Cuma Namazı Nasıl Kılınır? Covid-19 Dönemi Kuralları

Bu konuyu okuyanlar

Dora

Müdavim
Cezalı
Emektar
Katılım
26 Ocak 2018
Mesajlar
5,728
Reaksiyon puanı
9,729
Puanları
113
Yaş
30
Uzun zaman sonra 29 Mayıs tarihinde ilk koronalı cuma namazı kılınacak. Tabi bu namaz kılınırken bazı kurallarında uygulanması gerektiğini belirtiyor.

1590646503578.png


1- Cami içi klima- havalandırma çalışmayacak.
2- Cami içine giriş yasak olacak. Namazlar bahçede kılınacak.
3- Herkes kişisel seccadesini getirecek.
4- Hastalık bulaştırma ihtimali olan karton- hasır- çuval gibi malzemelerde namaz kılınamayacak.
5- Her bir seccade arasında enine 100cm- dikine 60cm mesafe olacak.
6- Cami namaz düzeni için cuma heyeti oluşturulacak. Kuralları takip edecek.
7- Her caminin namaz kılacakları için belirlenmiş kapasiteleri olacak. Üzerine namaz için insan alınmayacak.
8- Camilerin yetersiz görüldüğü bazı il ve ilçelerde okul bahçelerinde de cuma namazı kılınabilecek.


Uzun süredir kılınmayan cuma namazının bu kurallar çerçevesinde kılınmasıyla ilgili düşünceniz nedir?
 

Umut Keleş

Ben;neden yaptım böyle.
Katılım
17 Mart 2020
Mesajlar
1,429
Reaksiyon puanı
864
Puanları
113
Yaş
17
Bende katılıyorum Türkiye sarılmayı el sıkmayı seven bir ülke.
 

突厥汗國

Müdavim
Katılım
15 Kasım 2010
Mesajlar
1,472
Çözümler
2
Reaksiyon puanı
1,236
Puanları
113
bir sorum var 20 yaş altı cuma namazlarına katılabiliyor mu ???
Devam edıyor Belırlı Kurallar Bu Cercevede..

1- 29 Mayıs Cuma günü itibari ile Cuma namazı listesindeki Kaymakamlıklarımızca tespit edilen Cami avlularında ve açık alanlarda eda edilmeye başlanacaktır.
2- Öğle ve ikindi namazları tüm camilerimizde sosyal mesafe kuralına uyularak cemaatle birlikte kılınacaktır. Diğer vakitlerde münferiden namaz kılmak isteyenler için camiler açık tutulacaktır.
3- Sokağa çıkma yasağı olan 65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşlarımızın kendi sağlıkları ve toplum sağlığının korunması için ibadetlerine evlerinde devam etmeleri gerekmektedir

4: Cuma namazlarında ilk saftan başlamak üzere oturmaya başlanacak ve son saf dolana kadar bu sıra takip edilecektir. Namaz bitiminde ise en son saftan başlamak üzere sırasıyla cemaatin namaz kılınan alandan ayrılması için gerekli tedbirler alınacaktır. Bu düzenin sağlanması için Vali/Kaymakamlarca il/ilçe müftülerinin önerileri doğrultusunda namaz kılınabilecek her cami ve açık alan için en az beş kişiden müteşekkil "Cuma Heyeti" oluşturulacak ve kolluk personeli görevlendirilecektir.
 

Forumun TDK'si

Asistan
Cezalı
Katılım
16 Kasım 2019
Mesajlar
243
Reaksiyon puanı
370
Puanları
63
3- Sokağa çıkma yasağı olan 65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşlarımızın kendi sağlıkları ve toplum sağlığının korunması için ibadetlerine evlerinde devam etmeleri gerekmektedir
Nasıl yani o ben de merak ettim cuma günü bize izin var, gidemiyor muyuz?
 

突厥汗國

Müdavim
Katılım
15 Kasım 2010
Mesajlar
1,472
Çözümler
2
Reaksiyon puanı
1,236
Puanları
113
Nasıl yani o ben de merak ettim cuma günü bize izin var, gidemiyor muyuz?

+20 +65 Yasak devam edıyor Bunlar Harıcınde Gıdıp En yakın camılerınızde Ibadet edebılırsınız. Cuma Hutbeside Assagıdakıi Gibidir..

Muhterem Müslümanlar!

Cumanız mübarek olsun. Bu icabet vaktinde, gönlünüz, hâneniz, ömrünüz ve rızkınız cumanın bereketiyle dolsun. Üzerine güneşin doğduğu en hayırlı günde, bizleri saf saf huzuruna kabul eden, cemaat olma coşkusunu yeniden yaşatan Rabbimize sonsuz hamd ü senalar olsun. “Hamd, bizden hüznü gideren Allah’a mahsustur. Şüphesiz Rabbimiz çok bağışlayandır, şükrün karşılığını verendir.”

Ümmetine temizliği ve tezkiyeyi, maddi ve manevi her türlü kirden ve kirli işten uzak durmayı öğreten Habîb-i Kibriyâ Muhammed Mustafa Efendimize salât ve selâm olsun.
Aziz Müminler! Cuma günü müminlerin bayramıdır ve bu bayram Asr-ı Saadetten bugüne en güzel hâliyle camilerde, cemaatle kutlanır. Yeryüzünde Allah’ın mescitlerindeki huzur ve güveni başka hangi mekân sağlayabilir? Tevhidle çarpan yürekler vahdetle secdeye varırken, bu kardeşliğin sevinci başka nerede yaşanabilir? Umut ve inanç, teselli ve teslimiyet, muhabbet ve samimiyet başka hangi ortamda böylesine
güçlenebilir? Camiden ilim ve hikmet alınır; edeb ve ihsan yayılır. Ezan-ı şerifler yediden yetmişe müminleri birlik ve beraberliğe çağırır. Şükürler olsun bu çağrıya uyduk. Özlemle, hasretle bugünü bekliyorduk. Şimdi vuslat zamanı. Hislerimizi anlatmaya kelimeler kâfi değil! Vakit, Rabbimize kulluğumuzu, şükrümüzü, duamızı ve niyazımızı arz etme vaktidir.

Kardeşlerim! Aziz İstanbul’un kapıları 29 Mayıs 1453 günü muazzam bir fetihle İslam’a ve şanlı medeniyetimize açılmıştı. Ecdadımızı rahmetle ve minnetle anıyoruz. Salgın hastalık sebebiyle bir süredir kapalı olan camilerimizin kapıları da yine bugün aziz milletimize ve değerli cemaatimize açılıyor. Fethin coşkusu ile camilerimize kavuşmanın sevincini bir arada yaşıyoruz. Bu büyük nimetin kıymetini bilelim. Sorumluluğumuzu unutmayalım. Tedbirlere hassasiyetle uyalım.
Şimdi inşallah Cuma namazının farzını kılacağız. Ardından birbirimizle musafaha etmeden, fizikî mesafeye dikkat ederek ve görevlilerimizin yönlendirmelerine uyarak buradan ayrılacağız. Cuma namazının sünnetini evlerimizde kılacağız. Cenâb-ı Hak ibadetlerimizi kabul buyursun. Bizleri bu salgın hastalıktan en kısa zamanda kurtarsın. Hutbemi Peygamber Efendimizin şu duasıyla bitiriyorum: “Allah’ım! Seni zikretmek, sana şükretmek ve sana güzelce ibadet etmek için bana yardım eyle!”
1 Fâtır, 35/34. 2 Ebû Dâvûd, Vitr, 26; Nesâî, Sehiv, 60.

Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü
 
Üst