DLNA nedir?

kaptan_07

Asistan
Reaksiyon puanı
5
arkadaşlar forumda arama yaptım ama konuyu bulamadım doğru yere açtım mı onu da bilmiyorum düzeltirseniz sevinirim...

neyse konuya gelirsem
arkadaşlar Acer aspire 5739g bilgisayarım var Dlna sertifikası var yazıyor üzerinde geçen hafta LG 42lw5500 televizyon aldım ikisi arasında DLNA ile bağlantıyı nasıl kuracağım ne yapmam lazım yardımcı olursanız sevinirim...

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Reaksiyon puanı
2,285
Bir çeşit standart. Wikipedi öyle diyor. :)

kaptan_07

Asistan
Reaksiyon puanı
5
peki ben bilgisayarım ile TV mi nasıl birbirine bağlarım bilginiz var mı yada bu bağlantıyı kuran var mı?

mendocino

Rektör
Reaksiyon puanı
81
bilgisayarındaki filmleri ağ üzerinden tv'de izlemek için uyumlu demek. Ethernet girişi yada wireless zamazingosu vardır tv'de ordan ortak ağa bağlanıp izlersin.

IThelp

Profesör
Reaksiyon puanı
19
Dijital yaşam günlük hayatımızda çok önemli bir hal almaya başladı. Herkezin evinde zaten bir televizyon büyük ihtimalle vardır. Bunun haricinde cep telefonu, mp3 çalar, video oynatıcılar, bilgisayarlar vs. gündelik yaşamımızın birer parçası haline geldiler. Bu yukarda saydığımız cihazların hepsi kendi başlarına bizlere hizmet vermek için tasarlanmışlar. Örneğin televizyon sadece televizyon yayınlarını izlememize imkan sağlar. Video göstermesi için ayrıca video oynatıcı cihaz takmamız gerekir. Aynı şekilde mp3 oynatıcı cihazlar da büyük bir kısmı kendi hafızalarında olan şarkıları çalarlar. Başka şarkılar dinlemek istediğimizde bilgisayardan yüklememiz gerekir. Bilgisayarlarda birçok işimizi halledebiliyoruz ancak televizyon yayını alabilmek için ayrıca bir tv kartı satın almamız lazım. Cep telefonları da kendi halince cihazlar. Hafızaları düşük olduğundan yapabilecekleriniz sınırlı.
pc-nas-tv.gif
DLNA (Digital Living Network Alliance) ise hayatımızın bir parçası olan bu dijital cihazların birbirleri ile iletişim kurmasını sağlamak amacıyla geliştirilen bir teknoloji. Bu sayede odamızda cep telefonuyla bilgisayarımızdaki müzikleri dinleyebilir videoları izleyebiliriz. Aynı şekilde televizyon yayının bilgisayarımızdan rahatça izleyebilir tam tersi olarak da bilgisayarımızdaki bir filmi televizyondan izleyebiliyoruz. Kulağa oldukça hoş gelen bir teknoloji. Cihazların birbirleri ile iletişmde olması gerçekten çok güzel olacak.

DLNA.org sitesinde teknik ayrıtılara yer verilmediği için henüz tam olarak nasıl bir altyapı kulladığı konusunda kafamızda soru işaretleri mevcut. Ama bilgisayarlarımızı biribrine bağlayan ve hali hazırda internete çıkmak için kullandığımız ağ yapısına benzer bir sistemin olduğunu tahmin ediyorum. Sitede yer alan açıklamalarda videolarınızı bilgisayar üzerinden yayınlamak için Digital Media Server (DMS) sertifikalı bir program ve bilgisayara, bu yayını izleyebilmek için Digital Media Player (DMP) sertifikalı bir ekrana yada televizyona sahip olmalısınız. Bir başka senaryoda fotoğraf makinesiyle çektiğiniz fotoğrafları televizyonda izlemek için fotoğraf makinasının Digital Media Controller (DMC) sertifikasına, televizyonun da Digital Media Renderer (DMR) sertifikasına sahip olması gerekiyor. Bu saydığımız sertifikalar ürünün eğer DLNA sertifikası varsa otomatik olarak gerekli teknolojiyi barındırıyor demektir.
mobile-tv-printer.gif
DLNA sertfikalı ürünler televizyon, video kaydediciler, cep telefonları, bilgisayarlar, ses sistemleri, dizüstü bilgisayarlar, PDA (el bilgisayarları) ve yazıcılar. Günlük hayatımızda kullandığımız mülti medya cihazlar için geçerli diyebiliriz.
İlerki yıllarda belki evimizdeki diğer elektronik eşyalar için de geçerli olabilir. Bu sayede evimizdeki tüm elektronik aletleri uzaktan kontrol edebilme şansımız olur. Zaten bildiğim kadarıyla gelişmiş dijital evlerde merkezi bir sistemle evin ısıtma sistemi, perdeler, buzdolabı, kapı ve pencere kilitleri , alarm sistemleri vs. hepsi birbiriyle bağlantılı. Hatta şöyle bir olay hatırlıyorum. Buzdolabınız internete bağlı ve içinden siz ihtiyacınız olan yiyecekleri alıyorsunuz. Daha sonra buzdolabınız nelerin eksik olduğunu belirleyip internetten gerekli siparişleri sizin adınıza otomatik olarak verebiliyor
icon_smile.gif
Muhtemelen dijital ev tekolojisinin nerelere gidebileceğinin bir örneği olarak bahsedilmşti. Gerçekte uygulanmış bir örneğini henüz görmedim.
DLNA teknolojisini destekleyen firmalar da oldukça fazla. Bunlarda bazıları Philips, Samsung, Matsushita, Hewlett-Packard, Sony, Microsoft, Intel, Nokia ve Vestel olarak sıralanıyor. Vestel’in de bu teknolojiye yatırım yapıyor olması Türkiye teknolojisi açısından gurur verici.

