Cuma namazı neden miladi takvime göre

veyselkalin

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
arkadaşlar merhaba bugün durup dururken ama gerçekten durup dururken aklıma bi soru dank etti niye cuma namazı miladi takvime göre kılınıyor? dini bayramlar günler geceler hicri takvime göre 10-11 gün geri giderken neden cuma namazında böyle bir durum yok yani mesela bu cuma namazı hem hicri hem de miladi takvimde cuma gününe denk gelsin diyelim e seneye aradaki 10 günlük farkla beraber miladi de cumaya denk gelen namaz hicri de salıya denk gelecek (10 gün fark) diyorum ki hicri de 7 günde bir değilde 10 günde bir kılınan ve miladide cumalara denk gelen bi namaz mı yoksa tam tersi mi çok karıştı bea yardım edecek ciddi arkadaşlara şimdiden minnettarım

cobra11

Profesör
Reaksiyon puanı
16
[MENTION=129454]|SeYYaH|[/MENTION] abimiz bu konu hakkında bizi bilgilendirebilir sanırım :)

Reaksiyon puanı
10,315
@|SeYYaH| abimiz bu konu hakkında bizi bilgilendirebilir sanırım :)

sevgili [MENTION=71554]cobra11[/MENTION], üzgünüm abim, ama böyle ipe sapa gelmez meraklar, tecessüsler için kafa patlatmak beyhude, nafile meşguliyetlerdir.
miladi takvimde 52 hafta, hicri takvimde 50 hafta ve dört gün vardır. miladi takvimde dört yılda bir artık gün, hicri takvimde de keza dört yılda bir artık gün olur. hepsi bu. burada merakı calip herhangi bir durum yok.
[MENTION=257964]veyselkalin[/MENTION] arkadaşımızın kafası karışmış olmalı, kendisine sükunet ve zikr-i tevhid tavsiye ederim. :)

eleanorismine

SDN Okuru
Reaksiyon puanı
0
Bir kaç gündür bu sorunun cevabını araştırıyordum. Aynı soru burada da sorulmuş. Peki hicri takvim ile miladi takvim arasındaki farklar ilk cevaplardan biri ancak şöyle bir durum varki hicri takvim peygamber efendimizin hicretiyle veya sonrasında başlıyor. Ancak ilk cuma namazı hicret sırasında başlıyor. Kur-an da cuma namazı hicretten öncemi farz kılınıyor yoksa sonramı? Kur-an miladi takvimimi esas alıyor yoksa hicri takvimimi?
Bu sorular benim bilgimin dışında olduğu için beni çok rahatsız ediyor lütfen bilginiz yok ise sabırlı ve efendi cevap verin.

FY2005

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Bu konuda fıkhi bir bilgim yok ama biraz mantık yürüterek şu sonuca ulaştım.

Hicri takvim ile miladi takvimin arasındaki 10-11 günlük o fark birinin aya, diğerinin ise güneşe göre olması. Ramazan ve kurban bayramı gibi günler senede bir defaya mahsus olduğundan bu fark bayram günlerinede yansıyor.

Ama Cuma namazı haftada bir. Hicri takvimi de kullansan bir gün 24 saat. Yani miladi takvimde bugün cumaysa hicridede cuma olacaktır.

Yalnız şu değişebilir: atıyorum bu sene 5 ekim cuma günü hicride ramazan ayında bir cuma gününe denk geliyordur bir daha ki sene şaban ayında bir cuma gününe denk gelebilir...

eleanorismine

SDN Okuru
Reaksiyon puanı
0
Fy2005 kardeşim internette bulduğum bir miladi-hicri çevirici hicri takvimdeki günlerin miladi takvime denk gelmediğini gösteriyor. Yani aynı dönüştürücü hicri takvimin haftabaşının miladi takvimin pazartesine denk gelmediğini söylüyor. 7 ay önce katar'da idim. Orada da miladi takvime göre kılınıyor cuma namazları.

''Ama Cuma namazı haftada bir. Hicri takvimi de kullansan bir gün 24 saat. Yani miladi takvimde bugün cumaysa hicridede cuma olacaktır.''

Bu dediğin çok mantıklı eğer ilk kılınan cuma miladi takvimin cumasına denk geldiyse eğer değişmeyecektir o halde dönüştürücüde bir arıza var. Cevap için teşekkür ederim artık hicri takvim ile miladi takvim arasında gün farkını araştırıcam.

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Bayramlar aylara goredir. Cuma namazi ize haftanin bir gununde kilinan bir namazdir. Hafta hem hicride, hem miladide 7 gun oldugu icin fark yoktur. Cakişma olmaz. Aynidir.

sermester

SDN Okuru
Reaksiyon puanı
0
---@[B][URL="http://forum.shiftdelete.net/member.php?u=257964"]veyselkalin[/URL][/B] arkadaşımızın kafası karışmış olmalı, kendisine sükunet ve zikr-i tevhid tavsiye ederim. ---

Adam gayet yerinde bir soru sormuş
Verilen cevap ise, böyle şeyleri fazla kurcalama
Olduğu gibi kabul et
Fazla merak iyi getirmez tarzında olmuş :)

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Dinimizde sorgulamak esastır. Böyle cevaplar vererek ancak karşınızdakilerde soru işsaretleri bırakırsınız. Bnece İsa Hz.'lerinin doğduğu takvim ile hicri takvim arasında gün farkları vardır ve miladi takvime göre Cuma günlerine bakarsanız hicri takvimde kesinlikle cuma gününe gelmez. Bence Cuma günü uygulaması sadece bir alışkanlıktan gelmektedir.