Öneri EFI/UEFI BIOS'lar İçin Bootloader (Önyükleyici) Tavsiyesi

EFI Shell

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
19,255
Herkese iyi günler dilerim. Sizlere EFI/UEFI BIOS'a sahip anakartlar için önyükleyici (bootloader/boot manager) tavsiyesinde bulunacağım.

1. OpenCore

1. sıramızda Hackintosh kurulumlarının yeni gözdesi OpenCore Bootloader var. Clover EFI Bootloader'ın eksiklerini kapamıştır. Tasarımı ise Apple Boot Camp'den alınmıştır. Yalnızca X64 (AMD64) ve x86 (i386) mimarisine uygundur. EFI MIXED MODE desteklenmez.

Görsel:

gui.a10019ae.png

2. Clover EFI Bootloader

2. sıramızda yine Hackintosh kurulumlarında kullanılan Clover EFI Bootloader yer almakta. 2. sırada olma sebebi ise OpenCore'un yerini almasıdır. Yani yine Hackintosh kurulumlarında kullanılmaktadır. Ek olarak legacy olarakta kullanılabilmektedir (Clover Bootloader versiyonu ile).

Görsel:
1723755770_VirtualBox_CloverBootloader_07_11_2018_17_53_32.png.f70a08fd2f5764669bb75f3d89090c9e.png

3. rEFInd Boot Manager

3.sırada Clover'a benzeyen rEFınd Boot Manager var. Benzeme sebebleri 2'sininde rEFIt tabanlı olmasından kaynaklanmaktadır. EFI MIXED-MODE desteklemez. Oldukça basit bir tasarıma ve kullanıma sahiptir. Ayrıca AMD64 (X64) I386 (X86) ve Aarch64 (ARM64) mimarilerine uygundur.

Görsel:
refind.png

4. rEFIt Boot Manager

4. sıramızda rEFInd Boot Manager ve Clover Bootloader'ın temelini oluşturan rEFIt var. 3'ü birbirine bu yüzden benzemektedir. AMD64 (X64) ve I386 (X86) mimarilerini desteklemektedir.

Görsel:
REFIt_screenshot.png

5. GNU GRUB Bootloader

5. sıramızda çoğu GNU/Linux dağıtımında kullanılan GRUB Bootloader var. GNU/Linux için en ideal Bootloader'lardan biridir. EFI MIXED-MODE destekler. Görünümü DOS şeklindedir. Kullanımı çok kolay değildir. AMD64 (X64) I386 (X86) Aarch64 (ARM64) Aarch (ARM) mimarileri için hem EFI/UEFI hem Legacy olarak kullanılabilir (GRUB 2.x destekler EFI/UEFI'yi).

Görsel:
grub2-in-ubuntu.jpg

6. ELILO Bootloader
6. sıramızda asıl amacı GNU/Linux dağıtımlarında kullanmak için tasarlanan ELILO Bootloader var. Kullanımı kolaydır. DOS görünüme sahiptir. İşlevi azdır.

Görsel:
Lilo.png

Listemiz bu kadardı. Yaygın kullanılan Boot Manager'ları sadece ele aldım. Umarım beğenmişsinizdir. Okuyan herkese teşekkür ederim. :)

Son düzenleme:
Reaksiyon puanı
5,171
Herkese iyi günler dilerim. Sizlere EFI/UEFI BIOS'a sahip anakartlar için önyükleyici (bootloader/boot manager) tavsiyesinde bulunacağım.

1. Clover Bootloader

1. sıramızda Hackintosh kurulumlarında kullanılan Clover Bootloader yer almakta. 1. sırada olma sebebi Hackintosh kurulumlarında SMBIOS düzenlemek için de kullanılmasıdır. Ayrıca Legacy olarakta kullanılabilmektedir.

Görsel:
Ekli dosyayı görüntüle 115099

2. rEFInd Boot Manager

2.sırada Clover'a benzeyen rEFınd Boot Manager var. Benzeme sebebleri 2'sininde rEFIt tabanlı olmasından kaynaklanmaktadır. EFI MIXED-MODE desteklemez. Oldukça basit bir tasarıma ve kullanıma sahiptir. Ayrıca AMD64 (X64) I386 (X86) ve Aarch64 (ARM64) mimarilerine uygundur.

Görsel:
Ekli dosyayı görüntüle 115101

3. rEFIt Boot Manager

3. sıramızda rEFInd Boot Manager ve Clover Bootloader'ın temelini oluşturan rEFIt var. 3'ü birbirine bu yüzden benzemektedir. AMD64 (X64) ve I386 (X86) mimarilerini desteklemektedir.

Görsel:
Ekli dosyayı görüntüle 115102

4. GNU GRUB Bootloader

4. sıramızda çoğu GNU/Linux dağıtımında kullanılan GRUB Bootloader var. GNU/Linux için en ideal Bootloader'lardan biridir. EFI MIXED-MODE destekler. Görünümü DOS şeklindedir. Kullanımı çok kolay değildir. AMD64 (X64) I386 (X86) Aarch64 (ARM64) Aarch (ARM) mimarileri için hem EFI/UEFI hem Legacy olarak kullanılabilir (GRUB 2.x destekler EFI/UEFI'yi).