ayrıntılar burda
http://www.dlna.org/home

ayrıca bu video da nasıl calıştığını göre bilirsin

şuan bende var evde böyle kulanıyorum

[video=youtube;z38E1_rya58]http://www.youtube.com/watch?v=z38E1_rya58[/video]

chawush28

Doçent
Reaksiyon puanı
10
Televizyonunu internete bağlaman yeterli.. Daha sonra tv'nin medya oynatıcısı vasıtası ile bilgisayarında bulunan dosyaları izleyebilirsin.. Ben samsung televizyonnumu, bilgisayarımı ve galaxyS2 telefonumu bu şekilde kullanabiliyorum.. Hatta telefonumdaki medya dosyalarını bile tv ile paylaşabiliyorum.. Herhangi özel bir ayar yapmadım.. sendede sorun olcağını zannetmiyorum...

annttiigs

Profesör
Reaksiyon puanı
24
bigisayarın ile tv'yi bağlamak için. ikisinin de aynı network'de olması lazım. bilgisayarında DMC yeteneği olan bir uygulama olması gerekir ( veriyi pc'den tv'ye atacağını varsayıyorum ). TV'de DMR desteklemeli bu durumda. Bunları yaptıktan sonra kolayca. Bilgisayardan veriyi direk tv'ye oynatıcı olarak tv'yi seçip atabilirsin.

erdem6890

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
dlna için modem yada internetin olması şart mı? 42lw570s televizyonum var modemsiz, direk bilgisayarıma bağlıyorum ama bağlantı kısmında ünlem(!) işareti görünüyor. kaç defa denedim olmadı.

El Padrino

Dekan
Reaksiyon puanı
70
Smart Tv'lerin kendi wifi adaptörleri var.Her markanın kendi servisinden temin ediliyor sanırım.Benim ki Panasonic.Ama henüz almadım wifi adaptörünü.DLNA özelliğinide deneme fırsatım olmadı.Evde kablosuz ağa bağlanıp DLNA destekli cihazınla hiçbir uyum sorunu yaşamadan veri aktarımı yapabiliyorsun.

kcr

Asistan
Reaksiyon puanı
14
dlna için modem yada internetin olması şart mı? 42lw570s televizyonum var modemsiz, direk bilgisayarıma bağlıyorum ama bağlantı kısmında ünlem(!) işareti görünüyor. kaç defa denedim olmadı.

İnternet şart değil fakat modem şart. Tv'nin modem özelliği yoksa kablolu ya da kablosuz bağlantıyla modeme bağlayarak aynı ağ üzerinden tanıtıp izlenebilir diye biliyorum. Tv'yi pc'ye değil de modeme bağlayıp bir de öyle dene.

El Padrino

Dekan
Reaksiyon puanı
70
İnternet şart değil fakat modem şart. Tv'nin modem özelliği yoksa kablolu ya da kablosuz bağlantıyla modeme bağlayarak aynı ağ üzerinden tanıtıp izlenebilir diye biliyorum. Tv'yi pc'ye değil de modeme bağlayıp bir de öyle dene.

