Diş Hekimliği mi Fizyoterapi mi?

Sizce?


  • Kullanılan toplam oy
    75

Bu konuyu okuyanlar

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Ben saglık meslek lısesı ogrencısıyım. Fızyoterapıstlık okumak ıstıyorum. Unıversıte sınavlarına hazırlanıp uzmanlıgını okumak ıstıyorum yanı hemsırelıgını yapmak ıstemıyorum. Ama bu dal hakkında en ufak bır fıkrım yok. Maası onemlı degıl fakat deger gorulen bır meslek mı ve tıpla tam olarak farkı ne ?
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
arkadaşım bak doktor tanıyı koyar tedaviyi belirler sonra fizyoterapiste gönderirir fizyoterapistin tanı koyma gibi bir yetkisi yoktur fizyoterapist hastayı tedavi eder gerekli işlemleri uygular hasta sonra yine doktara gider doktor son kararı verir bu böyle bir meslek ben de bu bölüm de 2. sınıfta okuyorum eğer ben insanlara faydalı olmak istiyorum diyorsan oku ben pek araştırmadan puanı yüksek iyidir diye yazmıştım içine girince her şey değişiyor gerçekten karar vermek çok zor anlıyorum diğerlerini seçsen de memnun olmayabilirsin bana sorarsan git bir hastaneye ne yapıyorlar diye bak kendi gözünle gör
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
ben de ftr okuyorum bu yıl kazandım sen ne yazdın merak ettim ftr yazdın mı hagi üni yazdın???
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
ftr' ye istediğin üniversite paralı kac puanla alıyo ?
 

Aksunguuur

Doçent
Katılım
9 Mayıs 2012
Mesajlar
623
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
Merhabalar

Öncelikle meslek nasıl? tarzı sorulara cevap verme tenezzülünde bulunmuyorum.Mesleğin görevi zaten belli.İyi kötü olgusu kişiden kişiye değişen bir yapıdır.İnsanlara yardımcı olmayı seven bir bünyeniz varsa iyi,çalışmaya gelmeyen ezberi zayıf olan biriyseniz kötü.

Bunun haricinde mesleği küçük görmeye çalışan insanlar var.Genelini mesleği kazanamamış insanlar oluşturur.Ulaşamadığın mevkiyi yerden yere vurma hesabı.

Bu meslek kesinlikle 2.sınıf -yardımcı eleman mesleği
değildirpeki niye? Bu mesleği icra eden insanın yapabileceği işleri yapabilen başka insan yoktur.Yani doktorun tanı koyabilme yeteneği hastalık veya lokal-tüm vücut sakatlıkları gibi konularda uzmanlaşmış olmasından kaynaklanmaktadır.Ülkemizde görülen fizik tedavi doktorluğu İngiltere,Amerika gibi güçlü fizyoterapist yetiştiren ülkelerde bulunmamaktadır.Fizyoterapistler tanı koyma,reçete yazma,tedavi programlarında aktif olarak rol alma şansına sahiptir.Ancak ülkemizde yeterli sayıda fizyoterapistin bulunmaması,var olan fizik tedavi doktorları yüzünden bu tarz bir durum söz konusu değildir.

Son zamanlarda ağza sakız edilen bir olgu daha vardır.Fizyoterapistler fizik tedavi uzmanı olmadan rehabilite merkezi açamaz.Bu lafı söyleyen kişi tam tersi düşünme yetisine sahip olamadığından ben ve meslektaşlarım tarafından gayet komik karşılanmaktadır.Doktorlar tedavi teknikleriyle haşır neşir olmadıklarından sadece tanı koymaya vakıftırlar.Fizyoterapistler ise kişinin hastalık süreci boyunca tedavisinde yanında olacak,tedavi tekniklerine vakıf(gerek seminerler gerek aktif eğitim hayatı sayesinde) insanlardır.Yani fizyoterapist olmadan Rehabilite merkezinin aktif olarak çalışabileceği olgusu komiklikten başka bir şey değildir.Yani Doktor olmadan Rehabilite merkezi açılamayacağı gibi Fizyoterapist olmadanda rehabilite merkezi açılamaz.Çünkü tedaviyi gerçekleştiren kişi olmaz ise rehabilite merkezinin anlamı nedir?

