Çipli damacanalar geliyor..

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan eSa
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

eSa

Dekan
Reaksiyon puanı
352
Bakanlık damacana skandalında çareyi buldu
Damacana skandalından sonra harekete geçen Sağlık Bakanlığı damacanaların çok kullanılmasını önlemek için firmalarla hologramlı çipli sistemi görüşüyor.

bakanlik-damacana-skandalinda-careyi-buldu-2497319.Jpeg

Sağlık Bakanlığı, damacana suda kirlilik ve mikrop sıkıntısı aşmak için çipli takip uygulaması başlatıyor. Bakanlık yetkilileri, dünyada ilk kez uygulanacak olan damacanalara çip takılma işlemi için Su ve Yazılım firmalarıyla masaya oturdu. Su firmalarının da kabul ettiği sistem üzerinde çalışma başlatıldı. Sağlık Bakanlığı'na bağlı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aksoy, damacana su denetimlerinin kaynağında herhangi bir sıkıntı olmadığını, firmaların denetimlerinin satış miktarlarına göre değiştiğini söyledi. Çok satış yapan firmaların denetimlerinin her hafta yapıldığına dikkat çeken Aksoy, "Su numunelerini firmalar yapmıyor. Bizim denetmenlerimiz gidiyor kaynaktan suyu alıyor ve 2 numuneyi mühürlüyor. Mühürlenen numunelerden biri firmaya kalıyor diğeri bakanlık laboratuarlarına getiriliyor. Mühürlenen numuneyi firma yetkilisinin bakanlığa getirmiş olması hiçbirşeyi değiştirmez. Barkodlu mühürlü numune açılamaz, değiştirilemez. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bizim denetleme şeklimiz, usulümüz ya da denetim sıklımıza ilişkin bir sıkıntımız yok. İlgili yönetmelik AB mevzuatı çerçevesinde işliyor" dedi.

SIKINTI DAĞITIMDA

Bugüne kadar denetimlerde su firmalarının kaynağında hiçbir sorun çıkmadığının altını çizen Aksoy, denetimlerin rutin dışında hastanelere gelen hasta durumu, salgın, afet gibi durumlarda özel denetime dönüştüğünü söyledi. Kaynakta sıkıntının çıkmasının önemli olduğunu vurgulayan Aksoy, dolum ve dağıtım aşamasının önemine dikkat çekti. Dağıtım aşamasındaki suların da analizlerinin yapıldığını ancak bir damacananın kaç kez doldur boşalt yaparak dağıtıldığını ne firmanın ne de bakanlığın şu anki sistemde bilme ihtimalinin olmadığını kaydetti. Bu sorunun çözümü için yazılım ve su firmalarıyla bir araya gelerek çipli sistem üzerinde görüştüklerini belirten Aksoy şunları kaydetti: "Su firmalarıyla anlaştık. Damacanalara maliyeti makul derecede artıracak çip takılacak. Hologramlı çip. Bunun için sistem kurulacak. Ancak her firmanın mevcut damacanalarına çip takılabilecek mi yoksa yeni damacanalar mı üretilmesi gerekecek bunun üzerinde çalışıyoruz. Eğer yeni damacana üretilmesi gerekirse o zaman sistemin kurulması biraz zaman ve maliyet alabilir."

50-55 KEZ KULLANILMALI

Aksoy, Türkiye'de bir milyon ailenin damacanadan su içtiğini kaydederek, damacanaların ortalama en fazla 50-55 kez kullanılması gerektiğini kaydetti. Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise su üretim ve satış noktalarından alınan numunelerin değiştirilmesinin söz konusu olmadığı bildirildi. Açıklamada şöyle denildi: "Kamuoyundaki hassasiyet nedeniyle sonuçlarını açıkladığımız damacana suyu denetimleri, yıllardır devam eden uygulamalardır. Bu denetimler Avrupa Birliği (AB) mevzuatına uygun ve dünya uygulamalarına paralel kriterlerle sürdürülmektedir. Damacana sular Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nca 365 gün denetlenmektedir. Tesis ve piyasa denetimlerinde şu hususlara dikkat edilmektedir:

- Tesis hijyenik şartlarda faaliyet gösteriyor mu?
- Başka bir suya ait kaplar kullanılıyor mu?
- Yıkama ve durulama ünitesi nasıl? Yıkama suyunda izinsiz ürünler kullanılıyor mu?
- Tesise ait laboratuvarda eksiklikler var mı? Analizler düzenli yapılıyor mu? Sonuçları nedir?
- Ambalajlarda kullanılan etiketler uygun mu? Tüketiciyi aldatıcı ve yanıltıcı bilgi ve sembollere yer verilmiş mi? Ruhsatta belirtilen formatta mı?
- Kapak üzerinde emniyet bandı kullanılıyor mu?
- Personel hijyen kurallarına uyuyor mu?
- İzinli suya niteliği dışında su katılıyor mu?
- İzinsiz kaynak ilavesi var mı?
- Ürünler hijyenik koşullara uygun taşınıyor mu?
- Suların depolanma koşulları nasıl?
- Satış koşulları nasıl?

Kaynak

REDFOKS

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
201
Çip değil ne takarsalar taksınlar önce temizlik olayı denetlenmeli.

221BSHERLOCK

Dekan
Reaksiyon puanı
23
Su bir plastikte ne kadar temiz, sağlıklı kalabilir. Hem de defalarca kullanılıyor bunlar.

Ben Sapanca Göl suyunu içiyorum şebeke suyu yani. Bıraktım bu damacana sularını.

