D-Smart'ın Süper Lig'e Göz Dikmesi Ne Kadar Gerçek?

Aşağıdaki iki haberi de okuduktan sonra D-Smart'ın samimi olduğuna inanıyor musunuz?


  • Kullanılan toplam oy
    88

Bu konuyu okuyanlar

Katılım
22 Kasım 2006
Mesajlar
212
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Önce Hürriyet'in yaptığı haberi aynen aşağıya yapıştırıyorum. Altta ise Akşam gazetesinin haberi var. Hangisi ne kadar gerçek siz karar verin.

[size=14pt]HÜRRİYET GAZETESİ:[/size]

Türkiye’nin yeni dijital platformu D-Smart, halen yıllık 100 milyon dolar civarında olan Türkiye Süper Ligi’nin yayın hakları için, Futbol Federasyonu’na net 180 milyon dolar önerdi.

TÜRKİYE’nin yeni dijital platformu D-Smart, Süper Lig’in yayın hakları için Türkiye Futbol Federasyonu’na (TFF) müthiş bir teklifte bulundu. D-Smart, halen yıllık 100 milyon dolar civarındaki yayın hakları için 180 milyon dolar ödemeye hazır olduğunu federasyona bildirdi.

Doğan TV Yayın Grup Başkanı Murat Saygı ile Spor Koordinatörü İlker Yasin dün Futbol Federasyonu yetkilileri ile görüşerek, D-Smart’ın önerisini sundular. Görüşme sonrası bir açıklama yapan Saygı, şu anki yayıncı kuruluşun 2004 yılında yapılan anlaşma gereği federasyona, yıllık net 100 milyon ABD Doları civarında para ödediğini vurgulayarak, "D-Smart olarak yıllık net 180 milyon ABD Doları’ndan başlayan teklifimizi ve teminat olarak banka teminat mektubunu Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı’na sunmuş bulunuyoruz" dedi. D-Smart’ın yeni teklifi ile Süper Lig kulüplerinin yıllık gelirinin yüzde 80 artacağına dikkat çeken Saygı, şöyle devam etti:

"Türkiye Futbol Federasyonu tarafından 17 Temmuz 2004 tarihinde yapılan ihale ile Türkiye Süper Ligi’nin yayın hakkı 4 yıl süre ile bir yayıncı kuruluşa verilmiştir. Bu ihale süreci 2008 Mayıs ayında sona erecektir. Ne var ki, sözleşmenin ikinci yılında federasyon yönetimi, Türkiye Süper Ligi’nin isim hakkını (TITLE SPONSOR) bir grup şirketine satma işlemini sebep göstererek, yayıncı kuruluş ile olan yayın hakları sözleşmesini ihalesiz olarak (ilave 2 yıl olmak üzere) 2010 yılına kadar uzattığını bildirmiştir.

Oysa, lig isim hakkının bir kuruluşa satılmış olması sözleşmenin uzatılmasına gerekçe olamaz. Henüz ihale süresi dolmadan, bir oldu bittiyle yapılan bu süre uzatmasına ilişkin ilk ihaleye katılan taraf olarak haberdar edilip teklif vermeye davet edilmemiz gerekirdi.

Teklif ve teminat federasyona iletildi

Bugün, Türkiye’nin yeni dijital platformu D-Smart olarak, futbol endüstrisine daha fazla kaynak aktarmak amacı ile Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı’na, ihalenin orijinal tarihi olan 2008-2009 futbol sezonu başında yapılması halinde yıllık net 180 milyon dolardan başlayan teklifimizi ve buna ilişkin banka teminat mektubunu sunduk.

Bu teklifimiz bir yandan Türkiye ekonomisinin son dört yılda geldiği olumlu yeri göstermekle birlikte Türk futbolu için de çok önemli bir kaynak yaratma fırsatıdır. Türkiye Futbol Federasyonu, özerk konumu sebebi ile Türk futbolu lehine her gelişmeyi değerlendirmek durumundadır. Başkanlığı süresince Türk futbolunun ve kulüplerinin menfaatlerini ve gelirlerini artırmak konusundaki iradesini her an kullanan Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı sayın Haluk Ulusoy’un ve yönetim kurulu üyelerinin bu teklifimizi ciddi olarak değerlendirip Türk futboluna kazandırmak için elinden geleni yapacaklarına inancımız tamdır.

