Çocuklar ve bebekler için 365 oyun!

Bu konuyu okuyanlar

AliA

Müdavim
Emektar
Katılım
29 Haziran 2007
Mesajlar
64,457
Reaksiyon puanı
527
Puanları
0
"Oyun oynayalım mı, diyen minik yavrunuz karışısnda ne yapacağınızını şaşırıyor ya da sürekli aynı oyunlardan dolayı siz sıkılıyor onu kırmaktan korkuyorsanız işte size çocuklar için tasarlanmış 365 ayrı oyun seçeneği...

684120100219025355169.jpg


Dört ayrı kitap öneriyoruz Haber 7 Kitap Sayfası ekibi olarak bugün sizlere. Bir tanesi bebekler diğer ikisi bebeklik çağını aşmış çocuklar için. Son önerimiz ise anne babaların kendilerini bilinçlendirmesine yönelik.

Her güne bir oyun mantığı ile iki ayrı yayınevinin hazırlamış olduğu kitaplar, çocukların oyunlarla eğitimi esas alınarak tasarlanmış ve hayata geçirilmiş. Son kitabımızı ise psilokojik danışman Mehmet Teber, yer yer çocukların dilinden sıkıntıları dile getirerek hazırlamış.

BENİMLE OYNAR MISIN ANNE?

Timaş Yayınlarınca hazırlanmış olan Benimle Oynarmısın Anne / 365 Eğitici Çocuk Oyunu adlı kitap çocuk yetiştirme ve anne babalara yönelik yayınları ile tanımıdğımız usta bir kaleme ait.

60994.jpg


Hayali bir hayvan çiz:


Gerekli olanlar:
Kâğıt, Boya kalemleri ya da keçeli kalemler, Defter
Etkinlik kesinlikle çocuğunuzun hayal sınırlarını zorlayacaktır. Hayvanlar için farklı istekler öne sürün ve bırakın çocuklarınız bunlara çözümler getirsin. Örneğin, karada yaşayan, havada uçan ve aynı zamanda yüzmekten hoşlanan hayali bir hayvana ne dersiniz?

Çocuğunuzdan hayali hayvana isim bulmasını isteyebilirsiniz. Hoşlanırsa, hayvanın resmini çizmesini de isteyebilirsiniz. ( Kitaptan... )

Ali Çankırılı'nın 365 eğitici çocuk oyunu içeren kitabı,, özellikle okul öncesi çağda çocuğu olanları hedefliyor.

Ev içi ve ev dışı aktiviteler dışında, mutfak aktiviteleri, okula hazırlık aktiviteleri ve grup aktiviteleri de var Benimle Oynar Mısın Anne’de. Oyunlar, çocuğu sadece kuru kuruya oyalayan değil, el becerilerini, merak duygusunu ve düşünme becerisini geliştirmeye, kelime dağarcığını artırmaya, yaratıcılığını kullanmaya ve yaratıcı olduğu alanları keşfetmeye yardımcı aktiviteler aynı zamanda.

Çocuklara alfabeden hayvan isimlerine, sayı saymadan aylara ve haftanın günlerine, yönlerden saat okumaya kadar farklı becerileri edindirmeyi hedefleyen 365 oyun arasında çocuğun hem hoşça vakit geçirmesine hem de yeteneklerini keşfetmesine yardımcı olacak seçenekler, anne babaları da çocuk için oyun üretme sıkıntısından kurtarmaya yardımcı olabilir.

AKILLI BEBEKLERİN OYNADIKLARI 365 OYUN

Benzer içerikte sizlere önereceğimiz gayet profesyonel hazırlanmış diğer iki eser Pozitif yayınları imzasını taşıyor ve yazarlarından biri oldukça tanıdık. Getiğimiz haftalarda size önerdiğimiz Özgüvenli Çocuklar Yetiştirmenin 365 yolu adlı kitapta imzası bulunan bu sahada uzman yazarlardan Sheila Ellison'un her iki kitapta da imzası var. Eğer o kitabı inceleme ya da edinme şansınız olduysa önereceğimiz kitapların görsel içeriği ve sunum kalitesi konusunda zaten bilgi sahibisiniz demektir. Çünkü her iki kitap da aynı mantık ve tasarımla okurlara sunulmuş.

