Einstein'in Atatürk'e mektubu

myefsane

Dekan
Reaksiyon puanı
49
Mektup şöyle :

'Ben, sadık hizmetkarınızProf. Albert Einstein'

"Ekselansları, 'OSE' Dünya Birliği'nin şeref baskanı olarak, Almanya'dan 40 profesörle doktorun bilimsel ve tibbi çalısmalarına Türkiye'de devam etmelerinemüsaade vermeniz için başvuruda bulunmayı ekselanslarından rica ediyorum. Sözü edilen kişiler,Almanya'da halen yürürlükte olan yasalar nedeniyle mesleklerini icra edememektedirler. Çogu geniş tecrübe, bilgi ve ilmi liyakat sahibi bulunan bu kişiler, yeni bir ülkede yaşadıkları takdirde son derece faydalı olacaklarını ispat edebilirler.

Ekselanslarından ülkenizde yerleşmeleri ve çalışmalarına devam etmeleri için izin vermeniz konusunda basvuruda bulunduğumuz tecrübe sahibi uzman ve seçkin akademisyen olan bu 40 kişi, birliğimize yapılan çok sayıda başvuru arasından seçilmişlerdir. Bu ilim adamları, bir yıl muddetle, hükumetinizin talimatları doğrultusunda kurumlarınızın herhangi birinde bir yıl boyunca hiçbir karşılık beklemeden çalismayi arzu etmektedirler.
Bu başvuruya destek vermek maksadıyla, hükumetinizin talebi kabul etmesi halinde sadece yüksek seviyede bir insani faaliyette bulunmuş olmakla kalmayacağı, bunun ülkenize deayrıca kazanç getireceği ümidimi ifade etme cüretini buluyorum. Ekselanslarının sadık hizmetkarı olmaktan şeref duyan,

Prof. Albert Einstein 17.09.1933"

MuratBardakci / Hurriyet .. (alıntı)

onair

Profesör
Reaksiyon puanı
7
15718.jpg
Haberin resmide bu. İlginç ve ilk defa okuduğum bir yazı. Teşekkürler.

Yazını devamı daha çok ilgimi çekti ve burda yayımlamak istedim.

"Einstein , şimdi Başbakanlığa bağlı olan `Cumhuriyet Arşivi `nde muhafaza edilen 17 Eylül 1933 tarihli mektubunu yazdığı sırada, başbakanlık makamında İsmet Bey (İnönü ) vardı. Belgenin üzerinde yeralan ve İsmet İnönü `nün elyazısıyla olan nottan anlaşıldığına göre, İnönü , 9 Ekim günü mektubu `Maarif Vekaleti `ne`, yani Milli Eğitim Bakanlığı `na havale etti. Milli Eğitim Bakanı , o tarihte Reşid Galip Bey idi.

Albert Einstein `ın mektubunun alt kısmında ve yan tarafında elyazısıyla üç madde halinde yazılmış bazı notlar bulunuyor. Reşit Galip Bey `e ait olduğunu zannettiğim ve işlek olması dolayısıyla güçlükle okuyabildiğim bu notlarda geçen `Teklif, mevzuat-ı kanuniyemizle ...değildir`, `Bunları bugünkü şeraite (şartlara) göre kabule imkan yoktur` şeklindeki ifadelerden, teklifin bakanlık tarafından ilk aşamada kabul edilmediği anlaşılıyor.

Ancak, Türkiye `nin bu tarihten hemen sonra 40`tan fazla Alman bilim adamını davet edip üniversitelerde görevlendirmesi ve Üniversite Reformu `nun da bu sırada yapılması, Milli Eğitim `in karşı çıktığı teklifin kabulünde çok daha yüksek bir makamın, yani bizzat Reisicumhur Mustafa Kemal `in devreye girmesinin etkili olduğunu düşündürüyor. Bu konudaki bir diğer kanıt da, Princeton Üniversitesi `nde 1949 yılında Einstein ile görüşen İstanbul Teknik Üniversitesi `nin emekli hocalarından Prof. Dr. Münir Ülgür `ün geçtiğimiz hafta Cumhuriyet Gazetesi `nin Bilim Teknoloji Dergisi `ne yaptığı açıklama. Prof. Ülgür , açıklamasında Einstein `ın görüşme sırasında `Dünyanın en büyük liderine sahipsiniz. 1933`teki üniversite reformunuz sırasında beni de ülkenize davet etmişti` dediğini naklediyor. Bu ifadeler, Alman bilim adamlarının Türkiye `ye doğrudan doğruya Atatürk `ün talimatıyla gelmiş olduklarını gösterir zannediyorum. "