Evet.TV'nin arkasında Ethernet girişi olması lazım.Oraya modemi mi yoksa PC'yimi mi bağlıyoduk tam hatırlayamadım.Sen ikisinide dene.Eğer DLNA destekli cep telefonun varsa telefonunla aynı ağa bağlanıp telefonunun ekranını TV'ye yansıtabilirsin.

erdem6890

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0

dediğin gibi yaptım modeme bağladım olmuyor. manuel ip adresi istiyor. olmadı bir türlü. yinede yardımlarınız için teşekkür ederim

kaptan_07

Asistan
Reaksiyon puanı
5
ben turkcell vınn kullanıyorum acer aspire 5739 dlna laptop ve lg 42lw5500 televizyonumu bir türlü bağlayamadım bana bunu adım adım anlatacak olan bir arkadaş var mı acaba

karacaerc

Profesör
Reaksiyon puanı
18
Sanırım yapamazsın. Sebebi ise televizyonu da vınn a bağlaman lazım yani ortak internet ağını kullanmaları lazım. Eğer evinde Wi-fi olsaydı televizyonu, bilgisayarını, cep telefonunu, fotoğraf makinesini bağlayabilirdin ona..

shadow2

Profesör
Reaksiyon puanı
23
internetiniz varsa ve bilgisayarınız ve televizyonunuz aynı ağa bağlı ise bilgisayarınıza mezzmo,serviio,wild media server gibi programlardan birini kurmanız yeterli. Televizyonunuzda otomatik olarak görünecektir. Mezzmoyu tavsiye ederim hem takılma olmuyor hemde ilacı mevcut internette. Bedava olsun diyorsanız serviio da iyi ama büyük dosyalı videoları izlerken takılma oluyor.
Bazı smart tvlerde wi-fi usb adaptör olmuyor o zaman ya usb adaptör almak lazım ya da kablolu bağlantı yapmak lazım.

S

SDN Okuru

SDN Okuru
dediğin gibi yaptım modeme bağladım olmuyor. manuel ip adresi istiyor. olmadı bir türlü. yinede yardımlarınız için teşekkür ederim

Pc mi yoksa tv mi manuel adres istiyor tam anlaşılmıyor. Pc tv'nin ip adresini manuel olarak girmeni istiyorsa tv'yi modeme bağlayıp modem arayüzüne gir. Adsl veya yerel ağ gibi bir menüde modeme bağlı olan cihazların listesi olması lazım. Orada tv'nin de mac ve ip adresi vardır. İp adresini kopyalayıp pc'ye girersin. Manuel girişi tv istiyorsa da yine aynı şekilde pc'nin ip adresini modemden öğrenip tv'ye girersin. Bir de böyle dene bakalım.

erdem6890

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Pc mi yoksa tv mi manuel adres istiyor tam anlaşılmıyor. Pc tv'nin ip adresini manuel olarak girmeni istiyorsa tv'yi modeme bağlayıp modem arayüzüne gir. Adsl veya yerel ağ gibi bir menüde modeme bağlı olan cihazların listesi olması lazım. Orada tv'nin de mac ve ip adresi vardır. İp adresini kopyalayıp pc'ye girersin. Manuel girişi tv istiyorsa da yine aynı şekilde pc'nin ip adresini modemden öğrenip tv'ye girersin. Bir de böyle dene bakalım.

Tv ip adresi istiyor. pc nin ip sini tv ye girdim olmadı. çalıştirdan cmd yazdım sonra ipconfig yazdım ordaki ip yi kullandım. yine olmadı

Militarist

Dekan
Reaksiyon puanı
130
Pc nin ip si 192.168.1.1 tv nin ip si 192.168.1.2 olmalı sanırım. Ya da tam tersi.

Pc ye ip adresini elle gireceksin ağ bağdaştırıcısından.

kaptan_07

Asistan
Reaksiyon puanı
5
ya arkadaş televizyonu da internete bağlayacaksak ne anlamı kaldı kablosuz bağlantının televizyonun kendi vericisi ve alıcısı olsa olmuyor mu bu iş yani. bende niye bağlayamıyorum diyordum. Teşekkürler arkadaşlar bilgiler için

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Arkadaşlar benimde bikaç sorum olucak bende smart tv ye eternetten görüntü basmak istiyorum.
1:bunun için modem değilde çoklama swıch kullansam yeterli olurmu ?
2:tv nin bir ağa dahil olması gerekirmi ?
aslında kuulanım amacım şu ekran pastanemin salon kısmında smart tv ye sadece cat6 kablo gidiyor giden kablo benim bilgisayarımın yanına geliyor modemle arası çok uzak yani ben bu kabloyla bi çoklama swıch koyup ekrana bilgisayarımdan görüntü basmak istiyorum yardımlarınızı beklıyorum teşekkürler

S

SDN Okuru

SDN Okuru
mehaba arkadaslar ben DLNA bı turlu cozemedım tv buluyo ama donuyo bıseyler aktarılıyogıbı sol kosede donuyo ama bı turlu calısmıyo bı purom falanmı yuklemek gerekıyo xp leptop var bende