Danıştay'dan katsayıyla ilgili şok karar

llavinya

Dekan
Reaksiyon puanı
92
Danıştay'dan katsayıyla ilgili şok karar
danistay.jpg

Danıştay 8. Dairesi, YÖK'ün üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararının yürütmesini oy birliği ile durdurdu.

Karar ÖSS'de katsayı farkının sürmesi anlamını taşıyor.
YÖK, kararın tebliğini bekledikten sonra konuyu değerlendirecek.

Kaynak

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Danıştay 8. Dairesi, YÖK'ün üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararının yürütmesini oy birliği ile durdurdu.

İstanbul Barosu Başkanlığı, Yükseköğretim Genel Kurulunun (YÖK) yükseköğretime girişte katsayı puanı uygulamasının kaldırılmasına ilişkin 21 Temmuz 2009 tarihli kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açmıştı.

Danıştay 8. Dairesi, YÖK'ün kararının yürütmesini oy birliğiyle durdurdu.

Dairenin kararında, milli eğitim sisteminin yönlendirmeye ilişkin kuralları ile 2547 sayılı Yasanın 45. maddesinde yer alan kurallar yürürlükte ve uygulanıyor iken, bu kuralların uygulanmasını bertaraf edecek şekilde alınan dava konusu kararın, eğitim sisteminin örgütleniş biçimindeki bütünlüğü bozacak nitelik taşıdığı ve uygulamada karşılaşılan sorunların giderilmesi amacının dışına çıkıldığının görüldüğü vurgulandı.

Kararda, ''Bu durumda, dava konusu kararın 3, 4. ve 5. maddelerinin, dayanağı yasa hükümlerine aykırı olduğu gibi eğitim sisteminin, hukuka uygun oldukları istikrar kazanmış yargı kararları ile de ortaya konulmuş olan amaç ve ilkelerine, hukuka ve hakkaniyete uygun değildir. Dava konusu kararın uygulanması halinde telafisi güç ve imkansız zararlar oluşacağı da açıktır'' denildi.

Davalı YÖK'ün bu karara itiraz hakkı bulunuyor. İtirazı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek.

KAYNAK

googlog

Profesör
Reaksiyon puanı
46
251120091653123700927.jpg

Danıştay katsayıda kendisini böyle çiğnedi

YÖK'ün üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararının yürütmesini, oy birliği ile durduran Danıştay 8. Dairesi, kendisi ile çelişerek, daha verdiği bir kararı da çiğnemiş oldu. İşte o karar:

107378.jpg

Danıştay 8. dairesi temmuz ayında verdiği bir kararla "katsayı belirleme ve sınav sistemini değiştirme kararı YÖK'tedir" demişti.

İşte Danıştay'ın bugün verdiği kararlla çelişen o karar ve haberi

Danıştay: Katsayı sadece YÖK'ün işi!

Katsayıda eşitlik getiren düzenlemenin iptali için dava açanlara Danıştay'dan cevap gibi karar geldi:?"Katsayı belirleme ve sınav sistemini değiştirme yetkisi YÖK'tedir." Danıştay 8. Dairesi'nin bu kararı benzer davalar için de emsal oluşturacak

Danıştay 8. Dairesi geçen ay katsayı değişikliğinin iptali için açılacak davalarda emsal oluşturacak bir karara imza attı. Danıştay, "Katsayı belirleme ve sınav sistemini değiştirme kararı YÖK'tedir" dedi. Hukukçulara göre karar açılacak benzer davalara referans olacak.

DAVALAR REDDEDİLECEK

Avukat İbrahim Serdaroğlu tarafından müvekkili adına Mart 2008'de Danıştay 8'inci Dairesi'de meslek liselerine yönelik katsayının kaldırılması için dava açtı. Bir buçuk yıl süren davanın sonunda 2547 sayılı Yükseköğretim Yasası'nın 'yükseköğretime giriş' başlıklı 45'inci maddesinde yer alan "Yükseköğretim kuruma girecek öğrencilerin ne şekilde o kurumlara kabul edileceğiyle ilgili gerekçeler YÖK tarafından belirlenmektedir" ifadesini gerekçe gösteren Danıştay, katsayı düzenlemesi ve yeni bir sistem getirme yetkisinin açıkça YÖK'te olduğuna dikkat çekti.

