Rehber Dizüstü / Laptop için 10 adımda bakım rehberi

Sefa Akbudak

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
15
Dikkat buradaki bilgilerin tamamı laptop bakımı ile alakalıdır !

Öncelikle daha önce böyle bir tecrübeniz yok ise her zaman bir profesyonelden yardım almak daha faydalı olabilir.Laptopınız garantisi devam etmekteyse bu işlem ürününüzü garanti kapsamından çıkartacaktır.

Gerekli ekipmanlar:
1-uygun boyutta tornavida (drone tornavidaları olabilir)
2- termal macun (dilediğiniz marka tercih edebilirsiniz)
3- temiz kuru bir bez
4- fırça

Adım 1
Bilgisayarımızı bu aşamada kapatıyor fişe takılı ise çekiyor ve ters çeviriyoruz.

Adım 2
Uygun boyutta tornavida ile laptapımızın arka kapağındaki vidaları söküyoruz.Bu durumda bazı vidalar uzun bazıları kısa olabilir bunlara dikkat edip refereans alıyoruz.Örnek olarak fotograf çekebiliriz.

Adım 3
Arka kapak vida söküldükten hemen sonra çıkmayabilir ince bir kartla arka kapağı kırmadan
notebook_dizustu_bilgisayar_temizligi_nasil_yapilir_1.jpg
kastırıp dışarı alabiliriz.

Adım 4
Anakartın üzerinde görmüş olduğumuz 1 veya 2 adet fan ve fanlardan bileşenlere gitmekte olan bakır borular görebiliriz.Bu aşamada fanın kablosunu yuvadan çıkarabiliriz. unutacak olduğunuz noktalarda fotograf çekebilirsiniz.

Adım 5
Fan kablosunu çıkarttık şimdi sıra fanı çıkartmakta. Fanı vidalı yerlerinden çıkartıyoruz.Bir fırça yardımı ile tozlarından arındırıyoruz. Ve sıra ona geldiğinde takmak için uygun biryere koyuyoruz.

Adım 6
Bakır boruları vidalı ise yavaşça kastırmadan kaldırıyoruz. Vidalı değilse hareket ettirmeden tek aşamada kaldırıyoruz.

Adım 7
Bakır boruları kaldırdığımızda altında kurumuş macun parçaları görebiliriz. Eğer 2 farklı noktada macun görüyorsak biri ekran kartımızı soğutması için diğeri ise işlemcimizi soğutması içindir.Bu aşama içinde bileşenler ve bakır boruların üzerindeki eskimiş termal macunları siliyoruz.

Adım 8
Elimizde mevcut olan termal macunu çok olmayacak şekilde bileşenlerimizin üstüne sürüp bir kart ile yayıyoruz.Taşırmamaya özen göstermemiz gerekiyor. Taşması durumunda ek komponentler zarar görüp işlevlerini yitir
termal macun -335x200h.jpg
ebilirler.

! Termal macun çok geldiyse temiz bezle silebiliriz bu konuda bir sakınca yoktur.

Adım 9
Fanı ve bakır boruları oturtup sabitliyoruz.Çıkarttığımız fan kablosunu anakart üzerine yeniden takıyoruz.

Adım 10
Arka kapağı kapatıp vidalıyoruz.Uzun vidalar mevcutsa çıkardığımız yerlere aynı boyuttaki vidalardan takıyoruz. vidaları karıştırmamız anakarta zarar vermemize neden olabilir.

Yorumlarınızı ve sorularınızı bekliyorum eksik olduğunu düşündüğünüz bir konu varsa gelin bu rehberi beraber tamamlayalım.

Herkese iyi forumlar..