Deprem için toplanan vergiler nereye gidiyor?

Gökhan Alkan

Asistan
Reaksiyon puanı
53
Elazığ'da onlarca kişinin hayatını kaybettiği depremin ardından yeniden gündeme gelen deprem vergisine ilişkin AKP'den açıklama geldi. AKP Grup Başkanı Naci Bostancı, “Bütçede paralar toplanır, ihtiyaca göre de harcanır. Dolayısıyla deprem vergileri adı altında, bunlar toplanacak ve depreme gönderilecek tarzında bir düzenleme söz konusu değildir” dedi.
“Bütçeyi bilenler, 5018 sayılı Bütçe Kanunu’nu bilenler herhangi bir ad ve isim altında şu iş için vergi topluyoruz tarzında bir düzenleme olamayacağını, 5018’in 13. maddesinde hususi bir şekilde bu tür vergiler toplanamayacağını ifade ediyor. Bütçede paralar toplanır, ihtiyaca göre de harcanır. Dolayısıyla deprem vergileri adı altında, bunlar toplanacak ve depreme gönderilecek tarzında bir düzenleme söz konusu değildir. Bütçenin mantığına aykırıdır. Bütçeden haberdar olanlar bunu bilirler. Esasen Türkiye deprem kuşağında bir ülke olduğu için zaten bütçeden çok ciddi miktarda bir kaynak çok çeşitli biçimlerde kentsel dönüşüm, çeşitli destekler biçimde bu depreme yönelik hazırlıklar için harcanmaktadır.”
kaynak

Özgür Ç..

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
6,465
Türkiye gerçekten kendini batırıyor.

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,831
Deprem vergisi adında bir vergi yok zaten. Depreme karşı hazırlıklı olmak için en önemli şey "altyapı". Altyapı olmayan bir yerde ne yardım yetişir, deprem sonrası ne su ve elektrik bulunur, ne de binalar sağlam bir zeminde olur. Bu güne kadarki en ciddi önlem "Kentsel Dönüşüm" planı. Ona da senelerdir karşı çıkılıyor. Çünkü başarılı olması istenmiyor. 2000 senesi öncesinde yapılan bir çok bina çürük yapılmış. 1999 gölcük depreminde bir çok eski bina sapasağlam duruken, yeni yapılan binalar çökmüştü.

Daha sonraki binaların sağlam yapılmalarını sağlamak için denetim kuruluşları kuruldu. Deprem ve felâketlerde kendi imkânlarımız ile kurtarma çalışmalarını başarılı bir şekilde yapabileceğimiz kuruluşlar kuruldu ve güçlendirildi. Depremi önceden tahmin edebilmek için sismik dinleme kurululşları modernleştirildi. (Kandilli Rasathanesi mesela) Ve buna benzer bir sürü girişim oldu.

Elazığ depreminde de başarılı bir kurtarma operasyonu gerçekleştirildi. Ve karanlanmak istenen de aslında bu başarı. 99 ve öncesi depramlarde çadırlar bile yurt dışı yardım kuruluşları tarafından getiriliyordu. Hatta kurtarılanların bile sonradan bir şekilde kaybolduğu oluyordu. Burada çamur atmak isteyenlerin, aslında kendi karın ağrıları var.

Görkeem

Profesör
Reaksiyon puanı
3,393
Toplanan vergileri toplayanlar çoktan yedi , lüks içinde :) bak daha dün deprem adı altında yardımlaşmayı kızılay , ' ensar vakfına ' 48 Milyon Lira bağışladı :))

crna

Asistan
Reaksiyon puanı
192
Koskoca Tr devletinin yikimi fazla olmayan bir depremde yaralari saramayip telefonlarimiza ikinci gunden iki uc kere deprem yaz on tl bagisla mesaji atmasindaki mantigi anlayamadim. Mesaj da cektik uzulduk de.. Elbet onlar da bizlerin bogazdan gececek bir sicak cay da olsa bunu ikram etmek icin can attığımızı bildiklerinden bize mesaj kapisi aciyorlar ama ilk defa bi an gicigima gitti. Sanki yetersizmisiz de deprem icin devlet halka muhtacmis da anlami cikardim. Sanirim ortaliktan etkilenerek.

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,127
Ortalik vapir,asalak kene,sülük kayniyor!

Görkeem

Profesör
Reaksiyon puanı
3,393
Koskoca Tr devletinin yikimi fazla olmayan bir depremde yaralari saramayip telefonlarimiza ikinci gunden iki uc kere deprem yaz on tl bagisla mesaji atmasindaki mantigi anlayamadim. Mesaj da cektik uzulduk de.. Elbet onlar da bizlerin bogazdan gececek bir sicak cay da olsa bunu ikram etmek icin can attığımızı bildiklerinden bize mesaj kapisi aciyorlar ama ilk defa bi an gicigima gitti. Sanki yetersizmisiz de deprem icin devlet halka muhtacmis da anlami cikardim. Sanirim ortaliktan etkilenerek.

Yolladığın 10 ₺ ensar vakfına gitti , acun sadece yaklaşık 75M topladı , kızılaya yardımı saymıyorum bile.. ama nerede o paralar nasıl kullanılıyor göremiyoruz ?!

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,127
Uçuş modunda hiç mesaj yok!

KamtariR

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,889
Şuralara gitmiş:

1580459773305.png

1580459788930.png

crna

Asistan
Reaksiyon puanı
192
Acunun smsleri afada gitti

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,063
Yolladığın 10 ₺ ensar vakfına gitti , acun sadece yaklaşık 75M topladı , kızılaya yardımı saymıyorum bile.. ama nerede o paralar nasıl kullanılıyor göremiyoruz ?!
Nasıl olayları lafları çarpıtabiliyon göz göre göre. Kızılay Ensar vakfına kendi cebinden para flan vermiyor. Nasıl vermiş gibi anlatabiliyon helal yani.
Bu Acun'un topladığı paralar ilede peyder pey paralar geliyor açıklaması yapıldı.

Görkeem

Profesör
Reaksiyon puanı
3,393
Kızılay zaten kendi cebinden vermiyor , vatandaşların bağışladığı paralardan veriyor.

Belgeler orta da zaten bunu es geçme.

Constantin87

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,972
Deprem vergisi adında bir vergi yok zaten. Depreme karşı hazırlıklı olmak için en önemli şey "altyapı". Altyapı olmayan bir yerde ne yardım yetişir, deprem sonrası ne su ve elektrik bulunur, ne de binalar sağlam bir zeminde olur. Bu güne kadarki en ciddi önlem "Kentsel Dönüşüm" planı. Ona da senelerdir karşı çıkılıyor. Çünkü başarılı olması istenmiyor. 2000 senesi öncesinde yapılan bir çok bina çürük yapılmış. 1999 gölcük depreminde bir çok eski bina sapasağlam duruken, yeni yapılan binalar çökmüştü.

Daha sonraki binaların sağlam yapılmalarını sağlamak için denetim kuruluşları kuruldu. Deprem ve felâketlerde kendi imkânlarımız ile kurtarma çalışmalarını başarılı bir şekilde yapabileceğimiz kuruluşlar kuruldu ve güçlendirildi. Depremi önceden tahmin edebilmek için sismik dinleme kurululşları modernleştirildi. (Kandilli Rasathanesi mesela) Ve buna benzer bir sürü girişim oldu.

Elazığ depreminde de başarılı bir kurtarma operasyonu gerçekleştirildi. Ve karanlanmak istenen de aslında bu başarı. 99 ve öncesi depramlarde çadırlar bile yurt dışı yardım kuruluşları tarafından getiriliyordu. Hatta kurtarılanların bile sonradan bir şekilde kaybolduğu oluyordu. Burada çamur atmak isteyenlerin, aslında kendi karın ağrıları var.
Deprem vergisi yok ne demek ? en azından bir google da arat ya 99 da kabul edilen 4481 kanun numarası ile konan vergidir.

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,127
Öiv,ötv o vergiler milletin cebine el atma.

KamtariR

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,889
haberi çıkmış

Toplanan verginin beş katı harcandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2003-2019 arasında, 2019 fiyatlarıyla 147 milyar lira deprem vergisi toplandığını belirterek, “Bugüne kadar depremlerin ardından yapılan ve depreme hazırlık için yürütülen çalışmalarda harcanan kaynak ise bu rakamın 5 katıdır” açıklaması yaptı