Dünya'nın En Büyüleyici 12 Harabesi...

Bu konuyu okuyanlar

HRNKC

Profesör
Katılım
1 Ağustos 2008
Mesajlar
4,155
Reaksiyon puanı
20
Puanları
38


1. Machu Piccu (Peru)

İnka harabelerinin en ünlü olanı Machu Piccu iki dağ arasında asılı kalmış gibi görünüyor ve etrafı çoğunlukla yoğun sis kaplı. Urubamba Vadisi'nden görünmeyen harabe büyüleyici bir mekan; özellikle İnkalıların bu yeri kurduğunda tekerlek kullanmadıkları düşünülürse. Machu Picchu 15. yüzyılda yapılmış, fakat bölgeyi 1530'da istila eden İspanyollar bu yer hakkında hiçbir kayıt tutmamış. Harabelerin çoğu dini ayinlerin yapıldığı mekanların özelliklerine sahip, bu nedenle kutsal bir barınak olarak kullanılmış olduğu düşünülüyor.




2. Babil (Irak)

Bağdat'ın 90 kilometre güneyinde antik Babil şehri yer alıyor. Orijinal adı "bab-ili", "Tanrının Kapısı" anlamına geliyor. Babil güzelliği, zerafeti ve büyüleyiciliğiyle dünyanın en ünlü antik şehirlerinden biri. Asma bahçeleri, Dünyanın 7 Harikası arasında yer alıyor. Kültür merkezi olan şehir M.Ö.1850 yılında Amorların gelişinden, M.Ö. 322 Büyük İskender'e kadar 15 yüzyıl boyunca ayakta kalmış.




3. Palenque (Meksika)

Palenque harabeleri Meksika ve Orta Amerika'daki arkeolojik Maya kalıntılarının en önemlilerinden biridir. Meksika Federal Cumhuriyeti'nin Chiapas eyaletindeki Tumbala Dağları'nın eteklerindeki tropikal ormanlar arasında yer almakta. Bulunan çömlek parçaları analizleri bölgede M.Ö. 100 yılında yaşanmış olduğunu gösterse de, bugün gördüğümüz çoğu bina 6. ve 10. yüzyıllar arası yapılmış.



4. Ayutthaya Kalıntıları (Tayland)

"Yenilmez" anlamına gelen Ayutthaya; Bangkok, Chiang Mai ve Puket kadar tanınmasa da Tayland'ın en çok turist alan yerlerinden biridir. Tarihçilerin araştırmalarına göre Ayutthaya, döneminin en canlı büyük şehirlerinden biriydi. Günümüze kalan imparatorluğun görkemli harabeleri Ayutthaya Tarihi Parkı olarak biliniyor ve Unesco'nun Dünya Miras Listesi'ne yer alıyor.



5. Kolezyum (İtalya)

Roma mimarisinin en müthiş örneklerinden olan ve belki de en çok bilinen Kolezyum, Roma'nın göbeğinde elips şeklinde bir amfitiyartodur. 50,000 izleyici kapasitesine sahip Kolezyum, halkın gladyatör dövüşlerini izlemesi amacıyla yapılmıştır. Gladyatör dövüşlerinin yanı sıra halk gösterileri, hayvan avlanmaları, infazlar, meşhur savaşların canlandırmaları ve klasik mitoloji ögelerini konu alan dramalar da burada yer alırdı. Yaklaşık 500,000 insan ve bir milyondan fazla hayvan Kolezyum oyunları sırasında hayatını kaybetmiştir.

Kolezyum, depremler ve çalınan taşlar sebebiyle 21. yüzyılda kısmen harabe şeklini almış olsa da, Roma İmparatorluğu'nun ve deprem mühendisliği alanındaki olağanüstü başarılarının sembolüdür.




6. Tikal Harabeleri (Guatemala)

Tikal, Kolomb öncesi Maya uygarlığının merkezlerinden ve en büyük arkeolojik kalıntılarından biridir. Kuzey Guatemala'daki Peten ilinde yer alan Tikal, günümüzde Tikal Milli Parkı'nın bir kısmını oluşturur ve Unesco'nun Dünya Miras Listesi'nde yer alır.



7. Chichen Itza (Meksika)

Meksika'daki Yucatan Yarımadası'nın kuzeyinde yer alan, Kolomb öncesi arkeolojik bölge Chichen Itza, Maya uygarlığı tarafından kurulmuştur. Bölge çok fazla sayıda mimari tarzı barındırmaktadır. Kalıntılardaki Meksika mimarisinin varlığı, Orta Meksika'dan gelen göçlerin, hatta belki işgallerin göstergesi olarak görüldüyse de, günümüzde çoğu yorumcu bu farklı tarzların kültür dağılımı sonucu ortaya çıktığını söylüyor.






8. Partenon (Yunanistan)

Yunan tanrıçası Atena'nın barınağı olan Partenon M.Ö.5. yüzyılda Atina Akropol'ünde inşa edilmiştir. Antik Yunan'dan günümüze kalan en önemli yapı olduğu kabul edilen Partenon, Dor üslubunun gelişiminin geldiği noktayı en iyi şekilde gösterir. Dekoratif heykelleri, Yunan sanatının en müthiş eserlerindendir. Dünyanın en büyük kültür anıtlarından olan Partenon, Antik Yunan'nın ve Atina demokrasisinin sembolu olarak bilinir.






9. Trinidad Cizvit Harabeleri (Paraguay)

Paraguay'da, Encarnacion şehrinin 25 km uzağında Cizvit misyonerlerin yaşadığı ilginç ve kışkırtıcı Trinidad yer alıyor. Bölgede melek figürlerini barındıran Barok bir kilise, bir kule ve bir şapel bulunuyor. Yıkıntılar 1993 yılında Unesco tarafından Dünya Mirası listesine eklendi.



