Çocuklarda işitme kaybına çözüm

michuozawa

Guru
Emektar
Müdavim
Katılım
6 Ağustos 2008
Mesajlar
20,603
Reaksiyon puanı
493
Puanları
7,263
Uzmanlar, biyonik kulakla işitme engelinin tamamen ortadan kalkabileceğini dedi.
cocuklarda-isitme-kaybina-cozum.jpg


Doğuştan ya da sonradan ortaya çıkan işitme kayıplarının ortaya çıkış nedeninin tam olarak belirlenemediğini belirten Doç. Dr. Ediz Yorgancılar, ancak şüphelerin; hısım evlilikleri, genetik, ateşli hastalıklar ve annenin geçirdiği enfeksiyonlar üzerinde yoğunlaştığını dile getirdi.
Yorgancılar, “İşitme kaybı ile doğan ve problemi erken dönemde belirlenemeyen bebeklerde tedavi zorlaşmaktadır. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde bu vaziyet daha net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Türkiye’de ise bebeğe doğduğu andan itibaren yapılan tarama işitme testleri sayesinde, herhangi bir duyma kaybının bulunup bulunmadığı erken dönemde tespit edilmektedir.İşitme kaybı olan çocuklardaki en mühim belirtiler; televizyon izlediğinde, çağrıldığında, ani bir patlama ve gürültü olduğunda tepkisiz kalmasıdır. Erken dönemde tanının, tedavinin başarısı bakımından önemi unutulmamalıdır” diye söyledi.

BİYONİK KULAKLA TEDAVİSİ MÜMKÜN

Toplumda, işitme kaybı olanların lal olduğu ve bu durumun tedavisinin olmadığı yönünde yanlış bir inanışın oluştuğunu aktaran Yorgancılar, “Erken dönemde yakalanan işitme kayıpları araştırıldıktan sonra müsait çözüm seçeneği planlanarak, çocuğun duyma ve konuşma yeteneği kazanması sağlanabilir.
İşitme kayıplarında, günümüzde kullanılan ve sonuçları başka tedavilere kıyasla fazla başarılı olan biyonik kulak yani koklear implant sayesinde, hastalar günlük hayattan kendilerini soyutlamadan sağlıklı bir fert olarak yaşamını sürdürmektedir. İşitme kaybı ile dünyaya gelen çocuklar, biyonik kulak sayesinde müzisyen olma şansına bile sahiptir. Hastanın kulağına ameliyatla biyonik kulak yerleştirildikten sonra rehabilitasyon çalışmaları başlatılır.
Başlanan rehabilitasyonun süresi implant takılan kişinin göstereceği ilgiye ve ebeveynlerin yaklaşımına göre değişmektedir. Rehabilitasyondaki esas erek hastanın kaybedilen veya hiç olmayan işitsel özelliklerini geri kazandırmaktır. Tabii ki hastanın bu süreçteki en mühim destekçisi ailesi ve çevresidir” diye konuştu.

Aktif Medya
 
Üst