Peki gelelim mesleki gelecek kaygımıza.Her okuyan kişi bilir ki,fizyoterapistlik Türkiye'de yeni yayılan bir bölüm olduğundan bu bölümde 'patron' konumuna gelebilecek fırsatı elimizde bulundurmaktayız.Yani kendimizi geliştirmeye yönelik faaliyetlerde bulunursak meslektaşlarımız arasından sıyrılma olanağımız diğer mesleklere göre korkunç derecede fazla.Üniversitelerimizde halen eğitimi Doktorlar vermekte ve acil biçimde fizyoterapist akademisyen aranmaktadır..Özel hastane ve devlet hastenelerindeki açıklarıda hesaba kattığımızda mesleğimizde 'işsizlik' kavramına yer yok diyebiliriz.Bunun haricinde kazançlarda kişileri tatmin edebilecek düzeydedir.Yani en azından mesleğini hakkıyla yapan insanlar için.

Ama unutulmamalıdır ki,bu mesleğin en güzel yanı yaşamdan kendini belli sebeplerle soyutlamış insanlara karşı kendini eksik hisseden dostlarımıza aslında böyle birşeyin olmadığı bilincini kazandırmak ve onları mümkün olduğu kadar yardımcı olmaktır.Bu olguyu aklına yerleştirememiş,bu mesleği sadece parasal açıdan düşünen insanların çok düşünmesi gerekmektedir.Zira meslek sanıldığı kadar kolay değildir.

Tüm bu ayrıntılara rağmen meslek açısından sorularınız olur ise seve seve yardımcı olmak isterim..
 

Aksunguuur

Doçent
Katılım
9 Mayıs 2012
Mesajlar
623
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
Bu arada sorularınıza cevap verebilmek amacıyla bir blog açmaya karar verdim; http://fizyoterapistim.wordpress.com/ zamanla daha detaylı bilgileri ders notları vs gibi şeyler paylaşacağım.. Yakın takipte kalırsanız meslek hakkında merak ettiğiniz her türlü bilgiye ulaşacağınızdan eminim :)
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
Kardeş ben FTR son sınıftayım. Kısmetse 2-3 aya mezun olacağız. Ben kazandığım sene FTR eğitimi veren okul sayısı 15 idi. Şuan ise min. 40dır(Tam sayısını bilmiyorum ama 40ın üzerinde olduğuna eminim) Sen en iyi şartta 2013 senesinde kazanırsın ve 2017 yılında mezun olursun. O zamana kadar piyasa biter bak sana net söylüyorum şu saatten sonra FTR okuyacak olan ya özelde 2500 liraya çalışmaya razı olsun ya da 2200e devlete çalışmayı düşünsün. Ötesi hayal
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
neden 2500 lira neden 1500 degil yada neden asgari ücret olmasın ki fizyoterapist maaşları ?
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
beslenme diyetetigin gelecegi hakkında ne dusunuyosunuz ? meslek nasıl bi meslek tercih edilebilir mi ? objektif olan biri cevap yazsın lutfen ..
 

Hayalperestttt

Öğrenci
Katılım
8 Mayıs 2020
Mesajlar
11
Reaksiyon puanı
1
Puanları
3
Yaş
24
3. Yılım mezunlukta ve her yıl laylaylom hiç hazirlanmadan girdim sınava. Sıralamamı falan sormayın çünkü cidden hiç ciddiye almadan nedensizce girerdim. Taa ki bugüne kadar. Son 2 aydır çalışıyorum giden zamanlarima, boş boş mezuna kalmam sene kaybetmem aşırı üzüyor şuan beni çok pişmanım zamanı geri almayı çok isterim :( bu yıl da mezuna kalacağım ama bu defa bir hedefim var ciddiyim artık aklım başıma geldi diş hekimi olmak istiyorum ama bir sorunum var :( 22 yaşın da yeni yeni üniversiteye başlayacak olmak çok koyuyor bana çok fazla dert ettim bunu kendime :( hedefim Akdeniz üniversitesi, acaba yasitim olur mu? Bilmiyorum çok sacma gelir belki ama çok utanıyorum bu durumdan offhh keşke daha önce aklım başıma gelseydi bu kadar gec olmadan :/
 

Son mesajlar

Üst