Akıllı bebeklerin oynadıkları 365 oyun doğumundan 2 yaşa kadar bebeklerle oynayabilmeniz, onları daha becerikli yetiştirebilmeniz ve onlarla beraber araştırma yapabilmeniz için hazırlanmış. Sheila Ellison ve Susan Ferninandi adlı kitap için yayıncısı, "ebeveynler. büyükanne, büyükbaba ve çocuk bakımı mesleğindekiler için bir harika" tanımlamasını kullanıyor.

Kitap Klinik Yeterlilik Sertifakası, Konuşma ve Lisan Patolojisti M.B. Lauren Zimet ve Fizik Tedavi Dalında Master Derecesi olan Fizik Terapisti Robin J. Skolsky'e kitaba olan katkılarından dolayı teşekkürle başlıyor.

Çocukların güzel yönerinin günün her anına yayıldığına inanan yazarlar, doğumdan iki yaşa kadar geçen zamanın çoğunun bakımla. öğretmekle, kucaklamakla ve bebeğin ilk deneyimleri ile büyümesi şeklinde geçtiğine dikkat çekiyorlar.

Kitabın bölümleri, yer zamanı, lisan ve ses, tabiat, resim, müzik. hareket, aile gelişimi, torun bakımı, parklar ve eğlence, su oyunları, kardeşler ve hikaye başlıklarını taşıyor. Her bölüm çocuğa uygun etkinlikleri ve yaklaşık 15 aylığa kadar süreçleri ihtiva ediyor.

Bez değiştirme zamanı!

Yaş: 0 ila 3 ay

Bezini değiştirirken ne yaptığınızı anlatarak bebeğe bağlanın. Bebeğe neler olduğunu anlatın ve bebeğin vücuduna dokundunuzda bu kısımlardan bahsedin. İşte bebeğe bağlanmanın bazı yolları: Şöyle söyleyin, “Bezini değiştireceğim,” “İşte bu ıslak bezin,” “Düz durursan bana yardımcı olursun.” Bebeğin ayaklarına, karnına, sırtına, yüzüne ya da ellerine hafifçe masaj yapmak için bez değiştirmek mükemmel bir zamandır. Şiir ya da şarkı söylemek için de iyi bir zamandır. Ayrıca tüy, kumaş parçası, deri ya da ipek eşarp gibi çeşitli dokumalarla bebeğin derisine dokunmak ya da bebeğin derisini ovmak isteyebilirsiniz. Ya da küçük, renkli bir plaj topu alıp bebeğin karnında aşağı yukarı doğru döndürebilirsiniz. Bez değiştirme masasının yanına güvenli, sağlam bir ayna asın ki altı değiştirilirken bebek iyice görebilsin.

✶ Fikir ve Tavsiye ✶

Birçok yeni anne yine kumaş bez ve kauçuk dona geri dönüyor. Kauçuk donları yumuşak tutmak için yıkama suyuna bitkisel yağ ekleyin.

Bebek Kaşığı Kavradığında

Yaş: 6 ila 12 Ay

Bunu, kendilerinin yemek yemeyi istediklerinin ya da en azından bunu dene¬diklerinin bir işareti olarak alın! Bu geçişi başarılı kılmaya yardımcı olacak bazı fikirler.

• Kırılmayan, çocuk ölçülerinde aletler kullanın. Başlangıçta onu beslerken tutması için bebeğe başka bir kaşık sunun.

• Parmak büyüklüğünde yemekler sunun; muz gibi bebeğin tutabileceği küçük yumuşak yemek parçaları sunun.