10. Copan Harabeleri (Honduras)

400'den 800'e kadar Maya başkenti olan Copan, bu güne kadar keşfedilmiş en etkileyici ve en büyük Maya merkezlerinden biridir. İçinde piramitleri, barınakları ve Copan kralları figürlerinin oyulmuş olduğu 21 taş kolonu barındırır. Guatemala'da yer alan Tikal, Maya yerleşimlerinin en çok tanınanı ve ulaşımı en kolay olanı olarak bilinse de, Maya uygarlığı ile ilgilenen kişilerin mutlaka görmesi gereken birincil yer Copan'dır.



11. Palmira Harabeleri (Suriye)

Suriye Çölü'nün ortasında yer alan Palmira, "Çölün gelini" olarak tanımlanır. Stratejik pozisyonu ve zenginliği ile Romalıların ilgisini çeken Palmira, M.S. 1. yüzyılda Romalıların kontrolüne geçti. Palmira hükümdarlığının kaderi, Romalılar tarafından esir alındıktan sonra kendini zehirleyen kraliçesi Zenobia'nınkinden farklı değildi. Arkeologlar hala Romalılar tarafından yağmalanan ve büyük hasar gören şehirde incelemelere devam etmektedir.



12. Talisay Şehri (Filipinler)

Filipinler'deki Talisay şehrinde bir şeker fabrikatörü tarafından yaptırılan, 2. Dünya Savaşı sırasında Japon kuvvetlerin kullanmasını engellemek için iki kere imha edilen bir köşk bulunmaktadır. Amerikan Hava Kuvvetleri tarafından bombalanan mekan, daha sonra Japonların eline geçmesi ihtimaline karşı Filipinli isyancılar tarafından yakılmıştır.

+ GKHNCKR arkadaşımızdan bir alıntı...

555.jpg



Ephesus14.jpg


+1
Efes Antik Kenti.. - Selçuk / İzmir

İzmir İli Selçuk İlçesi sınırları içindeki antik Efes kenti'nin ilk kuruluşu M.Ö. 6000 yıllarına, Neolitik Dönem olarak adlandırılan Cilalı Taş Devri'ne kadar inmektedir. Son yıllarda yapılan araştırmalar ve kazılarda Efes çevresindeki höyükler (tarih öncesi tepe yerleşimleri) ve kalenin bulunduğu Ayasuluk Tepesi'nde Tunç çağları ve Hittitler'e ait yerleşimler saptanmıştır. Hititler Dönemi'nde kentin adı Apasas'tır. M.Ö. 1050 yıllarında Yunanistan'dan gelen göçmenlerin de yaşamaya başladığı liman kenti Efes, M.Ö. 560 yılında Artemis Tapınağı çevresine taşınmıştır. Bugün gezilen Efes ise, Büyük İskender'in generallerinden Lysimakhos tarafından M.Ö. 300 yıllarında kurulmuştur. Hellenistik ve Roma çağlarında en görkemli dönemlerini yaşayan Efes, Asya eyaletinin başkenti ve en büyük liman kenti olarak 200.000 kişilik nüfusa sahipti. Efes, Bizans Çağında tekrar yer değiştirmiş ve ilk kez kurulduğu Selçuk'taki Ayasuluk Tepesi'ne gelmiştir. 1330 yılında Türkler tarafından alınan ve Aydınoğulları'nın merkezi olan Ayasuluk, 16.Yüzyıl'dan itibaren giderek küçülmeye başlamış, 1923 yılında Cumhuriyetimizin kuruluşundan sonra Selçuk adını almış ve bugün 30.000 kişilik nüfusa sahip turistik bir yerdir.


Antik dünyanın en önemli merkezlerinden biri olan Efes, İ.Ö. 4.bine dek giden tarihi boyunca uygarlık, bilim, kültür ve sanat alanlarında her zaman önemli rol oynamıştır.

Doğu ile Batı (Asya ve Avrupa) arasında başlıca kapı durumunda olan Efes önemli bir liman kenti idi. Bu konumu Efes'in çağının en önemli politik ve ticaret merkezi olarak gelişmesini ve Roma Devrinde Asia eyaletinin başkenti olmasını sağlamıştır.

Ancak, Efes antik çağdaki önemini yalnızca büyük bir ticaret merkezi olarak gelişmesini ve başkent oluşuna borçlu değildir. Anadolu'nun eski anatanrıça (Kybele) geleneğine dayalı Artemis kültünün en büyük tapınağı da Efes'de yer alır. Bu tapınak dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilir.

Efes tarihi boyunca birçok kez yer değiştirdiğinden kalıntıları geniş bir alana yayılır. Yaklaşık 8 km²lik bir alana yayılan bu kalıntılar içinde kazı-restorasyon ve düzenleme çalışmaları yapılmış, ziyarete açık olan bölümlerdir.

 

Tsunmys

Profesör
Katılım
29 Mayıs 2008
Mesajlar
1,546
Reaksiyon puanı
2
Puanları
38
Teşekkürler paylaşım için oldukça faydalı.
 

karcx

Profesör
Katılım
26 Şubat 2009
Mesajlar
2,391
Reaksiyon puanı
39
Puanları
0
Peru ve Meksika 'da ki harabeler güzelmiş...
 

GKHNCKR

Profesör
Katılım
7 Mayıs 2009
Mesajlar
3,980
Reaksiyon puanı
47
Puanları
48
555.jpg

Ephesus14.jpg

ephesus.jpg


Kaynağın neresi bilmiyorum ama bizim Efes'i geçenler ayıp etmiş.. Ben ekleyeyim bari.. Ayrıca sizce de bizim efes çoğundan iyi değil mi?
 
Üst