Devlet başkanları, iş insanları ve generallerin İsviçre bankasındaki hesapları sızdı

Bu konuyu okuyanlar

wittroc

44
Emektar
Katılım
15 Kasım 2020
Mesajlar
6,323
Çözümler
36
Reaksiyon puanı
11,154
Puanları
113
Yaş
20
İsviçre'nin en köklü bankalarından Credit Suisse, bir muhbirin 30 bine yakın müşterinin verilerini basına sızdırması sonrasında İsviçre bankacılık tarihinin en büyük skandallarından birinin odağına girdi. Verileri sızdırılanlar arasında devlet başkanları, in iş insanları ve generaller yer alıyor.

Önde gelen İsviçre bankalarından Credit Suisse’te 100 milyar dolardan fazla para bulunduran 30 bin müşterinin hesap detayları sızdı.​

1645431800675.png


Müşteriler arasında Ürdün Kralı Abdullah, Arap Baharı'nda devrilen eski Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in oğulları, Pakistan istihbarat şefi General Ahater Abdurrahman'ın oğulları ve İtalya'nın en büyük organize suç örgütü Ndrangheta'ya yakın isimlerden Antonio Velardo bulunuyor.

Konuya ilişkin Ürdün Kraliyet Haşimi Mahkemesi'nden yapılan açıklamada, banka hesaplarıyla ilgili olarak 'yasadışı veya usulsüz bir durum' olmadığı belirtildi. Öte yandan Hüsnü Mübarek'in oğulları Alaa ve Cemal'in bankada biri 196 milyon dolar değerinde olmak üzere toplam 6 hesabı olduğu kaydedildi.

New York Times gazetesine konuşan Mübarek ailesinin avukatları, haklarındaki kayırmacılık ve nüfuz ticrati suçlamalarının 'asılsız ve karalayıcı' olacağıı ifade etti. Avukatlar, sözgelimi varlıkların 'başırılı profesyonel ticari faaliyetler' sonucu elde edildiğini dile getirdi.

Banka ise, konuya ilişkin açıklamasında usulsüzlük iddialarını reddederek, uyum ve kontrol prosedürlerini güçlerindirmeyi sürdürdüğünü ve risk yönetimini stratejisinin merkezine koyduğunu savundu.

Alman Süddeutsche Zeitung gazetesine sızdırılan bilgiler, Credit Suisse'un insan kaçakçılığı yapan ya da rüşvetle suçlanan bir çok kişinin paralarını uzun yıllar muhafaza ettiğini gösterdi.

Bilgileri sızdıran muhbir ise İsviçre'deki banka gizlilik kanunlarının etik dışı olduğunu ve bu kanunun İsviçre bankalarının vergi kaçakçılarının ana iş ortağı olmasına yardım ettiğini belirtti.

'Suisse Secrets' (Suisse Sırları) adı verilen sızıntıda Süddeutsche Zeitung, verileri kâr amacı gütmeyen bir gazetecilik grubu olduğu belirtilen Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi (OCCRP), The Guardian, Le Monde ve The New York Times dahil olmak üzere dünya çağındaki 46 basın kuruluşuyla paylaşmaya başladı.

OCCRP'ye göre söz konusu hesaplar, 1940'larla 2010'lu yıllar arasında açıldı.​

 
Üst