• Küçük yemek parçaları bebeğe "aile boyu" servis yapmaktan daha iyidir. Bebek her zaman daha fazlasını alabilir ve temizlemek için de o kadar fazla dağınıklık olmaz.

• Kendi kendine beslenme rahat bir atmosferde en başarılı olarak gerçekleşir.

• Çeneye düşen yemek kırıntıları için her seferinde yüzü silmek kadar yemek eğlencesini yok eden bir şey yoktur.

• Bebek yemeği bıraktığında yemeği sonlandırın ve artıkların bebeğin ulaşa¬bileceği her yere bulaşmasını istemiyorsanız bebeğin etrafını temizleyin.

* Fikir ve Tavsiye *

Oğlum Julian yemek yemeğe başlarken kendisini göre¬bilsin diye onun önüne dik bir ayna koyardım. Kendisini yemek yerken seyretmekten hoşlanırdı ve sanırım bu şekilde kaşığı nasıl tutacağını daha kolay öğrendi

Banyo Keşfi

Yaş: 12 ay ve üzeri

Bebekle banyoyu keşfetmeye vakit ayırın. Banyoda bulunan farklı nesnelerin nasıl kullanıldığını gösterin. Bunların birlikte nasıl işe yaradığını bebeğe gösterin; diş fırçası ve diş macunu, saç fırçası ve saç, sünger ve sabun vb. gibi. Bebeğin ellerini ıslatın ve sonra bir havluyla kurulayın. Küveti birazcık doldurun ve giderin suyu içine nasıl aldığını anlatın, sonra da suyu akıtın. Sifonu bir kaç kez çekin. Unutmayın, bebek soru soramıyor olsa bile merak etmektedir.

* Fikir ve Tavsiye *

Bebek tuvaleti kullanmaya başladığında tuvalet kağıdı yerine bebek mendili kullanın

103954.jpg


Bebek ister emzirilsin, ister şişeden beslensin, ister her iki türlü de beslensin fiziksel yakınlık ve paylaştığınız sıcaklık nedeniyle beslenme zamanları çok değerlidir. Bebek yüzünüzü çok dikkatlice inceleyecektir, sizinle göz teması arayacaktır. Bebeğin kaç gram tükettiğini hesaplayarak oturmak yerine, din*lenmek ve süt içmekte olan o parlak yüze bakmak daha iyidir. Eğer şişeden besliyorsanız bebeğin sizin yüzünüze bakmasını teşvik etmek için şişeyi kendi vücudunuza yakın tutun. Emzirirken şu küçük istirahat egzersizini yapın: ayak parmaklarınızdan başlayarak kaslarınızı gerin, sonra gevşetin; bir kaç saniye tüm kaslarınızı gererek vücudunuzu dikleştirin sonra gevşeyin. ( Kitaptan... )

Giyinmek

Yaş: 18 ay ve üzeri

Bebeği giydirirken elbiselerin ismini öğreterek biraz eğlenin: çoraplar, ayakkabılar, tişört, pantalon, kazak, elbise. Bebeğin yanına yere iki kıyafet koyun ve "Bebeğim (kıyafete) dokun," deyin. Bebeğin tepki vermesi için bir dakika bekleyin, sonra "Şimdi (kıyafeti) giyelim!" deyin. Sonra başka kıyafetler koyun ve bebek giyinene kadar tekrar edin. Ayrıca çocuğunuzun dış hatlarını büyük bir yağlı kağıda çizip bebeğin bu kağıt adamın üstüne kıyafetleri sermesini sağlayabilirsiniz; bir sonraki gün giymek için elbiseleri seçmenin harika bir yolu.

* Fikir ve Tavsiye *

Amanda her sabahki giyinme oyunumuzdan çok hoşlanırdı. Bütün giysilerin yarısını koyar¬dım, sonra onun tamamlamasına izin verirdim. Takım olmamıztan hoşlanıyordu ve kendi kısmını yaptığından dolayı tatmin olduğunu düşünüyorum.