8. Daire gerekçeli kararında şu ifadeye yer verdi: "Dolayısıyla yeni bir katsayı belirleme, sınav sistemini değiştirme yetkisinin ancak YÖK'te olduğu Danıştay 8. Dairesi'nce hüküm altına alınarak, YÖK'ün 2010 için yaptığı kaysayı düzenlemesinin iptali için açılacak davaların hukuk gereği ve mahkeme kararlarındaki bağlayıcılık gereği red edilmesi gerekecektir."

REFERANS OLACAK

Kararın katsayı konusunda açılacak tüm davalar için referans olacağını belirten avukat Serdaroğlu, "Katsayı için açılacak davalara gelecek yanıt davanın reddi olacaktır" dedi. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Şentop da "Zaten Yüseköğretim Yasası'nın 45. maddesi bu konuda karar merciğinin sadece YÖK olduğunu açıkça belli etmektedir. Doğru bir karardır" dedi. En son İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın, katsayı değişikliğinin iptali için dava açmıştı.

İLK KARAR?

MEB'ile işbirliği içinde YÖK'te

Danıştay'ın dört yıl önce de "katsayı konusunda YÖK yetkilidir" kararı verdiği ortaya çıktı. 8'inci Daire, bu kararı 2005 yılında Ankara Aydınlıkevler Ticaret Meslek Lisesi öğrencisi İlknur Öztürk'ün katsayı düzenlemesinin iptali için başvurduğu davada aldı. Daire'nin kararında "1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun ilgili maddeleri gereği yükseköğretim kurumlarına ortaöğretim kurumlarını bitirenlerin nasıl gireceğinin Milli eğitim Bakanlığı ile işbirliği yapılarak Yükseköğretim Kurulu tarafından saptanacağı" ifade edildi.

STAR / EBRU BARAN

KAYNAK

mr_rain

Guru
Reaksiyon puanı
453
Tansel Çölaşan'ın eski dairesi. Hiç şaşırmadım bu karara. Şimdi lanet okusak ve tutsa, acaba hedef gösterdiğimiz için başımız belaya girer mi?

braveheart.fb

Profesör
Reaksiyon puanı
92
Şimdi "hukukçular" yada diğer adıyla bizim adaleti temsil eden "yargıçlar" hangi yüzle "siyaseti yargıya alet etmeyin" diyecek. Öyle ya “Siyaset, yargıya alet ediliyor” diyenler -ister kabul etsin, ister etmesin- kendi elleriyle siyasi görüşlerini yargıya elet etmiş durumda. Diğer bir deyimle Siyasi iradeye karşı açtıkları savaşı "yargıçlar eliyle” yapmaktalar.

Muhtemeldir ki bazı arkadaşlarımız “hayır yanılıyorsun, asıl siyasi irade yargıyı elle geçirmeye çalışıyor” fikrini ortaya atacaklardır. Yine muhtemeldir ki bu arkadaşlarımız buna kanıt olarak son dönemdeki “dinlenme iddialarını” buna delil göstereceklerdir.
Hemen hatırlatalım dinlenme karaları “yasal” ve yine “hakimlerin kararları” doğrultusunda verilmiştir. Bilindiği gibi hukukta iki kavram vardır. Bunlardan birisi Masumiyet karinesi, diğeri ise masuniyet karinesidir.

Masumiyet karinesi: Kişiye suç isnat edilmesi durumunda, suçun ispatlanması gerekir ve mahkeme kararı kesinleşinceye kadar hiç kimse suçlu ilan edilemez.
(bkz: Yargıçlar suç işlemez mi?)

Masuniyet karinesi ise ; Hiç kimse için önceden ya da sonradan, "suç işlemez" hükmü verilemez, kimse korunamaz.( bkz: Yargıçlar suç işlemez mi?)
Masuniyet karinesinden hareketle rahatlıkla diyebiliriz ki; ne yargıçlar, nede başbakanımız, nede cumhur başkanımız, yada başka her hangi biri için “önceden yada sonradan” “suç işlemez” hükmüne varamayız. Buradan da rahatlıkla şu önermeyi savunabiliriz: Yargıçlarda suç işleyebildiğini göre yasal, usule uygun dinlenmeleri doğru ve ahlakidir. Burası önemli. Zira her hangi bir birey dinlendiğinde ya hiç tepki gösterilmez, yada çok az tepki gösterilmekte. Ama söz konusu yargı olunca kıyamet kopmakta. Burada asıl amaç “yargıyı” korumak değil aksine “yargı” arkasına sığınarak siyasi iradeye baskı kurmaktır.

