Din'ler Olmasaydi?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan seciL
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

seciL

Dekan
Reaksiyon puanı
102
Arkadaşlar
Hic dusundunuz mu?Din'ler olmasaydi ve Tanri kavrami olmasaydi ne halde olurduk?

Din olmasaydı insanlarda belkide etik,ahlak,sorumluluk gibi kavramlarda olmazdı.Yani bilinç kaybolurdu bence.
Buyurun, ne düşünüyorsunuz?
Nedir kafanizda cizdiginiz?:closedeyes:

john coffee

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Olmasaydı nın analizi gereksiz bir tefekkürdür.Var olanın analizini yapıp maxımum fayda sağlamak gereklidir diye düşünüyorum.

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
201
Din'ler olmasaydı dünya hiç yaşanmaz bir yer olurdu. Her sokak köşesinde insanlar birbirini kesip öldürüyor olurdu.
Dünya, işletim sistemi olmayan bir bilgisayara benzerdi. En kusursuz işlemciyi, ekran kartını ve anakartı taksak bile hiçbir işe yaramazdı.
Din'ler olmasaydı gerçekte olmazdı, kocaman boş bir hayali yaşar giderdik. Intel Quad Core işlemcisinin tesadüfen, kendi kendine ortaya çıktığına inanmazdık ta, kainatta ki akıl almaz kusursuzlukta ki dengenin kendi kendine oluştuğunu düşünerek yaşama veda ederdik.

braveheart.fb

Profesör
Reaksiyon puanı
92

Bu gün pek çok savaş din yüzünden çıkmakta . Aslında konuyu bu yönüyle ele alsak kanımca daha güzel bir tartışma çıkacak. Dinin olduğu bir dünya yada dinin olmadığı bir dünya? hangisi?( NOT: Sorumu yanlış anlaşılmaması için hemen belirteyim "ben dinin gerekli olduğuna" inananlardanım)

twilight_flame

Doçent
Reaksiyon puanı
20

Bu gün pek çok savaş din yüzünden çıkmakta . Aslında konuyu bu yönüyle ele alsak kanımca daha güzel bir tartışma çıkacak. Dinin olduğu bir dünya yada dinin olmadığı bir dünya? hangisi?( NOT: Sorumu yanlış anlaşılmaması için hemen belirteyim "ben dinin gerekli olduğuna" inananlardanım)

Bence aslinda guzel konu soru. Aslında sadece bununla da kalmiyor din gerekli oldugu kadarda gosteris malzemesi olarak kullanilmaya basladigi zaman bir silahtan daha tehlikelidir.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Bu dünya dini değil, dinin sahibi dünyayı var etti. Dolayısıyla dinler olmasaydı, zaten biz de olmazdık; böylece bu sorunun da anlamı yoktur.

ersen64

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Değerli Arkadaşlar,
Peygamberler gönderilmeseydi insanlık hayvanlık seviyesinde kalırdı....
Peygamber gönderilmeseydi Hayat-ı Ezeliye (Allah) bilinmezdi....
Kıymetli bir kitap öğretmensiz, olsa anlamsız bir kağıt kağıt kaldığı gibi....
Peygamber gönderilmeseydi kainatın kıymeti anlaşılmazdı.....
Kainatın kıymeti ise ebedi aleme vesile olmasından kaynaklanmaktadır..
Dinsiz dünyada hayır yoktur....
Gerçek hayat ebedi sonsuz hayattır.....
Dünya Ahirete göre hayali seviyededir..
Burası da sonsuz hayatın ispatıdır...
Ahireti inkar etmek, ancak dünyayı inkar etmekle mümkündür.

seciL

Dekan
Reaksiyon puanı
102
Bu dünya dini değil, dinin sahibi dünyayı var etti. Dolayısıyla dinler olmasaydı, zaten biz de olmazdık; böylece bu sorunun da anlamı yoktur.

