Din konusunda bilgilileri bu konuya davet ediyorum.

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan F1kan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

F1kan

Profesör
Reaksiyon puanı
1,882

Bir kaç gün önce izlemiştim. Açıkcası bazı sorulara cevap bulmadım. Çünkü dini bilgim çok fazla yok.

Daha bilgili olanlar videoyu 2x hızla izleyip beni aydınlatırsa sevinirim.
Yorum yapanlar lütfen kanıtıyla yorum yapsın gerek ayet gerek bilimsel makale ve benzerleri.

HÜDHÜD

Rektör
Reaksiyon puanı
6,550
sanmıyorum ki biri zahmet edip bilimsel makale ve benzerlerini bulup buraya yazsın... ayet ve hadisler ışığında ise değerlendirmek daha kolay olur. videoyu izleme başladım ama daha ilk başta kelime oyunları gördüğüm için kapattım. açık açık hangi sorulara cevap arıyorsun yazarsan daha faydalı olur.

---- Mesajlar birleştirildi ----

Ekli dosyayı görüntüle 39254Ekli dosyayı görüntüle 39254

Son düzenleme:

F1kan

Profesör
Reaksiyon puanı
1,882
sanmıyorum ki biri zahmet edip bilimsel makale ve benzerlerini bulup buraya yazsın... ayet ve hadisler ışığında ise değerlendirmek daha kolay olur. videoyu izleme başladım ama daha ilk başta kelime oyunları gördüğüm için kapattım. açık açık hangi sorulara cevap arıyorsun yazarsan daha faydalı olur.

Ekli dosyayı görüntüle 39254Ekli dosyayı görüntüle 39254
Hocam o zaman ilk 3 dakikayı atlayın öyle devam edin. Çok farklı noktalara gidiyor çünkü sorular

Ahbârî

Dekan
Reaksiyon puanı
346
videoyu izlerken bir yandan şurayı okudum da : efe aydal

sonra hiç de dikkate almadan izlemeye devam ediyorum.

videosunda dalga geçen birini ben neden dikkate alayım.

F1kan

Profesör
Reaksiyon puanı
1,882
10.00 dan 15.50 arası
Siz aslında hangi soruların cevabını arıyorsunuz?

Birde şöyle bir ayet var

“Biz elçi / peygamber göndermeden kimseye azap edecek değiliz.”(İsra, 17/15) mealindeki ayetin anlamı şudur:

Benim burda aklıma takılan durum şu. Fetret dönimde Hz.İsa'dan, Hz.Muhammed (sav) arası dönemde dinden bir haber olan insanlar muaflar.

Peki zulme uğrayanlar ? Onlar bu dünyada zulme uğrayıp diğer tarafta cennete gidicekler belki ama diğer yandan zulmedenler de cennete gidiyor.

Yani İslam mükemmel bir dinse neden böyle bir dönem oluyor ?

https://www.youtube.com/watch?v=xqRf7Tjhu2w

Burda 9:50 ve 13:50 arası bu konuya değiniyor ayrıntısı ve kanıtları ile.

Ben şunu cidden anlamıyorum. Şuan dünyada çok ucra köşelerde dinden bir haber kabileler var. Bunlar kendi aralarında birbirlerini öldürseler suç mu değil mi ?
Suçsa neden suç ? Adam İslamın İ'sini bilmiyor. Nerden bilsin adam öldürmenin büyük günah olup cehennem azabına uğrucağını.

Suç değilse neden masum biri ölüyor ? Oda bu acıyı neden yaşıyor.

Sizden rica ediyorum din konusunda agresif olma yolunu seçmeyin. Müslümanlık hoş görü dinidir. Bazıları gibi kalıplaşmış düşüncelerin içine hapsolup farklı düşünceler duyunca saldırı konumuna geçmeyin. Bende müslümanım ve soruyorum bunlar neden ?

Ve bir ricam daha var. Ciddi cevap vericekler düşüncelerinin yanında kanıt olarak ayet olarak belirtsin bende aydınlanmak istiyorum.
Şunuda yapmayın şu şu hoca efendinin söylediği şeyler bunlar ''NASIL İNANMAZSIN KAFİR'' demeyin. Komik duruma düşmeyin.
Güzelce tartışalım. Herkes yeni şeyler öğrensin. Saygılar

Son düzenleme:

by efsane

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
2,135
10.00 dan 15.50 arası

Birde şöyle bir ayet var

“Biz elçi / peygamber göndermeden kimseye azap edecek değiliz.”(İsra, 17/15) mealindeki ayetin anlamı şudur:

Benim burda aklıma takılan durum şu. Fetret dönimde Hz.İsa'dan, Hz.Muhammed (sav) arası dönemde dinden bir haber olan insanlar muaflar.

