Bu konuyu okuyanlar

Mtn S

Müdavim
Emektar
Katılım
16 Ocak 2017
Mesajlar
23,310
Reaksiyon puanı
15,299
Puanları
113
Bölüm I

  • Kozmos var olan, var olmuş veya var olacak her şeydir.
  • Fikirleri gözlem ve deneylerle test et, testi geçen fikirleri geliştir, geçemeyenleri reddet, kanıtları götürdükleri yere kadar takip et ve her şeyi sorgula. Bu koşulları kabul ettiğin sürece kozmos senindir.

Bölüm II

  • O zamanlarda Londra Dünya Cemiyeti bilimsel keşiflerin dünyadaki takas odasıydı. Sloganı "Nullius in verba" bilimsel yöntemin özünü özetliyor. Bu söz Latincede "Kendin gör" anlamına geliyor.

Bölüm IV

  • Koca bir evren, evrenimizin sadece ufak bir parçası olan bir kara deliğin içine nasıl sığabilir? Bir kara deliğin muazzam kütleçekimi, içindeki evrenin bütün uzayını bükebilecek güçtedir. Yerel kütleçekimimiz bizi yere yapıştıracak güçte olabilir ama çöken bir yıldızın içindekiyle kıyaslandığında bir hiç sayılır. Bildiğimiz kadarıyla; dev bir yıldız, bir kara deliğe dönüşmek üzere çöktüğünde merkezindeki aşırı yoğunluk ve basınç evrenimizi yaratan Büyük Patlama'ya çok benzer. Bir kara deliğin içindeki bir evren de, kendi kara deliklerini yaratabilir. Bunlar da başka evrenlerin oluşmasına yol açabilir. Belki de kozmosumuz böyle oluşmuştur.

Bölüm IX
  • Bilimciler de bir insandır. Bizim de kör noktalarımız ve ön yargılarımız var. Bilim, bunları dışarı atmak için tasarlanmış bir mekanizmadır. Sorun şu ki bilimin temel değerlerine her zaman sadık değiliz.
  • Geçmiş başka bir gezegendir. Ancak çoğumuz bu gezegeni bile bilmiyor…. Gelecek de başka bir gezegendir
  • Hepimizin yaşadığı yer olan dış katman yani yer kabuğu yalnızca bir elma kabuğu kalınlığındadır. Manto üzerine örten katı yerkabuğunu kendisi ile birlikte sürükler. Yer kabuğu soğuk ve katı olduğu için buna direnir. Zaman zaman kırılma noktasına ulaşır. Bu gerçekleştiğinde dünya sarsılır. Bu [depremler] birileri yaramazlık yaptığı ve cezalandırdığı için gerçekleşmez
  • Dünyanın stabil olduğu algısı, ömrümüzün kısa olmasından kaynaklanan bir illüzyondur. Gezegenimizi büyük değişimlerin milyonlarca yıl sürdüğü kendi zaman ölçeğinde izleyebilseydik, onun ne kadar dinamik bir organizma olduğunu görebilirdik.
Bölüm XIII

  • Karanlık madde, yıldızların ve galaksilerin hızlanmasını sağlayan çekim etkisi haricinde, tamamen gözlemlenemez özelliktedir. Doğası ise bambaşka bir gizemdir. Rubin, bildiğimizi sandığımız evrenden neredeyse 10 kat daha büyük olan görünmez bir evrenin delillerini bulmuştu. Sanki gece vakti deniz kenarında duruyorduk ve okyanusun, dalgaların yarattığı köpükten ibaret olduğunu sanıyorduk. Vera Rubin, yıldızlara baktı ve dalgaların yarattığı köpüğe benzediklerini farketti. Okyanusun daha geniş olan kısmıysa bilinmiyordu
  • Bütün cevapları bilmemek sorun değil. Yanlış olabilecek cevaplara inanmaktansa cehaletimizi kabul etmek çok daha iyi. Her şeyi biliyormuş gibi yapmak, gerçekleri bulmaya giden kapıyı kapatır.
 

The Cyclist

Müdavim
Cezalı
Katılım
7 Ağustos 2018
Mesajlar
6,550
Reaksiyon puanı
6,906
Puanları
113
Yaş
20
En sevdiğim program.
 

The Cyclist

Müdavim
Cezalı
Katılım
7 Ağustos 2018
Mesajlar
6,550
Reaksiyon puanı
6,906
Puanları
113
Yaş
20
Biraz öncede Nat Geo'da vardı.
 

Son mesajlar

Üst