dinler olmasaydı, zaten biz de olmazdık..Tabi buda güzel bi cevap :)Bakış açısına bağlı herşey... ben tartışmayı sevmem...sadece fikir alışverişi yapmayı...din konusunda yaşanan güzel duyguları paylaşmayı severim.
Adı üstünde biliyorsan sor bilmiyorsan paylaş bu konu hakkında herkes düşüncesini, fikrini özgür bir şekilde, uygun dille söyleyecek, anlatacak fikri olmayanlar fikir sahibi olacak anlamıı yok bu sorunun dememek gerekir:closedeyes:

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Religulous filmini izleyin lütfen. ;)

Biz düşünen insanlar olarak "olmayan" ve hayal ürünü şeyler yerine var olduğu kesin olan şeylerle ilgileniyoruz. :) Çok ilginçtir ki, bazı insanlar dini ve Allah'ı "olmayan bir şey" olarak gördükleri için eleştiriyorlar ama "dinler olmasaydı" diyerek aslında "olmayan", hayal ürünü dünyalar içinde yaşadıklarını unutuyorlar. :)

Hani dinler olmasa ne olur tahminde bulunalım deseler anlayacağım; ancak binlerce yıl öncesinden bahsedip "binlerce yıl önce dinler olmasaydı ne olurdu" diye sormak, asla gerçekliği olmayan hayallerden öte değildir. Tabi eğer binlerce yıl öncesine gidebileceğinizi veya o ortamı ve o günün insanları laboratuvarda yaratabileceğinizi zannedecek kadar aklınızı yitirmediyseniz. :)

Ben de sana o filmin IMDB'deki kısa tanıtım metnini okumanı tavsiye ederim utku. ;) Sadece evrimi insanların kafalarına zorla ve onlarla alay ederek sokmak için uydurulmuş bir hikayenin ne bilimsel ne de akli hiçbir gerçekliği yoktur. O açıdan seni ve bu tür filmlere sanki gerçek dünyayı kamerayla çekmişler gibi inanan ve televizyonda her gördüğünü gerçek zanneden arkadaşlara tavsiyem, başkalarının hayal ürünlerini kendi gerçekliğiniz haline dönüştürmeyin; hayatlarınızı ellerinizden çalmalarınza izin vermeyin.

braveheart.fb

Profesör
Reaksiyon puanı
92

religulous-2008.jpg

Filimin kapağından Daha dine saldırışının izlerii var.:hammer: Bu arada filimi bulup izleyecem. Önerin için sağol.

konuya biraz yüzeysel yaklaştığının kanısındayım. Burda Dinin hayatımızdaki önemi üzerinde durmak lazım. Konyu bir kaç örnekle özetleyim.

Örneğin dinin bize Psikolojik katkısı vardır. Düşünün Tüm umutların tükendiği bir zaman diliminde siz, sizi var eden sonsuz bir güçe sığınırsınız. Ve onun her şeye kadir olduğunu düşünürsünüz. Yada en sevdiğiniz hayata Gözlerini yumduğunda, Bu tarif edilmez acınızı yanlızca "öte dünyanın" olması ve sevdiğiniz insanın sonsuz merhamet sahibi birin yanına gittiği düşüncesi hafifletecektir.

Din bize Vicdanlı olmayı öğretir. Bilgisyarı yapan el, Bilinmezi bulan beyin eğer vicdan sahibi değise, üreteceği şeyin yada bulacağı şeyin insanlık için ne kadar öenmli olduğuna bakmaz. Baksada bu bakış yüzeysel olacak, Dini değerleri benimsemiş bir kişinin bakışı kadar sağlam olmayacaktır.

Din bize karşılıksız kardeş olmayı öğretir. Dinin olmadığı bir yerde insanların ilişkiliri kardeşlik bağıyla değil , menfaat bağıyla bağlı olacaktır. Din ise her kesi karşılıksız kardeşliğe davet eder.

Din, Bize paylaşmayı öğretir. Dini değerleri benimsememiş kişiler elindeki paylaşma konusunda İnançlı bir insan kadar cömert davranmayacağı ortadadır. Din, her şeyin asıl sahinin ALLAH olduğunu ve Var olan tüm her şeyin insanlar ve diğer tüm canlılar arasında hakaniyet ilkesine göre Paylaşılmasını söyler.