Peki zulme uğrayanlar ? Onlar bu dünyada zulme uğrayıp diğer tarafta cennete gidicekler belki ama diğer yandan zulmedenler de cennete gidiyor.

Yani İslam mükemmel bir dinse neden böyle bir dönem oluyor ?

Burda 9:50 ve 13:50 arası bu konuya değiniyor ayrıntısı ve kanıtları ile.

Ben şunu cidden anlamıyorum. Şuan dünyada çok ucra köşelerde dinden bir haber kabileler var. Bunlar kendi aralarında birbirlerini öldürseler suç mu değil mi ?
Suçsa neden suç ? Adam İslamın İ'sini bilmiyor. Nerden bilsin adam öldürmenin büyük günah olup cehennem azabına uğrucağını.

Suç değilse neden masum biri ölüyor ? Oda bu acıyı neden yaşıyor.

Sizden rica ediyorum din konusunda agresif olma yolunu seçmeyin. Müslümanlık hoş görü dinidir. Bazıları gibi kalıplaşmış düşüncelerin içine hapsolup farklı düşünceler duyunca saldırı konumuna geçmeyin. Bende müslümanım ve soruyorum bunlar neden ?

Ve bir ricam daha var. Ciddi cevap vericekler düşüncelerinin yanında kanıt olarak ayet olarak belirtsin bende aydınlanmak istiyorum.
Şunuda yapmayın şu şu hoca efendinin söylediği şeyler bunlar ''NASIL İNANMAZSIN KAFİR'' demeyin. Komik duruma düşmeyin.
Güzelce tartışalım. Herkes yeni şeyler öğrensin. Saygılar

Yarın öğlen ilk iş seninleyim. Keşke daha erken görseydim.

Gökçe Asena

Profesör
Reaksiyon puanı
2,127
İslamın kusursuz bir din olduğunu biliyorsunuz buna şüphe yok. Allah'u teâlânın kendilerini aydınlatmadığı toplum yoktur. Bunu âyetlerde destekler.

"Celâlim hakkı için biz her millete -Allah'a kullukda bulunun ve putlara ibadetden kaçının- diye bir peygamber gönderdik."(Nahl, 16/36)
Ne var ki, insanlık, bu yüce varlıklardan aldığı dersi, bir müddet sonra unutmuş veya sapıklığa gömülerek, nebî ve ulu kişileri ilahlaştırmış ve eski putperestliğe dönmüştür.

"İçinde peygamber olmayan hiç bir millet yoktur."(Fâtır, 35/24)

Bu sebeple her topluma Hz. Adem a.s' dan bu yana kurani Kerim'de 24, genel anlamda 124 bin peygamber gönderildiği bilinmektedir.

"Onların bir kısmını sana hikâye edip anlattık, bir kısmını anlatmadık."(Gâfir, 40/78)
"Her milletin bir Resûlü vardır ve Resûlleri geldiği vakit aralarında adaletle hüküm verilir ve hiçbirine zulmedilmez."(Yunus, 10/47)
"Biz peygamber göndermedikten sonra azab edicilerden değiliz."(İsrâ, 17/15)

Netice olarak şunu diyebiliriz ki;
Allah'ın peygamber göndermediği boş bir kıt'a olmadığı gibi, içinde peygamber gelmeyen uzun bir fetret devri de mevcut değildir. Hemen her devrin insanı, az çok bir nebînin estirdiği meltemden nasîbini almış gibidir. Peygamberlerin adının tamamen unutulduğu ve eserlerini zamanın aşındırdığı yerlerde ise, ikinci bir peygamber gönderilinceye kadar, o devre "fetret devri" denmiş ve o devrin insanlarının azabdan bağışlanacağı ifâde edilmiştir. Elverir ki, bilerek ve şuurlu olarak Allah'ı inkar fikrine sapılmasın.
Allah'ın kendilerine verdiği aklı kullanıp, yer, gök ve içindekilere ibret nazarıyla bakıp Allah'ın varlığını idrak etmelidirler. Sonuçta Allahü teâlâ insanlara aklın bilgisini vermiştir.

Her şeyin doğrusunu ilmiyle yeri göğü kuşatıcı olan Allah bilir.

F1kan

Profesör
Reaksiyon puanı
1,882
"İçinde peygamber olmayan hiç bir millet yoktur."(Fâtır, 35/24)

Bu sebeple her topluma Hz. Adem a.s' dan bu yana kurani Kerim'de 24, genel anlamda 124 bin peygamber gönderildiği bilinmektedir.

"Onların bir kısmını sana hikâye edip anlattık, bir kısmını anlatmadık."(Gâfir, 40/78)
"Her milletin bir Resûlü vardır ve Resûlleri geldiği vakit aralarında adaletle hüküm verilir ve hiçbirine zulmedilmez."(Yunus, 10/47)
Buraya kadar ayetler gerçekten her şeyi açıklıyor

"Biz peygamber göndermedikten sonra azab edicilerden değiliz."(İsrâ, 17/15)
Ama burdan sonra işte benim kafam karışıyor.

