DDR Geçiş Kâbusları: Bölüm 2

Bu konuyu okuyanlar

Katılım
3 Haziran 2007
Mesajlar
3,983
Reaksiyon puanı
23
Puanları
0
Bu yazının birinci bölümünün yazılması gereken zamanda SDN olmadığından doğrudan ikinci bölüme giriş yapıyoruz. Merak etmeyin, birinci bölümün özeti de içeride.

Birçok teknoloji meraklısının bildiği gibi DDR3 grafik kartlarından tanıdığımız DDR3 bellekler yakında DDR4 belleklerin daha da yaygınlaşmasıyla en üst seviye grafik kartlarından emekliliklerini isteyip makinelerimize transfer olacaklar. Aslında oldular bile, zira Intel'in P35 isimli yongası hem DDR2 hem de DDR3 kullanan anakartları yönetebiliyor. Bu da elbette yeni anakartlar konusunda üreticilere oldukça esneklik sağlıyor. Yalnız yapılan testlerde kerametin DDR3'ten değil P35 yongasından menkul olduğunu görmemiz bizi birkaç sene öncesine döndürdü. P35 tek başına 965 yongasına göre önemli bellek performansı artışları sağlıyor; fakat DDR3 kullanmanızın şimdilik bir esprisi yok.

DDR3 sistem bellekleri şu sıralarda hız, çalışma gerilimi (voltaj) ve güç koruma teknikleri (mesela kısmî tazeleme) açısından DDR2'den oldukça üstün. Diğer taraftan gecikme süreleri DDR2'ye kıyasla o kadar kötü ki, frekanstaki kazanım çoğu zaman gecikme süreleri tarafından sömürülüyor. Örneğin bugün piyasada 800 Mhz DDR2 bellekleri 5-5-5-15 gecikmelerle bulmak mümkün. DDR3 için ise şu ana kadar gördüğümüz SPD zamanlamaları aynı frekansta 6-6-6-15. DDR3'ün esas beklenilen frekanslarında ise durum gittikçe vahimleşip 1066 Mhz'de 7-7-7-20 döngü düzeyine çıkıyor. Esasen deyim kaşıkla verip kepçeyle almaktır; ama buradaki zamanlamaları değerlendirirsek kepçeyle gelen performans, kaşık kaşık her saat döngüsünde gidiyor.

Geriye Dönüş: Bölüm 1


Biz bu filmi daha önce de görmüştük. DDR2'ye geçişte birçok kullanıcı yüksek frekans sebebiyle hemen DDR2'ye geçiş yapmıştı. JEDEC standartları oturmadan gelen birçok yeni bellek beklenen performansı veremiyordu. Mesela standart DDR 400'ler, nispeten tuzlu DDR2 533'lerden daha verimli çalışıyordu. Zamanla belleklerdeki gecikme süreleri makul sürelere ulaştı ve fiyatları da aşağı çekildi. Böylece DDR2 makul bir seçenek haline geldi.

Görünene göre bir süre daha bekleyip DDR3'ün makul gecikme sürelerine sahip modüllerde yer bulmasını bekleyeceğiz. Çok param var derseniz şu an en yeni anakartlar ve yanında DDR3 bellek almaktan geri durmayın deriz. Zira Intel'in P35 yongası yeni gelecek 45 nanometrelik yine garip bir kod ada sahip olan işlemcilerini destekliyor. Tabii Intel aynı soket içinde çeşitlilik yaratabilme yeteneğini tekrar konuşturmazsa...

Yazan: Berkin Bozdoğan
SDN – http://shiftdelete.net

 

chimera

Müdavim
Emektar
Katılım
24 Kasım 2006
Mesajlar
8,773
Reaksiyon puanı
574
Puanları
0
Yararlı bir yazı olmuş yazıyı yayınlayan movy' e ve hazırlayan Berkin Bozdoğan'a teşekkürler.
 
Üst