Göründüğü gibi Dinin olmadığı bir dünyada, Eksik bir Psikolojimiz,Vicdanı değerden uzak düşüncelerimiz, kardeşliğe susamamış bir bir kalp ve paylaşma duygusunda yoksun insanlar türeyecektir.

Elbete dini değerleri benimsemiş kişilerde hata yapacak bazen vicdanını göz ardı edecek, bazen bencilik edecektir. Ama bizim konumuz "dindarlar" değil "dindir".
Biz "Dindarların" ne yaptğını yada ne söylediğinden çok "dinin" ne söylediği özerinde durmalıyız.

Örneğin "dindar bir insan" savaşı doğru ve mantıklı bulabilir ama "dinin" savaşı yasakladığı ortadadır.

respector

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Aranızda belki şaşıranlar olacaktır ama,
Dünyanın yarısında tek tanrılı dinler yok zaten!

Yani 3,5 milyar kadar insan kurda,kuşa,ota,güneşe tapıyor. "Ne olurdu?" sorusuna benim cevabım şimdi ne olmuşsa o olurdu. Çünkü Allah yerine Allah'ın güçlerini donananlara tapmaya olan merak yüzünden kitleler yine coşkuyla savaşlar edip kendi ölülerini gömerlerdi. Savaşlar kişinin içindeki sahiplenme ve sahibini yokederek elde etme dürtüsünden beslenir. Yeri gelir bu Haçlı seferi olur, yeri gelir fetih olur.

utku-k

Doçent
Reaksiyon puanı
13
Biz düşünen insanlar olarak "olmayan" ve hayal ürünü şeyler yerine var olduğu kesin olan şeylerle ilgileniyoruz. :) Çok ilginçtir ki, bazı insanlar dini ve Allah'ı "olmayan bir şey" olarak gördükleri için eleştiriyorlar ama "dinler olmasaydı" diyerek aslında "olmayan", hayal ürünü dünyalar içinde yaşadıklarını unutuyorlar. :)

Hani dinler olmasa ne olur tahminde bulunalım deseler anlayacağım; ancak binlerce yıl öncesinden bahsedip "binlerce yıl önce dinler olmasaydı ne olurdu" diye sormak, asla gerçekliği olmayan hayallerden öte değildir. Tabi eğer binlerce yıl öncesine gidebileceğinizi veya o ortamı ve o günün insanları laboratuvarda yaratabileceğinizi zannedecek kadar aklınızı yitirmediyseniz. :)

Ben de sana o filmin IMDB'deki kısa tanıtım metnini okumanı tavsiye ederim utku. ;) Sadece evrimi insanların kafalarına zorla ve onlarla alay ederek sokmak için uydurulmuş bir hikayenin ne bilimsel ne de akli hiçbir gerçekliği yoktur. O açıdan seni ve bu tür filmlere sanki gerçek dünyayı kamerayla çekmişler gibi inanan ve televizyonda her gördüğünü gerçek zanneden arkadaşlara tavsiyem, başkalarının hayal ürünlerini kendi gerçekliğiniz haline dönüştürmeyin; hayatlarınızı ellerinizden çalmalarınza izin vermeyin.

Neden bana özel bir kinle saldırıyorsun?

Ben size kesin bir kaynak, alın da görün gibisinden bir şey söylemedim.

Filmi hazırlayan bir komedyen ve ilginç açılardan yaklaşıyor, komik bir film, çoğu yere gidip din bilginleriyle tartışmalar yapıyor. Bu arada müslümanlıktan daha çok hristiyanlıkla dalga geçiyor, için rahat etti mi?

