DOA NE DEMEK?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan eem
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

eem

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Telefonu geçen gün kargoya verdim teleserviceden cihaz takibe girdiğimde cihaz modelinin son kısmında doa yazıyor. doa nın tam olarak ne olduğunu bilen var mı?
Ekran Görüntüsü (3).png

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Dead on Arrival. Adam satın aldıktan kısa süre sonra bozulmuş, üretim hatası olduğu anlaşılıp firmanın adama aynı cihazıdan sıfır bir tane gönderip, hatalı malın içindeki hatayı giderip, bu sefer daha ucuz (Bedava denilebilecek fiyatta) satışa sunmasına denir. Bence kaçırılmaması gereken ürünler.

eem

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Dead on Arrival. Adam satın aldıktan kısa süre sonra bozulmuş, üretim hatası olduğu anlaşılıp firmanın adama aynı cihazıdan sıfır bir tane gönderip, hatalı malın içindeki hatayı giderip, bu sefer daha ucuz (Bedava denilebilecek fiyatta) satışa sunmasına denir. Bence kaçırılmaması gereken ürünler.
hocam ben cihazı alalı yaklaşık 9 ay oldu cihaz birçok sıkıntı çıkaedı ven ben doa nın ne olduğunu cihazı garantiye yolladıktan sonra öğrendim. acaba böyle bi durumda cihaz değişimi yapma ihtimalleri var mı yani doa ürün olmasının bunda bir etkisi olur mu?

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
DOA ürün fabrikadan kusurlu çıkmış ama 2. kez satılmadan önce kusuru giderilmiş üründür. DOA ürünün fiyatının düşük olması işi bozabilir. Çünkü bu indirimi DOA olduğu için yapıyorlar ve sen bunu bilerek alıyorsun farz ediyorlar.

TheIceStorm

Öğrenci
Reaksiyon puanı
12
Bence alınmaması gereken ürünlerdendir hocam. Hem kusurlu üretilmiş hem tamir edilmiş. Şuan bile birçok ekran değişimi bile ilk randımanı vermezken bu tarz ürünler çok baş ağrıtır.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Bence alınmaması gereken ürünlerdendir hocam. Hem kusurlu üretilmiş hem tamir edilmiş. Şuan bile birçok ekran değişimi bile ilk randımanı vermezken bu tarz ürünler çok baş ağrıtır.
Fiyatları bakımından diyorum. Normali 4000TL üstü olan i7 bir lenovo'nun doa'sını 2000TL'ye görmüştüm. Aynı şekilde Asus UX305 (3200TL minimum ediyordu) modelini 1500TL civarı bir rakamda görmüştüm. Biraz şans işi bunlar. Tanıdığım doa alan var ama bildiğim kadarıyla henüz sorun yaşayan yok.

TheIceStorm

Öğrenci
Reaksiyon puanı
12
Fiyatları bakımından diyorum. Normali 4000TL üstü olan i7 bir lenovo'nun doa'sını 2000TL'ye görmüştüm. Aynı şekilde Asus UX305 (3200TL minimum ediyordu) modelini 1500TL civarı bir rakamda görmüştüm. Biraz şans işi bunlar. Tanıdığım doa alan var ama bildiğim kadarıyla henüz sorun yaşayan yok.
Ben telefondan bahsetmiştim. Bilgisayarlarla pek alakam olmadığı için bilmiyorum. Tabii hepsi şans işi

eem

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
hocam ben telefonu hepsiburadadan satıcı:hepsiburadadan aldım ve cihaza 2 yıl resmi distribütör garantili yazıyırdu. böyle bir ürünün doa olduğunu nasıl anlayabiliriz ki? bunu belirtmeleri gerekmezmez mi? ozaman düz mantıkla şöyle düşüneceğiz bütün indirime giren telefonlar doa ürünlerdir?..:confused2::confused2:

CiiixXx

Profesör
Reaksiyon puanı
27
Doa kapsamı doa kanunu veya doa yasası diye bilinen kanunda, bir ürünü satın aldıktan sonra 6 ay içinde ortaya çıkan kullanıcı hatası olmayan arızalar üretim hatası olarak kabul edilir deniliyor. Böyle bir durumda müşteri ürünü iade etme veya birebir yenisi ile değiştirme hakkına sahip.

Sizin cihazınız da bu kapsamda inceleniyor sanırım. 9 ay önce alınmış olmasına rağmen bu kapsamda bakılıyor olması kafamı karıştırıyor biraz.

Yukarıda arkadaşın belirttiği refurbished (yenilenmiş) ürünlerdir. İade alınan cihazların tamir edilip yeniden düşük fiyatlardan piyasaya sunulması durumudur. Sizinle bir alakası yok. Bu tür satışlarda ilanda ve fatura üzerinde belirgin şekilde yenilenmiş ürün olduğu bilgisi yazılmak zorunda.