Dünyanın En Güçlüsü Değişti!

Ordo ab chaO

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Dünyanın en güçlü süper bilgisayarlarının sıralamasının açıklandığı TOP500 listesi açıklandı. Dünyanın en güçlü bilgisayarı unvanının sahibi değişti.

Dünyanın en güçlü 500 süper bilgisayarının sıralamasının gösterildiği TOP500 listesinin 34. sayısı yayınlandı. Daha önce bir kaç kez dünyanın en güçlüsü unvanını almaya çalışan fakat başaramayan Jaguar Cray XT5, nihayet amacına ulaştı. Üstüste iki defa IBM Roadrunner'ın gerisinde kalan AMD Opteron tabanlı Jaguar, 1,75 petaflop/sn performansla birincilik tahtına oturdu.

jaguar5001258365496.jpg

En güçlü olmasının yanında çok da karizmatik gözüküyor

İkinci sıraya düşen Roadrunner 1,04 petaflop/sn performans gösteriyor. İlk iki sırada yer alan bilgisayarlar dışında listede bulunan hiçbir süper bilgisayar petaflop sınırını aşamıyor. Üçüncü sırada yer alan Kraken 832 teraflop/sn performans veriyor. Dünyanın en süper bilgisayarı Jaguar Cray XT5, ABD Enerji Bakanlığı tarafından kullanılıyor.

::
Süper bilgisayarlar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yazan
: Emre Demiray
SDN - http://shiftdelete.net

ilica18

Asistan
Reaksiyon puanı
2
bilgisayarın işlemcisini değiştirmek geldi içimden ammaaa...(Para Yokkk:)

Handikap

Profesör
Reaksiyon puanı
90
Jaguar yanlış bilmiyorsam 3.denemesinde bu seviyeye ulaştı ve birinciliği şu an için eline geçirdi..
Roadrunner ve Jaguar...Zaten bu iki sistem Petaflop düzeyinde bariyerleri zorlayıp rekor kırmak için uğraşıyordu...
16 yıllık zirve yer değiştirdi gibi görünyor...Buna AMD'nin yükselişi de diyebiliriz...

Süper bilgisayarlar hakkında ne düşünüyorum...

Benim ülkemin sahip olamadağı bir teknoloji bu düzeye ulaşamadığı bir seviyeye hakknda sadece uzaktan bakmakla yetiniyoruz efendim...:)

Türk zekasının bu düzeyde en ufak bir payı varsa tebrik ediyorum...

Haber paylaşım için teşekkürler...

emubaltaci

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
129
türkiyedeki en hızlı bilgisayarı merak ettim

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
türkiyedeki en hızlı bilgisayarı merak ettim

286 mimari 16 mhz 2 ramm isletim sistemi olarakta dos 5,0 hesap makinesi olarak kullanilyor ,fakat su an gelismekte on yil icinde 486 kullanila bilinir 100 mhz ,

milletin dini varken teknolejiyle niye ugrassi adamlar ,

POWER

Rektör
Reaksiyon puanı
161
Türkiye genelde bilimi reddeden bir ülke. Yeni bir gelişme olunca ithal etmek dışında başka bişi yapamıyoruz.

cihanakova

Doçent
Reaksiyon puanı
3
TÜRKİYE bu konuda gerçekten de çok geride, son zamanlarda ASELSAN silkelenmeye başladı. Bu diğer dallara da sıçrasa çok iyi olacak.

Kazakistan kendi domuz gribi aşınısı üretti. Yök başkası haklı olarak üniversiteleri uyardı.

baaydin

Profesör
Reaksiyon puanı
7
286 mimari 16 mhz 2 ramm isletim sistemi olarakta dos 5,0 hesap makinesi olarak kullanilyor ,fakat su an gelismekte on yil icinde 486 kullanila bilinir 100 mhz ,

milletin dini varken teknolejiyle niye ugrassi adamlar ,

walla 10 numara yorum yapmışın sölicek başka şey düşündüm ama bulamadım.

gvn

Profesör
Reaksiyon puanı
19
TÜRKİYE bu konuda gerçekten de çok geride, son zamanlarda ASELSAN silkelenmeye başladı. Bu diğer dallara da sıçrasa çok iyi olacak.

Kazakistan kendi domuz gribi aşınısı üretti. Yök başkası haklı olarak üniversiteleri uyardı.

bn üniversitelerin yeteri kadar calışma yapmadıgını hocaların öğrencileri kullandıgını düşünüyorum bişeyler yapmaya calıştıgımızda engeller cıkıyor
bnce üniler kendine ceki düzen vermeli döner sermayeyi cebe değil ar ge ye aktarmaları lazım :hammer::hammer::hammer:

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
türkiyede düzelmesi ilk gereken rejimdir ,resim düzendir ,düzensiz bir yerin gelismeside imkansizdir

tuxmeteor

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
itu'de 1700 core'lu linux cluster mevcut...fakat kullanılabilirliği tartışılır...:)

raxetul

Profesör
Reaksiyon puanı
31
Burada kuru kuru ezberden başka eğitim yok. Ezberi bırak bolca gereksiz tekrarlar var eğitim sistemimizde. İlköğretim müredatına bakın, Lise müfredatına. Azıcık detaylandırıp ( ki çoğu insanın unuttuğu detaylar) tekrar ısıtılarak vakit kaybettriliyor. Çocuk gitsin ne ilgisini çekiyorsa onunla uygulamalı olarak uğraşsın.
Hadi burası böyle üniversitede durum farklı değil. Aynı dersi sanki defalarca alıyormuş gibi hissediyor çoğu zaman insan. Süper bilgisayar için bir gigabit switch ile 8 bilgisayarı koy laba sal 5 öğrenciyi ne yapıyorsunuz yapın de... (Zaten ilgi duyan toplam 5-6 öğrenci çıkar bir dönem boyunca)
Şekil de güzel olmuş ama o makinedeki yönlendirme algoritmalarını düşünemiyorum :D

spybot

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
629
Bu böyle devam eder gider..:D

storm61

Profesör
Reaksiyon puanı
12
ben de E8400 işlemcimi 4,00 Ghz ye OC yapmıştım ama o bile zor sırlamaya giremem :)