Ben televizyonda her gördüğümü gerçek zannedip Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi bölümünde yazılan matematiksel uydurmaları gibi dilden dile dolandırmıyorum. Sadece size fikir kazandıracak ve aynı zamanda da komik bir film. Sen de bana diyorsun ama iMDB.com'da yazan oltaya sazan olup takılmışsın.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
@braveheart.fb, kardeşim özellikle farklı bir açıdan yaklaşmak için, her ne kadar dil bilgisi açısından basit gibi görünse de bence önemli bir fikri dile getiren o cümleyi özellikle kurdum. Belki biraz düşünmeye sevk etmek için, kendi çapımda. Çünkü dinler olmasaydı ne olurdu sorusu, Allah'ın yokluğunda cevaplanabilecek bir sorudur. Allah'ın yokluğu ise tüm varlığın yokluğu demekse, o halde din kavramının oluşması ve insanın varlığı da muhaldir. Bu açıdan bu soru, elektrik olmasaydı bilgisayarlar ne olurdu gibi bir soruya benziyor. Şimdi sana böyle bir soru sorsalar ne düşünürsün? Muhakkak sen de böyle bir bakış açısıyla yaklaşırsın. Bu durumda ise sorunun bir ucu Allah tarafında, yani çok daha uç bir durum söz konusu. Dolayısıyla bu soruya cevap bulunmaya çalışılması, hiçbir fayda getirmez, sadece söz kalabalığı olur. Ancak inançsız bir kimse ile inançlı bir kimse arasında bu sorunun bir anlamı olabilir. Yani muhataplardan biri Allah'a inanmadığı müddetçe, bu sorunun cevaplandırılması ancak hayal ürünü, alıp götürdüğü zaman ise ancak boşuna geçmiş demektir.

@respector, "dinler olmasaydı şu an ne oluyorsa o zaman da o olurdu" demek, Allah olmasaydı bugün aynen bu hayatı yaşıyor olurduk demektir. Dolayısıyla Allah olmasa insan da olamayacağına göre, varılan bu sonuç yanlıştır. Ancak ikinci söylediğine kesinlikle katılıyorum.

@utku-k, senin tavrından bile daha yumuşak ve açıklayıcı olan bir tavra, "saldırı" gözüyle bakman, sanırım buraya mesaj yazarken elde etmek istediğin şeyden uzaklaşmış olmandan kaynaklanıyor. :) Neden saldırayım arkadaşım, bunun bana bir getiris yok; ben dinlerin koruyucusu da değilim. Senin alaycı bir gülümseme ile dile getirdiğin filmin, burada herhangi bir delil teşkil etmeyeceğini açıkladım sadece. ;)

Dikkat edersen konumuzun başlığı da "dinler", yani "İslam" değil, dolayısıyla bu noktada adamın Hristiyanlığı mı yoksa diğer dinleri mi eleştiriyor olması çok da önem arz etmiyor. Dolayısıyla benim mesajımda İslam'a özel bir şey bulmanın nereden kaynaklandığını anlamadım. Lakin şunu söyleyebiliriz; zaten diğer ilahi dinler de aynı Allah'tan geldiğine göre, mevcut toplumlardaki yanlışlar yerine din kavramının özü tartışılıyorsa, Yahudi de olsaydı fark etmezi, Hristiyan olsa da fark etmez, İslam olsa da fark etmez.

Eğer dinin özünü değil de dinleri kabul etmiş toplumların bazı davranışlarını eleştirseydin, işte o noktada sana hak verirdim. Görüyorum ki fikrin kabullenilmeyince hem hakaret yolunu seçiyor ve celalleniyorsun, hem de başkalarına "saldırı" ithaf ediyorsun. IMDB'de yazılan açıklama da bir yorum değildir, hatırlatırım. Yine de bu "sazan, olta" meselesini görmezden geliyorum. Çünkü labirentin içinde olan kişiler, dışındakilere oranla hiçbir şey göremezler; dolayısıyla da bir filme inanıp onu gerçeklik addeden bir kimse, doğaldır ki başkalarına "sazan" gözüyle bakabilir.

braveheart.fb

Profesör
Reaksiyon puanı
92

Filimi az önce izledim.Daha filim başında bay kahramanımız aynen şüyle diyor: "Kesinkez ve yürekten inanıyorum ki,din insanlığın gelişimine zarar veriyor.
Görünmez bir ürün satmak gibi,Çok kolay.Ölünce ne olacak gibi sorular,insanları öylesine korkutuyor ki... bir hikaye uydurup,ona sıkı sıkıya bağlanmalarına neden oluyor."