Murat Bardakçı / Hürriyet
KAYNAK

kullanıcı

Profesör
Reaksiyon puanı
2
Teşekkürler bildiğim birşeydi. Bu dehaya kaynak sağlayabilseydik atom bombasını biz icat etmiş olacaktık. Dünyaya terör estirmek adına konuşmuyorum. Düşmanlara gözdağı olacaktı bu. Ayrıca bilimimiz daha ileri olacaktı. Ama ne yazık ki, bir savaştan ağır yaralı çıkan bir toplum olarak kendilerini kucaklayamadık; yani, gereken maddi imkanı kendisine veremeyince o da abd'ye gitmekte buldu çareyi. :(

wwhirlwind

Profesör
Reaksiyon puanı
2
İşte, Cumhuriyet rejiminin henüz on yaşında olduğu günlerdeki Türkiye ile 83 yaşındaki Cumhuriyet Türkiyesi `nin arasındaki fark...

İlki, Einstein `ın dostları için iş talebinde bulunduğu, büyük gelecek vaadeden genç bir devlet;

diğeri ise gündemini sadece kadınlara mahsus parkların, cüppeli namazların yahut kadın eli sıkmanın günah olup olmadığının tartışılır hale getirildiği bir ülke ...

kaynak yazıdan alıntıdır ...

cyberfalcon

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Atom bombasını ve diğer araştırmaları yapacak imkanı sağlayabileceğimizi hiç sanmıyorum. Atatürk onların istediği imkanları sağlardı ama Atatürkten sonrakiler özellikle eline gelen fırsatları tepen İsmet İNÖNÜ'nün o imkanları sağlayacağını hiç zannetmiyorum.

gizsin

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bana kalırsa İsmet İnönü elbette bir Atatürk olamaz, hatta O'nun yanından bile geçemez yetenekleri itibariyle. Fakat İsmet Paşa olmasaydı biz 2.Dünya Savaşına girmiş bir ülke olarak bugünlerden çok daha gerilerde yaşantı sürüyor olurduk. Yaptığı birçok yanlışa rağmen sadece bu ileri görüşlülüğü bile Türkiye'nin gelmiş geçmiş en büyük 2.lideri olmasına yeterde artar.

cyberfalcon

Asistan
Reaksiyon puanı
0
gizsin dedi ki:
Bana kalırsa İsmet İnönü elbette bir Atatürk olamaz, hatta O'nun yanından bile geçemez yetenekleri itibariyle. Fakat İsmet Paşa olmasaydı biz 2.Dünya Savaşına girmiş bir ülke olarak bugünlerden çok daha gerilerde yaşantı sürüyor olurduk. Yaptığı birçok yanlışa rağmen sadece bu ileri görüşlülüğü bile Türkiye'nin gelmiş geçmiş en büyük 2.lideri olmasına yeterde artar.

bana kalırsa türkiyenin başına gelebilecek en kötü liderlerden birisi, onda ileri görüşlülüğün kırıntısı bile yok

turoksin0

Profesör
Reaksiyon puanı
0
2. dünya savaşına giren ülkeler hangileriydi tam hatırlamıyorum ama sanırım 2. dünya savaşına girdiklerinden bizden geridelerdir :D

cyberfalcon

Asistan
Reaksiyon puanı
0
bdco dedi ki:
2. dünya savaşına giren ülkeler hangileriydi tam hatırlamıyorum ama sanırım 2. dünya savaşına girdiklerinden bizden geridelerdir :D

2. dünya savaşında savaşan ülkeler sayılı ama savaşın sonlarında Almanyanın yenilgisi kesinleştikten sonra birçok ülke almanya va japonyaya savaş ilan etti. Bu ülkelerin arasında Türkiye'de var. 12 adada Türkiyenin daha çok hakkı olduğu halde Yunanistan aldı. Tabii bu İsmet İNÖNÜ sayesinde oldu.

turoksin0

Profesör
Reaksiyon puanı
0
ne diyim Allah razı olsun 12 tane adamız var yaşasınnn peki ya başka
kısaca demek istediğim atom yemiş japonyaya baaak bize bak ya da boşver bakma :D
sebebi belli ya fazla siyasi polemiklere gerek yok çalışan kazanıyo biz imrenerek bakmaya devam edelim şu an biz bakarken yeni bir ürünü tanıttılar ve şu anda amerikada yeni bir bilimsel başarı elde edildi peki ya bizim gündemimizde bugün ne var
300 gün akp-chp-mhp-dtp diyalogları 30 gün ırakta durum 30 gün yabancı dünyadan gelişmeler 1 gün bir Türk buluşu ve bir yıl geçti haa magazini katmadım sonra kendimizden utanırız diye :D