AKILLI ÇOCUKLARIN OYNADIKLARI 365 OYUN

Shelia Ellison imzalı Akıllı Çocukların Oynadıkları 365 oyun adlı çalışma 2 yaş üstü çocuklarla oynamak, onları yetiştirmek ve onlarla beraber araştırmayı amaçlıyor.

Hayatın çocuklar için oyun olduğundan hareketle hazırlanmış kitap 5 ayrı kısım altında, her biri yaklaşık onun üzerinde başlık barındıran bölümlerden oluşmuş.

103956.jpg


Sadece İkiniz


* Düzenli ve önceden tahmin edilebilir bir buluşma gecesi düzenleyin -ayda bir ya da iki kere olabilir. O gece için bir kural olsun: çocuklar hakkında konuşmamak. Eğer mali durumlar bir problem oluşturuyorsa çocuk bakımı görevlerini değiştirmek isteyen başka bir çift bulun.

* Eğer yapabiliyorsanız aynı saatlerde duş alın.

* Evlenmeden önceki nişanlılık zamanlarınızı, birbirinizle telefon, e-posta yoluyla bağlantıya geçtiğinizi hatırlayın.

* Aynı saatlerde uyuyun.

* Aceleniz olsa bile birbirinizin yanından ayrılırken ya da bu*luştuğunuzda güzel sözler söylemeyi unutmayın.

* Her birinizin hayatınızda yapmak istediğiniz her şeyi içine alan bir rüya dosyası oluşturun. Çocuk sahibi olmak çiftin hayatını değiştirebilir: bazen yeni hayaller ve maceralar yaratmak ve yaşamak için çok fazla zaman olacağını hatırlamaya yardımcı olur. ( Kitaptan... )

Kitabın 1. Kısımı Günlük Yaşam ismini Taşıyor.

Yeni Yürümeye başlayan çocukların yaşamlarını sürdermeleri konusunda tavsiyeler, günlük rutin işler, ilk öğrenme oyunları, yemek zamanı eğlencesi, banyo ve su oyunu, uyku zamanı, oda dekoru.

Kitabın 2. Kısmı Oyun Zamanı: Haydi hareket edelim, top oyunu, sanat ve heykeltraşlık, oyun zamana, müzik ve şarkılar, hayali oyunlar, doğayla kurulan yakınlık, ev maceraları, ev ortamı bu kısımın alt bölümleri.

İyileşme yolunda çocuklarla yolculuk yapma başlıklı 3. Kısım'daki bölümler ise şöyle: Arkadaşlar ve oyunh grupları, Evin dışında oynanan oyunlar, partiler ve kutlamalar.

Kitabın dördüncü kısmı Aile Zamanı başlığını taşıyor. Aile eğlencesi, kardeş oyunları, torun bakma, mevsimsel eğlence ise kısmın içindeki bölümler.

Kitabın son kısmının adı Büyümük ve Öğrenmek adını taşırken, düşüncelerinizi kaydetmek, ebeveynlerin oynadığı 12 oyun ve gelişim bu kısmın bölümleri...
Kitaptan sizler için göz kirası olarak alıntıladığımız bölümler ise şunlar:

El Yıkama Oyunları

Yaş Aralığı: 15 ay ve üzeri

Küçük çocuklar elleriyle her şeye dokunurlar. Hapşırırlar, öksürürler, yerdeki şeyleri toplarlar, kısacası gördükleri her şeye dokunurlar. İşte çocuklarınıza na¬sıl onlara sürekli hatırlatma yapmadan ellerini sık sık yıkayacaklarını öğretme yöntemleri:

Bir leğenin içini sabunlu su ile doldurun ve mutfak tezgahının üzerine koyun. Le¬ğenin dibine bir oyuncak yerleştirin. Gün içinde bu oyuncağı başka oyuncaklar¬la değiştirin. Böylece çocuğunuz hangi oyuncağın yıkandığını merak edecektir. Oyuncağı bulması için çocuğunuzun ellerini suyun içine daldırın bu şekilde aynı zamanda ellerini de yıkayacaktır. Leğenin yanına bir de havlu koymayı unutmayın.