Filim devamında ise neredeyse tüm felsefesini başta söylediği bu söze paralel olarak "mucizelerin anlamsızlığı" üzerine koruyur. Hz meryemin "Bakire doğumu", "Hz.Yunusun balinanın içinde yaşaması" gibi, mucizeler kahramanımız tarafından bol kahkahalar eşliğinde, Çocukların bile yutamayacağı "hikayeler" olarak adlandırılır.Bunun bir "hikaye" olduğunu izleyiciye kabul etirmek içinse -sanırım bilerk yapılmış bir seçim- bu konuda bilgi eksikliği en faazla olan kişilerin görüşlerini başvuluyor.Hoş ya Allah'ın sonsuz gücünü kabul etmeyen birine "mucize" kavramını anlatmanız zaten çok zor bir iş.

kahramanımız eğlenecek başka bir şey bulmamış olacaki "bazı şeylerden eğlence çıkardım din hakkında..." diyerek Dini değerleri nasıl alaya aldığını adeta itiraf ediyor.

Yine bay kahramanımız içindeki sapıklığı kendinçe espiri yaparak şüyle Dışa vuruyor: "13 yaşındaydım.yaptığım masturbasyonlardan daha fazlasını yapmama müsade edecek birine, veya bir kız arkadaş için bile herhangi birine tapabilirdim..."

"Bence inançsız olmak iyi bir hayat sürmek için, fırsatı olan bir insan için bir lüks." diyen kahramanımız inançlı bir insanın yapması gereken "teliğ" vazifesini inançsızlık üzerine bina ederek filim boyunca inançsızlığın tebliğini yapmakta , İnançsız olmanın daha bantıklı, daha bilimsel ve daha medeni bir dünya için şart olduğu mesajını vermeye çalışmaktadır.. Bunda başarılımı? bence hayır. Zira kendisi sadece, bazen anlamlı, bazen anlamsız espiriler üzerine kurduğu, birazda tutarsız ve ölçüsü kaçmış espirileriyle kitleleri etkilemsi ve "inanç safından" alıp "inançsızlık safına" koyması mümkün değildir.

Dil uzatığı değerleri anlamak yerine kahkalar eşliğinde "
tek tanrı kavramına" karşı çıkan kahramanımız, "tanrıyı kıskanç davranmakla" suçluyarak ne kadar dini bilgisinin eksik olduğunu kanıtlıyor bize .

Filimin(daha doğrusu belgeselin) son kısmı ise İslam dinine saldırmakla geçiyor. özenle seçilmiş radikal söylemler sanki islam diniymiş gibi izleyiciye sunulmaya çalışılmakta . Dünyadaki savaşın asıl kaynağının "inaç" olduğu vurgusu yapılmakta.

Ancak "inançsız" olan Hitler gibi, Stalin gibi, Musolini gibi liderlerin çıkarttığı ve komünizm, Faşizm gibi ideolojilerin neden olduğu savaşlarda , Sadece kıta Avrupa’sında 50 milyondan fazla insan ölümümü özerinde ise hiç durmamakta, hata bunlarla ilgili en ufak bir imada dahi bulnmamaktadır.

Konuyu özetlemek gerekirse kahramanımız inaçsızlık tebliğini yaparken kendini haklı göstermek için alabildiğine dini konuda bilgi eksikliği olan kişileri seçmiş, Ve sorduğu sorular inaçlı insanların nerdeyse "inandım ve iman etim" demesinden itibaren duyduğu ve bildiği sorular olmasına rağmen, sohbet etiği inaçlı kişiler sanki bu soruları ilk defa duyoyormuş gibi ve sanki cevabı yokmuş gibi bir surat ifadesiyle bay kahramanımızı haklı çıkarmaya açalışmakta. Ne yapsın hiç olmasa sorduğu soruların ne kadar zor olduğunu tutuğu "kiralık figüranlar" üzerinde etkili olsun istiyordur.

Pesimistyle!

