Dersim tuncelide ne yenir

Bu konuyu okuyanlar

Murataltug

Profesör
Katılım
15 Ekim 2017
Mesajlar
3,938
Reaksiyon puanı
2,666
Puanları
113
Yaş
36
Tunceli’nin Yöresel Yemekleri

Tunceli’nin yöresel yemekleri; hamur işleri, et yemekleri, çeşitli mezeler ve salatalarla zengin bir menüden oluşur

Tunceli’nin Yöresel yemekleri

Dövme Çorbası
12 İmam Çorbası
Babuko
Şir
Dersim Kömbesi
Bişi
Haşıl
Mumbar Dolması
Dövme Pilavı (Döğme Pilavı)
Ovacık Dağ Sarımsağı
Soğan Aşı
Gulik
Mantar Yemeği
Dut Tatlısı
Halbur Hurması
Pekmez Helvası
Kabak Tatlısı

Tunceli’nin yöresel yemekleri genellikle et içerir ve içerisinde bolca baharat bulunmaktadır.

Tunceli’nin temel geçim kaynağı hayvancılık ve tarımdır. Özellikle tahıllı yemek yöreye özgü yemek çeşitlerinin çoğunluğunu oluşturur.


Döğme Çorbası tunceli dersim de iftar sofralarında sıklıkla görebileceğiniz bir lezzettir

Dövme çorbasının meşhurluğu içinde kullanılan buğdayın tazeliğinden geliyor. Damak tadınıza göre sunum şekilleri vardır ancak genellikle yağda kızdırılmış biber ile servis edilir

Muharrem ayında Alevi vatandaşların 12 günlük oruç sonrası titizlikle hazırladıkları bu lezzetli ve doyurucu çorbanın ismi, 12 İmam çorbası tunceli dersim

İçerisinde; nohut, kuru fasulye, yarma, incir, üzüm, ceviz, fındık, fıstık ve pek çok malzemenin yer aldığı bu çorba yapılırken 12 imamın adı sayılıp yapılır

tunceli de muharrem ayında 12 imamı anmak için yapılan 12 imam çorbası dersim düğün ve
cenazelerindede hazırlanır


Dersim’in en sevilen yemeği olan babuko. Yapımı zahmetli olsa da sevilen bir yemektir
Bir hamur işi çeşididir

Tunceli sofrasından eksik
eksik olamayan bu lezzet, birçok yörede karşımıza çıkar
Dersim yöresinde babuko ismi
İle adlandırılır

Dersim yöresinde babuko ismi
İle adlandırılan bu yemek farklı
isimlerle de anılır yapımına
un,su ve tuzla yapılan hamurun yuvarlak şekil verilip fırına atılmasıyla başlanır.

Tunceli yemeği babuko Küçük hamurun üzerine sarımsaklı yoğurt ve iyice eritilmiş tere
yağı dökülerek servis edilir.
az malzemeden çok lezzet yaratılır

Yapımı oldukça zahmetli olan şir yemeğinin ana malzemesi taze taze yoğurulmuş hamurdur. Diğer illerde bu yemek babuka olarak karşımıza çıkar

Dersimde şir yemeği yapılırken İçi açık bir rulo şeklinde tepsiye dizilen hamur bezeleri nar gibi kızarana kadar fırında tutulur.Damak tadına uygun olarak yoğurt ve taze köy tereyağı ile servis edilir.

Tunceli’nin yöresel yemekleri
arasında şirin önemli bir yeri vardır.

Dersim Kömbesi

Kömbe,pargaç veya gömme isimleriyle de anılan bu lezzetli yemeğin Tunceli usulü oldukça lezzetli bir hali vardır.

Anne anne veya baba anne
lerimizin elleriyle şekillenen, az malzemeden büyük lezzetler nasıl ortaya çıkar en güzel örneğidir kömbe

Dersim Kömbesi Yarım paket margarin biraz tereyağı,
sütün ve un birleşiminin, uzun süren yoğurma aşamadan sonra ortalarına parmak bastırılarak fırına verilmesiyle oluşur.

İçi yumuşacıkken dışı nasıl bu kadar kıtır olabiliyor diye sorgulamanıza sebep olacak kömbe en güzel ve geleneksel
Tunceli dersimden bir tarif

Bişi

Tunceli’de kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olarak gösterilen Pişi, kentte ‘’bişi’’ olarak da anılıyor. Oldukça lezzetli bir hamur işi

pişinin içerisinde mis gibi tulum peyniri ve çökelek eklendi mi tadından yenmiyor.

Haşıl

Sadece Tunceli’de değil Anadolu’da birçok şehirde farklı isimlerde anılan bu yemeği bir defa görmüşsünüzdür.

