Dini Sorular ve Cevaplar

Ahbârî

Dekan
Reaksiyon puanı
346
Selamların en güzeli üzerinize olsun. Konuya hoş geldiniz arkadaşlar.

Forumda din hakkında soruların sorulacağı ve bizlerin ve bilenlerin elinden geldikçe cevaplayabileceği bir başlık olmasının faydalı olacağını düşündüm. Sorularınızı imkanımız ölçüsünde cevaplandırmaya çalışacağız inşallah.

Bu sayfada amaç din hakkında, dini meseleler hakkında, mezhepler hakkında tartışmak değildir.

Samimi olarak sorulan sorular samimi bir şekilde cevaplarını bulacaktır Allah'ın izniyle...

YEMEKTEYİZHASAN

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Merhaba,

Bir dini mi yoksa batıl bir inanç tarz mı bilmiyorum ama çoğu Müslüman kişinin yaptığı bir durum:

-Neden ölülerin üzerine bıçak koyulur? Hep merak etmişimdir.

Reaksiyon puanı
10,315
Öncelikle kendi bildiğim kadarıyla söyleyeyim. Batıl bir inanç olduğunu sanmıyorum. Maksat burada bedenin ve karnın şişmesini engellemek. Bu sadece müslümanlarda mı var bakmak lazım aslında. Ölünün üzerine sadece bıçak değil demir eşyalar konuluyor. Forumda kimyacı arkadaş var mıdır bilmiyorum ama demir bir şekilde bu şişliği engelliyor gibi. Morglarda da insanların üzerine metal eşyalar konuluyor diye biliyorum.

Ömer Nauhi Bilmen'in İlmihal'inde ve Diyanet İlmihali'nde şöyle geçiyor :

" 525- ...Ölünün üzerinden elbisesi çıkarılır, yıkanması için hazırlanan bir yer üzerine konulur ve üstüne örtü çekilir. Şişmesine engel olmak için karnı üstüne bıçak gibi bir demir parçası konulur. Elleri yanlarına uzatılır. Kollan göğsünün üzerine konulmaz...."

Kimi yerlerde bunu Eski Türk inançlarına kadar götürenler olmuş. Öyle bile olsa muhtemelen bu işlem bir şekilde bozulmayı yavaşlatıyor.

sevgili [MENTION=81135]Ahbârî[/MENTION], harika bir konu açmışsın, yüreğine sağlık kardeşim.
burada verdiğin cevap da verilebilecek en doğru ve mantıklı bir cevap.
ara sıra ihtiyaç olduğunda, senin bulunmadığın zamanlar katkı sağlayabilir, daha da ötesi bizler de bişeyler öğrenmeye gayret ederiz inşaallah.

Ahbârî

Dekan
Reaksiyon puanı
346
Merhaba,

Bir dini mi yoksa batıl bir inanç tarz mı bilmiyorum ama çoğu Müslüman kişinin yaptığı bir durum:

-Neden ölülerin üzerine bıçak koyulur? Hep merak etmişimdir.

Öncelikle kendi bildiğim kadarıyla söyleyeyim. Batıl bir inanç olduğunu sanmıyorum. Maksat burada bedenin ve karnın şişmesini engellemek. Bu sadece müslümanlarda mı var bakmak lazım aslında. Ölünün üzerine sadece bıçak değil demir eşyalar konuluyor. Forumda kimyacı arkadaş var mıdır bilmiyorum ama demir bir şekilde bu şişliği engelliyor gibi. Morglarda da insanların üzerine metal eşyalar konuluyor diye biliyorum.

Ömer Nasuhi Bilmen'in İlmihal'inde ve Diyanet İlmihali'nde şöyle geçiyor :

" 525- ...Ölünün üzerinden elbisesi çıkarılır, yıkanması için hazırlanan bir yer üzerine konulur ve üstüne örtü çekilir. Şişmesine engel olmak için karnı üstüne bıçak gibi bir demir parçası konulur. Elleri yanlarına uzatılır. Kollan göğsünün üzerine konulmaz...."

Kimi yerlerde bunu Eski Türk inançlarına kadar götürenler olmuş. Öyle bile olsa muhtemelen bu işlem bir şekilde bozulmayı yavaşlatıyor.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

sevgili @Ahbârî, harika bir konu açmışsın, yüreğine sağlık kardeşim.
burada verdiğin cevap da verilebilecek en doğru ve mantıklı bir cevap.
ara sıra ihtiyaç olduğunda, senin bulunmadığın zamanlar katkı sağlayabilir, daha da ötesi bizler de bişeyler öğrenmeye gayret ederiz inşaallah.
Allah razı olsun abi. Etiketleyip sizleri de dahil edeyim mi diye düşünmüştüm fakat böyle sizin katılmanız daha güzel oldu. :)

marancı

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Bu forumu insana kendi evi gibi hissettirende işte bu. Allah razı olsun.

teknokoli07

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
kardeşim illuminatiyi bana açıklarmısın bu konu hakkında bilgim var ama yinede fazla bişi bilmiyorum

S

SDN Okuru

SDN Okuru
kardeşim bıçak ölü şişmesin ve gelenek diyede konulur