Profesör
Reaksiyon puanı
50
Zaten inancımız olmasa var olmanın anlamı anlamsızlıktan başka bir anlama gelir miydi? Ve bu zamanlama, kaderimizin yanlışı ya da doğrusu, olgusu yoktur, kukla duygusu, askıya alınan o insan bulgusu, tekrar edilen o geçmiş döngüsü, karasis örtüsü; gölgelerin emaneti sen misin? Karanlıklar çöktüğünde gömülesi bedelin ve eskide kalan soğuk iklimlerin.SAGOPA KAJMER.
...

respector

Asistan
Reaksiyon puanı
2
@respector, "dinler olmasaydı şu an ne oluyorsa o zaman da o olurdu" demek, Allah olmasaydı bugün aynen bu hayatı yaşıyor olurduk demektir. Dolayısıyla Allah olmasa insan da olamayacağına göre, varılan bu sonuç yanlıştır. Ancak ikinci söylediğine kesinlikle katılıyorum.

Yanlış anlaşılmış o zaman... Ben Allah olmasaydı değil de, Allah'ın varlığının bilinmemesi anlamında yazdım.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Yanlış anlaşılmış o zaman... Ben Allah olmasaydı değil de, Allah'ın varlığının bilinmemesi anlamında yazdım.

İşte o durum Allah'ın yaratmasına aykırı. Çünkü eğer O'ndan haberimiz olmayacak şekilde yaratsaydı, yaratmasının bir hikmeti olmazdı. Allah da hikmetsiz iş yapmayacağına göre, bizi başıboş yaratması mümkün olmazdı. Hatta öyle bile olsaydı, bizi akıl üzere yarattığı için biz yine de bir yaratıcı olduğunu bilirdik.

Yani her durumda aynı sonuca çıkıyor; dinin olmaması için Allah'ın olmaması lazım. Dolayısıyla insan diye bir varlığın hiç yaratılmamış olması lazım vs.

diğerkam

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
Eğer çıkmış olan savaşların suçu dinlere yüklenecekse, engellenmiş olanlar içinde dinin övülmesi gerek mi sevgili dostlar?

Din adına çıkartılmış pek çok savaşın asıl nedeni, yâda kaynak sebep ekonomik ve siyasal gücü artırma arzusudur.

Aslında derinlemesine düşünüldüğünde bu realiteyi anlamak hiçte güç değil. Örneğin bazı İslami grupların yalnızca din ve kültür farklılıklarından dolayı batıya savaş açtığını söylenir. Bu tez kanıksanmış ve bilinçaltına yerleştirilmiştir. Eğer bu Farklılık savaş nedeniyse(Farklı dine mensup olmak) şu halde Müslümanların; Müslümanlardan çok daha farklı olan Japonlara yâda diğer ilahi olmayan din mensuplarına saldırmaları gerekmez miydi?

Yukarıda da belirttiğim gibi din adına yapılan birçok savaşta aslında ekonomik ve siyasal çıkarlar yatmaktadır. Bunun çok güzel bir örneğini hatırlayacaksınız. Amerikalılar Afgan mücahitleri Sovyet işgaline karşı verdiği savaşta desteklemiş ve onları “kutsal savaşçılar” olarak kabul etmiştir. Kutsal savaşçılar ve ABD’nin gerek ekonomik gerekse siyasal çıkarları çatıştığında, yani kutsal savaşçıların ABD’yi hedef almasıyla “kutsal savaşçılar” birer teröriste dönüşmüşlerdir.

Bu yüzden dinsel retoriğin kitleleri sadce mobilize etmek için kulanıldığı aşikardır.

Ayrıca dinler olmasaydı sorusunun cevabını tam olarak verebilmemiz için “savaşın olmadığı tarihide” bilmemiz gerekecek. Tarih kitapları “savaşların tarihini” ele alır. Örneğin X olayı savaşa dönüşmüşse tarih kitaplarında bulmanız mümkündür. Ama X olayı savaşa dönüşmemişse ne X olayının kendisini, nede X olayının savaşa dönüşmemesini sağlayan olgunun varlığını bulmanız kolay olacaktır.

Dinin insana armağan ettiği “erdem” kavramının önemini fark ettiğimizde, sanırım dinin gerekliliğini ve zorunluluğunu daha iyi anlamış oluruz.