Ve bu ayet ise çok geniş bir anlama geliyor farkındaysanız. Evet her Milletin bir Resülü var ama olmayan dönemleri de var. Bu olmayan dönemlde insanlar İslamda bir haber değil mi ?

Netice olarak şunu diyebiliriz ki;
Allah'ın peygamber göndermediği boş bir kıt'a olmadığı gibi, içinde peygamber gelmeyen uzun bir fetret devri de mevcut değildir. Hemen her devrin insanı, az çok bir nebînin estirdiği meltemden nasîbini almış gibidir. Peygamberlerin adının tamamen unutulduğu ve eserlerini zamanın aşındırdığı yerlerde ise, ikinci bir peygamber gönderilinceye kadar, o devre "fetret devri" denmiş ve o devrin insanlarının azabdan bağışlanacağı ifâde edilmiştir. Elverir ki, bilerek ve şuurlu olarak Allah'ı inkar fikrine sapılmasın.

Şimdi benim okuduğum bir çok yerde İslamda fetret devri ''Hz.İsa ile Hz Muhammed (sav) arasında geçen peygamber gönderilmeyen devir olarak geçiyor özetlersek''

Ama sen çok farklı bir şekilde yorumluyorsun.
Benim mi okuduklarım yanlış, senin bahsettiğin mi doğru ?
Yoksa benim okuduğum mu doğru, senin bahsettiğin mi yanlış ?

by efsane

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
2,135

Selam,

Brocum senin kaçırdığın nokta şu bak, sen tüm meseleleri tek bir parça ile çözmeye çalışıyorsun. Ancak mahşerde, veya cennete gitmek için tek bir hakka bakılmayacak. Önce kulun Allah'a karşı olan görevlerinin tam yapılıp yapılmadığına bakılacak. Namazdır, oruçtur, Hac'dır vesaire. Ancak, bunlardan haberi olmayan biri elbette bunları yapamayacağı için bu konudan muaf tutulacak.

Sonrasında, iki insan arasındakilere bakacak. Orada da, tecavüz eden bir kabile üyesi ile, etmeyen kabile üyesi bir tutulmayacak. İslam'da sadece delilerden hesap sorulmaz, unutma.

Bunun dışında, Kur'an'da bahsedilen resül akıl da olabilir, direk peygamber olarak çevrilmeyebilir. Baktığımız zaman, Hz. İbrahim A.S güneşin, ayın ve yıldızların ve hatta putların rabbi olmadığını çocukken aklı ile keşfetmişti.

F1kan

Profesör
Reaksiyon puanı
1,882
Selam,

Brocum senin kaçırdığın nokta şu bak, sen tüm meseleleri tek bir parça ile çözmeye çalışıyorsun.

Selam olsun sana Byefsane'cim.

Aslında ben de genel olarak bakma taraftarıyım. Fakat yukarıda bahsettiğim ayetlerin arasında bir ilişki kuramadım ben. Belkide yeterince bilgiyi bir araya getiremediğimizden dolayı böyledir.

Ancak mahşerde, veya cennete gitmek için tek bir hakka bakılmayacak. Önce kulun Allah'a karşı olan görevlerinin tam yapılıp yapılmadığına bakılacak. Namazdır, oruçtur, Hac'dır vesaire. Ancak, bunlardan haberi olmayan biri elbette bunları yapamayacağı için bu konudan muaf tutulacak.

Sonrasında, iki insan arasındakilere bakacak. Orada da, tecavüz eden bir kabile üyesi ile, etmeyen kabile üyesi bir tutulmayacak. İslam'da sadece delilerden hesap sorulmaz, unutma.

Gerçekten güzel dedin. Ama senden rica etsem bu dediklerinle ilgili ayetleri paylaşır mısın ? Sakın yanlış anlama beni dediklerin doğru değil demiyorum. Böyle bir konu hakkında açıkcası ayetler üzerinden daha sağlam ve daha istikrarlı gidebiliriz.

Bunun dışında, Kur'an'da bahsedilen resül akıl da olabilir, direk peygamber olarak çevrilmeyebilir. Baktığımız zaman, Hz. İbrahim A.S güneşin, ayın ve yıldızların ve hatta putların rabbi olmadığını çocukken aklı ile keşfetmişti.

Zaten aklı yerinde olan birisi dünyanın bir yaratıcısı olduğunu elbet bilir.

by efsane

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
2,135
Gerçekten güzel dedin. Ama senden rica etsem bu dediklerinle ilgili ayetleri paylaşır mısın ? Sakın yanlış anlama beni dediklerin doğru değil demiyorum. Böyle bir konu hakkında açıkcası ayetler üzerinden daha sağlam ve daha istikrarlı gidebiliriz.