Futbol D-Smart’la evlere çok daha ucuza gelecek

Çok kısa sürede milyonları hedefleyen D-Smart Platformu, sunduğu farklı ve çok çeşitli hizmetlerin yanında, Türkiye Süper Ligi’ni dar bir kitle yerine milyonlara ulaştırabilecek bir vizyonla hareket etmektedir. Buradaki maksadımız Türk futboluna kazandıracağımız yüksek kaynağın yanı sıra milyonlarca futbolsevere bu gün ödediklerinden çok daha makul bedellerle maçları izleme imkanı sağlamaktadır. D-Smart bugüne kadar ücretsiz olarak vermekte olduğu kanalları aynı şekilde D-Smart sahiplerine ücretsiz olarak izletmeye devam edecektir."


[size=14pt]AKŞAM GAZETESİ:[/size]

İkinci TELEON vakası


Aydın Doğan'ın D-Smart'ı, durup dururken 'Maçları biz yayınlamak istiyoruz'diye ortaya çıktı. Amaç vatandaşa uydu ve dekoder satıpeski 'Teleon' gibi vurgun yapmak

YENİ PALAVRA HAZIR


ÖNCE Avrupa Kupası maçlarını yayınlayacağız demişlerdi. Bu balon çabuk söndü. Yarınki F.Bahçe maçını TRT veriyor. Kimseye D-Smart satamayan Doğan medyası, hemen yeni bir palavra buldu.

HÜRRiYET'E iNANMAYIN

KENDİ gazetelerinde lig maçlarını yayınlayacakmış gibi haber yapıyorlar. Oysa maçlar üç sezon daha DIGITURK'te. Maksat geçmişteki Teleon örneğinde olduğu gibi vatandaşa dekoder satmak.



Maçlar 2010’a kadar Digiturk’te


Turkcell Süper Lig Yayın Hakları 2009-2010 Futbol Sezonu sonuna kadar Digiturk’te olmasına rağmen, D-Smart hiçbir hukuki dayanağı olmadan TFF’ye 2. başvuruda bulundu

Lig maçlarının yayın hakkı 2010 yılı sonuna kadar Digiturk’te olmasına rağmen, D-Smart hiçbir hukuku dayanağı olmadan federasyona başvurdu. D-Smart yine nisan ayında federasyona aynı yönde bir başvuruda bulunmuş ve yeni bir ihale yapılamayacağı cevabını almıştı.

Ulusoy’un 06.04.2007’deki Canlı Yayın Açıklaması:


Haluk Ulusoy, ‘’Naklen yayın ihalesi 2008’de yapılacak mı?’’ şeklindeki soru üzerine “Bu tür haberlerin neden, nasıl çıktığını anlamak mümkün değil’’ dedi. Ulusoy, sözlerini şöyle sürdürdü: “Benim geçmiş dönemimdeki ihale, 2008 yılına kadar yapılmıştı. Daha sonra gelen Levent Bıçakcı yönetimi, rekabet kurulunun da görüşünü alarak, 2 yıl uzatma talebinde bulunduklarını ve bu talebi rekabet kurulunun kabul ettiğini, 2010 yılına kadar bu mukavelenin uzadığını bildirdi. Yönetimlerde devamlılık esastır. Biz bu esasa uyarız. 2010 yılına kadar bir ihalenin söz konusu olmayacağını söylemek durumundayız. 2008’de yeniden ihale olacak diye biz de okuduk, ama buna bir anlam veremedik.’’

FEDERASYONUN D-SMART’A 09.04.2007 TARİHLİ YANITI


Türkİye Futbol Federasyonu, geçtiğimiz hafta içinde Türkiye 1. Süper Ligi yayın haklarıyla ilgili yeni bir ihale yapılması için başvuruda bulunan D-Smart şirketinin talebini resmi bir yazıyla cevapladı.

Futbol Federasyonu tarafından verilen cevabi yazıda Türkiye Futbol Federasyonu’nun hukuki yapısına vurgu yapıldı ve yayın haklarının ihaleye çıkarılması konusunda şu ifadelere yer verildi: “Tüm bu kanuni düzenlemeler doğrultusunda Federasyonumuz 2005 yılında almış olduğu Yönetim Kurulu kararı doğrultusunda; 19.07.2004 tarihinde imzalanan ve 2004-2005, 2005-2006, 2006-2007, 2007-2008 futbol sezonlarına ait Türkiye 1. Süper Ligi yayın haklarını Digital Platform İletişim Hizmetleri Anonim Şirketi’ne devreden sözleşmeyi, 2008-2009, 2009-2010 sezonlarını kapsar şekilde iki yıl için aynı firmaya devredilecek şekilde uzatmış ve iki yıllık uzatma sözleşmesine ilişkin olarak Rekabet Kurulu tarafından menfi tespit kararı verilmiştir.

