Dual Boot Yaptım Stresliyim

CoderF Sapiens

Asistan
Reaksiyon puanı
116
Az önce dual boot yaptım windows 10 un yanına mint kurdum sistemş yavaşlatır mı :( silmeyi düşünüyom keşke kurmasaydım :( ne yapcam şimdi nasıl silcem

beleşadam

Profesör
Reaksiyon puanı
907
HDD'mi SDD'mi şimdi hdd de bir disk şeklindeki bir cisim döndüğü için her yüklediğiniz uygulama her dosya bilgisayarı çok azıcık bi yavaşlatır ama sdd'de ise bir şey olmaz.

Bu arada evet aynı stres banada oldu ilk linux kurduğum zamanlarda, ne kadar tüylerim ürperiyordu anlatamam ama merak etme birşey olmaz, eğer birşeyi mint'de yapamadıysan lütfen buraya yaz ki yardım edelim, unutma linux windows'dan daha güzeldir.

CoderF Sapiens

Asistan
Reaksiyon puanı
116
HDD'mi SDD'mi şimdi hdd de bir disk şeklindeki bir cisim döndüğü için her yüklediğiniz uygulama her dosya bilgisayarı çok azıcık bi yavaşlatır ama sdd'de ise bir şey olmaz.

Bu arada evet aynı stres banada oldu ilk linux kurduğum zamanlarda, ne kadar tüylerim ürperiyordu anlatamam ama merak etme birşey olmaz, eğer birşeyi mint'de yapamadıysan lütfen buraya yaz ki yardım edelim, unutma linux windows'dan daha güzeldir.
SSD Bulunuyor minte kendime 3 gb alan ayırdım sisteme 20 gb swapa 8 gb ayırdım yeterli mi sizce?
keşke kendime daha fazla ayırsaydım acaba c ' den o boş alana alana aktarabilir miyim ? tek m2 ssd bulunuyor bu arada. teşekkürler witcher serisi linuxa uyumlu olsa vallahi bırakıcam windowsu ama işte
Mesaj otomatik birleştirildi:

@beleşadam

beleşadam

Profesör
Reaksiyon puanı
907
SSD Bulunuyor minte kendime 3 gb alan ayırdım sisteme 20 gb swapa 8 gb ayırdım yeterli mi sizce?
keşke kendime daha fazla ayırsaydım acaba c ' den o boş alana alana aktarabilir miyim tek m2 ssd bulunuyor bu arada
İstersen aktarabilirsin GParted yazılımını kullanarak. hemde bildiğim kadarıyla kurulumla birlikte geliyordu. Bu arada ram'ın kaç GB bana swapa çok fazla ayırmışsın gibi geldide.

CoderF Sapiens

Asistan
Reaksiyon puanı
116
8 gb ram bulunuyor adam öle yapmıştı bende swap herhalde önemli diye adamla aynı yapmıştım ama adam 100 gb disk bölmüştü ben 30 gb

@beleşadam

CoderF Sapiens

Asistan
Reaksiyon puanı
116
yok hocam acaba o 3gb düzeltme imkanım varmı? GParted yazılımı dışında acaba 3 gb kaydetmek yerine sistemin içine kaydetsem falan birde güncelleme yapıyım mı?

beleşadam

Profesör
Reaksiyon puanı
907
yok hocam acaba o 3gb düzeltme imkanım varmı? GParted yazılımı dışında acaba 3 gb kaydetmek yerine sistemin içine kaydetsem falan birde güncelleme yapıyım mı?
Tabiki var GParted'i açın zaten türkçe olması gerek swap bölümünü falan linuxswap diye gösteriyor zaten. Linux mint'te arama kısmına Gparted yazın çıkması gerek çıkmassa partition manager yazın yine çıkmassa uygulama mağazasından gparted'i yükleyin.

