- Katılım
- 29 Haziran 2007
- Mesajlar
- 64,456
- Reaksiyon puanı
- 530
- Puanları
- 0

Bursada 6 farklı marka için araç üreten Karsan, şehir içi taşımacılık serisinin ilk aracı Jest minibüsü satışa sundu.
Kardeş kuruluş Hexagon Studio tarafından tasarlanan Jest, önce İstanbul ve Ankarada yola çıkacak. Daha sonra 2014 sonuna kadar üretilecek midibüs ve otobüsle birlikte Avrupada pazarlanacak. Karsan CEOsu Murat Selek, Vodafonela yapılan anlaşma ile dünyada ilk kez bir yolcu minibüsünde bedava kesintisiz internet hizmeti sunacaklarını da açıkladı. Araçta yaşlı ve engellilerin rahatça kullanabileceği alçak taban ve engelli rampası bulunuyor.
Bursada 6 farklı marka için araç üreten Karsan, şehir içi taşımacılığında kullanılmak üzere Jest ismini verdiği minibüsü satışa çıkardı. Karsanın kardeş kuruluşu Hexagon Studionun tasarladığı Jest, öncelikle İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerde piyasaya çıkacak. Jest daha sonra 2014 yılı sonuna kadar üretilecek midibüs ve otobüsle birlikte İtalya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde pazarlanacak. Karsan ilk etapta İtalyada bir ofis kuruyor. Şirket bu seriyi geliştirmek için 50 milyon Euro yatırım planladı. Karsan CEOsu Murat Selek, aracın yaşlı ve engellilerin de rahatça kullanabileceği alçak taban ve engelli rampasıyla geliştirildiğini belirterek, Aracın yüzde 70i yerli diyebiliriz. Iveco dizel motor, kullandığımız malzemeler düşük yakıt ve bakım giderleri konusunda avantaj sağlıyor. Vodafonela yaptığımız anlaşma ile belki de dünyada ilk kez bir yolcu minibüsünde kesintisiz internet hizmeti sunulacak. Bunun için ne satın alandan ne de kullanıcıdan ücret alınmayacak. dedi. Kentsel dönüşüm geçiren şehirlerin toplu taşımacılık ihtiyacının değiştiğine dikkat çeken Selek, 5 metreden 18 metreye uzanan ürün grubunda çözüm üreten bir yapıları olduğunu söyledi.
Karsan Pazarlama Genel Müdürü Vançın Kitapçı ise kentsel dönüşüm sürecinde şehirlerin tarihi dokusunun ve değerlerinin korunmasının esas alındığını kaydetti. Gelişirdikleri Jest minibüsün bu dokuya uygun olacağını anlatan Kitapçı, Roma ya da başka tarihi şehirlerde doğalgaz gibi daha temiz yakıt sistemleriyle çalışan araçlar tercih ediliyor. İstanbulun tarihi dokusunun olduğu yerler için de benzer beklentiler var. Biz Jest ve sonrasında üretime alınacak araçlarda doğalgazlı motoru da kullanacağız. dedi. Jestin fiyatının koltuk sayısı ve opsiyon paketlerine bağlı olarak 90 ile 105 bin lira arasında değiştiğini belirten Kitapçı, yıllık 2.500 adet üretim öngördüklerini, böylece bu sınıfta yüzde 30-35 pazar payına ulaşacaklarını dile getirdi.
İETTye 240 adet 12 metrelik doğalgazlı otobüsü teslim eden Karsan, 250 adet 18 metrelik otobüsün de teslimatına başladı. Otobüsleri Bredamenirinibüs lisansı ile Bursada üreten Karsana sürpriz teklif geldi. İtalyan şirket yöneticileri kendilerine ait otobüsün Bursada geliştirilen konseptini beğendiğini ve Bologna şehri için açılan ihaleye bununla katılmak istediğini söyledi. Karsan anlaşmaya bu teklifi de ekledi.
Zaman