PANİK İÇİNDELER

YukarIda açıklananlar neticesinde ve ilgi yazınızda yer alan talepler hakkında, yayın hakkının devrinin sona erdiği 2009-2010 sezonunun dikkate alınması gerektiğini, 2009-2010 futbol sezonu sonuna kadar Digital Platform İletişim Hizmetleri Anonim Şirketi’nin yayın haklarına sahip olduğunu bilgi edinmenizi rica ederiz.”

Yukarıda yer alan açıklamalar, Rekabet Kurulu’nun resmi internet sitesinde yeralan 22.09.2005 tarih ve 05-59/880-237 sayılı gerekçeli kararı ve TFF ile Digiturk arasında imzalanan Ek Protokol ile Yayın Haklarının 2010’a kadar DIGITURK’te olduğu bu kadar aşikar iken, D-Smart’ın bu başvurusunun hukuki ve ticari zemine oturmadığı açıktır.

Konuyla ilgili yaptığımız görüşmede Digiturk yetkilileri bu duruma kendilerinin de şaşırdığını, 4 ay önce yapılan başvurunun resmi yazıyla reddedilmesine rağmen ısrarla teklifin yinelenmesini anlayamadıklarını ve bu kuruluşa karşı gerekli hukuki prosedürlere başlayacaklarını ifade ettiler.

Geçtiğimiz günlerde D-Smart tarafından yapılan reklam ve tanıtımlarda GS-BJK-FB’nin Avrupa’da oynacakları karşılaşmaların deplasman maçlarının D-Smart’ta yayınlanacağı belirtilmiş, ancak karşılaşmalardan biri LigTV’de yayınlanmış ve önümüzdeki Çarşamba günü oynanacak Anderlecht- Fenerbahçe karşılaşması da TRT tarafından yayınlanacaktır.

Bu durum D-Smart’ın kutu sattığı vatandaşlardan gelen tepkileri, iade taleplerini engelleme çabalarından biri olabilir.

Yine bir önceki futbol ihalesinden önce aynı grup tarafından aylar önce başlayan Free TV adındaki benzer kutu satışı çabaları, Doğan Grubu’nun ihaleden çekilmesiyle başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

D-Smart’taki bu panik, tüketiciye bugüne kadar vaat edilenlerin yerine getirilememesinin bir sonucu olarak başarısız giden uydu receiver satışlarını artırma çabasından ibarettir.

Sözkonusu teklifin, yaklaşık 7 yıldır sorunsuz giden ve Avrupa’nın ileri gelen ülkeleriyle paralel ilerleyen Futbol Yayın Hakları konusunu karıştırmaktan başka bir sonuç doğurmayacağı aşikardır.

Bugüne kadar kendilerini Faturasız Digital Platorm olarak tanımlayan ve iddia eden D-Smart, dün yaptığı açıklamada maçları almaları halinde, maçları Digiturk’ten daha ucuza satacaklarını beyan etmektedir, bu da yakında fatura keseceklerini ve ücretli yayın yapacaklarını, yani tüketiciler nezdinde yine yanıltıcı beyanlar verdiklerini itiraf etmeleri anlamına gelmektedir.
 

m1903

Müdavim
Katılım
15 Ağustos 2007
Mesajlar
2,870
Reaksiyon puanı
8
Puanları
38
d-smart satmak için güzel yol.Yakında tüm kanallar paralı olursa hiç şaşırmam.
 

Freeborn

Asistan
Katılım
28 Ağustos 2007
Mesajlar
124
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
Göz dikmesi normaldir ya fiyat arttırır digiturk un maçları daha pahalıya almasını saglar ya da kendi alır parayı kendi kazanır. Ondan sonra da rakibi kalmaz zaten.
 

Ahmethz

Müdavim
Emektar
Katılım
7 Eylül 2006
Mesajlar
12,440
Reaksiyon puanı
398
Puanları
83
normalde Süper Ligin ücretsiz olması lazım nasıl biz Avrupa liglerini rahatlıkla izleyebiliyorsak onlar da bizi izleyebilmeliler
ama tarafsız bir kanalla D-smart veya Digiturk değil TRT-5 fln olabilir ;)
 

Jerusalem

Müdavim
Katılım
21 Haziran 2007
Mesajlar
2,192
Reaksiyon puanı
5
Puanları
0
Rekabet ortamı oluştuğu sürece, tüketiciler daha az zarar eder.
 