Evet sistemi güncelleyebilirsiniz hiç bi sorun yok onda, eğer onda yardıma ihtiyacınız varsa söyleyin yardım edelim

CoderF Sapiens

Asistan
Reaksiyon puanı
116
20 gb a güncelleme yapsam dolar mı? keşke 60 gb falan bölseydim pişman oldum şimdi güncelleme kapatabiliyor muyum?

valla ne kadar teşekkür etsem azdır size sorularımı cevapladınız

beleşadam

Profesör
Reaksiyon puanı
907
20 gb a güncelleme yapsam dolar mı? keşke 60 gb falan bölseydim pişman oldum şimdi güncelleme kapatabiliyor muyum?

valla ne kadar teşekkür etsem azdır size sorularımı cevapladınız
Hocam merak etmeyin geri almak mümkün olmasaydı bilgisayarlara nasıl format atılıyor sanıyordunuz? GPartedi açıyorsun zaten türkçe olması gerek eğer değilse zaten google çeviriden bakıp ne olduğuna bakabiliyon.

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,510
Az önce dual boot yaptım windows 10 un yanına mint kurdum sistemş yavaşlatır mı :( silmeyi düşünüyom keşke kurmasaydım :( ne yapcam şimdi nasıl silcem
Windowsta yüklediğiniz her program ya da oluşturduğunuz her dosya Windowsunuzu azar azar yavaşlatır. Sisteminizde ssd olursa bu yavaşlamayı hissetmezsiniz.

Farklı disk bölümlerine kurulan farklı işletim sistemleri birbirini yavaşlatmaz ve etkilemez.
Çünkü kurulu olduğu disk bölümü ayrıdır, zaten bu nedenle ayrı disk bölümleri açılır.

Windows çalışırken kendi disk bölümü üzerinde işlem yapar Linux'un bölümünü okuyamaz zaten.
Linux için de bu geçerlidir windowsun kurulu olması veya olmaması linuxun performansını hiçbir şekilde etkilemez.

İçiniz rahat olsun arada açıp linuxu kullanın keyfine varmaya başladığınızda Windowsu açmak dahi istemeyeceksiniz.

CoderF Sapiens

Asistan
Reaksiyon puanı
116
Hocam Şuan linuxtayım GParted adlı uygulmmayı bulamaadım naısl birşey yapmam lazım
@beleşadam

@EFI Shell Hocam Yardım edebilir msin

CoderF Sapiens

Asistan
Reaksiyon puanı
116
Windows olan c diskinde 60 gb boş alan var linuxta ben yanlışlıkla kendime 3 gb yer ayırdım hani swap system birde kendimize ayırdıımız bir bölüm var baştan formatlamalı mıyım yoksa windowstan 60 gb yerden10 gb ya da 20 gb yeri o 3 gb lık yere aktarbilir miyim tek bir ssd kullanyorum yardımlarınız için teşekkür ederim @EFI Shell

EFI Shell

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
19,252
Windows olan c diskinde 60 gb boş alan var linuxta ben yanlışlıkla kendime 3 gb yer ayırdım hani swap system birde kendimize ayırdıımız bir bölüm var baştan formatlamalı mıyım yoksa windowstan 60 gb yerden10 gb ya da 20 gb yeri o 3 gb lık yere aktarbilir miyim tek bir ssd kullanyorum yardımlarınız için teşekkür ederim @EFI Shell
Tam olarak bilmiyorum o yüzden yanlış bir şey söylemek istemiyorum. :)

bud

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
1,710

Linux için ayırdığın yerde sadece boş 3GB'mı kaldı?

Fakehero

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,729
Aktarabilirsin.

Yeniden boyutlandırma kolaydır: live USB'yi başlatın, gparted'ı başlatın, bölüme tıklayın, ardından Bölüntü> Yeniden Boyutlandır / Taşı'ya tıklayın, bir GUI'ye sahip olacaksınız, değişikliklerinizi kontrol edin ve ardından Uygula'ya basın . @EFI Shell

beleşadam

Profesör
Reaksiyon puanı
907
Hocam Şuan linuxtayım GParted adlı uygulmmayı bulamaadım naısl birşey yapmam lazım
@beleşadam

@EFI Shell Hocam Yardım edebilir msin
Hocam beni dinleseniz böyle sorunlar olmayacak, dedimki yoksa uygulama mağazasında gparted aratıp açın. O kadarda sizi kaşıkla yedirmeyelim yani.