Görsel:
Ekli dosyayı görüntüle 115103

5. ELILO Bootloader
5. sıramızda asıl amacı GNU/Linux dağıtımlarında kullanmak için tasarlanan ELILO Bootloader var. Kullanımı kolaydır. DOS görünüme sahiptir. İşlevi azdır.

Görsel:
Ekli dosyayı görüntüle 115104

Listemiz bu kadardı. Yaygın kullanılan Boot Manager'ları sadece ele aldım. Umarım beğenmişsinizdir. Okuyan herkese teşekkür ederim. :)
Eline sağlık rEFInd kesinlikle favorim. Özellikle temaları çok sağlam:)

badednigg

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
5
hackintosh'un pazar payı çok yüksek diye clover koydun herhalde. file systemları birçoğunu desteklemiyor bile.
bootloader lan bunlar bekletiniz ne?
saçmalamak istiyorsanız refind kabul.

ELILO'yu da anlamadım. ne işlevi? işlev?
>bootloader
>işlev

edit: ayıplı kelimeyi sildim.

Son düzenleme:

EFI Shell

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
19,255
hackintosh'un pazar payı çok yüksek diye clover koydun herhalde. file systemları birçoğunu desteklemiyor bile.

>bootloader
>işlev
Siz hiç 3.parti dosya sistemi driveri duydunuz mu? Birde her bootloader'ın bir işlevi var. Boşuna tonlarca bootloader yok dünyada. Herkesin öne çıkardığı işlevleri var.
Mesaj otomatik birleştirildi:

>bootloader
>işlev
Birde düzgün bir üslup kullanırsanız sevinirim. :)

EFI Shell

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
19,255
tam olarak ne işini yaradı şu ana kadar?
BIOS'um bozuktu ve rEFInd aracılığı ile Windows'un yanına Ubuntu yüklemek gibi bir işime yaradı. Phoenix BIOS'larda yaşanan tipik corrupt olma problemidir.

Ayrıca UEFI Spesifikasyonumu ve VBIOS modum Legacy'de iken hangi çözünürlüğün ayarlandığını öğrendim. Birde GRUB'un ve Windows Boot Manager'ın sorunlarından kurtuldum.

@badednigg Lütfen alay etme sebebinizi yazar mısınız? Burada ben alay edilecek bir şey göremedim de.

Son düzenleme:

eilhanzy

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
7,861
Yapma böyle ya, @EFI Shell arkadaşımız çok bilgili bir insandır. Ben de dahil olmak üzere bir sürü insanlara yardım ettiği oldu çoğu bilişim konularında. SDN için bile bir kaç kez BIOS'ları modladığını hatırlıyorum ben. Ha bir de bilgili olmasa ve sevilmese içerik ekibine katılır mıydı bir de onu düşün.

@Windows Server 7

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,387
EFI Shell tecrübesini ve bilgisini konuda aktarmaya çalışmış, sorulan sorulara da içtenlikle cevap veriyor üstelik. Buna rağmen;
meyve veren ağacı taşlarlar misali gibi. :)

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,387
bedavaya sitedeki herkesle ilgilenip kullanılmasını sağlamıyor mu bu adamlar? 2 yıldır da kölelik yapıyor. altına sarı renkli bir şey koymuşlar sadece.

meyve değil ki verdiği, çakıl taşı veriyo adam. bootloader. BOOTLOADER.
Atasözünü anlamazdan gelip espri yapmaya çalışmışsın ama olmamış. ;)

Yukarıda argo ifadeler kullanmışsın, sonra da gelip kölelik yapıyor yazmışsın. Şu yazdıklarının konu ile alakası yok ve hakarette bulunuyorsun. Forumda bu gibi söylemler yasaktır.

badednigg

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
5
Atasözünü anlamazdan gelip espri yapmaya çalışmışsın ama olmamış. ;)

Yukarıda argo ifadeler kullanmışsın, sonra da gelip kölelik yapıyor yazmışsın. Şu yazdıklarının konu ile alakası yok ve hakarette bulunuyorsun. Forumda bu gibi söylemler yasaktır.
forumlara yıllarınızı nasıl verdiğinizi anlamıyorum. umarım onursal üye olmaktan gurur duyuyorsunuzdur. 1 hafta yetti bana. iyi eğlenceler.

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,387
forumlara yıllarınızı nasıl verdiğinizi anlamıyorum. umarım onursal üye olmaktan gurur duyuyorsunuzdur. 1 hafta yetti bana. iyi eğlenceler.
Daha çok ilgi alanı ile alakalı.
Konu sahibi emek harcamış, bir konu açmış. Başka birinin herhangi bir şeye ayırdığı zamanı değersiz olarak görüyorsanız, o sizin düşüncenizdir. Ancak bu, başkasına hakaret etmenizi gerektirmez.
İyi geceler.