Link

Müdavim
Emektar
Katılım
26 Şubat 2007
Mesajlar
2,746
Reaksiyon puanı
16
Puanları
38
Dsmart ve Digitürk birlikte maçları yayınlasın , hangisi daha ucuz fiyatla üye alırsa ona abone oluruz :)
 

lucifer

Müdavim
Katılım
2 Temmuz 2007
Mesajlar
1,644
Reaksiyon puanı
5
Puanları
0
Benim anlayamadığım,ben premier lig maçlarını rahatlıkla seyredebilirken,ülkemin maçlarrını neden şifreli kanaldan izliyorum :O :mad: :mad:
 

Link

Müdavim
Emektar
Katılım
26 Şubat 2007
Mesajlar
2,746
Reaksiyon puanı
16
Puanları
38
lucifer dedi ki:
Benim anlayamadığım,ben premier lig maçlarını rahatlıkla seyredebilirken,ülkemin maçlarrını neden şifreli kanaldan izliyorum :O :mad: :mad:

Çünkü Premier ligi maçlarının Türkiye'de maddi bir değeri yok.
 
Katılım
22 Kasım 2006
Mesajlar
212
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Link dedi ki:
Çünkü Premier ligi maçlarının Türkiye'de maddi bir değeri yok.

Peki İngiltere'dekilerin de Süper Lig'i seyretme şansı var mı? Yani örneğin buradaki gibi ortalama kanalların oradaki muadilleri bizim ligimizin yayın hakkını satın alıp şifresiz gösterebilir mi?
Bildiğim kadarıyla bu sorunun cevabı hayır.
Zaten orada da maçlar şifreli kanallardan gösterilmiyor ayrıca... Bu şifreleme sistemi bir tek bizde var. Gerçi maddi gelir açısından faydalı olduğu tartışılmaz ama yine de......
 

lucifer

Müdavim
Katılım
2 Temmuz 2007
Mesajlar
1,644
Reaksiyon puanı
5
Puanları
0
Güçlü Aydoğdu dedi ki:
Link dedi ki:
Çünkü Premier ligi maçlarının Türkiye'de maddi bir değeri yok.

Peki İngiltere'dekilerin de Süper Lig'i seyretme şansı var mı? Yani örneğin buradaki gibi ortalama kanalların oradaki muadilleri bizim ligimizin yayın hakkını satın alıp şifresiz gösterebilir mi?
Bildiğim kadarıyla bu sorunun cevabı hayır.
Zaten orada da maçlar şifreli kanallardan gösterilmiyor ayrıca... Bu şifreleme sistemi bir tek bizde var. Gerçi maddi gelir açısından faydalı olduğu tartışılmaz ama yine de......

Herkes işini adam gibi yapsa maddi gelire hiç ihtiya kalmaz.Hatırlayın havuz sistemine geçilmeden önceki anadolu takımlarının halini.Gerçi şimdi de el uzatan yok ya |)
 

Link

Müdavim
Emektar
Katılım
26 Şubat 2007
Mesajlar
2,746
Reaksiyon puanı
16
Puanları
38
Güçlü Aydoğdu dedi ki:
Link dedi ki:
Çünkü Premier ligi maçlarının Türkiye'de maddi bir değeri yok.

Peki İngiltere'dekilerin de Süper Lig'i seyretme şansı var mı? Yani örneğin buradaki gibi ortalama kanalların oradaki muadilleri bizim ligimizin yayın hakkını satın alıp şifresiz gösterebilir mi?
Bildiğim kadarıyla bu sorunun cevabı hayır.
Zaten orada da maçlar şifreli kanallardan gösterilmiyor ayrıca... Bu şifreleme sistemi bir tek bizde var. Gerçi maddi gelir açısından faydalı olduğu tartışılmaz ama yine de......

İngiltere'dekilerin de Süper Lig'i seyretme şansı vardır diye biliyorum ancak ligimizin avrupada pek alıcısı yokki , kimse naklen yayınlamıyor.
 

ridvan1452

Müdavim
Katılım
30 Temmuz 2007
Mesajlar
2,561
Reaksiyon puanı
1
Puanları
36
yabunlar yalan dijitürkün 2010 a kadar süzlesmesi varmıs haberlerde dedi
 
Katılım
22 Kasım 2006
Mesajlar
212
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
ridvan1452 dedi ki:
yabunlar yalan dijitürkün 2010 a kadar süzlesmesi varmıs haberlerde dedi

Haberi de okursan zaten bundan bahsediliyor. Ama iki tarafın iddiaları birbirinden çok farklı... ;)
 
Üst