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Silme Linux artık her eve lazım.
Hiç kullanmayacaksan bile silme çünkü Windows'a herhangi bir şey olursa ve internet üzerinde bulup denediğin tüm yöntemler bilgisayarı açmada başarısız olursa Linux üzerinden açarsın (Donanım arızası hariç tabi, onu hiçbir işletim sistemi açamaz) sonra önemli dosyalarına ulaşır istersen harici hard diske vs yedekler ondan sonra Windows'a tekrar format atarsın.
Ya da acil önemli bir banka işlemi yapman gerekiyordur lakin Windows'ta virüs vardır, geçersin Linux'e takır takır yaparsın, Linuxe virüs bulaşma ihtimali çok düşüktür, çok daha güvenlidir.

CoderF Sapiens

Asistan
Reaksiyon puanı
116
anladım hocalarım uygulama mağazası nerde
hiç bilmiyorum çünkü özür dilerim :( linuxu silmeyceğim çok sevdim şuan
ben internetten araştırırım ve yahut windowsu silerim linuxa geçerim :)

beleşadam

Profesör
Reaksiyon puanı
907
anladım hocalarım uygulama mağazası nerde
hiç bilmiyorum çünkü özür dilerim :( linuxu silmeyceğim çok sevdim şuan
ben internetten araştırırım ve yahut windowsu silerim linuxa geçerim :)
uygulamalardan bak zaten türkçe kurulum yapmışsın anlatmaya gerek yok.

Fakehero

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,729
Gparted linki koydum fakredemedin mi ?

CoderF Sapiens

Asistan
Reaksiyon puanı
116
Gparted linki koydum fakredemedin mi ?
Hocam Fark ettim birşey sorucağım şimdi disk birleştime diye bir olay var değil mi? ben c den 30 gb bölsem ayırsam sonra onu 3 gb lık yerle birleştirsem olur mu? hocam birde neden bu yazılıma yaklaşmıyorum çünkü böyle bir yazılım ile diski klonlarken mavi ekran yemiştim yani oluyordur ama ben beceremem :)

ATHEON

Asistan
Reaksiyon puanı
79
Hocam silmeyi düşünürsen bile dikkatli ol sildikten sonra EasyBCD programı ile boot ayarlarını yeniden yap yoksa windows boot etmiyor ve yeniden format USB si hazırlayıp başlangıç onarımı yapmak zorunda kaldım. Bu arada gparted le uğraşmak istemiyorsan sil yeniden yükle. Zaten 10 15 dk sürüyor. Mint te driver sıkıntısı da olmuyor.

CoderF Sapiens

Asistan
Reaksiyon puanı
116
Hocam silmeyi düşünürsen bile dikkatli ol sildikten sonra EasyBCD programı ile boot ayarlarını yeniden yap yoksa windows boot etmiyor ve yeniden format USB si hazırlayıp başlangıç onarımı yapmak zorunda kaldım. Bu arada gparted le uğraşmak istemiyorsan sil yeniden yükle. Zaten 10 15 dk sürüyor. Mint te driver sıkıntısı da olmuyor.
tamamdır hocam. illaki tekrardan mı yapıcağım ssd nin ömrü kısalıyor :( ben dediğim mantıkla olmaz mı?

ATHEON

Asistan
Reaksiyon puanı
79
Yoo bir zorunluluk yok ben olsam öyle yapardım. Bu arada ssd nin ömrüne bişey olmaz. SSD lerde disk olmadığı için sürekli silinmesinde bir sakınca yok. Hatta bir yazıda okumuştum, iki ssd si olanlar disk klonlamayla arada sırada sistemlerini taşımalılar diye yazıyordu. Bu ssd nin ömrünü daha çok uzatıyor daha performanslı olmasıni sağlıyor diye yazıyordu. Ondan dolayı bir sıkıntı çıkacağını sanmam.

EFI Shell

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
19,252
tamamdır hocam. illaki tekrardan mı yapıcağım ssd nin ömrü kısalıyor :( ben dediğim mantıkla olmaz mı?
Tekrar Windows kurmana gerek yok. Linux'u sil ve Boot sıralamasından sil tamamdır. Hatta bunada gerek yok.

Usain

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
15,169
Merak etmeyin bir iki format atmayla ömrü kısalmaz. Her şeyin bir çözümü var. Genişletme, küçültme, parçalama, silme vs hepsi mümkün.
3GB ayırmışsınız az bu. En az 30GB falan ayırın Linux için. Diskiniz kaç GB bilmiyorum.