BeyaZayeB

Profesör
Reaksiyon puanı
19
En iyisi damacana almamak. Damacana boyutunda su bidonları var.
Kullan at.

mustang

Dekan
Reaksiyon puanı
34
En sonunda bir arıtma cihazı aldıracaklar bana.

Ay Parçası

Profesör
Reaksiyon puanı
27
aynen katılıyorum size arkadaşlar su damacanada ne kadar uzun süre kalırsa o kadar sağlıksız olur en iyisi kullanmamak bakalım nasıl bir uygulama olacak bekleyip görelim

Hwoarang

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Birileri ortaya birşey atar. Bakanlar ,devlet görevlileri önce inkar eder. Sonra 3,5 kişiyi numunelik olrak halkın önüne atartar. Medya tatmin olmaz bir kaç kişi daha atarlar. Tartışma yine bitmez bu sever devlet görevlileri böyle parlak fikirler bulurlar.
Bu filmi izlemekten bıktım artık.

GridLuck

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Yine rant, yine rant. Bıkmadınız değil mi vatandaşın parasını çar çur etmekten ? Tek bir kayda değer bir şey yaptığınız yok. Yazıklar olsun

thesavarona

Doçent
Reaksiyon puanı
1
çaresiz ne varsa o işi yapıyorlar bide fon ayırın olmazsa

3D-Clan

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Şuraya bak her gün ülkemde şehitler veriliyor sağılğımızla oynanıyor nasıl ülke bu böyle ya ?

engerex

Dekan
Reaksiyon puanı
26
Resimdeki ürün bir Türk alışveriş sitesinden.
Tabi ki yapar. Ama yeterli talep olması gerekli. Su firmaları için maliyeti yükseltiyor. Kendisi başlı başına ağır. Taşıması dert. Kolay kırılır. Fiyatı aşırı yüksek. (85 TL) Bunu daha çok sağlıksız damacana haberlerinden bıkan son kullanıcı tercih eder. Yada 10-15 TL'den satan firmalar türerse bunu kullanır. Aslında şimdi düşündüm de iyi fikir. Yapmak lazım. :D

Benim gördüğüm 8 lt cam su şu an satılıyor.

FiyaqaLı

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşlar damacana işi nekadar temiz olursa olsun sakat çükü su içinde bekledikçe özelliğini yitirip sağlığı olumsuz ekiliyor.
Biz eSpring arıtıcı kullanıyoruz hem ekstradan su alma derdimiz olmuyor hemde içimiz rahat oluyor.
piyasadaki en iyi arıtıcı olduğunu idda etmiyo kanıtlıyorlar diğer ismi bilindik su arıtıcılar gibi yer kaplamıyor ketıl dan biraz büyük ve atık su israfı yok birde cihazın plastik gibi görünen kasası ve hortumu nişasta özünden yapıldığı için kansorojen olma riski olmuyor...
Velhasılı kelam şu günlerde damacana suu almayıp şebeke suyunu kullananların arıtıcı ihtiyacı mutlaka olacaktır yalnız su arıtıcı alırken dikkat edin akü suyu gibi mineralsiz ve değersiz su içmeyin hani arıtıcıyı tanıtırken suya elektrik verip bulanıklık testi falan yapanlar varya birde zemzemi denetin :)

dadaist

Profesör
Reaksiyon puanı
8
eğer tesisatınz eski değil, depo suyu kullanmıyorsanız İstanbul için şebeke suyu gayet temiz. aksi haberlerle su firmaları senelerdir vurgun yapıyor. İSKİ sayfasından su değerlerini ve kalitesini inceleyebilirsiniz. Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Birliği standartlarına uygun şebeke suyumuz.

lordarcual

Profesör
Reaksiyon puanı
6
Arkadaşlar damacana işi nekadar temiz olursa olsun sakat çükü su içinde bekledikçe özelliğini yitirip sağlığı olumsuz ekiliyor.
Biz eSpring arıtıcı kullanıyoruz hem ekstradan su alma derdimiz olmuyor hemde içimiz rahat oluyor.
piyasadaki en iyi arıtıcı olduğunu idda etmiyo kanıtlıyorlar diğer ismi bilindik su arıtıcılar gibi yer kaplamıyor ketıl dan biraz büyük ve atık su israfı yok birde cihazın plastik gibi görünen kasası ve hortumu nişasta özünden yapıldığı için kansorojen olma riski olmuyor...
Velhasılı kelam şu günlerde damacana suu almayıp şebeke suyunu kullananların arıtıcı ihtiyacı mutlaka olacaktır yalnız su arıtıcı alırken dikkat edin akü suyu gibi mineralsiz ve değersiz su içmeyin hani arıtıcıyı tanıtırken suya elektrik verip bulanıklık testi falan yapanlar varya birde zemzemi denetin :)
Dostum eSpring bende kullanıyorum en iyisi. Adamlar kanıtladı siyanürü bile arıtıyor cihaz küçük ebatlı. Almak isteyenler olursa büyük indirime girmiş 1576 TL. Buyurun Link. Ben tezgah üstü kullanıyorum :thumbup1:
16

Aman reklam olmasın :)

freewill

Dekan
Reaksiyon puanı
61
valla ben aydın bölgesinde ikamet ediyorum damacana su yerine 2 adet 25 lt lik bidonlara su kaynaktan su dolumu yaptırıyorum daha sonra eve gelince küpe bu suları boşaltıyorum :D küp camdan bile sağlıklı ayrıca suyu serin tutuyor :D küp derken bundan bahsediyorum :D

Ekli dosyayı görüntüle 8290

Detected

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Cam damacana olayı olsa iyi olur ancak sağlam olur mu bilemem:biggrin: