Demokratik (!) İran!

PRoMeTuS

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Demokratik (!) İran!

İşte size demokratik seçim (!) yapan İran�dan görüntüler. Önce Devrim Muhafızları Ordusu�nun �kadife devrim yaparsanız hepinizi yok ederiz� muhtırası, Ahmedinejad�ın �Bana karşı olanlar hapsedilecek� tehdidi... Seçim öncesi anketlerde Ahmedinejad�ı zorlayan ve bazılarında geçtiği görülen reformist Musavi�nin açık ara farkla geride kalması ve seçimden önce ortaya çıkan �hile yapacaklar� iddiasının seçimden sonra protestolara dönüşmesinin arkasından da polisin coplarla �bacaklarınızı kırarız� diye Musavi taraftarlarına kıyasıya saldırması.

AFP, Reuters gibi yabancı haber ajansları; motosikletli polislerin kadın erkek ayırt etmeden coplarla Musavi taraftarlarını dövdüğünü dünyaya bildirmiş. Bu arada seçimden önce reformistlerin SMS mesajı göndermesini engellemek üzere kapatılan servis ve internet hâlâ çalışmıyormuş. Musavi�ye destek veren sitelere, yabancı TV kanallarına giriş de engellenmiş. Sansür üstüne sansür, engelleme üstüne engelleme.

Reuters Haber Ajansı�na konuşan siyasi uzmanlar �Musavi ile Ahmedinejad arasında bu kadar büyük oy farkının imkânsız olduğunu�, seçime hile karıştığına inandıklarını söylemişler.

Ama işte diktatörlük bir kere geldi mi gitmesi artık imkânsız oluyor. Tüm gücü elinde bulunduran baskıcı yönetimlerin �görünüşte demokratik olan� bir seçimi bile kontrol altına alması gayet kolaydır, itirazı kim dinleyecek?

Önemli olan en başta bu baskıların önüne geçebilmek, güç kazanmasını önleyebilmek. Aslına bakarsanız bizde de �seçim hilesi� itirazlarını kimse dinlemiyor, bizde de �iktidara karşı olanlar hapsediliyor�, bizde de �seçim öncesi e-muhtıra veriliyor� diyeceğim ama demiyorum çünkü bizde e-muhtırayı Büyükanıt tek başına verdi.

Yarın devam ederiz.

MECLİS�E NEDEN TATİL YOK? SEBEP ANAYASA MI?

Başmüzakereci mi, Başdanışman mı olduğu anlaşılamayan Egemen Bağış�ın muhalefet partilerine �Anayasa�yı birlikte değiştirmek için� çağrıda bulunmasından sonra Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu da yeni Anayasa�dan söz etmiş.

Aynı sırada Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün de �Anayasa�nın partilerin kapanmasına yönelik hükmü zorlaştırılmadan demokrasi var diyemeyiz. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı bütün partilere kapatma davası açma yetkisine sahip. Oysa açamamalı� demiş.

Parti kapatma konusu yalnız AKP için değil, Nihat Ergün�ün de konuşmasında belirttiği gibi �Anayasaya uymayan bütün partiler için� geçerli. Yalnız Türkiye�ye mahsus da değil, Avrupa ülkelerinde de var.

Milletvekillerinin hepsi �Anayasaya bağlı kalacaklarına� yemin ederek Meclis�e girdiklerine göre nasılsa yeminlerine sadık kalmaları gerekecek (ve beklenecek) o zaman bu telaş, bu kapatılma korkusu nedir?

Yoksa genel seçimlerden önce �din-inanç� üzerinden yeniden ve daha güçlü bir kutuplaşmaya ihtiyaç olacak da önceden bu söylemlerin, kışkırtmaların kapatma nedeni olmasının önüne mi geçmektir konu?

Bakın kapatma davasından bu yana din istismarına açıktan açığa başvurulmadı, böyle bir endişe de olmamıştır büyük ihtimalle... Ayrıca neden MHP, CHP endişe etmiyor da hep AKP �Parti kapatma imkânsız hale getirilsin� diyor. Bunun için �Anayasa Mahkemesi üyelerinin üçte birini de biz seçelim�e kadar gidiyor?

Ben, Başbakan�ın �Temmuz�da tatil yok, belirlediğimiz kanunlar çıkana kadar çalışacağız� sözlerini diğerleriyle birleştirince Temmuz�da baskın bir Anayasayı değiştirme girişimi bekliyorum. Tabii içinde (bu kadar gürültü patırtıya rağmen) asıl olması gerekenler; dokunulmazlıkların kaldırılması, �Seçim ve Partiler� yasalarının değişmesi, medya ve yargı bağımsızlığının verilmesi, siyasi ve siyasi bağlantılı yolsuzlukların önlenmesi gibi konular yine olmayacak. Hatta bunların bahsi bile olmayacak.

Ama öyle görünüyor ki olan bizim bir yıldır beklediğimiz tatile olacak!

kaynak

bu yazıyı çok beğendim ve 2 bölümde yazılanların muhtemelen olacak ve olmayacakların gerçekleşeceğine inanıyorum..