Cümlemin başında yargıyı asıl siyasete alet edenlerin yargıçlar olduğunu söylemiştim.Buna kanıt isteyenler olacaktır:
1:367 kararı
2:AKP kapatma davası
3:Başörtüsü kararı
4:Ve nihayetinde bu karar,

Şimdilik aklıma gelenler bunlar… Buyurun birde sizden alalım?

googlog

Profesör
Reaksiyon puanı
46
Tansel Çölaşan'ın eski dairesi. Hiç şaşırmadım bu karara. Şimdi lanet okusak ve tutsa, acaba hedef gösterdiğimiz için başımız belaya girer mi?

Lanet okumaya gerek yok.Herşey için bence lanet okunmaz.Tavsiyede edilmez herşey için.

Ancak bunlar ne yaptığının farkında olsa gerek.Niyetleri nedir acaba?
Hem kendisi YÖK karar verir diye mahkemede karar alıyor hem de katsayı ile ilgili karara durdurma kararı alıyor.Kendisiyle çelişiyor Danıştay.

Hukuku hiçe sayıyor ve kendi kafalarına göre ,kendi zevklerine göre karar alıyorlar.

Neanderthal

Profesör
Reaksiyon puanı
18
Danıştayda bir seferde hükümetin yoluna taş koymasın

BaRY

Profesör
Reaksiyon puanı
12
AKP bile bile lades dedi, sonuç duygularıyla oynanan yüzbinler oldu.

spybot

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
630
Olmadı bu karar şimdi..

TazzzY

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
275
Hiç şaşırmadım desem Siyasete karışmıyacaz diyorlar ama Türkiyede Yargı bile siyasi Bu en çok Öğrencilere yarıyıcaktı malesef Yargı taş koydu Yazık bu kadarda olmaz...

GKHNCKR

Profesör
Reaksiyon puanı
47
Ben bu olayı bir hazmedeyim, yorum yazacam....

Yunus ÖZCAN

Doçent
Reaksiyon puanı
9
offfffff

tamda alışmıştım 2. bölüme
ama yök dava açmış işşallah kazanır katsayımız geri gelir.

The Dark Knight

Profesör
Reaksiyon puanı
77
Birileri ülkedeki tek meslek lisesinin İmam Hatip olmadığını bu adamlara anlatmalı bence. Ya adam gibi sistem oturtsunlar, ya da 4 senelki zorunluluğu kalmasın. Zaten 4 sene lisede okuyorsun aynı dersleri bir de yüksel okulda 2 sene daha. Meslek liseleri ara eleman yetiştirmek içindir derler, meslek liseleri ne kadar geniş biliyor mu bu adamlar. İletişim Meslek lisesi, Gazetecilik mezunuyum ben. Gazetecilikte ara eleman mı olurmuş :) Ne zaman meslek lisesi tartışması olsa, İmam Hatipte, İmam Hatip duruyorlar.

Meslek liselerine korkudan kimse gitmediği için artık itin kopuğun yuvası oldu. Ancak puanı yetmeyenler ya da geleceğini umursamayanlar gidiyor buraya.

GKHNCKR

Profesör
Reaksiyon puanı
47
Birileri ülkedeki tek meslek lisesinin İmam Hatip olmadığını bu adamlara anlatmalı bence. Ya adam gibi sistem oturtsunlar, ya da 4 senelki zorunluluğu kalmasın. Zaten 4 sene lisede okuyorsun aynı dersleri bir de yüksel okulda 2 sene daha. Meslek liseleri ara eleman yetiştirmek içindir derler, meslek liseleri ne kadar geniş biliyor mu bu adamlar. İletişim Meslek lisesi, Gazetecilik mezunuyum ben. Gazetecilikte ara eleman mı olurmuş :) Ne zaman meslek lisesi tartışması olsa, İmam Hatipte, İmam Hatip duruyorlar.

Meslek liselerine korkudan kimse gitmediği için artık itin kopuğun yuvası oldu. Ancak puanı yetmeyenler ya da geleceğini umursamayanlar gidiyor buraya.

sende haklısın. bizim yüzümüzden sizi de yakıyorlar.

ayrıca bu kararların nedeni tamamen imam hatip mezunlarının önünü kesmek olduğu için, düzeldiğinde siz de rahata ereceksiniz.. Bu sebepten bize destek verin..

adoganses

Doçent
Reaksiyon puanı
28
beklenen bir karardı, sabih kanadoğlu adresi göstermişti belliydi yani.
sorun meslek lisesi engelini kaldırılması olmazmış, imam hatipler üniversiteye giremezmiş hepsi hikaye.:thumbdown:
asıl oyunu herkes biliyoda ağzına alan pek az kişi.

