- Katılım
- 6 Ağustos 2008
- Mesajlar
- 20,603
- Reaksiyon puanı
- 493
- Puanları
- 7,263
Beslenme ve Diyet Uzmanı Berrin Yiğit Öztan, domatesin sağlığa yararlarını anlattı.
- Beta karoten içeriği ile vücuda zarar veren serbest radikalleri nötralize edebilen domates hücre hasarını önleyerek, iltihap oluşumunu, damar tıkanıklığı, şeker hastalığı gelişimi ve astımı önleyebilir.
- Su içeriği yüksek matrix yapıya sahip domates erkekler için prostat sağlığına faydaları ile ekstra önem taşımaktadır. Özelikle brokoli ile kombinasyonu çok daha başarılı sonuçlar doğurmaktadır.
- Yüksek kan basıncını düşürmede oldukça faydalıdır, tabii ki tuz serpmeden yendiği müddetçe.
C VİTAMİNİ DEPOSU
- Yüksek oranda bulunan C vitamini sayesinde bağışıklığı güçlendirip nezle ve gribe karşı koruma sağlar.
- Hazmı kolay olan domates özellikle nişastalı ve et yemeklerinin de sindirimini rahatlatır, yağ yakıcı etkisini arttırır.
SIK UÇAK YOLCULUĞU YAPANLAR DAHA ÇOK TÜKETMELİ
- Ödem atıcı özelliği sayesinde özellikle sürekli uçuş yapanların sıklıkla tüketmesi önerilir hatta uçuş esnasında domates suyu içmek bu sebeple faydalıdır.
- Safra ve böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olabilir.
- Felç ve katarakt riskini azaltmaya destek olabilir.
- Mide, bağırsakları sorunlu olanlar, böbrek ve mesanelerinde iltihap olanlar domates yemekten fayda görebilirler.
- Besinsel içeriği düşük kalorisine rağmen zengindir. C, A ve K vitaminlerinden çok zengin, molibden, potasyum, mangan, krom, lif ve B vitamini için iyi bir kaynak olan domates, B6, folat, bakır, niasin, B2 vitamini, magnezyum, demir, pantotenik asit ve E vitamini de içermektedir.
DOMATES KULLANIMINI NASIL ARTIRABİLİRİZ?
“Taze mis gibi haliyle domatesin her türünü limitsizce tüketebilirsiniz” önerisinde bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Berrin Yiğit Öztan, domates kullanımını artırmak için yapılacaklar hakkında ise şu tavsiyelerde bulundu:
“Yemeklerde domates püresi veya salçası kullanarak kullanımı artırılabilir. Bu sayede domates yemeklerde kullanılacak yağın da azaltılmasında yardımcıdır. Örneğin karnıyarık yaparken patlıcanları kızartmadan tost makinesinde pişirip harcını koyduktan sonra domates sosunda pişirirseniz kalorisi düşük ama çok lezzetli bir yemek yapmış olursunuz.
SABAH SALATASINDA KULLANABİLİRSİNİZ
Pek çok yemek ve karışık çorbalarda kullanılan domatesi yaz aylarında soğuk çorbalarda da kullanabilirsiniz. Lezzetli bir Akdeniz yemeği olan gazpacho doğru bir seçimdir. Domates, salatalık, soğan, sarımsak, kırmızı dolmalık biber, zeytinyağı ve elma sirkesi ile enteresan bir lezzet yakalayabilirsiniz.
Kahvaltıda söğüş domates salatalık yemekten sıkıldıysanız, ince doğranmış maydanoz, biber, Çengelköy salatalık ve bol domates ile harika bir sabah salatası hazırlayabilirsiniz.
DOMATES SUYUNDAN SEBZE KOKTEYLİ YAPABİLİRSİNİZ
Salsa sos benzeri soğanlı domates püresi hazırlayıp yemeklerinizin yanında fark yaratabilirsiniz.
Sade haliyle domates suyunu sek içebilirsiniz ya da domates suyu kullanılan sebze kokteylleri hazırlayabilirsiniz.
