Soru Dini nikah mı önemli resmi nikah mı?

James Howlett

Müdavim
Müdavim
Katılım
26 Ekim 2020
Mesajlar
5,599
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
4,704
Puanları
1,358
Yaş
36
Arkadaşlar soruyu nasıl sorayım bilmiyorum ama bir çift düşünün resmi nikah ile evlenme durumları şuan için hem maddi hem manevi olarak uygun değil, ama ölümde hak bu süreçte çiften biri ölmesi durumunu var sayarak soruyorum.

Bilirsiniz herşey bitince kıyamet kopunca hesap günü geldi cennetlik cennetine cehennemlik cehennemine gitti yada cehenneme gitti sonra cennete gitti.

Bu çift Allahın izniyle cennete gidince cennette birbirini bulması kavuşması için dini nikah yeterli mi yoksa resmi nikah şart mı?

Veya hiçbir nikahı olmasada kılınan namazlar ve edilen duaların üzerine, Allahın denk getirerek karşılaştırdığı bu çift cennette buluşabilir mi?
 

Fakehero

Dekan
Emektar
Müdavim
Katılım
5 Aralık 2019
Mesajlar
5,618
Çözümler
3
Reaksiyon puanı
5,631
Puanları
1,708
Yaş
36
Şimdi dini yönden incelemek lazım.

1-Resmi nikah için maddi ve manevi olarak uygun değilse, bu dini nikah içinde maddi ve manevi olarak uygun olunmadığı anlamına gelir. Düğün vb. diyerek maddi yöne bakıyor olmalısın. Ama unutma ki dini nikahta da kadının mehir isteme durumu var. Sadece resmi nikah olarak bakarsak bu maddi olarak zor değil.

2-Bunun için resmi nikah şart değil.

3-Bunun olup olmayacağını Allah bilir.
 

KamtariR

Müdavim
Müdavim
Katılım
2 Nisan 2019
Mesajlar
2,694
Çözümler
2
Reaksiyon puanı
2,862
Puanları
358
İslâm’a göre nikâh, evlenme ehliyetine sahip ve aralarında evlenmelerine dinî açıdan bir engel bulunmayan kadın ile erkeğin (veya vekillerinin) şahitler huzurunda “seni nikâhladım, seninle nikâhlandım, seni eş olarak kabul ettim, seninle evlendim.” gibi yoruma ve inkâra imkân vermeyecek sözlerle, birbirleriyle evlenmeleri konusunda karşılıklı rızalarını ifade etmelerinden (îcap ve kabul) ibarettir (İbn Nüceym, el-Bahr, 3/82-83).

Bu nikâh akdinin gizli değil, evlenecek olanların kendi aileleri ve yakın çevrelerinin bilgisi dâhilinde icra edilmesi gerekir. Bütün şartların yerine getirilmesi neticesinde icra edilen bu şekildeki bir resmî nikâh, dinen de muteberdir. Nikâh dairelerinde kıyılan resmî nikâhlarda nikâh memurunun “evlenmeyi kabul ediyor musun?” şeklindeki sözün tarafların “evet” veya “kabul ediyorum” şeklinde verdikleri cevaplar bu akdin dinen geçersiz olmasını gerektirmez. Çünkü yapılan nikâh akdinin kesin olduğu hem resmî tescille hem de ortam karinesi ile sabittir. Evlenecek kişiler resmî nikâhtan sonra, isterlerse evlerinde veya münasip bir yerde istedikleri kişilere Kur’ân-ı Kerîm’den bir bölüm okutup dua ettirip nikâh kıydırabilirler. Kurulan yuvanın mutluluklar getirmesi, sâlih ve sağlıklı nesillere vesile olması için dua edilmesi elbette iyidir. Bu aynı zamanda örfümüze de uygundur. Ancak günümüzde resmî nikâh olmadan dinî nikâh yapılması kadının ve çocukların haklarının korunması açısından uygun değildir. Nitekim Osmanlı Hukûk-ı Âile Kararnâmesinde de şehrin kadısına kayıt yaptırılması şart koşulmuş ve nikâhın tescili üzerinde ısrarla durulmuştur.


Kaynak: Resmi nikâh kıydıran kimse ayrıca dinî nikâh kıydırmalı mıdır? : Din İşleri Yüksek Kurulu : Dini Bilgilendirme Platformu
 
Üst