bir yılda israf edilen ekmek ortalama 450 bin ton buğdaya karşılık geliyor.

Ambalajsız satılan ekmekte aranacak yeni kriterler

- Piyasaya arz edilen ürünler ile temas eden malzeme, alet ve ekipman; gıda ile temasa uygun, yeterli temizlik ve dezenfeksiyona izin veren madde ve malzemeden yapılacak.

- Ürünlerin ekmek kasaları ve ekmek taşıma araçlarının içine bulaşma riskini engelleyecek biçimde yerleştirilmesi gerekiyor.

- Ekmeğin taşınmasında kullanılan aracın tavan, zemin ve duvarları su geçirmezken, mikroorganizmaların yerleşmesine imkân vermeyen pürüzsüz malzemeden yapılacak.

- Ürünler satış noktasına getirildiğinde, ekmek kasaları açıkta bırakılmayacak, zemin ve dış ortamla teması engellenerek palet üzerinde olacak şekilde temiz bir ortama konulacak.

- Satış yerlerinde alıcının el değmesini engelleyecek şekilde ekmek dolabında veya tezgâhında muhafaza edilir ve satıcı kontrolünde satış yapılacak.

- Ekmek uygun bir ambalaj malzemesine sarılarak veya içine konularak tüketiciye arz edilecek.

- Ürünlerin taşınması ve satışı sırasında çalışan tüm personelin, kişisel temizliğini sürdürmeye azami itina göstermesi, uygun ve temiz kıyafet giymesi ve eldiven kullanması mecburi.

- Tebliğ kapsamında yer alan ürünleri tüketiciye arz eden yerler; tam buğday ekmeği ve/veya tam buğday unlu ekmek ve/veya kepekli ekmek de bulundurmak zorunda.

- Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler, kasap, manav ve pazar gibi yerlerde piyasaya arz edilemeyecek.

Zaman
 

burns206

Profesör
Katılım
31 Mart 2011
Mesajlar
1,866
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
gramaji dusuruyolar millet sismanlamasin diye :Pbayagi iyi dusunmusler de bunun icin okadar kafa yormaya gerek yoktu sanki :P sigara gibi bunada bolca ek vergi getirirlerse israf kesin cozulur zaten :P cok ekmek yiyipte sismanlamasin millet. fit ince ve zarif olsunlar diye sagolsunlar dusunmusler :P
 

topalsolucan

Rektör
Katılım
25 Mart 2010
Mesajlar
15,673
Reaksiyon puanı
555
Puanları
293
kasap, manav ve pazarda ekmek satmayı yasaklamaları iyi olmuş :D
 

engerex

Dekan
Katılım
16 Ağustos 2008
Mesajlar
7,676
Reaksiyon puanı
26
Puanları
228
Denetleneme olmayacağı için hiç bir işe yaramaz.
 

ashabulyemin

Profesör
Katılım
6 Aralık 2008
Mesajlar
3,389
Reaksiyon puanı
20
Puanları
0
Biri halkı enayi zannediyor.Bu zannedenler velevki içimizden olsun farketmez.Millet yeniden fakr-u zaruret içine düşmüş ekmeği her gün küçülmektedir.Birde refahın arttığı söylenmektedir ki bu utanmazlığın yavan yaptığı durumdur.Her gün zam ama hediye paketiyle gelen zamlar tam helal olsun diyorsunuz size birşeyler girmiş uyandığınızda zamın küçüğü geri çekilip büyüğü yerleştiriliyor.
Bu konular açılıyor ama cevapları siyasi yani yorum yapmak sıkıntılı.
şimdi şişmanlığın önlenmesi sağlık ve diye gramaj düşürecekler.
u.an millet ne yiyecek Maria antuvaneti gyotine götüren halkını küçümsemesi ve ekmek bulamayan pasta yesin sözüydü.Ülkemizin yakın gelecekteki başkanlık sistemi yeni düzenlemeyle silivrinin boşalmasıyla güçlenecek bu kararlar daha futursuzca alınacaktır.
evet ülkemizin güzel günleri ne yazıkki geride kalmış halkımızın kuru eknmeğine göz dikenler artmıştır.
Benim halkım dünyanın en önemli mutfağına sahiptir ve türk/osmanlı mutfağı sağlıklıdır ama fakir halk ancak ekmek bulabiliyor
 

skymen4

Asistan
Katılım
5 Haziran 2012
Mesajlar
110
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Bence Herkes Dış Ülkeler Gibi Kendi Hakkını Denetlerse Olur Örneğin Sana Eldivensiz Ekmek Veren Kişiyi Önce Uyar Tekrarlanırsa Şikayet Et. Budur Yani...
 

ahmeta

Profesör
Katılım
5 Temmuz 2009
Mesajlar
2,328
Reaksiyon puanı
36
Puanları
228
Bence Herkes Dış Ülkeler Gibi Kendi Hakkını Denetlerse Olur Örneğin Sana Eldivensiz Ekmek Veren Kişiyi Önce Uyar Tekrarlanırsa Şikayet Et. Budur Yani...

Ben direkt şikayet etmeyi düşünüyorum, uyarmam :)
 

BeyaZayeB

Profesör
Katılım
11 Kasım 2008
Mesajlar
2,191
Reaksiyon puanı
19
Puanları
218
Sadece azalan gramaj değil arkadaşlar.
Tuz miktarı azalacak biliyorsunuz tuz çok ama çok zararlı .
Ekmeğin içindeki kepek miktarı artırılacak buda sağlık için önemli.
Olayı hemen siyasileştirip çamur atmaya başlamayalım lütfen.

@ashabulyemin cübbeli hoca içeri girdikten sonra sana bir haller oldu..
Birden bire devlet hükümet düşmanı oldun her mevzuda her konuda girip hükümet aleyhine yazı yazıp kaçıyorsun..
Bu arada bildiğim kadarı ile forumda siyaset yasak..
 
Üst