Nedir oyun: 1) baksanıza hep sol cenah aileler çocuklarını çok iyi yetiştiriyo, varıyla yoğuyla okutuyo, onları kemalist militarist şekilde yetiştiriyo, belli kesime düşman yapıyo (öğrencilerimden biliyorum, 10, 11 yaşındaki çocuklar başbakan ölsede kurtulsak şeklinde fecebook paylaşımları var. bunların nasıl bir aile ortamı var böyle! hepside en başarılı öğrenciler birde üstelik:bored:) Belli yerlere bunlar gelecek ülkeyi yönetecek, danıştay başkanı, doktor, hakim, savcı, öğretmen olacaklar .

2) ya biz?? sen sus sen karışmayla çocuk yetiştiriyoz. artık son zamanda bu değişti biraz gözümüz açıldı aklımız başımıza geldi ama ülkenin önemli pozisyonlarına gelme noktasında bilinçli değiliz. katsayı engeli de bunlar önemli yerlere gelmesin, söz sahibi olmasınlar diye konuluyo. tüm konuşulanlar hikaye. :mellow:

ARKADAŞLAR YILMAK YOK, ÖNEMLİ NOKTALARA GELMEDİĞİMİZ SÜRECE DANIŞTAYIN SİYASİ KARARLARI GİBİ ZULÜMLER DEVAM EDECEK.
UYANIN, KENDİNİZE GELİN, SİZ DE ÇOCUKLARINIZI ÖNEMLİ YERLERE GETİRİN. YOKSA MAHKEMEDE BAZI KİŞİLER DAHA ÇOK ZULM EDECEK. BEN MÜCADELEMİ VERİYORUM :yes:

prof.

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Sinir oldum şu an. Ne diyeceğimi bilemez haldeyim. AYIP.........

xismailaydin

Profesör
Reaksiyon puanı
18
Türkiye'deki tüm hukukçuları *** etmek lazım.
dün mezun olanına kadar.

bir sürü hukukçuyla tanıştım son zamanlarda.
daha kendi hukuklarını belirleyemiyorlar.

bizim paramız yoktu, desteğimiz yoktu, ailemize bakmak zorundaydık; lisans okuyamadık.
iş ile beraber ancak önlisans'a gidebildik.
ama bakıyorum da yeni mezun hukukçuların bile hayat görüşleri, ileriye bakışları, durum değerlendirmeleri vs. vs. kıt.

bu adamlar bi de hakimliğe, savcılığa hazırlanıyor.

bugüne kadar olanlar da böyleymiş olanlara bakılırsa.

bu yüzden tüm hukukçuları sürüp, Japonya'dan hukukçu getirelim.
bakın Türkiye o zaman nasıl hukuk devleti oluyor.

-hukuk devleti, hukuk devleti diyorlar ama hukukçular şerefsiz.
-hukuk devleti olunca ne olacak? Amerika, İngiltere, Fransa, İtalya, Almanya. . . bunlar hukuk devleti mi? tabii ki hayır.

mr_rain

Guru
Reaksiyon puanı
453
AKP bile bile lades dedi, sonuç duygularıyla oynanan yüzbinler oldu.

Allah seni ıslah etsin. Başka da bi şey demiyorum

---------- saat 00:48 eklendi ---------- önceki mesaj saat 00:27 eklenmişti ----------

Lanet okumaya gerek yok.Herşey için bence lanet okunmaz.Tavsiyede edilmez herşey için.

Ancak bunlar ne yaptığının farkında olsa gerek.Niyetleri nedir acaba?
Hem kendisi YÖK karar verir diye mahkemede karar alıyor hem de katsayı ile ilgili karara durdurma kararı alıyor.Kendisiyle çelişiyor Danıştay.

Hukuku hiçe sayıyor ve kendi kafalarına göre ,kendi zevklerine göre karar alıyorlar.

Sen milyonlarına geleceğiyle oyna ondan sonra da hayır dua edelim öyle mi? Ben de az daha bu zulmün kurbanlarından biri olacaktım, zorla kopardılar beni okulumdan. Benden kesilen vergilerle maaşını alan bu hakimlere HAKKIMI HELAL ETMİYORUM.