Çinliler, Uygur Türkleri'yle çatışıyor!

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan AliA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Katılım
29 Haziran 2007
Mesajlar
64,457
Reaksiyon puanı
530
Puanları
0
Uygur Türkleri, Çin'in çocuklarını sattıkları gerekçesiyle ayaklandı. Şehirde polisle çatışan Türkler'in bir çoğu öldürüldü.

982420090706012729523.jpg


Çin'in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde meydana gelen olayların geçen ay ülkenin güneyindeki Guangdong eyaletinde yaşanan bir kavgadan kaynaklandığı ileri sürüldü.

Yabancı haber ajanslarına bilgi veren yurt dışındaki Uygur derneklerinin temsilcileri olayların nedeni olarak, 26 Haziran'da Guangdong eyaletine bağlı Shaoguan şehrindeki bir oyuncak fabrikasında meydana gelen kavgayı gösterdi.

Resmi Şinhua ajansı, geçen pazartesi günü yayımladığı haberde, yüzlerce Han milliyetinden Çinli ile Uygurun karıştığı kavgada 2 kişinin öldüğünü, 66 kişinin de hastaneye kaldırıldığını duyurmuştu. Ajans kavgada toplam 120 kişinin yaralandığını bildirirken, Nanfang Daily gazetesinin haberinde bunların 81;inin Uygur olduğu ifade edildi. Gazete yeni bir kavgayı önlemek için resmi makamların 600 Uygur işçiyi geçici barınaklara taşıdığını bildirdi.

Singapur'da yayımlanan Lianhe Zaobao adlı gazetenin internet sayfasında, kavganın Uygurlar tarafından cinsel tacize uğradığı iddia edilen Han bir kadın işçinin erkek arkadaşı tarafından başlatıldığı ileri sürüldü. İngilizce ve Çince yayımlanan Global Times gazetesinin haberinde, ÇKP Guangdong Sekreteri Wang Yang'ın yaralı Uygurları ziyaret ettiği ve iki kişinin katillerinin yakalanacağı sözünü verdiği belirtildi.

Resmi Şinhua haber ajansı, bugün bölgenin merkezi Urumçi'de bazı kişilerin araçları ateşe verdiğini, gelip geçenlere saldırdığını, bariyerleri devirdiğini ve trafiği engellediğini bildirdi.

Ajansın haberinde polisin düzeni sağlamak için olay yerine gittiğini kaydedilirken, olayların nedeni, karışanların sayısı veya etnik kimlikleri hakkında bilgi verilmedi.

Urumçi şehrinde esas olarak Han milliyetine mensup Çinliler ile Uygurlar yaşıyor.

Japonya'daki Uygur derneği temsilcileri olaylara 3000 Uygur ile 1000 polisin karıştığını ve 300 kişinin gözaltına alındığını, Almanya'daki Uygur derneği temsilcileri ise 100 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Söz konusu temsilcilerin olaylarda iki kişinin öldüğü şeklindeki iddiası ise henüz doğrulanamadı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 29 Haziran 2009 tarihinde Çin'in Sincan Özer Bölgesinin başkenti Urumçi'ye gitmişti.

Burada Sincan Uygur Komünist Parti Sekreteri Wang Leguan ve Sincan Uygur Özerk Bölge Valisi Nur Bekri ile görüşen Gül Uygur Türklerinin yöresel kıyafetini giymişti.

KAYNAK



 

zeroaxa

Profesör
Katılım
1 Nisan 2009
Mesajlar
1,644
Reaksiyon puanı
6
Puanları
218
türk olmak her yerde ağır bir külfet Allah yardımcıları olsun
 

ATmaCA53

Profesör
Katılım
21 Nisan 2009
Mesajlar
3,993
Reaksiyon puanı
35
Puanları
0
uygur türklerine yapılan saldırıları kınıyorm, buda bir çin milliyetçiliği olması gerek, aşırı milliyetçilik böyle birşey.
 

limerick

Profesör
Katılım
28 Temmuz 2008
Mesajlar
1,188
Reaksiyon puanı
8
Puanları
218
Dunyanin obur ucundaki Turk kardeslerimize yapilan haksizliklari kiniyorum.
 
Üst