Domates, salatalık, nane, maydanoz ve yeşil soğanları püre edip, yemeklere sos olarak kullanabilir, et yemekleri yanında sos veya garnitür olarak servis edebilirsiniz.”
kaynak ntv

- Beta karoten içeriği ile vücuda zarar veren serbest radikalleri nötralize edebilen domates hücre hasarını önleyerek, iltihap oluşumunu, damar tıkanıklığı, şeker hastalığı gelişimi ve astımı önleyebilir.
- Su içeriği yüksek matrix yapıya sahip domates erkekler için prostat sağlığına faydaları ile ekstra önem taşımaktadır. Özelikle brokoli ile kombinasyonu çok daha başarılı sonuçlar doğurmaktadır.
- Yüksek kan basıncını düşürmede oldukça faydalıdır, tabii ki tuz serpmeden yendiği müddetçe.
C VİTAMİNİ DEPOSU
- Yüksek oranda bulunan C vitamini sayesinde bağışıklığı güçlendirip nezle ve gribe karşı koruma sağlar.
- Hazmı kolay olan domates özellikle nişastalı ve et yemeklerinin de sindirimini rahatlatır, yağ yakıcı etkisini arttırır.
SIK UÇAK YOLCULUĞU YAPANLAR DAHA ÇOK TÜKETMELİ
- Ödem atıcı özelliği sayesinde özellikle sürekli uçuş yapanların sıklıkla tüketmesi önerilir hatta uçuş esnasında domates suyu içmek bu sebeple faydalıdır.
- Safra ve böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olabilir.
- Felç ve katarakt riskini azaltmaya destek olabilir.
- Mide, bağırsakları sorunlu olanlar, böbrek ve mesanelerinde iltihap olanlar domates yemekten fayda görebilirler.
- Besinsel içeriği düşük kalorisine rağmen zengindir. C, A ve K vitaminlerinden çok zengin, molibden, potasyum, mangan, krom, lif ve B vitamini için iyi bir kaynak olan domates, B6, folat, bakır, niasin, B2 vitamini, magnezyum, demir, pantotenik asit ve E vitamini de içermektedir.
DOMATES KULLANIMINI NASIL ARTIRABİLİRİZ?
“Taze mis gibi haliyle domatesin her türünü limitsizce tüketebilirsiniz” önerisinde bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Berrin Yiğit Öztan, domates kullanımını artırmak için yapılacaklar hakkında ise şu tavsiyelerde bulundu:
“Yemeklerde domates püresi veya salçası kullanarak kullanımı artırılabilir. Bu sayede domates yemeklerde kullanılacak yağın da azaltılmasında yardımcıdır. Örneğin karnıyarık yaparken patlıcanları kızartmadan tost makinesinde pişirip harcını koyduktan sonra domates sosunda pişirirseniz kalorisi düşük ama çok lezzetli bir yemek yapmış olursunuz.
SABAH SALATASINDA KULLANABİLİRSİNİZ
Pek çok yemek ve karışık çorbalarda kullanılan domatesi yaz aylarında soğuk çorbalarda da kullanabilirsiniz. Lezzetli bir Akdeniz yemeği olan gazpacho doğru bir seçimdir. Domates, salatalık, soğan, sarımsak, kırmızı dolmalık biber, zeytinyağı ve elma sirkesi ile enteresan bir lezzet yakalayabilirsiniz.
Kahvaltıda söğüş domates salatalık yemekten sıkıldıysanız, ince doğranmış maydanoz, biber, Çengelköy salatalık ve bol domates ile harika bir sabah salatası hazırlayabilirsiniz.
DOMATES SUYUNDAN SEBZE KOKTEYLİ YAPABİLİRSİNİZ
Salsa sos benzeri soğanlı domates püresi hazırlayıp yemeklerinizin yanında fark yaratabilirsiniz.
Sade haliyle domates suyunu sek içebilirsiniz ya da domates suyu kullanılan sebze kokteylleri hazırlayabilirsiniz.
Domates, salatalık, nane, maydanoz ve yeşil soğanları püre edip, yemeklere sos olarak kullanabilir, et yemekleri yanında sos veya garnitür olarak servis edebilirsiniz.”
kaynak ntv