Bir su musluğunun altında el resmi olan bir resim çizin. Çocuğunuza her yiyecek sunduğunuzda çizdiğiniz resmi masanın üzerindeki yemeğin yanına koyun. Bu resim yemek yemeden önce ellerin yıkaması gerektiğini hatırlatacaktır. Başka bir şey söylemenize gerek yok.

Ellerinizi birlikte yıkarken çocuğunuza küçük bir el masajı yapın: önce siz onun ellerini ovuşturun sonra da o sizin ellerinizi ovuştursun.

* Güzel sözler *

Küçük bir ayna alıp banyo tezgahının kenarına koyduğumdan beri oğlum gizlice dişlerini fırçalamaya başladı. Bu şekilde aynanın daha yakınına gidiyor ve ne yaptığını görüyor.

Mızmızlanmayı Durdurmak İçin İpuçları

Çocuğunuzun neye mızmızlandığından emin olun. o ses tonunun aynısını siz de çıkarın ve hatta biraz abartarak yapın. Mızmızlanmaya başladığında can sıkıcı bir üslupla karşılık verin: dehşete kapılmış gibi davranın, kaşlarınızı çatın ya da kulaklarınızı kapatın.

Onu duyamıyormuş ya da sözlerini anlayamıyormuş gibi davranın. Normal bir üslupla konuşuncaya kadar ona cevap vermeyeceğinizi ve isteklerini yerine getirmeyeceğinizi söyleyin.

Başka bir yerde mızmızlanmasını söyleyin. Bazı aileler bir "mızmızlanma sandalyesi" ya da odası kullanırlar. Güzel bir üslupla konuşmaya hazır olduğunda sizin yanınıza gelmesine izin verin.

Mızmızlanmasına izin verdiğiniz süreyi gösteren bir kronometre tutunuz. Bu süre bittiğinde yanınıza gelmesini söyleyin ve mızmızlanmadan konuşmasını isteyin.

Çocuğunuzun mızmızlanmaya başlayacağını hissettiğinizde çocuğunuza odaklanmış bir şekilde karşılık verin. Tek dizinizin üzerinde eğilin ve ne söylemek istiyorsanız direk olarak çocuğunuzun gözlerine bakarak söyleyin. Eğer telaşlı, meşgul ve tereddütlü bir ifade takınırsanız çocuğunuz mızmızlanmaya devam edecektir.

Çocuğunuzun şirin taleplerine hemen karşılık verin: güzel sözlerin mutlaka duyulduğunu, mızmızlanma üslubuyla söylenen sözlerin ise karşılık görmeyeceğini anlamasını sağlayın.

Hem evde hem de insanların içinde tutarlı davranmaya özen gösterin.

102392.jpg


SÜTTEN FAYDALI KİTAP


Hazır çocuk eğimi konusuna dalmışken çocuğun gelişimi için bilgile içeren Psikolojik Danışman Mehmet Teber'in kaleminden çıkmış Çocuk Eğitiminde ideal Anne Baba ile ilgili kitaba da göz atmanızı öneririz. İlerleyen günlerde bu kitabın içeriğinden ilginç bir bölümü haber olarak paylaşmayı palnladığımız kitapta çocuk eğitimine nereden başlamak, ilk olarak nelere dikkat etmek gerektiği konsunda bilgiler, yaşanmış örnekler ve çocukların dilinden sorunlar yer alıyor...

C Planı yayınlarının bu ilginç eserini de her anne babanın gönül rahatlığı ile faydalanmak için okuyabileceğini düşünüyoruz.

Haber7
 
Üst