Dersim Sofralarının zamansız lezzeti olan Haşıl pilavlık bulgurun; su, süzme yoğurt ve tereyağıyla birleşmesinden oluşmaktadır.

Haşıl Haşlanan bulgurlar süzme yoğurtla karıştırılarak ortası oyuk bir yuvarlak şekle sokulur. Ortasındaki boşluğa bolca tereyağı döküldükten sonra sıcak servis edilir dersim

haşıl Tunceli yöresel
yemeklerinin vazgeçilmez tariflerinden biridir. 🙂

Mumbar Dolması

Dersim yöresinde “bumbar” olarak telaffuz edilen bu yemek, koyun bağırsağından yapılır. Etli veya etsiz bir şekilde yapılan bir yemektir.

Özel harmanlanmış baharatlar yemek içeriğini zenginleştirir
pişirme süresi oldukça uzundur. Mumbar Dolmasının

Mumbar deyince akla gelen ilk yer Dersim olmasa da bu yörede de oldukça lezzetli
mumbar dolması yapan restoranlar bulabilirsiniz.

Dövme Pilavı (Döğme Pilavı)

Dövme pilavı, besleyici ve oldukça doyurucu bir ana yemektir. İçerisinde kullanılan buğday sayesinde tok tutar

Dövme pilavı, tunceli ve çevre şehirlerde de rastlanan bir lezzettir. Et yemeklerinin yanında veya bazen tek başına bir ana yemek olarak servis edilir bol tereyağlısı tercih edilmelidir

Tunceli Ovacık Dağ Sarımsağı

Tunceli’nin meşhur dağ sarımsağı kentte kurulan pek çok pazardan satın alınan yöresel bir lezzet.

Ovacık ilçesinin Erzincan
sınırında yetişen endemik bir bitki olan sarımsağın tadına bakmanızı tavsiye ederiz.

Soğan Aşı

Doğu Anadolu’nun pek çok şehrinde hazırlanan bu lezzetli yemeğin ismi soğan aşı.

Tunceli mutfağında önemli bir rol tutan soğan aşı içerisinde bolca kuru soğan, bayat ekmek ve tereyağı yer alıyor.

kuru soğan, bayat ekmek ve tereyağı Yalnızca 3 malzeme
İle yapılışı oldukça kolay ve doyurucu bir yemek olan soğan aşı, kentin eski tarihinden beri yapılan yöresel lezzetleri arasında.

Gulik

Türkiye’de, gulik kavurması
dendi mi akla gelecek ilk şehir elbette ki Tunceli. Ovacık

Ovacık ilçesinde sıklıkla yetişen ‘’çiriş’’ olarak da anılan bu lezzetli ot, Düzgün Baba Dağı’nın yüksek yerlerinde görülmektedir.

Ovacık ilçesinde Nisan Mayıs ayında toplanan gulik otu, ıspanak gibi doğranarak tencerede haşlanır ve bir tavada kavrulur.

Mantar Yemeği

Genelde sulu olarak yapılan Tunceli usulü Mantar yemeği dersimde sıklıkla pişirilen ana yemeklerdendir

İçine sotelenmiş et konarak pişirilen bu lezzet, Tunceli’nin dağlarında yetişen yeni toplanmış mantarlardan hazırlanıyor. Tadı ise parmak ısırtan cinsten.

Dut Tatlısı

Tunceli’de bolca yetişen lezzetli bir meyve olan kara dut ile bir çok tatlı hazırlanıyor

Dalından taze toplanmış
kara dut meyvesi

Dersim ağaçlarından taze
Toplanan kara dut meyvesi ile
Yapılan dut tatlısının içerisinde irmik, süt, çilek gibi pek çok malzeme yer alıyor tunceliye
Has leziz bir tatlı Dut Tatlısı

Halbur Hurması

yapılışı oldukça basit tadı ise takdire şayan tatlının ismi
Halbur Hurması… Tunceli mutfağından sevilen bir lezzet

Halbur Hurması Dersimden lezzeti bir tatlı içerisinde un, yumurta, yoğurt ve yarım çay bardağı yağ yer alıyor.

Pekmez Helvası

Tunceli’nin meşhur yemekleri içerisinde sevilen bir lezzet ise pekmez helvası.

un helvasından farklı olarak üzüm pekmezi ile tatlandırılan lezzetli pekmez helvası dersim
de akşam yemeklerinin vazgeçilmez tatlılarından.

Kabak Tatlısı

Dersim’de birçok restoranda bulabileceğiniz klasik Türk mutfağı lezzetlerinden biridir Kabak Tatlısı.

Kabak Tatlısı için Bir gece önce toz şeker ile bekletilen kabaklar tatlı bir aroma kazanır Tatlının Ufalanmış ceviz ile birlikte sunulması bir lezzet şöleninin cilası olur.
 
Üst