Tabii. Ama vereceğim ayetleri, benim bahsettiğim mantıkta okursan kabul edersin. Diğer türlü bu konuda inmedi diyebilirsin, geniş düşünmen lazım.

“Bugün herkese kazandığının karşılığı verilir. Bugün haksızlık yoktur. Doğrusu Allah, hesabı çabuk görendir” (el-Mü’min, 40/17).

“Herkesin yaptığı her hayrı ve işlediği her kötülüğü, önünde hazır bulacağı gün yaklaşmaktadır. O gün kişi, kendisiyle yaptığı kötülükler arasında uzak bir mesafe bulunmasını ister. Allah sizi, kendisinden korkmanız için uyarıyor” (Âlu İmrân, 3/30).

“Şüphesiz iman edenlerle, Yahudilerden, Hiristiyanlardan ve Sâbiîlerden Allah’a ve âhiret gününe hakkıyla inanıp salih amel işleyenler için Rabları katında mükâfatlar vardır. Onlar için herhangi bir korku olmadığı gibi üzülmeyecekler de.” (el-Bakara, 2/62)

HÜDHÜD

Rektör
Reaksiyon puanı
6,550
fetret devri demek peygamberin hiç o ara gönderilmediği anlamına gelmez. fetret devrinde hz İsa as. ın getirdiği din aslından uzaklaşmış ve bilgiler saklandığı için halk bi haber olmuş, cahil kalmıştır. burada halka dini öğretmesi gereken bilenler yani din adamları/ gerçek incile sahip din adamları görevlerini yapmadılar ise halkın sorumlu tutulmayacağı açıktır. fakat gerçeği gözden kaçırmayınız; o dönemin peygamberleri vardır, alimleri vardır, uyarıcı din bilginleri vardır ve fakat kitabı değiştirildiği için halk gerçeği bulamaz oluyor.

şunu da eklemek istiyorum Peygamberimiz HZ MUHAMMED as efendimiz gelmeden hemen önce bile halktan bazı kesimler ve alimler yeni bir peygamberin geleceğini ve düzeni tamamen değiştireceğini önceden biliyorlardı çünkü halkın içinde gerçek incili ve gerçek hristiyanlığı hem iman hem ibadet derecesinde yaşayan insanlar mevcuttu fakat azınlıktalardı. yahudiler de biliyolardı.

şöyle düşünebiliriz; yaşadığımız bu dönemde İslam dini çoğu insan tarafından bilinmektedir, medya ve teknoloji dünyanın dört bi yanına ulaşmaktadır ve fakat daha din eğitimi alamayan, haber bulamayan küçük yaşta ölen sabiler vardır, hasta çocuklar vardır... işte bunlar o bahsettiğiniz gruba girer mesela yoksa araştırma sorumluluğunda olan, elini uzatsa bilgiyi kapacak olan insanlar için muaf olma durumu yoktur.

o an için peygamber halihazırda bulunmayan fakat halkın dinden haberi olunan dönemlere en iyi örnek 7 uyurlar olarak (ashab-ı kehf) bilinen kıtmirli yiğitlerdir, onlar peygamber değillerdi fakat halkı onların sayesinde bi bakıma dini öğrenmiş oldular ve yine onlar sayesinde halk ALLAH'ın nelere kadir olduğunu çok iyi akıl etmiş oldular. ASHABI KEHF O DÖNEMDE PEYGAMBER OLMAMALARINA RAĞMEN HALKI DİNE YÖNLENDİRMİŞLERDİR ELLERİNDEN GELDİĞİNCE, yani tüm dönemlerde herkes için mutlaka dini haber alması yönünde imkanlar ALLAH tarafından oluşturulmuştur.

Tefsir kaynaklarında olduğu gibi, tarih kaynaklarında da bu kıssayı Yahudilerin telkiniyle Kureyşliler Hz. Peygamber (asv)’e sormuşlar ve bunun üzerine konuyla ilgili ayetler inmiştir.(bk. İbn Kesir, el-Bidaye-şamile-2/125). İbn Haldun’a göre bu olayın gerçekleştiği yer Efsus’tur(bk. Tarihu İbn Haldun, 2/147).

Taberî de tarihinde bu olayın Hz. İsa (as)’ın Havarilerinin telkiniyle Hıristiyanlık dinine giren bazı gençlerin din düşmanı kral Dikyanos’ın korkusundan kaçıp mağaraya sığındıklarını uzunca anlatmıştır.(bk. Tarihu Taberî, 1/355-374).

Zehebî de bu konuyu tarihinde işlemiştir.(bk. Zhebî, Tarihu’l-islam-şamile-, 1/55; 1725)